Перейти до змісту

Як вам така "реставрація" старого Луцька?


kotykS

Рекомендовані повідомлення

У Луцьку вже руйнується пам’ятка, яку нещодавно відремонтували

top-photo.jpg

На пам’ятці національного значення біля замку Любарта після ремонту відвалюється плитка і продовжують тріскатися стіни.

20 лютого фахівці оглянули пам’ятку - будинок Фальчевсього-Пузини XVI століття - і пояснили причини того, чого будівля продовжує руйнуватися.

На ремонт будинку Фальчевсього-Пузини виділили приблизно 350 тисяч гривень. Проте після проведених робіт нова плитка відлетіла, а штукатурка потріскала. Причина цьому – новозбудована стіна, яка тисне на будинок.

cb-DSC_0023.JPG

Відклеєна плитка

cb-DSC_0024.JPG

Тріщини на сітні

cb-DSC_0025.JPG

Тріщини на сітні

cb-DSC_0027.JPG

Тріщини на сітні

Крім того, фахівці вказали, що покриття будинку, аркові вікна, спосіб та якість проведення робіт не витримують ніякої критики, бо проведені абсолютно нефахово.

Як зазначив директор державного археологічного підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, будинок і далі буде вкриватися тріщинами, бо на нього тисне «бутафорська стіна», яку збудували між пам’яткою та В’їзною вежею замку.

cb-%D1%81%D1%82%D1%96%D0%BD%D0%B0.jpg

Стіна між замком та будинком Фальчевського

За його словами, стіна не має жодних історичних та археологічних підтверджень. Стіни у цьому місці не було - її просто вигадали.

Насправді така стіна проходила трохи далі. Коли в 2007-2008 році рили траншею під фундамент стіни, археологи не знайшли решток попередньої. Але тоді археологів ніхто не став слухати, каже Затогорський.

Стіну збудували так, що вона стала тиснути на контрфорс замку та на будинок-пам’ятку XVI століття. Тому і на замку і на будинку з’являються тріщини.

cb-IMG_2876600.jpg

Збудована стіна тисне на пам'ятку

Златогорський розповів, що коли будинок Фальчевського-Пузини став тріскати, в Луцьк приїхав кандидат архітектурних наук, науковий співробітник Інституту українознавства ім. Крип’якевича Національної академії наук України, член Міжнародної ради пам'яток і визначних місць Юрій Лукомський, щоб оглянути пам’ятку.

Він зробив висновок, що роботи провели нефахово, з порушенням пам’яткоохоронного законодавства. Через це «було значно спотворено її автентичний вигляд, а внесені негативні зміни призвели до псування і знищення її елементів та втрати її архітектурної, наукової та історичної цінності».

Архітектор інституту «Львівпромбудпроект» Юрій Лінніченко заявив, що виділена на так звану реставрацію сума є дуже недостатньою для проведення якісних робіт. Використання металочерепиці та пластику він назвав бутафорним. Те саме стосується аркових вікон, які раніше були прямокутними.

cb-DSC_0028.JPG

Пластик і металочерепиця на будівлі XVI століття

«Тут треба знімати дах, аркові вікна, здирати цю штукатурку. Бо завдання реставратора – показати історію, а не єврогазон і гарні рівні вікна чи інші деталі», - зазначив архітектор.

Колишній головний архітектор Луцька Євген Ходаківський заявив, що проведені роботи на пам’ятці – це «зразок того, як не треба робити».

За його словами, колись в принципі можна буде вернути автентичний вигляд будівлі, але зараз на це вже ніхто коштів не виділить, адже потрібні значні суми.

Ходаківський зазначив, що для реставрації пам’яток є спеціальні будівельні норми, де чітко вказано, як повинна відбуватися реставрація пам’яток. Під час ремонту будинку Фальчевського-Пузини використовували інші норми – ті, які застосовують для будівництва звичайних будинків.

cb-DSC_0039.JPG

Юрій Ліннічук та Євген Ходаківський

Зовсім іншу думку мають представники владних структур, які займалися ремонтом старовинної пам’ятки.

Головний спеціаліст управління містобудування та архітектури з питань охорони і реставрації пам’яток історії та архітектури Волинської ОДА Петро Троневич підтвердив, що використовували державні будівельні норми (ДБН) як для звичайного об’єкта. Він вважає, що не було мети відновлювати вигляд будівлі, який та мала у XVI столітті. Адже впродовж історії будинок зазнавав змін і тепер важко сказати, яким він був колись.

За його словами, під час ремонту намагалися замінити й осучаснити елементи й деталі, які будинок мав у ХХ столітті.

Мешканці ж будинку запевняють, що будинок скоро може взагалі розсипатися. Вони скаржаться, що штукатурку клали абияк, прямо на гнилі дошки. Результат видно – штукатурка потріскалася, а покладена плитка відвалюється.

Вони не задоволені і вікнами, половину яких чомусь зробили глухими, без можливості відкривання. Через це на них збирається конденсат і вже з’явився грибок.

cb-DSC_0042.JPG

Всередині будівлі

cb-DSC_0043.JPG

Аркові вікна. Вигляд з кімнати квартири

cb-DSC_0045.JPG

Як зробили аркові вікна

cb-DSC_0052.JPG

Стеля у квартирі другого поверху

cb-DSC_0050.JPG

Грибок та цвіль на вікнах

_________________________________

no comments...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

)))))))))))))) Знайшов вірш про дану ситуацію у ФБ. Автор - Ната Раїна.

«Шедевр реставрації» - знову в руйнації!

Так у нас в старому місті

«Відновили» раритет,

Що він в корені змінив

Історичний свій «портрет»!

Заліпили абияк

Ту будівлю латками

І скоріше,щоб не взріли,

Накивали п’ятками!

Та громада міста

Підняла тривогу,

Залучивши Луцькі ЗМІ

Собі на підмогу!

Тільки не з’явилися

Автори «Красіво»,

Щоб презентувати

«Чудо-юдо-диво»!

Також хтілось бачити

Їхній звіт затрат!

А чи не присутній там –

Черговий відкат?

Тож,від всіх,оцих «робіт»

Висновок один –

Це нагадує сюжет

Абстрактних картин!

Певно,в їхніх головах

Соловейко свище,

Бо зробили з пам’атки –

Повне «Красотіще»!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...