Перейти до змісту

Документи на землю для позовної заяви


crafter

Рекомендовані повідомлення

Прошу консультації наших юристів з цього питання оскільки ніколи не вникав в земельне право.

Ситуація в наступному:

В 90-х роках при одруженні сільська рада виділила шматок землі подружжю і вони оформили його на чоловіка.

в 2011 році вони розлучились (розлучення було дано судом без відома жінки, оскільки вона не знала про це). в позовній заяві позивач (чоловік) зазначив що жодних майнових претензій немає. в бувшому шлюбі є повнолітня дочка, якій мати дала доручення для представлення інтересії в суді (внаслідок її відсутності).

Потрібно подати позовну заяву щодо поділу даної ділянки. тому постає питання, при подачі до суду потрібно надати документ в якому зазначена інформація про цю ділянку?

інформації чи є держ акт на дану землю і т.д. - немає.

чи достатньо буде самої заяви, а суд витребує документи про землю в відповідних органах? - чи це повна нісенітниця.

Яким чином це зробити? звернутися з довіреністю до сільської ради чи управління держкомзему в районі? який саме це документ має бути?

Наперед вдячний за будь-яку інформацію.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо справою займається адвокат - то нехай подасть адвокатські запити і до сільради, і до держкомзему.

Якщо йому відмовлять в наданні інформації - то можна буде просити в суду витребувати запитувані відомості, але для того варто спробувати самим їх отримати.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ну власне пробуємо поки без адвоката..

Тобто можливість є на підставі доручення просити документи в органах?

Це має бути виписка, довідка чи....?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Поземельна книга затверджена постановою Кабінету Міністрів України (№1021 від 09.09.2009). Це документ, який є складовою частиною державного реєстру земель, вміщує відомості про земельні ділянки, обмеження на використання ділянки, суб'єктів прав на земельну ділянку та правовстановлюючі документи, а також дані про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки, її цільове призначення, склад земельних угідь. Поземельна книга відкривається і ведеться на кожну земельну ділянку.

Номер Поземельної книги відповідає кадастровому номеру земельної ділянки.

Відповідно пункту 31, дані з Поземельної книги надаються територіальним органам Держкомзему за місцем розташування земельної ділянки у вигляді виписки з Поземельної книги - документа, який свідчить про наявність запису у відповідному розділі Поземельної книги або його відсутності.

Право на отримання виписки з Поземельної книги мають власник (користувач) земельної ділянки, суб'єкти права земельного сервітуту, їх спадкоємці або ж уповноважені ними особи та адвокати.

Інформаційну справку з Поземельної книги можуть отримати органи державної служби (посадові особи), якщо запрос зроблений у зв'язку з дійсно покладеними на них відповідно закону повноваженнями.

я правильно думаю?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Право на отримання виписки з Поземельної книги мають власник (користувач) земельної ділянки, суб'єкти права земельного сервітуту, їх спадкоємці або ж уповноважені ними особи та адвокати.

я правильно думаю?

Не зовсім правильно.

Дочка є представником своєї матері (уповноваженою особою). Але мати не є власником земельної ділянки, а лише "претендентом" на власність. А відтак, станом на зараз мати не є особою, яка має право на цю інформацію.

Повторюю: звернися до будь-якого знайомого адвоката, щоб зробив адвокатські запити. Не створюй сам собі геморою на рівному місці - попереду і так цілий суд.

Якщо знайомих адвокатів немає - я тобі зможу зробити ці запити. Безкоштовно.

Хоча тут і адвокату зможуть відмовити, якщо захочуть.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

дуже дякую!

в такому випадку поїду завтра до львова буду цікавитись уточняти.

в разі чого буду надіятись на Вашу допомогу!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Є ще один нюанс.

Якщо земельна ділянка була отримана у власність шляхом приватизації - то вона не ділиться між подружжям, тобто не є спільною сумісною власністю, а являється особистою власністю того з подружжя, ким приватизована.

Зокрема в Постанові Пленуму Верховного Суду України від 16 квітня 2004 р. № 7 «Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ» зазначено:

Відповідно до положень статей 81, 116 ЗК окрема земельна ділянка, одержана громадянином у період шлюбу в приватну власність шляхом приватизації, є його особистою приватною власністю, а не спільною сумісною власністю подружжя, оскільки йдеться не про майно, нажите подружжям у шлюбі, а про одержану громадянином частку із земельного фонду.

Тому перед поданням позову треба буде вивчити, в якому порядку була одержана земельна ділянка. Якщо вона приватизовувалася - то правових підстав для її поділу немає... хіба суд вже зовсім "завтикає".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...