Перейти до змісту

snesterchuk

Рекомендовані повідомлення

Чому споживання зелених салатів у Європі в 10 разів більше, як в Україні ? Чи українці мало знають про культуру салату, його різновиди та корисні властивості ? А видів є дуже багато, як по формі, по кольору так і по корисних властивостях.

Цікава стаття:

Про користь овочів і фруктів для здоров’я людини сказано вже чимало. Дуже часто ми вживаємо в їжу різноманітні рослини, навіть не замислюючись про те, що вони можуть мати певні лікувальні властивості. Потрібно знати про корисні якості рослин, овочів, фруктів і інших продуктів, для того, щоб витягувати з них максимальну користь для організму.

Салат посівної є однорічною рослиною з сімейства складноцвітих. Рослина має невисокий гіллястий стебло, з округлим листям, які вживаються в їжу. Вирощується ця невибаглива рослина на ділянках багатьох городників, воно не вимагає особливого догляду і турботи. Листя салату при правильному приготуванні смачні і корисні, їх лікувальні властивості використовуються при лікуванні деяких захворювань.

У листі салату міститься безліч вітамінів: групи В, Е, РР, Р, К, А. Фолієва кислота, яка регулює обмін речовин, яка бере участь у діяльності кровоносної та нервової системи, у великій кількості міститься в цьому цінному рослині. Є в салаті і вітамін С, провітамін А, магній, калій, кальцій, йод, залізо. Містяться в листі салату смоли, різні гіркоти і алкалоїди мають седативну, сечогінну, а також протикашльовим і відхаркувальну дію. Молочний сік листя салату містить особливу речовину – лактуцин.

Великий вміст в листках салату заліза особливо важливо, оскільки залізо в організмі має постійно оновлюватися і надавати організму допомогу в складних ситуаціях. Наприклад, утворювати в терміновому порядку червоні кров’яні тільця при великих втратах крові. Незамінний для організму і магній, який присутній у складі листя салату. Магній відновлює м’язові тканини, нерви і мозок, бере участь у будівництві організмом нових клітин.

Сік з листя салату попереджає розвиток атеросклерозу, виводить з організму холестерин і різні шкідливі речовини. Рекомендується приймати сік з листя салату в суміші з іншими овочевими соками (морквяним, буряковим, соком з ріпи). Суміш соку з листя салату та шпинату – відмінний засіб для відновлення втрачених сил.

Змішуючи сік салату і сік моркви – отримуємо напій, збагачений вітаміном А і натрієм, необхідним для підтримання кальцію в потрібному стані.

http://www.vnarode.net/%D0%BB%D1%96%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D1%96-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%96-%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8F-%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%83/

і ще ...

Городня культура салат вирощують з часів античного світу. Вирощували їх у Стародавньому Римі, застосовували як ліки в Давньому Єгипті, додавали в різні страви в Стародавній Греції. У природі існує велика кількість різних видів салату.

Корисні властивості салату люди знають давно, листя цієї рослини містять досить багато білків, цукру, солей заліза, калію, магнію, кальцію, вітамінів Е, РР, С, групи В, провітамін А. Особлива привабливість для городників у вирощуванні різних видів салату - це їх скоростиглість і морозостійкість. Можна успішно його обробляти навіть у північних областях Росії. Салату необхідно багато світла, тому ця рослина довгого дня.

Листя салату використовуються, як дієтичне харчування, вони надзвичайно корисні хворим на діабет. Люди, які страждають ожирінням, можуть влаштовувати розвантажувальні дні, застосовуючи різні види салату в їжу. Салат чудово сприяє виведенню з організму людини токсинів, отрут. Він дуже корисний при гастриті, виразці шлунка, дванадцятипалої кишки. Дивіться також нашу статтю - Найкраща розвантажувальна дієта.

Вживання в їжу різних видів салату швидко усуває біль, навіть нічні, виразки значно швидше рубцюються. При частих порушеннях сну рекомендується застосовувати настій зі свіжих салатних листків. Навіть настій насіння салату надзвичайно корисний, він значною мірою збільшує кількість молока у годуючих матерів.

