Перейти до змісту

УПА


vanus

Рекомендовані повідомлення

УПА ніколи не різало людей на волині!!! Всі архіви КГБ відкриті і там чітко написано про створення псевдозагонів УПА з самих відважних нквдистів які мали за мету своїми діями (мордування населення волині) зменшити підтримку УПА населенням.

УПА було створене як військове формування відновленої держави УКРАЇНИ і мало за мету звільнення її від окупантів СССР та Німеччини!

(факти з архівів підтверджені очевидцями)

УПА визволяло з полонів тисячі червоноармійців, евреїв, поляків що ставали потім в їх лави або переправлялись на батьківщину.

Причиною не визнання УПА є те що Москва ховає ту свою жахливу історію від світової спільноти.

УПА боролася за Україну. Імена героїв не забути ніколи Шухевич, Бандера, Стецько та багато інших!!!

А на могилах їх писало таке

Ви можете забрати у нас землю на якій ми живемо

Але ніколи не заберете у нас землі у яку ми полягли!

І сами вони вибороли для нас 24 серпня 1991р це саме їх заслуга!

Ну ніяк не могло КГБ викорінити славу УПА і тоді воно придумало саме злорадне, що до цього часу сидить у душах багатьох людей - УПА це бандити які боролись на стороні німців і вирізували "москалів".

Це ганебна брехня!!!

УПА було організованіше краще за червону армію. Всі військові злочини строго каралися. Військовий вишкіл був на самому рівні. Була школа офіцерів. Була військова керівна верхівка. Був орган законодавчої та виконавчої влади. Тому бої гриміли аж до 1956 року.

Як можуть "бандити" так довго боротись у повній ізоляції?

Як можуть бандити віддавати своє життя (а це 40 000 армія яка кожен рік поповнялася десятками тисяч) за визволення країни.

Це могли бути тільки герої!

І вони такими були!

А все інше брехня НКВД яке мільйонами знищувало людей!

Але дехто буде вірити в вселенській комуністичний інтернаціонал аніж в тих хто поклав себе в землю яку вже ніхто не відбере.

Як можна вірити цим негідникам і тій історії яку вони переписали, вони НКВДисти все нищили, вони церкви палили, жінок гвалтували, в сибір вивозили а ви їм вірите!!

ГАНЬБА!

Мені так гірко стало коли Шухевича назвали недолюдком. Як так можна Шкодере.

Та моя вся сімя вся родина була повністю винищена! І тільки завдякі моїй бабці яка була засекреченою звязковою УПА ми продовжили свій рід.

Мені дуже образливо таке чути, до тогож я в себе в дома, в державі яку виборола УПА.

Я думаю що ти і багато інших зрозумієте ще багато. Адже серце людське відчуває де добро а де зло.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

1. я не ориентируюсь на архивы НКВД к которым не имею доступ и на панегрики современных писателей как с той, так и с другой стороны.

2. я не оправдываю действия ни НКВД, ни фашистских войск, ни польских.

3. я просто хочу чтобы в этой стране не считали героями людей с руками по локоть в крови моих земляков.

начну с цитаты известного украинского писателя Ярослава Галана относительно этих "вояк":

Они превзошли своими зверствами даже немецких садистов эсэсовцев. Они пытают наших людей, наших крестьян... Разве мы не знаем, что они режут маленьких детей, разбивают о каменные стены их головки так, что мозг из них вылетает. Страшные зверские убийства – вот действия этих бешеных волков
а вот комментарии очевидцев резни (взято с сайта http://zluka.isr.lviv.ua/ и найдено через ремблер) :
Они, оуновцы, чтобы далеко была видна их «работа», сжигали поселки и живьем семьи в хатах наших, деревянных, свирепствовали и убивали больше, чем немцы
В аллее старых деревьев они “украсили” ствол каждого дерева трупом убитого перед этим ребенка. Как утверждает западный исследователь Александр Корман, трупы прибивались к деревьям таким образом, чтобы создалась видимость “венка”. Эту аллею бандеровцы назвали “дорогой к самостийной Украине
а признание народа -- вещь неочевидная и временная, хотя немцы почему-то не особо жалуют своих нацистских геров и не строят им памятников... но кто знает.

