Перейти до змісту

"Дети не могут использовать компьютеры…"

araris

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Я думаю, тут проблема не только мотивации определенной, не нужной для конкретного человека, деятельности. Тут в этой статье проблема общей мотивированности. Люди не хотят напрягать мозги совсем, их с детства к этому не приучали. Мой Ромка был по Флексу в Америке, учился в обычной школе. Тут он хорошо шел по физике, не хотел там отстать, просил себе спецнагрузку. В ответ ему приставляли девочку-отличницу, чтобы она ему помогала. До них никак не доходило, что мальчик просит дополнительной нагрузки, а не помощи в подготовке к урокам.

Там программа настолько облегчена, и так боятся нагружать детей, что дети с недостатками интеллекта, олигофрены способны осваивать эту программу наряду с нормальными.

Но их дальнейшая узкая специализация - это, в общем, вещь полезная. Человек, хоть и в чем-то одном, но специалист.

Нашу беду я вижу в том, что у нас, в отличии от них, просто безнадежно упало качество образования вообще. Ни узко, ни широко. Зачем мне напрягаться и учить, если я могу дать денег и за меня все сделают.

Моя сестра репетитор по математике, она все больше и больше с каждым годом разгребает косяки молодых учителей, которые закладывают в детей искаженные азы математики, сами о том и не догадываясь.

Одно дело не тратить время на то, что вам не нужно знать, при этом развиваться в своей отрасли. А другое дело, упаси боже, напрячь лишний раз мозги для нашей же пользы. Например, я при расчете с клиентом, стараюсь сначала подсчитать сумму в уме, после контролирую на калькуляторе. Хоть так, но мозги уже медленней ржавеют:)

• Відповідей 57
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

А мені цікаво, якщо я дитину "озброю" в школу одним планшетом замість 6 книжок? Хто що скаже? Я ж можу і дозвіл в директора на це взяти. :)

Наше міністерство теж про це подумало, і це вилилось в таку залізяку:

http://schoolshop.co...i-na-sajte/p488

Zheny@, але не думаю, що повний перехід на електронщину буде швидким. Хто ж тоді відкати за тендер на видання підручників платити буде? Там вже доходило іноді до того, що однакові посібники друкуються одразу трьома видавництвами

Опубліковано

це краще, аніж 6-7 книжок + зошити в сумці / портфелі.

не думаю, що повний перехід на електронщину буде швидким

я цього й не сказав. Книжки нехай лежать дома. Домашні завдання ніхто не відміняв. Це просто щоб НЕ таскати купу книжок.

Опубліковано

Zheny@, та звичайно хай планшет носить. Постав якийсь рідер, де можна нотатки пальцем або стилусом робити (якщо нема, то в мене є дешевенький для ємнісного екрану, можу віддати). Деякі вчителі обов'язково будуть проти, але не зважайте на них

Опубліковано

Так планшет є. На IPS. І читалка вже присутня. Там навіть є 2 книжки, що були задані на літнє читання.

Опубліковано

Zheny@, я мав на увазі програму-рідер :)

difoto, Android 4.2 дозволяє створювати користувачів з різними правами на встановлення і користування програмами

Опубліковано

difoto, Android 4.2 дозволяє створювати користувачів з різними правами на встановлення і користування програмами

а на уроці Андроід 4.2 сам подає сигнал вчителю, що у нього сідає батарея і його треба відпустити додому.
Опубліковано

difoto, ага, тормознув. Забув зарядити звечора - і на останніх уроках без підручника лишився, навряд чи сидіти і дивитись на розетку з планшетом на перервах - велике задоволення.

Ну, але все одно за цим майбутнє.

Опубліковано

Купи читалку дитині, щоб читала, а не енгрібьордз.

Я її читати заставити не можу :( А планшет - ютуб, кліпи, музика, малювати і т.д. Ну попутно читалка.

Якби вже хоч читала - то читалка вже була б давно.

• Адміністратори
Опубліковано

а на уроці Андроід 4.2 сам подає сигнал вчителю, що у нього сідає батарея і його треба відпустити додому.

там где "планшетное" обучение, девайсы на докстанциях стоят

Опубліковано

І все стало на свої місця. Ето Амєріка, дєтка

НІ. І автор працює в одному із дуже непоганих навчальних закладів. Цитата із хабра:

Наши сетевые инфраструктуры в школах Великобритании — это позор.