Корисні властивості салату використовують, як відхаркувальний засіб при бронхітах, його настій ефективний при сильному кашлі. У разі великої крововтрати салатні листя вважаються незамінним продуктом, так як знаходиться в організмі залізо має постійно оновлюватися, надаючи людині допомогу при різних екстремальних ситуаціях, а листя салату якраз містять необхідну для здоров'я кількість заліза. Також, в салатних листках присутній магній, необхідний людині для нервової системи, відновлення м'язової тканини. Навіть сік салатних листків вважається надзвичайно корисним. Його добре приймати, змішуючи з морквяним соком, буряковим соком або ріпи. Він попереджає розвиток атеросклерозу, чудово відновлює сили. Корисні властивості салату успішно використовують лікарі-гомеопати. Створені ними лікарські препарати допомагають людям з підвищеною нервовою та емоційною збудливістю, гіпертонії, захворюваннях серцево-судинної системи.

Чудово допомагають салатні листя вирішувати питання щодо поліпшення зовнішності косметологів, вони використовують їх речовини для масок, що сприяють освіження шкіри обличчя. Соком салатних листків протирають шкіру при сильних сонячних опіках. Чудовим засобом для зміцнення волосся є спиртова настойка листя салату. Така настоянка набуває зеленуватий відтінок після того, як простоїть при кімнатній температурі тиждень. Цим складом користуються, як засобом від лупи, проти випадіння волосся, вона чудово прискорює ріст волосся. Ванни перед сном з використанням відвару двох цілісних Вілков салату кочанного допоможуть вам позбавитися від напруги трудового дня, чудово відпочити вночі. Читайте також нашу статтю - Маски з мигдальним маслом для догляду за шкірою обличчя.

Люблять використовувати корисні властивості салату кулінари, його кладуть навіть в супи замість капусти. Росіяни їдять його на закуску, заправляючи рослинним маслом, сметаною. Звичайно, вживати листя різних салатів в їжу необхідно свіжими, але іноді їх гасять, що призводить до значної втрати виключно корисних властивостей. Салат є незамінним прикрасою для страв м'ясних, рибних, овочевих, добавкою для бутербродів та інших продуктів. Наприклад, італійці використовують салат після їжі замість десерту, вони збризкують його йогуртом і лимонним соком.

Салат - культура, яка потребує правильної покупки і дбайливого зберігання. Необхідно знати, що зберігати салат можна не більше одного дня, мляві листя вживати не можна, тоді корисні властивості салату будуть виражені в повному обсязі. Мити салатні листя потрібно в стоячій воді нетривалий час, інакше вітаміни підуть у воду. Полюбіть салат, він вартий того.

http://gerwoman.ru/page/korisni-vlastivosti-listja-salata

Ще про лікувальні властивості салату:

Салат і його листя використовують при дієтичному харчуванні, їх рекомендується вживати хворим на діабет. Ті, у кого проблеми із зайвою вагою, можуть робити собі розвантажувальні «салатні» дні, при цьому можна їсти різні його види. Листя цієї рослини відмінно виводять отрути і токсичні елементи з організму. Салат - досить корисна культура при виразкових ураженнях шлунка, гастриті і хворобах кишечника.

Якщо регулярно вживати різні види салату, то можна перемогти давно мучать болі. Виразкові ураження зарубцюється набагато швидше. Якщо Ви страждаєте частими порушеннями сну, то можна вдатися до допомоги настойки з салатних листків, які використовуються у свіжому вигляді. Настоянка салатних насіння теж дуже корисна. Вона здатна значно збільшити кількість виробленого молока у молодих матусь.

Салат і його корисні властивості часто використовують як відхаркувальний засіб при захворюваннях бронхів, салат не втрачає ефективності навіть при сильному і тривалому кашлі. Незамінний салат і при великих крововтратах. У його складі дуже багато необхідного людському організму заліза. Перебуваючи в нашому організмі, залізо має поступово оновлюватися, щоб своєчасно допомагати в екстремальних випадках. Тому потрібно частіше їсти салат.

У листі салату до всього іншого багато магнію. Цей елемент необхідний людині для відновлення і роботи нервової системи і підтримки тонусу м'язової маси. Сік, який можна вичавити з салатних листків, теж дуже корисний. Його можна змішати з соком моркви, буряка, ріпи і приймати хоча б по чашці. Такий напій попередить розвиток атеросклеротичних уражень судин, він зможе відмінно відновити сили. Корисні властивості цієї рослини вміло і з користю застосовуються лікарями-гомеопатами. Створені на основі салатних корисних властивостей лікарські засоби допомагають боротися з підвищеною емоційною і нервової дратівливістю. Вони допомагають при гіпертонії і при інших захворюваннях серцевої діяльності і судин.

Салат: лікувальні властивості.

