Перейти до змісту

У Луцьку штрафуватимуть за неукраїнські вивіски


jack74

Рекомендовані повідомлення

Випадково надибав в інеті на таку "новину"... може кому цікаво буде, а може кого зачіпає...

Під спойлером сам текст "новини", посилання на який сенсу давати нема, бо в інеті їх багато (сайти "новин" копіпастять один в одного, наприклад), а нижче текст на сайті нашої міськради, який послужив поштовхом до появи такої "новини"

Отже, сама "новина"

У Луцьку штрафуватимуть за вивіски, оформлені не українською мовою.

Про це йдеться у повідомленні Управління розвитку підприємництва та реклами міської ради.

"З метою сприяння всебічному розвитку і функціонуванню державної української мови у місті Луцьку… суб'єкти господарювання повинні забезпечити наявність вивісок українською мовою на підпорядкованих об'єктах…", - сказано в документі.

"При цьому враховувати, що вивіска має містити інформацію про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать цій особі (за наявності), вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи)", - додали у міськраді.

Якщо вивіски чи таблички не відповідатимуть вимогам щодо їх розміщення, то, згідно з повідомленням, вони підлягатимуть демонтажу, а порушення вищезазначених вимог будуть підставою для застосування представниками контролюючих органів штрафних санкцій.

"У разі розміщення на вивісці зображення знаку для товарів і послуг іншою мовою, суб'єкту господарювання необхідно надати в управління розвитку підприємництва та реклами міської ради підтверджуючі документи (копію свідоцтва на знак для товарів і послуг або копію патенту на промисловий зразок)", - йдеться у документі.

26 червня 2012 року міськрада ухвалила рішення "Про виконання в місті Луцьку конституційних положень щодо функціонування державної української мови".

28 вересня 2012 року міський голова підписав розпорядження, в якому затверджені заходи зі сприяння всебічному розвитку і функціонуванню державної української мови у місті Луцьку та приведення засобів зовнішньої реклами, вивісок тощо підприємств, установ та організацій у відповідність мовному законодавству України на 2013-2015 роки.

3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила провладний законопроект "Про засади державної мовної політики".

8 серпня президент Віктор Янукович підписав цей закон. Документ набув чинності 10 серпня.

а тут з сайту нашої міськради

Головна » Оперативна інформація » До уваги суб'єктів господарювання! Вивіски українською мовою!

До уваги суб'єктів господарювання! Вивіски українською мовою!

01.03.2013

На виконання рішення міської ради від 26.06.2012 № 27/34 «Про виконання в місті Луцьку конституційних положень щодо функціонування державної української мови» розпорядженням міського голови від 28.09.2012 № 476 затверджені заходи зі сприяння всебічному розвитку і функціонуванню державної української мови у місті Луцьку та приведення засобів зовнішньої реклами, вивісок тощо підприємств, установ та організацій у відповідність мовному законодавству України на 2013-2015 роки.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрі України від 29 грудня 2003 р. № 2067 «Про затвердження Типових правил розміщення зовнішньої реклами»:

«вивіска чи табличка - елемент на будинку, будівлі або споруді з інформацією про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать такій особі, вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи), час роботи, що розміщений на зовнішній поверхні будинку, будівлі або споруди не вище першого поверху або на поверсі, де розташовується власне чи надане у користування особі приміщення (крім, випадків, коли суб'єкту господарювання належить на праві власності або користування вся будівля або споруда), біля входу у таке приміщення, який не є рекламою.».

Згідно з цією постановою:

«вивіски чи таблички:

повинні розміщуватися без втручання у несучі конструкції, легко демонтуватися, щоб не створювати перешкод під час робіт, пов'язаних з експлуатацією та ремонтом будівель і споруд, на яких вони розміщуються;

не повинні відтворювати зображення дорожніх знаків;

не повинні розміщуватися на будинках або спорудах - об'єктах незавершеного будівництва;

площа поверхні не повинна перевищувати 3 кв. метрів».

Згідно з п. 12 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів (постанова Кабінету Міністрів України від 15.06.2006 №833): «На фасаді торговельного об'єкта розміщується вивіска із зазначенням найменування суб'єкта господарювання. Біля входу до торговельного об'єкта на видному місці розміщується інформація про режим роботи.

Усі відомості оформляються відповідно до законодавства про мови».

