Перейти до змісту

Допоможіть зібрати сервера

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Зараз стоїть 2003 сервер + Exchange 2007, так як тачка почала вмирати, то постало питання купівлі сервера.

Хочу поставити Windows 2012 Server +Exchange

Основна задача це почтовик Exchange, юзерів біля 300

Віртуалізація: vmware, або hyper-v

Бренд на базі DELL, тому що інші сервери DELL, хоча можна й HP.

PS: В залізі такого рівня не сильно шарю (не доводилось замовляти ніколи), зараз постало питання.

Питання до Лінуксоїдів теж, цікаво послухати думку, в плані підняти пошту на віртуалці, на скільки ефективніше за Exchange, чи є плюшкі - по типу веб інтерфейся хоча б схожого на оутлук, і чи буде нормально працювати з віндовим outlook.

Ціна питання в районі: 70 000 грн.

Опубліковано
Питання до Лінуксоїдів теж, цікаво послухати думку, в плані підняти пошту на віртуалці, на скільки ефективніше за Exchange, чи є плюшкі - по типу веб інтерфейся хоча б схожого на оутлук, і чи буде нормально працювати з віндовим outlook.
Покури Zimbra
Опубліковано

мені залізо треба купити зараз, поки не здохло те що зараз є, в лінуксах взагалі нульовий практично, хоча Zimbra покурю :)

Опубліковано

Кількість юзерів не головний критерій. Яка загальна кількість листів в місяць? Яке залізо стоїть зараз? Може на тому залізі Linux+Exim+MySQL+Apache підуть на ура.

На фірмі стоїть Debian+Exim юзерів біля 70. Веб морда RoundCube. Я довольний, юзери теж. І саме головне - це все безкоштовне! Глюків немає. Навіщо платити за віндову ліцензію?Якщо вже так подобається віртуалізація то це і на лінуксі можна зробить.

mailview.jpg

Опубліковано

Hyper-v вмонтований в сервер. І нічого нового куриити не потрібно. Якщо в ЛІнуксі нуль - то воно тобі не тра, повір.

Як для тестів - можеш десь поставити лінуха і гратися, набиратися досвіду. А поки, став 2012 + Ексчейндж і не парся.

СТосовно Зібрати - сходи на фірму "Рим2000". Матимеш і гарантію і т.д. Якщо трошки знаєш, то вибереш із віддаленим доступом, із 2-ма БЖ і т.д.

ЧИ бажаний конфіг розписати таки? Рейди, к-сть вінтів, ОЗУ ?

Я в свій час первів Волинь-Авто на інет під керуванням ФріБСД+там же і пошта була піднята і фтп і т.д. Все це із вебмордами і т.д.

kmd тоді допомагав налаштовувати все.

Хоч я і не любитель лінуксятіни, але пошту піднімав би саме так.

Щодо VmWare - то хороші рішення платні, проти безкоштовного Hyper-V.

Опубліковано

Я в свій час первів Волинь-Авто на інет під керуванням ФріБСД+там же і пошта була піднята і фтп і т.д. Все це із вебмордами і т.д.

kmd тоді допомагав налаштовувати все.

Це вже випіляли, без ніксового/фрішного адміна — це геморой

Опубліковано

Залізо зараз там 8 ядерний ксеон з 16 оперативки, серваку 8 років вже, тому треба міняти якби там не було.

Раунд кубе ставив сам і не раз, скажу так складно юзеру який користувався аутлуком "впарити" щось інше, ой як важко. Листів може десь до 10 тисяч в день, може й менше, як коли.

PS: Так, хотілось би почути думки саме по залізу.

Опубліковано

PS: Так, хотілось би почути думки саме по залізу.

Я би брендове залізо HP або Dell не брав би. Дорого. Можна подивитись на сервера Supermicro (на сайті є конфігуратор і розрахунок вартості) або якщо баблосіка геть мало - на сервера фірми Entry.

P.S. Exim підтримує клієнта Outlook. Робота все-рівно іде по протоколам POP3 або IMAP і SMTP.

Опубліковано

Ну а тут особливо і радити немає чого.

Делл\ХП Ви вже опреділилися, бюджет є. Хоча як уже писали на супермікро теж варто глянути ...