Листя салату допомагають косметологам вирішувати проблеми шкіри, з якими до них часто звертаються відвідувачі. На основі листя салату роблять маски, які сприяють освіження шкіри. Якщо шкіра сильно обгоріла від сонця, то салатовим соком протирають уражені ділянки. Спиртова настоянка з салатними листям - відмінний засіб, який допоможе зміцнити волосся. Воно, після того, як простоїть при середній температурі близько 7 днів, придбає зеленуватий відтінок. Цей смарагдовий склад - відмінний помічник при боротьбі з лупою, випаданням волосся. Він допоможе волоссю рости швидше. Можна перед сном зробити собі ванну з відваром листя кочанного салату. Така ванна допоможе зняти напругу дня, дозволить відпочити і прекрасно виспатися.

Кулінари теж з успіхом користуються корисними властивостями салату. Нерідко його використовують і в супах, замінюючи їм капусту. Наші співвітчизники вживають його в якості закуски, при цьому заправляють салат майонезом, сметаною або рослинним маслом. Не секрет, що при гасінні, смаженні, варці корисні властивості багатьох рослин губляться, не виняток і салат. Краще, звичайно, є його свіжим. Листям салату нерідко прикрашають м'ясні, рибні страви, овочеві. Вони відмінно виглядають на бутербродах. А взагалі салат можна поєднувати з багатьма продуктами. У різних народів свої пристрасті. Наприклад, італійці люблять їсти салат як десерт після обіду. Салатні листя вони збризкують соком лимона і поливають йогуртом.

Салат належить до тих культур, які вимагають акуратності в зберіганні та уважності при покупці. Треба відзначити, що більш дня зберігати салат не рекомендується, а мляві листочки взагалі їсти не можна. Якщо є тільки свіжий салат, то Ви отримаєте весь набір корисних речовин, які має ця рослина.

При митті листя салату потрібно використовувати стоячу воду, та й мити його, до речі, потрібно недовго, в іншому випадку можна «упустити» всі вітаміни, які підуть разом з водою. Загалом, салат коштує того, щоб Ви звернули на нього увагу і по-справжньому полюбили.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ви ж самі і відповіли ^_^

Салат належить до тих культур, які вимагають акуратності в зберіганні та уважності при покупці. Треба відзначити, що більш дня зберігати салат не рекомендується, а мляві листочки взагалі їсти не можна. Якщо є тільки свіжий салат, то Ви отримаєте весь набір корисних речовин, які має ця рослина.

Сільське господарство в нас досить розвинуте і багато хто має або хату в селі або дачу\грядку. А там що росте? Огірки, помідори, капуста, морква, кріп, цибуля.

От цікаво, в кого з бордівців на городі росте салат?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Корисні Властивості Салата Айсберг

В останнє десятиліття на прилавках магазинів з'явилася безліч різновидів салатів листових і кочанних. Часом важко розібратися, який салат корисніший, смачніше, більше підходить до того чи іншого блюда.

Салат айсберг схожий на білокачанну капусту. Своєю назвою він зобов'язаний каліфорнійським фермерам, які постачали цей незвичайний салат споживачеві обсипані з усіх боків товченим льодом.

Качановий салат айсберг має блідо-зелене, іноді білі листочки, дуже соковиті, хрусткі, з дрібнозубчастим краями. Цей салат іноді називають "кріспхед" або "крижана гора", його смак віддалено нагадує китайську капусту. Корисні властивості салату айсберг виражаються великою кількістю фолієвої кислоти, яка чудовим чином регулює обмін речовин організму людини. Фолієва кислота дуже необхідна для зміцнення нервової системи, вона допомагає при депресіях, стресах, емоційних розладах. Варто вживати салат айсберг працівникам розумової праці, студентам в період сесії. Майбутні мами і жінки-годувальниці також повинні побільше є зелені листові і кочанні салати, до яких відноситься айсберг.

Значно більше корисні властивості салату айсберг збережуться, якщо вживати його в їжу в сирому вигляді, при кулінарній обробці добра половина вітамінів , мінералів, мікроелементів зникне, зруйнується. У цьому салаті міститься добова норма вітаміну В9, багато надзвичайно корисних вітамінів А і С, кальцію, заліза. Такого необхідного елемента, як натрій, навіть більше на 60%, ніж калію. Це говорить про те, що салат айсберг цілком відповідально можна назвати дієтичним блюдом, виключно відповідним для розвантажувальних днів, які необхідні при будь-якого ступеня ожиріння та цукровому діабеті. Дивіться також нашу статтю - Сама Краща Розвантажувальна Дієта.

