Перейти до змісту

Виготовлення "шляпок" на паркан своїми руками

vicit

Рекомендовані повідомлення

Доброго дня

Хочу розказати як я виготовляв парапети на паркан (іншими словами, це такі "шляпки" якими накривають фундамент під забор), буде 26 фото + текст

Маю участок, на якому минулого літа збудував хату а цього (2013) вирішив обгородити забором. Участок має нахил, тому в деяких місцях фундамент має перепади

fr6mU.jpg

Після заливання фундаменту під паркан, було вирішено його накрити бетонними "шляпками", так як це захистить фундамент від опадів і частково від сонця та й зовнішній вигляд буде набагато кращий.

Мав два варіанти : купити готові вироби і виготовити самому. Порахувавши фінансові витрати обох варіантів було вибрано другий варіант, плюс в мене було майже все що необхідно для виготовлення парапетів, плюс мій вірний помічник (мій тесть - до нього ми ще повернемся), при кожній нагоді переконував мене що "Ми й самі таке можем зробити".

Для виготовлення шляпок мені невистачало форм. Погугливши вечір і почитавши відгуки про форми я наступого дня зателефонував рівненській фірмі, яка займається продажем форм, уточнив наявність потрібних мені розмірів, отримав номер рахунку і через день перерахував гроші. Отримавши передоплату продавець відправив замовлення Новою поштою і через день у найближчому відділені я отримав свою посилку.

При замовлені форм я невказав яку хочу поверхню, плоску чи шегрень, прислали шегрень - мені подобається.

Ось так виглядають форми

mUWN0.jpg

TG5zA.jpg

Прикинувши обєми, ще дозамовив машину відсіву, машину піску і мішків 10 цементу

lWcdX.jpg

Отже сам процес

Перед початком роботи, форми очищаєм від залишків бетону і змазуємо чимось жирним, спочатку це була звичайна отработка, але вироби після неї були в чорних розводах (як камуфляж), потім замінили її на саму дешеву олію, вироби стали чистими.

gvLy.jpg

Наступний етап: приготування розчину.

В бетономішалку

MGDHq.jpg

наливаємо воду, добавляємо пластифікатор (я використовував два види пластифікатора, звичайний пластифікатор і гідрофобізатор), додаємо фібру ( також використовував два види поліпропіленова і стальна)

MBnRk.jpg

Вмикаємо мішалку і додаємо основні інгредієнти: цемент-пісок-відсів у співвідношеня 1-2-3, кількість інгредієнтів визначається обємом форм, наприклад мені вистачало 3 лопати цементу, 6 лопат піску і відповідно 9 лопат відсіву. Пісок ми просіювали, так як в ньому було багато глинки, відсів базальтовий був досить чистий

Vqstd.jpg

Зпочатку закидали декілька лопат відсіву, потім пісок за ним цемент, тоді знову відсів. Даємо мішалці хвилин 10 щоб все добре вимішалось

P7J4r.jpg

Коли розчин готовий, беремо чисті змазані форми і наповнюємо їх бетоном приблизно на 40-50 відсотків

fbr6.jpg

Далі нам потрібно це провібрувати іншими словами втрамбувати і вигнати повітряні бульбашки з виробу. Для вібрування я використав Перфератор. Брав деревяний ящик, перевертав його, на ящик ложив дві доски а на доски форми з бетоном

syJCZ.jpg

Коли робив фотографії, ми з тестем вирішили спробувати інший варіант "вібростола": покришка, на неї доски, на доски форми

xi5Ls.jpg

і по дошці бєм перфератором (плоска піка)

ZkmxP.jpg

та він нам не сподобався.

Коли наші форми лежать на "віброящику", ми беремо перфоратор і по дошкам бєм відбійником секунд 10, прицьому форми аж підпригують, розчин рівномірно розподіляється по формі і повітря виходить з бетону в результаті отримуємо такий результат

%20http://board.lutsk.ua/imgstore2/images/2013/11/10/mQw8e.jpg

fs8kt.jpg

Далі форму заповнюємо на 100%

D7q5j.jpg

і знову вібруємо

0VLbB.jpg

Після цього заповнену форму з провіброваним бетоном відставляємо для застигання

r1oRQ.jpg

hMi3m.jpg

Наступного дня або через день (залежно від погоди) бетон застигає настільки що його можна виймати з форм. Для цього просто перевертаємо форму і акуратно видавлюємо виріб

xDRYi.jpg

4WwnA.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

28BbD.jpg

Ось результат

zS4Ar.jpg

QVMyB.jpg

LyIrX.jpg

Добавляючи барвники можна робити кольорові парапети, після укладки я їх покрию лаком для бетона.