Згідно з п. 8 Правил побутового обслуговування населення (постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.1994 №313): «На фасаді приміщення виконавця повинно бути зазначено державною мовою його назву, найменування власника або уповноваженого ним органу, режим роботи».

Відповідно до п. 6 ст. 11 Закону України «Про засади державної мовної політики»: «Найменування органів державної влади і органів місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ та організацій, написи на їх печатках, штампах, штемпелях, офіційних бланках і табличках виконуються державною мовою».

Відповідно до п.2 ст.26 Закону України «Про засади державної мовної політики»: «Знаки для товарів і послуг наводяться у рекламі у тому вигляді, в якому їм надана правова охорона в Україні відповідно до закону».

З метою сприяння всебічному розвитку і функціонуванню державної української мови у місті Луцьку та, враховуючи вищезазначене, суб'єкти господарювання повинні забезпечити наявність вивісок українською мовою на підпорядкованих об'єктах, при цьому враховувати, що вивіска має містити інформацію про зареєстроване найменування особи, знаки для товарів і послуг, що належать цій особі (за наявності), вид її діяльності (якщо це не випливає із зареєстрованого найменування особи).

Розміщені вивіски чи таблички підлягають демонтажу у разі невідповідності розміщення вивіски чи таблички вимогам щодо її розміщення, наданим у визначенні, та архітектурним вимогам, державним нормам, стандартам і правилам, санітарним нормам.

Порушення вищезазначених вимог є підставою для застосування представниками контролюючих органів штрафних санкцій відповідно до КУпАП та Закону України «Про захист прав споживачів».

У разі розміщення на вивісці зображення знаку для товарів і послуг іншою мовою, суб'єкту господарювання необхідно надати в управління розвитку підприємництва та реклами міської ради підтверджуючі документи (копію свідоцтва на знак для товарів і послуг або копію патенту на промисловий зразок).

З питань додаткового інформування та консультування можна звертатись в управління розвитку підприємництва та реклами міської ради (пр. Президента Грушевського, 1 (каб. 2а, 6, 8), тел. 280 228, 782 131, 782 129).

Управління розвитку підприємництва та реклами міської ради

не знаю, кому там де і чого припекло, але що маємо, те маємо

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А кого оштрафувати за ці жахливі дороги?За те ,що вони наші гроші дерибанять та розпускають по вітру.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ай, ти не в темі... дороги - то неактуально, не злободенно... От ВИВІСКИ!!!! це ж якраз саме те, що нам зара заважає стати щасливими!

Тож в міськраді ПРАЦЮЮТЬ! вони ж не штани протирають! Їм краще видно, чим зара перейматись!

;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ай, ти не в темі... дороги - то неактуально, не злободенно...

На дороги гроші великі треба. Вони все правильно роблять, що вивіски на інших мовах заборонили. Це така собі реакція на мовний закон

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Хай ще спершу себе оштрафують за неукраїнські але й не зовсім англійські :_02: назви зупинок...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

бо в луцьку дуже багато фірм таких, одна з них в мене

А що в фірмі проблеми з мовою?

що ви мали на увазі, те що я написав назву фірми англійською мовою? це проблема, чи що саме

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

давно задумувався над цим.

чому в нас так модно називати фірми/бари/кафе англійськими назвами, чому не німкцькими чи болгарськими наприклад.

а якщо мій батько не вчив англійську, як йому розбиратись в цих вівісках.

я вважаю - давно пора було

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а якби тато не вміли читати,то тоді що?:-)

азбука брайля :)

цікаво, в польші є вивіски на укр.мові ?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

чому в нас так модно називати фірми/бари/кафе англійськими назвами, чому не німкцькими чи болгарськими наприклад.

Це ще не модно. Хто бував в москві - той знає, в москві дуже велика меншовартість перед англійською мовою і латиницею (при всіх криках проти "піндосів").

Назви типу "айріш паб", тільки кирилицею, це 90 а може 95% всіх назв. Тільки останнім часом стали зявлятись російські назви "крошка-картошка і т.п".

Можливо це, як і "ненависть" до "чурок" (див. сусідні теми), також прийшло з москви.

У нас такої меншовартості перед англійською нема і не було, і нікому не впадлу назвати бар "У Миколи", а заклад швидкого харчування "Пузата хата", що немислимо у москві (є звичайно, виключення - вище написав, але кажу в цілому).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Дуже цікаво буде, повоювати))) бо в луцьку дуже багато фірм таких, одна з них в мене

реєстрація ТМ може бути менш затратним рішенням.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...