кроме того существует любопытный парадокс касающийся современных радикальных националистов, которые год назад судя из этого документа

post-32-1137100309.jpg

считали Ющенко "своим в доску" совершенно забыв о двух фактах. во-первых Президент неоднократно (здесь официальная цитата) упоминал про партизанское прошлое своего отца :

Я відчував себе сином воїна Радянської армії, який 6 місяців бродив після того, як німці на його заставі перейшли кордон, по волинських болотах, ведучи партизанську підпільну роботу

во-вторых судя по твоим словам, да и по историческим документам, советские партизаны "вояками" повсеместно приравнивались к "красным" и уничтожались. УНА провоцирует Президента предать отцовское прошлое, его выбор? или сын за отца не отвечает?

и если указанный тобой памятник вдруг стоит не на частной территории (что более чем вероятно), а на государственной, то позор такому государству. если на частной, то это повод творить теперь любую шнягу прикрываясь патриотизмом. хоть памятник Гитлеру во дворе (он тоже был убежденным патриотом, не нашего народа правда).

да, насчет открытых архивов КГБ. если там есть хотя бы одна бумажка из каких-то настоящих архивов, то очень хорошо... но подозреваю что даже обложка фальшивая, не говоря о содержании.

резюме. посколько правды в прямом понимании этого слова мы из статей и книжек не узнаем, то оставим дискуссию до лучших времен, но я например склонен верить рассказам своего покойного деда, который оставил после себя почти три десятка военных медалей и больше трех лет партизанил на Волыни и в окрестностях. он упоминал что вояки-повстанцы смелели только при наступлении на безоружные сёла и хутора, но при малейшем вооруженном сопротивлении отступали и прятались за немецкие войска. заметь, за немецкие, а не какой-нить заградотряд НКВД. кроме того они же смело сдавали фашистам отдельных людей и целые села прикрывавшие партизан.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Десь по дорозі з Києва до Луцька є біг-борд з написом, що мені дуже сподобався: "Ти в’їзджаєш на територію УПА! Полюби її або не зупиняйся!"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На прохання тов. vanusa йду на комроміс, відредактувавши дане повідомленя:

Не знаю як на рахунок тих що називали себе УПА, але після війни на Волині шурувало немало звичайних банд, котрі називали себе борцями, повстанцями і т.п. А саме, бульбаші - мого прадіда, коли з фронту повернувся, одразу хотіли вбити за те що "за рябого Сталіна воював" (неначе в нього був вибір).

Що показово - після того як радянська влада їх знищила, селяни довго приходили на їх могили, перепрошую, здійснювати акти дефекації - точно знаю від очевидців тих подій. Це свідчить про те, як їх "любили" в народі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

ЄРУНДА І БРЕХНЯ це все!

Казки совків!

Поперше їх визнали облради у всіх західних областях -і не без основно, -і біля волин. облдержжадміністрації стоїть їм памятник, і всюди памятники стоять на місцях їх великих бойових дій.

І велика неправда те все що ти зверху писав. Зараз історична правда вже занесена в підручники з історії. Я навіть не хочу спорити про це але мене торбує такі висловлювання як "по руки в крові"

Невже навть не маючи фактів серце вірить про цю алею "дорога до незалежності" так її ж самі НКВДисти і зробили.

воювали вони безкомпромісно, без здачі в полон. згадити тільки їх бої з озброєною фаш. армією яка так і не змогла взяти під контроль волинські землі. Чого вартий тільки бій в Загорові.

Подруге дискредитаційна компанія проти УПА (при чому тут УНА не розумію) триває по цей день (саме якраз отой сайт що ти мені показав)

Потретє вирізали населення волині (і ціле село моєї бабці Гончий Брід недалеко від ковеля) про що писали в газетах, історичних альманахах не УПА - такого ніколи не було, це брехня відверта. Була різня між поляками і українцями яку спровокувала вища верхівка ссср. були невідомі війська в мадярській (румунській що була тоді сателітом фаш.) військ формі які зачищали і робили безчинство в селах (оце мабуть ті що ховались за німецькі війська).

Не слід путати і змішувати факти, а також цитувати підтасований "бред" псевдоісторків.

Цей памятник стоїть в м.Моршин.

Це слава мого народу моєї держави і ніякі слова, ніяка неправда на неї не вплине. А те що комусь це не подобаєть - то так завжди було. Бо всі хочуть зробити з українців бидло вказуючи їм хто їх герой, хто їх друг - спотворюючи все і всяк!

Але менше з тим.

Все більше і більше людей що прагнуть правди переходять на її бік (правди) бо серце людське відчуває брехню, а люту брехню не прикрити нічим.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

vanus ти мабудь дуже молодий і гарячий. В тебе переплутана інформація.

УПА воювало в німецькій формі та з німецькими автоматами. Це тобі про щось каже?