Тепер щодо тестя, ми разом зробили декілька замісів, так сказати експериментально визначалися що і як, після цього я якось почав робити іншу роботу а тесть пробував сам заливати, інколи я йому допомагав.

Зараз він все повністю робить сам, мені лише каже коли купити цементу чи олії. Почали заливати десь в кінці вересня, на даний момент маємо близько 160-180 парапетів з них сам тесть зробив відсотків 80. Він продовжує експерементувати з "вібростолами" з процесом замішування, з вийманням парапетів з форм.

Також він переконує мене, що бруківку для подвіря можна й самим залити і поребрики і водовідливи

Більше того тесть в будівництві ніколи раніше непрацював, але весь розчин (хата побудована з цегли) вся штукатурка, всі стяжки, весь бетон на забор і опорні стіни(а це близько 20 кубів) замішував він майже сам.

Зараз він на пенсії тому часу в нього достатньо + біля хати є ставок а він рибак завзятий

Ось такий в мене тесть-помічник.

А ще, 4 роки назад (коли він мені ще не був тестем), його розбив інсульт і права частина тіла на даний момент паралізована, він заново вчився ходити, одягатись, розбірливо говорити, писати, готувати і їсти лівою рукою. Він ще жартує, що у нас в бригаді півтори людини (я і тесть).

Кінець

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вітання..що сказати-молодці..Дійсно матеріали зараз дуже дорогі, і якщо можеш сам зробити щось-супер!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

повага рукастим людям :_25:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Прямота рук зашкалює

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А який матеріал форм? Мені чомусь здається, що розділювача, а тим більше жирного, там не повинно бути.

Ну і водо-цементне відношення явно порушене, або перевібровані вироби на цьому фото:

post-8949-0-32408100-1384090239_thumb.jp

Взагалі - роботи перероблено багато, і зять з тестем - МОЛОДЦІ.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А який матеріал форм? Мені чомусь здається, що розділювача, а тим більше жирного, там не повинно бути.

Ну і водо-цементне відношення явно порушене, або перевібровані вироби на цьому фото:

дякую всім за відгуки. Форми пластмасові, досить міцні (можна кинути на бетонну підлогу і форма буде неушкодженою) здається що виробник Польша.

Водно-цементне співвідношення, спочатку воду лили по-мінімуму, в цьому випадку дуже погано виганяється повітря, залишаються невеликі виямки від повітря, пробували різні методи. Тесть дійшов висновку що потрібно додавати чуть більше води, тоді менше виямок на готових виробах.

Насправді нічого архіважкого в заливанні немає, це під силу більшості людям, дуже подобається сам процес створення чогось.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ріспект! Я і сам планую хату частково обкласти "штучним каменем", але я навіть форми сам буду робити для нього, це також не важко :) По кількості води - звичайно перебор, але, з другого боку - це ж не несуча конструкція ні разу.

АБС-пластик. Роділювач - обов"язково.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

наливаємо воду, добавляємо пластифікатор (я використовував два види пластифікатора, звичайний пластифікатор і гідрофобізатор), додаємо фібру ( також використовував два види поліпропіленова і стальна)

А де купували фібру, якщо не секрет? І яка була ціна питання?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

з другого боку - це ж не несуча конструкція ні разу.

На морозостійкість впливає дуже.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А де купували фібру, якщо не секрет? І яка була ціна питання?

Поліпропіленову купував в Епіцентрі, назва Санпол, за упаковку в 1 кг заплатив близько 50 грн

Стальну брав в Новій Лінії, ціна десь така сама. Можу помилятись так як купувалося це все літом для інших цілей.

Зі стальною фіброю будьте дуже обережні, голими руками навіть не торкайтесь.

А якщо пропіленову кинути у воду і підставити під напір води то вона в декілька разів збільшується

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На морозостійкість впливає дуже.

А як це?
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Фібра, два пластифікатори, форми плюс години роботи (це теж гроші). ЦІНА ПРОДУКТУ? Якість судячи по фото - БРАК!

post-23630-0-15237000-1384606805_thumb.j

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

• 5 місяців потому...

дякую всім за відгуки. Форми пластмасові, досить міцні (можна кинути на бетонну підлогу і форма буде неушкодженою) здається що виробник Польша.

Водно-цементне співвідношення, спочатку воду лили по-мінімуму, в цьому випадку дуже погано виганяється повітря, залишаються невеликі виямки від повітря, пробували різні методи. Тесть дійшов висновку що потрібно додавати чуть більше води, тоді менше виямок на готових виробах.

Насправді нічого архіважкого в заливанні немає, це під силу більшості людям, дуже подобається сам процес створення чогось.

Непогана робота. Форми скоріш не польські і не пластикові, а українські з вторичного полімеру. Польські можна купити лише в польщі. Так кажу, оскільки польські форми там стоять більше, як укр тут...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...