Перейти до змісту

День Святої Рівноапостольної княгині Ольги

Vlad3

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Свята Рівноапостольна велика княгиня Ольга, у святому хрещенні Олена, походила з роду Гостомисла, за порадою якого покликані були варяги княжити в Новгороді, народилася в Псковській землі, в селі Вибути, в язичницькій сім'ї з династії князів Ізборських.

У 903 році вона стала дружиною великого князя Київського Ігоря. Після його вбивства в 945 році повсталими древлянами що не побажала вийти заміж, вдова поклала на себе тягар державного служіння при трирічному синові Святославові. Велика княгиня увійшла до історії як велика созідательніца державного життя і культури Київської Русі.

У 954 році княгиня Ольга з метою релігійного паломництва і дипломатичної місії вирушила до Царгороду, де з пошаною була прийнята імператором Костянтином VII Багрянородним. Її вразила велич християнських храмів і зібраних в них святинь.

Таінство хрещення над нею вчинив Патріарх Константинопольський Феофілакт, а хресним став сам імператор. Ім'я російській княгині наречене було на честь святої цариці Олени, яка знайшла Хрест Господній. Патріарх благословив новохрещену княгиню хрестом, вирізаним з цілісного шматка Животворящого древа Господнього з написом: «Обновися Руська земля Святим Хрестом, його ж прийняла Ольга, благовірна княгиня».

Після повернення з Візантії Ольга ревно несла християнське благовістя язичникам, стала споруджувати перші християнські храми: в ім'я святого Миколая над могилою першого київського князя-християнина Аскольда і Святої Софії в Києві над могилою князя Діра, храм Благовіщення у Вітебську, храм в ім'я Святої і Живоначальної Трійці у Пскові, місце для якого, за свідченням літописця, було їй вказано понад «лучем Трісіятельного Божества» — на березі річки Великої вона побачила з неба "три пресвітлих променя».

Представилася свята княгиня Ольга в 969 році, заповівши відкрито здійснити поховання її по-християнськи. Її нетлінні мощі покоїлися в десятинної церкви в Києві.

Зі Святом усіх

post-4405-0-05010500-1374647109_thumb.gi

Опубліковано
Ім'я російській княгині наречене було.....

Вы наверное прогуливали уроки истории в школе и учили церковную версию.

Трудно назвать праздником заложение основ событий 988 года, когда людей насильственно гнали на крещение, заставляя предавать память предков и принимать чуждую им религию.Давайте хором скажем княгине Ольге спасибо за существование ЗАО УПЦ которые держат марку в доении народа вот уже 1025 лет.

Опубліковано

Трудно назвать праздником заложение основ событий 988 года, когда людей насильственно гнали на крещение, заставляя предавать память предков и принимать чуждую им религию.Давайте хором скажем княгине Ольге спасибо за существование ЗАО УПЦ которые держат марку в доении народа вот уже 1025 лет.

Русь в 988 вже хрестив Володимир. Княгина Ольга ж хрестилась в Візантії по власному бажанню. Візантійцям треба сказати ще дякую за кирилицю. До того ж, якби не православ'я, у нас скоріше б всього всі були католиками. УПЦ та РПЦ ніякого відношення до хрещення русі немає, це вже інша історія.

Опубліковано
Ім'я російській княгині наречене було.....

Вы наверное прогуливали уроки истории в школе и учили церковную версию.

Тема находится в разделе Поздравления, поэтому

адресата сначала поздравить надо

По-моему Вы немного темой ошиблись :) Вам сюда

Всех кто носит имя Ольга, поздравляю с праздником, днем Ангела!

p. s. уже с прошедшим правда, но все равно :)

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...