Взагалі, салат айсберг дуже популярний в Америці, там він фаворит кочанних салатів. Росіян теж привертають корисні властивості салату айсберг, а також порівняно невисока ціна, можливість тривалого терміну зберігання в холодильнику. Необхідно відзначити, що, вживаючи цей салат в їжу, можна значно підвищити рівень гемоглобіну в крові. Соковитість цього кочанного салату сприяє виведенню і зниження рівня солей, тому чудово підходить людям похилого віку.

В даний час існує справжня конкуренція серед безлічі салатів кочанних і листових. Кожен виробник нахвалює свій сорт і переконує покупця у марності інших видів салату. Щоб розвіяти подібні міфи, можна сміливо назвати корисні властивості салату айсберг кладезью необхідних речовин для організму людини. Тільки одне те властивість, що він просто надзвичайно позитивно впливає на гостроту зору, говорить багато про що. Американські вчені помітили, що люди, що постійно вживають салат айсберг, набагато рідше страждають серцево-судинними захворюваннями. У них рідко трапляються переломи кінцівок через що входить до вітамінний склад цього салату кальцію.

Кулінари з повагою ставляться до цього продукту, вони пропонують велику кількість різних страв, основою яких є салат айсберг. Спробуйте зробити простий, корисний, виключно смачний салат. Для його приготування вам буде необхідно нарізати соломкою салат айсберг, натерти на крупній тертці яйце і твердий сир. Всі ці інгредієнти можна заправити майонезом або сметаною, все залежить від вашого смаку. Перемішайте, додайте сіль і перець. Цей чудовий салат припаде до смаку вашим гостям. Крім того, можна приготувати салат айсберг з овочами. Для цього необхідно айсберг порвати руками, порізати пару помідорів, огірочок, болгарський перець нашаткувати. Заправкою цього дієтичного салату може служити оливкова олія. Додайте ще базилік, кріп, сіль, перець за смаком. Вийде виключно смачну страву, яке зберегло в собі всі корисні властивості салату айсберг.

Купуйте, їжте самі, пригощайте рідних і друзів таким чудовим салатом, який називається айсберг, і будьте здорові!

http://gerwoman.ru/page/korisni-vlastivosti-salata-ajsberg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

може то справа смаку - але мені салат просто несмачний. трава травою.

По різних рецептах салати з нього куштував - ні один не вразив

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

може то справа смаку - але мені салат просто несмачний. трава травою.

По різних рецептах салати з нього куштував - ні один не вразив

Айсберг куштував ? Думаю полюбому сподобається, тому що схожий до капусти, але хрусткий ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чому українці не їдять корисні салати?

Чому не їдять - їдять, але мабуть тільки ті, хто їх вирощує в себе на городі, або має фінансову можливість зїсти його в закладі гром. харчування. Бо те, що продають в нас в магазинах важко назвати салатом, та й асортимент, ціна і його свіжість бажають кращого. Вчора мав необхідність купити листя салату, зайшов в Наш Край на Шевченка - в наявності червоний салат далеко не першої свіжості. Після довгих вагань та перебирань, все ж таки знайшов щось на нього подібне, якби не нагальна потреба (привезений з дачі закінчився), то не купив би 100%. Здавалося б супермаркет з назвою ГУРМАН мав би мати щонайменше 5 видів такого салату, але там очевидно всім похуфіг на ассортимент, бо й ассортимент інших товарів як в бідному провінційному магазині. Доречі, в сусідній Польщі в будь-якому супермаркеті можна купити свіже листя салату кількох видів, та й дешевше ніж в нас в кілька разів.

Особисто в себе на дачі маю кілька видів салатів, тому проблем з недоїданням таких салатів не відчуваю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Можу помилятися, але мені здається діло в кулінарній культурі. В нас популярніші салати з відварених овочів вінегрет і олів'є і ті не наші.

В українській кухні більше поширена овочева нарізка.

Хоча якраз останні роки саме салат набув популярності, особливо в молодшого покоління. Старше більше використовує його як прикрасу до блюд.

Сама дуже полюбляю і насолоджуюсь поки літо в поєднанні з оливками, фетою, бо взимку він надто дорогий.

