Перейти до змісту

Домашній пластилін


sss381

Рекомендовані повідомлення

Шість рецептів виготовлення домашнього пластиліну

Зокрема два -- розумного хендгаму

Сьогодні все більше мамусь купують для своїх дітей екологічно чисті матеріали. А що може бути краще за приготований власноруч продукт? Це стосується і пластиліну. Звичайно, можна купити вже готовий в магазині, а можна приготувати і в домашніх умовах. Існує багато варіантів, як це зробити. Пластилін може бути неїстівним і їстівним. Можна готувати його холодним способом, а можна за допомогою термічної обробки. Найголовніше, що всі продукти для приготування пластиліну в домашніх умовах майже завжди є під рукою. Майже усі діти люблять займатися ліпниною з пластиліну. Таким чином дитина не просто бачить те, що вона створила, а може і при потребі внести корективи в уже створене. Пластиліновими іграшками можна бавитися і навіть ставити маленькі спектаклі. Усе це дуже важливо для розвитку дитини. І щоб маленьким дітям було легше створювати фігурки, мами готують пластилін своїми руками. Він, до того ж, набагато м'якший за звичайний, магазинний. Зробити пластилін можна різними способами. Він виходить приємним на дотик, не прилипає до рук, м'який, кольори легко змішуються, а деталі легко з'єднуються.

Домашній пластилін

Як приготувати такий пластилін? Налити дві склянки води в каструльку, додати туди столову ложку рослинної олії і поставити на вогонь, поки не закипить. При появі перших бульбашок відразу ж зняти з вогню. Поки вода закипає, можна змішати в мисці дві склянки борошна, склянку дрібної солі і столову ложку лимонної кислоти. Ретельно перемішати. Вилити гарячу воду в готову суміш і, знову ж таки, добре перемішати. Спочатку тісто стане грудками, але потім поступово почне заварюватися від гарячої води і почне гуснути. Коли суміш трохи охолоне, потрібно замішувати її вже своїми руками до тих пір, поки не вийде м'яке еластичне тісто, яке не буде прилипати до рук. Тепер необхідно розділити тісто на декілька частин і забарвити в бажаний колір. Перед цим потрібно вдягти рукавички. Потім зробити в тісті ямку, капнути в неї кілька крапель барвника і перемішати. Можна додати ще барвник до отримання такого кольору, який вам необхідний. При бажанні можна в пластилін додати ще й блискіток і гарненько перемішати. Якщо пластилін почне з часом підсихати, то можна додати трохи води і добре перемішати, тоді можна знову користуватися ним. Але якщо пластилін висох і затвердів, додавати воду марно, краще приготувати новий, це і не складно. Якщо пластилін надто мокрий, то можна його трохи підігріти і тоді зайва волога випарується. Зазвичай така неприємність відбувається тоді, коли залишити коробку відкритою на довго при тому, що в кімнаті висока вологість. До речі, виліплені з такого тіста фігурки можна запекти в духовці, тоді вони збережуться надовго. Зберігати домашній пластилін необхідно, щільно загорнувши в харчову плівку або в закритому контейнері. Щоб розвинути сенсорне сприйняття дитини, пропонуйте їй різні варіанти - з холодильника, підігрітий або кімнатної температури. Щоб забарвити пластилін, можна додавати харчові барвники, але краще приготувати з натуральних продуктів. Наприклад, сік буряка може забарвити масу в червоний колір, сік моркви або куркуми - в оранжевий, шпинат забарвить пластилін в зелений, а настій чаю каркаде -- в синій.

Пластилін холодним способом

Можна приготувати пластилін і холодним способом. Для цього необхідно взяти склянку холодної води, змішати в мисці зі склянкою солі, двома чайними ложками олії і харчовим барвником. Потім повільно додати три склянки борошна і дві столові ложки кукурудзяного крохмалю, перемішати, суміш по консистенції має бути подібна до тіста. Зберігати такий пластилін потрібно, загорнувши в плівку.

Вівсянковий пластилін

Ще один рецепт пластиліну: в мисці перемішати одну частину борошна, одну частину води, дві частини вівсянки, поки не стане однорідною масою. Цей пластилін хороший для маленьких дітей, бо якщо його й проковтне дитина, великої шкоди від цього не буде.

Пластилін з арахісу

Змішати в мисці дві склянки арахісового масла, шість столових ложок меду, перемішати і додати стільки сухого знежиреного молока, щоб за консистенцією маса стала придатною для ліплення. Можна навіть виліпити тістечка, прикрасити їх їстівними прикрасами і з'їсти. Якщо у вас вдома є які-небудь ароматичні есенції або віддушки, можна і їх додати при приготуванні пластиліну, тоді він буде ще й не просто добре лепитися, красиво виглядати, але й приємно пахнути, що не може не сподобатися діткам.

Розумний пластилін (два рецепти)

Хендгам, або розумний пластилін, в перекладі означає «Жуйка для рук». Сьогодні він став однією з найпопулярніших іграшок, як для дітей, так і для дорослих. У ньому безліч цікавих властивостей. Це найцікавіший полімер, він і твердий, і рідкий одночасно. Як таке може бути? При тривалому застосуванні Хендгам поводиться як рідка субстанція. Він може повільно стікати, капати, розтікатися в калюжу. Наприклад, якщо скачати кульку і покласти її на стіл, то вже через кілька хвилин ця кулька перетвориться в калюжу. При швидкому впливі розумний пластилін поведеться, як тверде тіло. Наприклад, якщо зліпити з нього кулю і кинути на підлогу, то він підскочить. Також можна різким рухом руки його розірвати і навіть забити ним цвях. На дотик розумний пластилін нагадує жувальну гумку. До рук він не прилипає, до речей теж, не залишає плям, тому його спокійно можна кидати і в стіну, і об підлогу. Також, що важливо, пластилін абсолютно не токсичний, без смаку і запаху. При зміні температури іграшка може поміняти свій колір і властивості. Якщо з цього пластиліну зробити фігурку і залишити її, то зберігатися вона не буде, а просто розтечеться по поверхні. Є пластилін, який може магнітитися і світитися в темряві. В упаковці розумний пластилін може зберігатися п'ять років і при цьому не втратити своїх властивостей. Але при цьому він може згоріти у вогні і потонути у воді. Якщо покласти хендгам в холодильник, то він зіпсується. Можна його порвати на шматочки і виліпити фігурки. Не можна ні в якому разі вживати його в їжу і клеїти на волосся. Такий пластилін розвиває в дітях творче мислення, почерк, мова, дрібну моторику рук. Заняття з ним підвищують настрій, знімають втому. Оцінять такий подарунок як дорослі, так і діти. От тільки малюкам до трьох років давати його не рекомендується. До речі, розумний пластилін можна не тільки купити в магазині, рекомендуємо приготувати його самим. Для цього необхідно видавити в ємність клей ПВА і додати до нього харчовий барвник. Перемішати всі дерев'яною паличкою до однорідного кольору. Потім в масу додати одну чайну ложку натрію тетраборату, який продається в аптеках. Потім потрібно заважати суміш до тих пір, поки вона не загусне. Готовий пластилін покласти в пакет і м'яти руками до тих пір, поки він не стане еластичним і м'яким. І жуйка для рук готова. Є ще один спосіб, як приготувати вдома хендгам. Для цього необхідно змішати канцелярський силікатний клей з чистим спиртом в пропорції один до одного. Мішати масу необхідно до тих пір, поки вона не буде в'язкою. Потім підставте суміш під холодну воду і промийте. Розумний пластилін вже готовий.

http://expres.ua/dig...nogo-plastylinu

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...