А у Великобританії система освіти вважається однією із найкращих у світі. Щоб до кінця зрозуміти "крик душі" автора, треба знати, що в останні кілька років їхній уряд "вбахнув" чималі гроші в комп'ютеризацію шкільної освіти. Це вилилось в добрррряче оснащення звичайних шкіл (в кожному шкільному кабінеті ноут, мультимедійна дошка, кольоровий лазерний принтер, достатня кількість розхідних матеріалів; в комп'ютерних класах може бути навіть "лазерний плотер"; мережа, швидкісний інтернет, розроблені потужні освітні портали - теж таке є), а результату щось малувато.

В "америках" же порівняно просто стати відмінником. Якщо в їх аналозі атестата не вчитуватись в рівень предмету. Адже "А" (відмінно) з математики рівня 1 і рівня 3 досить відрізняються. І взагалі про масову середню освіту в США можна окремий пост писати. Як "фрагмент портрету" скажу, що в іхній школі (наші 5-9 класи) комп'ютерних класів може бути два, перший для дизайну і малювання, другий для основ інформатики та користування ІТ, причому програмування там в школі не вчать.

В нас теж йде рух в тому ж напрямі. Якщо ще в пам'яті в кого пізньосовкова/ранньонезалежноукраїнська школа, то тепер зовсім інші акценти в програмі. Загальносвітові. Програмування в звичайній школі тепер не вчать взагалі, в старших класах наполягають на користуванні прикладним ПЗ, "дизайні", користуванні Інтернетом. А в молодших дійсно "сходинки до інформатики", в які б ще ввели користування сучасними телефонами.

Так що, на жаль, написане стосується і нас, хоча, звісно, трошки не в таких тонах, але чим далі, тим буде подібніше до всього світу. :0159:

Опубліковано
А в молодших дійсно "сходинки до інформатики", в які б ще ввели користування сучасними телефонами.

Сходинки до інформатики даремно критикуєте, там є ряд чудових програм для побудови алгоритмів

Опубліковано

Scabiosa, щодо Англії та Америки просто не став шукати першоджерела і пруф-лінки. Просто якась така асоціація склалася із іменами.

Але як би там не було. Тема трошки не так мала б звучати. Не те що "не можуть використовувати", а "не вміють користуватися"!. Особливості перекладу, але в корені міняють смисл (спеціально глянув в першоджерело).

Автор оригіналу, хотів сказати, що попри заявлену комп'ютерну грамотність, більшість користувачів, все ж НЕ є впевненими користувачами. Це з рідні того як водій авто - ніби й водити вміє, і знає куди бензин заливати, а от принцип роботи двигуна і що де є решта вузли та частини - не знає.

Опубліковано

Сходинки до інформатики даремно критикуєте, там є ряд чудових програм для побудови алгоритмів

Де таке побачив? Не ганю. Висловлюю пропозиції. Програмами користувався. Але не знаю, чи це обов'язкова частина шкільної освіти.

До речі, твоя спеціалізація в школі фізика, чи й інформатика?

Не те що "не можуть використовувати", а "не вміють користуватися"!.

Не заперечую. Очевидний "прямий" переклад. Але хіба від того суть міняється? В Україні такі ж тенденції. Скільки всього набачився (серед дітей/підлітків, про дорослих мову не ведем). Головна причина - лінь. Та й гаджети зараз "тупішають" і є масовими. Думати треба менше, розвага прямо тут же, навіщо напружуватись, якщо ендорфін можна отримати вже?

Знаю і підтримую теорію про краще абстрактне мислення слов'ян. Через те комп'ютеризація для більшості з нас була дуже цікавим і захопливим заняттям. Для ентузіастів цієї справи. Для мас то далеко не так. І скоро той доробок скінчиться, і ми будемо "як всі". Тому стаття вірно все підмічає. Пора батькам/вчителям/викладачам думати, в першу чергу, ким буде дитина в майбутньому, що вона буде вміти і так далі. Знання за плечима не носити (добре все вміти і нічого не робити) і так далі.

Опубліковано

Але хіба від того суть міняється?

Дуже. Не може користуватися - говорить про те, що він або інвалід, або не спроможний. А не вміє - це зовсім інше. Це може, але не хоче. Про лінь згоден.

В Україні такі ж тенденції.

З точністю до навпаки. Все більше молодих людей та людей старшого віку освоюють (при чому успішно) ПК і т.д. Мама сама допетрала як і що робити із телефоном, СМС-ки перевести годинника і т.д. Так, це для нас як два пальці об... А для старших людей уже прогрес.

