Перейти до змісту

Фільм про Луцьк


Gautama

Рекомендовані повідомлення

Чистив комп'ютер і знайшов німецький пропагандистський фільм 1941 року про стосунки між поляками та німцями у ІІ Речі Посполитій напередодні війни 1939 року - "Heimkehr"(Повернення на батьківщину). Дії фільм відбувається на Волині і у Луцьку. Але фільм знімали не у нас(!)

Пробував завантажити фільм на youtube, але нічого не вийшло...Тому завантажив у ВК.

Подивитися можна ось тут:http://vk.com/ist_lu...ll-37877777_713

Сюжет фільму:

На початку фільму нам показують невелика містечко на Волині. Після того, як Німеччина напала на Чехословаччину поляки почали переслідувати місцеве німецьке населення. Мером містечка було вирішено, що німецьку школу потрібно передати поліцейській дільниці. Під час знищення шкільного майна брудні польські діти сміються та знущаються з чемних та охайних німецьких однолітків. Вчителька німецької школи Марія Томас, дочка місцевого лікаря, звертається до мера з проханням змінити своє рішення, та він не погодився. Тоді Марія вирішила їхати у центр воєводства.

Приїхавши у Луцьк, Марія, док.Томас та її наречений док.Матіус йдуть на прийом до воєводи. Секретар, з глузливою посмішкою, не виймаючи сигару з рота, каже, що воєвода їх не прийме. Тоді делегати вирішують шукати правду у суді.

Перед початком суду був певний вільний час і Марія з нареченим вирішують відвідати кінотеатр. На екранах показують кінохроніку із анти-німецьким змістом. Після фільму глядачі підіймаються і починають співати польський національний гімн, а головні герої залишаються на своїх місцях і щось між собою обговорюють на німецькій мові. Поляки, побачивши це, починають знущатися з німців і жорстоко б'ють док.Матіуса. Поліція,напевно, свідомо запізнюється. Матіуса везуть у лікарню, де його відмовляються прийняти із-за німецької національності. Тим часом він лежить у кареті на вулиці в оточені поляків і від нанесених йому важких пошкоджень помирає.

Знову показують містечко. Жорстоке ставлення до німців погіршується. Кілька обшарпаних поляків ховаються за деревами і побачивши док.Томаса стріляють у нього, в результаті чого останній втрачає зір. Далі показують як поляки увірвалися до корчми і вбили жінку власника.

Варшава. Посол Третього рейху просить міністра закордонних справ Польщі припинити переслідування німецького населення, на що отримує відповідь, що ніякого переслідування не має.

Далі показують сцени із насиллям над німецькими людьми збоку поляків.

Волинське містечко. 1 вересня. Почалася війна. Група німців, ховаючись сараї, слухають промову Гітлера по радіо. Тим часом сарай оточують поляки і згодом вриваються у середину і усіх заарештовують. Було прийнято рішення про вивезення усіх німців з містечка. Усіх чоловіків, жінок, дітей, інвалідів та людей похилого віку, закутих у цепи, везуть на вантажівках у тюрму до Луцька.

Луцьк. Тюрма. Марія втішає заарештованих німців, каже, що усе буде добре. Поляки вирішують розстріляти усіх поляків, навіть жінок з дітьми. Поляки готуються до виконання наказу...Німці починають співати пісню "Nach der Heimat mocht ich wieder". Німців заводять у підвал і зі двору у вікно підвалу ставлять кулемет. Як тільки починають стріляти, лунають звуки сирени про повітряний наліт, охоронці в'язниці втікають. Ув'язнені чекають...незабаром до міста під'їжджають німецькі танки і звільняють німців з тюрми.

Зима 1939 року. Волинські німецькі сім'ї зі всім своїм майном чекають на повернення додому. Серед них Марія і її сліпий батько, живий свідок польських злодіянь. Також є ще один потерпілий - власник корчми, дружину якого було вбито. Марія тепер заручена із ним.

Група автомобілів наближається до кордону, де їх зустрічає великий портрет Гітлера, лунає пісня ""Deutschlandlied"".

post-18283-0-02699900-1359035466_thumb.j

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А жаль ...

Я спочатку цього не знав, пробував Луцьк впізнати...але все було марно...

Цікаво чи є фільми чи хоча б окремі кадри про довоєнний Луцьк. Місто ніби не маленьке, хтось з камерою таки мав щось зняти, якщо навіть Ковель 1915 року є

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...