Я двічі влітку сіяла, на лоло-бьондо і кури полюють, а Лоло Россо вцілів і якраз поспіває.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На мою думку, листовий салат треба вміти смачно заправити. Бо Ласка права - у нас не зелень популярна, а більше овочі, а взимку - то щоб ситніше було, а не якась там трава:) Ми з сестрою трохи поборолись, поки батьків привчили таке їсти. Але тепер їдять із задоволенням. Кожного року сію щось нове. Дуже нам припав до смаку кресс-салат і лолороссо. Дати до нього свіжого базиліку та доброї олійки, хрумкої редисочки, ммммм!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

О, я цього року відкрила для себе смачну заправку, в невеликих пропорціях: оливкова олія, гірчиця, майонез, лимон, цукор. З редискою йде на ура! Рекомендую :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а мені більше брокколі, цвітна капуста, кабачки, спаржівка, баклажани смакують

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

О, я цього року відкрила для себе смачну заправку, в невеликих пропорціях: оливкова олія, гірчиця, майонез, лимон, цукор. З редискою йде на ура! Рекомендую :)

З перерахованого не користуюсь лише майонезом, бо такого продукту нема в моєму холодильнику, ніхто його в нас не їсть, натомість можна додавати сметану. До салатних заправок ще додаю бальзамічний оцет (білий або темний), вустерський соус, табаско (пару крапель для гостроти).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На мою думку, листовий салат треба вміти смачно заправити. Бо Ласка права - у нас не зелень популярна, а більше овочі, а взимку - то щоб ситніше було, а не якась там трава :) Ми з сестрою трохи поборолись, поки батьків привчили таке їсти. Але тепер їдять із задоволенням. Кожного року сію щось нове. Дуже нам припав до смаку кресс-салат і лолороссо. Дати до нього свіжого базиліку та доброї олійки, хрумкої редисочки, ммммм!

а поділіться ,будь ласка,рецептиком як Ви смачно заправляєте :g17:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чому тільки листові салати уважні до заправки? Овочева нарізка теж може бути заправлена не класично (купленний майонез фу-фу-фу)))

Заправте вінегрет хорошим випареним бальзаміком і трішки ол олії холодного віджиму і буде зовсім не то пальто)

Поділюсь салатними заправками з книги одної одіозної рашин мадам.

1. Медово гірчична. 1 ст. л хорошого меду, так само гірчиці і лимонного соку + 4 ст.л ол олії + сіль і перець

2. Йогуртова. Йогурт без смаку найнижчої жирності. 100 мл йогурту + 1 ст. л гірчиці, так само лимонного соку + 2 ст л ол олії і трішки винного оцту + трішки часнику + сіль і перець

3. Лимонна. 4 ст л лимонного соку + так само ол олії + трішки цедри + сіль і перець

4. Японамама. 1 ст. л кунжутного масла + 2 ст л соєвого соусу + перець і кунжут. Можна додати рисової горілки трішки

5. Гірчична. 2 ст л гірчиці + 2 ст л бальзаміку (по кислоті як кому я люблю випарений) + трішки часнику + 4 ст л ол олії

P.S По старту теми - їмо ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хочу салат айсберг з грушею та сиром Дор блю. :_15:

Понаписували тут всякої смокоти, працювати неможоиво :_21:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

От цікаво, в кого з бордівців на городі росте салат?

Я спеціально відвожу/перекопую клаптичок землі для салата.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Трохи статистики:

У сучасному індустріальному суспільстві завдяки швидкому поширенню ресторанів фаст-фуд, салат вирощують у всіх країнах світу. Річне споживання салату європейцями становить 10 кг на людину, а в Україні цей показникне перевищує 0,2-0,3 кг...

http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Chem_biol/Vldau/Agr/2011_15_1/files/11dyorou.pdf

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ням-ням, люблю салатики.

Нездорова їжа:

1377179384_36673075.JPG

Здорова їжа:

salatik.jpg

всетаки нездоровий варіант їжі мені більше імпонує... ну не виживу я на травичці :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну от, Zeuss так гарно розписав про салатні заправки - і додати нічого. Все це справді дуже смачно. Я і тато ще дуже любимо ріпакову олію. А щодо оливкової, то треба знайти дійсно смачну. Зараз, як мені здається, непоганий вибір італійських та "іже с німі" на базарі. Мені цього року привезли пляшку домашньої оливкової олії з Хорватії. Дуже добра.

одної одіозної рашин мадам
- belonika? :_04:
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Если позволяют финансы, то нафиг жрать траву. ЕШЬТЕ МЯСО!!!!! Думаю не нужно обьяснять что ЧЕЛОВЕК не овца, и ему не своствено жрать траву :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Айсберг цікава штука, але трошки дорогувата. Наскільки я розумію, це суто імпортний продукт. Десь в Україні його вирощують?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Айсберг цікава штука, але трошки дорогувата. Наскільки я розумію, це суто імпортний продукт. Десь в Україні його вирощують?

вже вирощують і в Україні ... не всі правда, але в Луцьку вже можна придбати українські (Волинські салати) в т.ч. і Айсберг

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...