На рахунок їх військвої організації скажу, що її просто не було. Німецький командир декілька разів просто відказувався від командовання цими нібито людьми. А саме краще вони показали себе під Бродами, де просто розбіглися, побачивши регулярну армію. Повтікали в ліси і ще в 50-ті роки не давали спокою людям.

Мій вчитель вечірньої школи Луцька (старшина запасу) не раз вертався ввечері додому з пістолетом в руках, бо там ходили отакі вояки, яким німці залишили все від консерви до автомата у схронах не на один рік партизанських дій.

А щодо вилучення з полону євреїв, то масса свідчень, що ці борці приймали активну участь у розстрілах.

Один з небагатьох випадків був у Торчині. Коли вели 3000 євреїв на ростріл один хлопчина втік, а такий вояка його знайшов та на мотузці привів назад.

Я не виступаю ніде з текстами за героїв чи то червоної чи жовтої армії, тому що були часи без радіо, телебачення чи інтернету. В яку армію взяли туди і пішов, інакше садили або вбивали.

Це була війна де вбивали, і там нема героїв.

Ніж кричати, краще піди і поклади квітку любому з загинувших.

Дуже шкода, що таких крикунів як в інтернеті, так і на вулиці дуже багато.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На рахунок їх військвої організації скажу, що її просто не було. Німецький командир декілька разів просто відказувався від командовання цими нібито людьми. А саме краще вони показали себе під Бродами, де просто розбіглися, побачивши регулярну армію. Повтікали в ліси і ще в 50-ті роки не давали спокою людям.

<{POST_SNAPBACK}>

Бачу хтось взагалі історії до рук не брав. Певно переплутав з якоюсь дивізією найманців фашистів, чи там поліцаїв, чи може одним вухом чув про дивізію "Галичина".

А я говорю про УПА.

Певно хтось дуже старий і холодний щоб в цьому розібратись.

Після перемоги Червоної армії в 20 роках і захоплення України Росією Український уряд був у вигнанні закордоном. Де і створилась ОУН як політична організація що творила ідеологію для визволення від загарбників України. Вони вели підпільну боротьбу на українських землях під владою СССР, Польщи та на Закарпатті. УПА створилась з різних загонів, а потім і набула регулярної ознаки.

Було все Вище державне командування, вся керівна верхівга всі військові чини. Це все задукоментовано органами КГБ, МГБ, НКВС і т.д.

А те що пише Валентин, це просто писк нечитайла.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Особисто мені не потрібно доказувати про УПА, уряд у вигнанні і тому подібні речі. Я секретних документів не читав. І тому про події тих часів можу судити лише зі слів селян-старожилів, а саме те, що вони мало не плювались при згадці про цих "визволителів". Не знаю як воно мало виглядіти на паперах, а реально в ті часи в лісах орудовали банди мародерів-душогубів.

А історія - це взагалі нереальна штука, у кожної влади вона своя (згадаймо Оруелла - Ост-Азія, виявляється, завжди була союзником Океанії, після відповідного рішення міністерства правди). Чи варто звинувачувати у незнанні лженауки?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мені теж не потрібно доказувати. Це вже давно доказані факти. Ми просто намагаємся подиспутувати на цю тему з метою поширення інформації та висновків. Те що банди були це точно, мародерів хватало навіть в районах далеких від кордонів війни які намагались скористатись ситуацією.

Особливо скористались мародери ті які хто церкви грабували, бібліотеки, людей вивозив на роботу у Сибір, у Німеччину. А тих кого не могли вивезти скидали на сніг замерзати. А що вже згадати тих мародерів які розстріляли всіх вязнів в тюрмах коли СССР відступало. А потім коли оці недолюдки мародери повертались вивозили всіх підряд. А коли повертались полонені з німецьких концтаборів, остарбайтери то їх теж в Сибір на каторгу.

ЗА ЩО! НАМ такі визволителі потрібні.

А потім вивезши чергову партію сто тисячну сідали за стіл і писали байки про головорізів бандеровцов які такі сякі злодії.

Я вам скажу хто злодій і хто мародер.

Гітлер і компанія, Сталін зі своїм апаратом, Жуков з своєю стратегією штрафбатів гарматного мяса.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я секретних документів не читав. І тому про події тих часів можу судити лише зі слів селян-старожилів,

<{POST_SNAPBACK}>

десь я вже цей вислів чув. в якому фільмі і про кого може хто нагадає.

А треба було б почитати. А селяни старожили вони розказують і дуже багато. Варто лише прислухатись. І зразу видно де гасла а де реальні події.