Вибираете максимльно допустиме згідно бюджету (незнаю що наразі там вже є упси, стойки і тд чи потребує заміни)

Звичайно мабуть це буде Ксеон (оптимально, да і бюджет), максимум оперативи який там є, якийсь свіжий рейд ....

РИМ 2000 який радили впринципі нормальна контора там вам і підскажуть шо є свіжого на Ваші гроші.

Можете вже накатувати на старий щось по типу VMware ESXi, піднімати свою вінду Як уже писали віндовий почтовік не камельфо тому щось би ніксове ....

Потім переберетесь на нове :)

Опубліковано

хм... озадачівся я, чи то може на лінуксі побудувати, попаритись зато досвід отримати :)

а то щось бачу віндові адміни не сильно то й ціняться :(

Опубліковано

хм... озадачівся я, чи то може на лінуксі побудувати, попаритись зато досвід отримати :)

Тобі взагалі що треба?

Якщо просто пошта то Postfix+Courier+Cyrus-SASL+Amavis-new+... і наявного заліза тобі з головою вистачить. Ще є DBmail (пошта в СУБД) але для цього раджу FreeBSD+Postfix+PostgreSQL.

Zimbra це collaboration platform аля Ексчендж+Шарепоінт але для ексченджа я б ставив все ж юніксовий релей із спамфільром, спокійніше якось

Опубліковано

Ви просто мабуть таких незустрічали :) (Да і Адмін він може бути скоріше орієнтований на никс\вин але знаючи поняття мережевих технологій справляться і там і там)

Опубліковано

Якщо просто пошта то Postfix+Courier+Cyrus-SASL+Amavis-new+... і наявного заліза тобі з головою вистачить

+1

Так, хотілось би почути думки саме по залізу.

Якщо хочеш нове, ну то я наразі юзаю Супермікро. задоволений. Ось - грайся :) Аби грошей вистачило :)

без ніксового/фрішного адміна — це геморой

ну, не скільки геморой, скільки звичка нового адміна. Мабуть. Кому як зручно.

а то щось бачу віндові адміни не сильно то й ціняться

Трохи не так, шукають ніксових, задля зменшення затрат на закупівлю ОС і утримування тих серваків.

Хорошого віндового адміна із знаннями і відповідними сертифікатами, курсами і т.д. Так просто з роботи не відпустять.

Опубліковано

Головне знати в чому зараз проявляється слабке місце. Проц сильніший, побільше ОЗУ. Над пам'яттю продіагностувати, бо також довго думав чи брати рейд із 4 вінтів 15К чи брати SSD. Перші більш живучиші, другі - швидші. Але якщо грошей не жалко - то можна 2 SSD взяти в рейд + один такий же на підміну, якщо щось станеться.

HP + Докидати сюди вінтів/ССД + Проц + ОЗУ. Якось так.

Опубліковано

можна 2 SSD взяти в рейд

ССД в рейдах в сервак - надто дороге задоволення. Ну, і не виправдане. В міру живучості того ж ССД. Це цікаво, якщо, хіба що, лише під систему. Якщо під БД, то вилетить той ССД уже через 2 роки. У той час як вінт проживе 5. Варто глянути в сторону гібридного HDD. Навіть якщо накриється Нанд пам'ять, то вінт працюватиме собі й далі.

Опубліковано

можна 2 SSD взяти в рейд

ССД в рейдах в сервак - надто дороге задоволення. Ну, і не виправдане. В міру живучості того ж ССД. Це цікаво, якщо, хіба що, лише під систему. Якщо під БД, то вилетить той ССД уже через 2 роки. У той час як вінт проживе 5. Варто глянути в сторону гібридного HDD. Навіть якщо накриється Нанд пам'ять, то вінт працюватиме собі й далі.

Перші більш живучиші, другі - швидші. Але якщо грошей не жалко - то можна 2 SSD взяти в рейд + один такий же на підміну, якщо щось станеться.

Ну так і написав, тільки іншими словами :_04: Не треба виривати фрази із контексту.

Якщо грошей не жалко - то буде добре й швидко, деякий час. Якщо ж на витривалість - то краще вінти.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...