Перейти до змісту

Як естонські школярі перемогли тупі совкові заборони


Harddriver

Рекомендовані повідомлення

Чи може маленька людина протистояти величезній державній машині?

Може, якщо людина - розумна, а держава - має явні ознаки розумового захворюваня. Про це на своїй сторінці у Facebook пише Едуард Резнік:

«У мої шкільні радянські часи, коли на Заході винайшли кулькові ручки, у нас їх відразу ж заборонили - знайшли в них щось "антипедагогічне". А потім винайшли кейси. Їх називали тоді "дипломати". Їх теж відразу заборонили. Тому що коли вони стояли уздовж проходів, близько парт, вони іноді падали. І цей різкий звук, схожий на вибух в тротиловому еквіваленті, лякав і без того зденервованих вчительок - перше, що приходило їм на думку, це те, що почалася війна. Але школярі Таллінна обурилися насправді, і цю заборону не прийняли.

До слова кажучи в Росії відсоток комсомольців у класах був у ті роки близько 99, а в Естонії - близько трьох всього. Тихі бунтівники, загалом. І дуже одностайні. Вся нація розуміла все без слів. І ось прийшли естонські школярі додому, і кажуть батькам - тепер не можна з дипломатами. Естонські батьки відповіли - ну що ж робити? "Дипломат» - штука дорога, гроші вже потрачені, ще один портфель ми тобі, синку, купити вже не зможемо.

І пішли всі школярі Естонії в той ранок в школу з відрами. А у відрах - ручки, олівці, зошити, підручники. А пластмасових відер людство в ті давні роки ще не винайшло - відра були тільки бляшані, залізні. Гуркотіли і скрипіли вони жахливо.

Оскільки відро - річ кругла, тягати його в школу було незручно. Але весь Таллінн підтримав протест школярів. В автобусах їх пропускали вперед, поступалися їм місце. Так і гуркотів весь Таллінн жерстю вранці і вечорам. Усюди обговорювалося на це. І "запретітелі" відступили. Заборону було знято :) (а я вам скажу, в ті часи, це було не абищо) . Школярам Естонії ще в свої, настільки юні роки вдалося отримали прекрасний надихаючий досвід громадянської перемоги.

Цей досвід нікуди не подівся, він допоміг їхній країні в майбутньому.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а у мене в класі був бунтівник, не вдягав піонерську краватку (галстук) і все тут, так його лякали , що не візтмуть в комсомол і виключать з піонерів, на що він (і його батьки) сміявся. Щось таки знали. Його так і не виключили, а потім Союз розвалився...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

що не візьмуть в комсомол і виключать з піонерів

+1

... ніби момент з мого життя...сам закінчив 10-й клас а комсомольцем так і не став!

P.S ... дуже давно це було... але реально залишився щасливим :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

комсомольцем так і не став... але реально залишився щасливим

де зв'язок з комсомолом?
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...