Хтось зі старожилів бачив загони НКВС які під видом УПА робили безчинства.

І не треба читати секретних документів. Їх розсекречено і вони друкувались постійно як і в регіональних так і в національних виданнях. Волинь(тут ясно), Голос України (Газ Вер Ради), Шлях Перемоги (Львів) і багато інших.

Алеж ви пане не читали.

Так почитайте. Хто вам боронить. Історію СССР читали то й Історію України почитайте. Почніть. Бо як казав наш Тарас Шевченко.

"Схаменіться, будьте ЛЮДИ - бо лихо вам буде..."

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ви розглядаєте їхні дії а не ідею. Кожен з цих таборів воював за ідею яку вважав єдино вірною, а те що переможців і переможених нема то це і дає вам підстави для створення таких гнівних постів. Чому ви те б`єте норами в обличчя фашистів? Чому не цераєтесь Мазепи? Ми з вами можете судити про це тільки суб`єктивно, так як нічого не бачили, а розповідати можна багато так як покидьків скрізь вистачало.

З.І. Я чомусь перед розкриттям топу знав, що усі російськомовні користувачі будуть ганьбити УПА.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 vanus:

давай-ка откажемся от недоказанных фактов и просто подумаем логически как взрослые люди. начнем с того, что в данный момент времени обьединение националистов представляет собой весьма воинственную организацию и это при отсутствии какой-либо серьезной угрозы как государству в целом, так и этой организации. а теперь умножим дух этой организации на фактор военного времени, наличие реальных врагов и союзников, обилие вооружения, а также практически полную безнаказанность. как думаешь, много ли из них будет играть в Робин Гуда помогая обездоленным и утешая нищих? уверен что нет. пользуясь безнаказанностью и поддержкой со стороны нацистов, цели которых частично совпадают с целями УПА (с одной стороны борьба с "иноземцами", с другой стороны запланированная этническая чистка польских жидов), такая организация будет просто зверствовать. интеллигентных людей среди организации было меньшинство -- это тебе не Белая гвардия, а как действует простой народ в подобных ситуациях отлично показали все известные революции начиная еще с времен французского Коминтерна -- режут всех кто не за них, да и своих тоже особо не чураются подырявить, только отвернись.

разумеется, для своего времени это были просто непревзойденные герои. примерно как Влад Тепеш для румын или Иван Грозный для россиян -- те тоже чудили немало, но в то же время серьезно продвинули свою цивилизацию. твои "герои" и того не сделали -- только зазря положили в землю кучу народа.

я предлагаю подобных "героев" считать исключительно локально-семейными, дабы не вводить в искушение сегодняшнее поколение таким же образом отстаивать свои интересы если вдруг история представит возможность.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

спокійно, спокійно, не треба так хвилюватися, ми обговорюємо події, що відбувалися більше 50 років тому, тих длюдей вже немає(недавно чув, що у Львові лишився ветеран(генерал) УПА - ха-ха, де ж він ховався, відомо, що ті хто воювали по лісах майже ніхто не вижив). Правда, яка б вона не була, давно вже похована під кілометровим шаром брехні, що там казати, якщо навіть свідчення очевидців - односельчан на 100 відсотків протилежні і суперечать один одному.

Мені теж дід дещо розповідав, не має значення що, але з того виходило, що правда ні ваша, ні наша, всі всіх мочили, бандити косили під різні регулярні армії, "мирні" жителі користувались зміною влади для зведення старих рахунків із сусідами, і т.д. В кожного своя правда...

Якщо ж так допекло, як писав пан Valentin - підіть та й покладіть квітку на могилу тих, хто по вашому герой, замість того, щоб комусь тут щось доводити. Люди тут начитані, бачу, думка своя у них давно сформувалася, навіщо когось тут переконувати? Яке це має значення?

Краще самі будьте героями:D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

кроме того существует любопытный парадокс касающийся современных радикальных националистов, которые год назад судя из этого документа

post-32-1137100309.jpg

<{POST_SNAPBACK}>

Хаха... тупа провокація. Ніколи такої листівки не друкувало і не надрукує СПРАВЖНЄ представництво партії "Наша Україна".

Подумай логічно, нафіг підписувати такі листівки? Щоб їх потім по Інтеру крутили?

Просто не треба ідеалізувати УПА, типу вони були ледь не святими... Радянські вояки вбивали та гвалтували не менше за німців... То була ВІЙНА!!! зараз нам легко говорити: "той - поганий, той - хороший"...