Молодь лінується. Звісно - легше скачати диск "Зверь-всё-в-одном-в-один-клик-за-5-минут" і сказати "Я сам вінду собі ставлю!", аніж розібратися "а для чого це все потрібно?".

Але є й такі, які цікавлять і розбираються.

Опубліковано

Де таке побачив? Не ганю. Висловлюю пропозиції. Програмами користувався. Але не знаю, чи це обов'язкова частина шкільної освіти. До речі, твоя спеціалізація в школі фізика, чи й інформатика?

Фізика та інформатика.

Сходинки - це обов'язкова програма для учнів 2-4 класів.

З третього класу починаються основи алгоритмів, зайди в розділ "3-4 класи", вони там під назвою "Виконавці". Там і цикли є, і розгалуження. Дається правда далеко не всім. Якщо просто алгоритми будують майже всі, то з циклами проблеми виникають у половини учнів.

Опубліковано

(в шікільному курсі інформатики зараз і так нема програмування!)

В нас було, поверхнево вчили pascal і delphi, але проблемо була у тому, що ніхто цього вчити не хотів (Не хотіли думати).

Ходив ще на олімпіади з інформатики по програмуванню (!), то там були розумні хлопці, які й C++ трохи знали

Опубліковано

Сходинки - це обов'язкова програма для учнів 2-4 класів.

Реальна історія, що в одному нашому державному навчальному закладі при вивченні програмування групою ІТ половина бакалаврів не змогла оволодіти цими програмами. :0157: Сперечатись про подальше розумнішання молоді в ІТ вважаю недоцільним.

Якщо просто алгоритми будують майже всі, то з циклами проблеми виникають у половини учнів.

От і сам підтверджуєш і тези статті, і мою думку. Достатньо в звичайній українській школі вчити користуванню ІТ-технологій. А у вузі на першому курсі (відповідного фаху, не всіх!) програмуванню вчити "з нуля". Аналізуючи всілякі навчальні плани, бачу, що до цього все і йде. В америках вже так є.

Мама сама допетрала як і що робити із телефоном, СМС-ки перевести годинника і т.д.

Винятки, які підтверджують правила.

Це з рідні того як водій авто - ніби й водити вміє, і знає куди бензин заливати, а от принцип роботи двигуна і що де є решта вузли та частини - не знає.

Повністю підримую.

У більшості юзерів такий рівень задач, що їм нах не впало розбиратись "навіщо це все потрібно".

Світові тенденції, і ми туди ж. Доробок вичерпується, все комерціалізується.

Ходив ще на олімпіади з інформатики по програмуванню

Зараз є проблема, як ті олімпіади влаштовувати, щоб туди хоч хтось ходив, бо масово в школах, особливо не в обласних містах, програмування як такого нема.
Опубліковано

Нормальні тенденції. для більшості комп"ютер- це предмет побуду, а не інструмент. Складний, багатофункціональний, але всього лиш предмет побуду. ми ж не ставимо вимог, щоби більшість розбиралась в будові телевізора чи кухонного комбайна.

Опубліковано

Нормальні тенденції. для більшості комп"ютер- це предмет побуду, а не інструмент. Складний, багатофункціональний, але всього лиш предмет побуду. ми ж не ставимо вимог, щоби більшість розбиралась в будові телевізора чи кухонного комбайна.

Так те ж і кажу. Але достатньо згадати радянські часи, коли телевізор налаштувати - проблема, і його треба перепаювати не менше раз в рік..

А діти зараз йдуть "шляхом меншого опору". Ключове питання "навіщо?". Це й підмітив автор статті.

Опубліковано

Колеги, я розумію нарікання, коли людина не вміє з комп"ютером робити щось, що їй треба по роботі. ну, текст набрати, відредагувати, відформатувати, ел поштою скористатись, полегшити собі розрахукни з допомогою ел. таблиць. але чому вона повинна обов"язково розбиратися в особливостях операційки?? ну колись хіба бухгалтери заморочувались, що вийшов з ладу арифмометр?? чи секретарка хіба лізла сама ремонтувати друкарську машинку? на всяку роботу є спеціально навчені люди.

у мене підлеглих багато віку 19-25. так от мене нервує коли вони лінуються і не доганяють підправити таблицю щоденного звіту, щоб сумувалися усі стовбчики і у двох місцях правильно вираховувалась доля в процентах. а майже ж усі з вищою освітою:)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...