УПА - єдина військова сила, котра воювала власне за Україну. не за УРСР і не за Третій Райх...

От ви кажете "УПА фоювало в німецькій формі і за німців" коли це було? То було на самому початку війни, тоді провід УПА вірив, що за союзництво, німці дадуть нам незалежність. Але коли вияснилось протилежне, УПА почало воювати з військами вермахту...

Додамо до цього всього ще й Армію Крайову...

Взагалі, скільки треба мужності та патріотизму... справжнього патріотизму... щоб воювати проти трьох армій... УПА не були бандитами. Бандитам легше пересидіти... УПА воювало за Україну. За свою націю...

А ви... що ви зробили для України, шановні патріоти?.. ех...

Вічна Слава Героям...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

что-то мне подсказывает что обмен мнениями уже закончился и тему можно закрывать :beer:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тема прикольна. Але ми не вправі ворушити минуле і не повинні.

Зараз Ми стоїмо перед суворою реальністю сьогодення, і тільки ми вирішуємо як нам жити:

- так як жили наші предки;

- так як Ми хочемо.

І нічого трусити як все не справедливо. Від цього нічого в нашому житті на краще не зміниться ИМХО.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Є речі які неможливо перекреслити з них слід робити висновки.

Хай читають форумчани і роблять висновкі.

А хто ще захоче написати будь-ласка.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Подивіться кіно "Між Гітлером і Сталіном."

http://kino.lutsk.ua/movies/Mizh%20Gitlero...vij%20vijni.avi

може там що буде цікаве

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

весело конечно что каждое правительство пишет новую историю и потом не только детей в школе учат по-новому, а и серьезных взрослых людей умудряются перевоспитать (я ни на кого не намекаю). поэтому, если в вашей семье есть или был человек или люди, которых вы считаете героями, то никто это не запретит делать. для кого-то и Джек-потрошитель -- герой иначе бы не было подражателей. вот памятник Джеку-потрошителю -- это уже нонсенс, ну или изощренный изврат на любителя.

патриотизм же дело совершенно другое. надо просто прошерстить историю, выбрать людей более-менее подходящих под текущий строй и их можно с легкостью назвать патриотами, ставить памятники, называть улицы и целые города. вот например vanus цитирует Шевченко, а те же коммунисты считали его "своим в доску", так как он про свободу народа что-то вовремя написал. не уточнив правда что за народ и свободу от чего именно, но это не важно -- важно что теперь любое украинское правительство носится с ним как с писаной торбой и жаждет чуть ли не канонизировать, а при попытке доказать что "бога нет", канонизаторы не мелочатся, а просто бьют по мордам (пример: Олесь Бузина со своим "вурдалаком").

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ага.

Особливо той факт як в СССР історію України переписали, починаючи з Київської Русі.

А Шевченко - наш пророк,- хто прочитав його той знає хто він для нас, а хто не читав того й здалеку видно (я теж не намікаю).

Для комуністів він був своїм серед чужих. Його вірші це доля, це дух, це абсолют який заперечивши можна було підняти в Україні бунт.

Ну а те що принесла нам руссіш культура ми і досі не можем викорінити - матюкі, -лайливі пісні, пияцтво, суржикі всіх мастей, пофігізм - ніколи не притаманний нашому народу. Вони (російська імперія, ссср) вивезла і закатувала десятки міліонів українців, а ми (козаки, січові стрільці, бандерівці) боронилися від них. А заселяли потім спустошені землі самими відбірними покидьками яких привозили зі всіх куточків "необятной родіни". Згадати тільки голодомор. Хто ж із нас по руки в крові. Хто мені скаже. А чому голодомору не було на заході україни. Може знає Шкодер? То я скажу бо на заході діяла успішно ОУН!

І ми назвемо героями

тих хто нас вирізав і вивозив в сибір міліонами!!!!

Тих хто морив нас міліонами голодом!Хто заперечить ці злодіяння!!!!

УПА боролася проти червоних покидьків, проти брехунів.

Шкода що мої пости ніхто не читає з тих хто "не знає УПА" бо я навів незаперечні факти знищення нашого народу а вони як нібито нічого не було далі розказують про визволителів.

А чи знає шкодер скільки червоноармійців (наших з вами дідів і бабусь) пускали в бій з однією гвинтівкою на двох - то я скажу не менше міліона а то й більше 3-х., не підготованих аніскілечки на танки - ТО ЦЕ НЕ ЗЛОЧИН ХІБА!

Ганьба тому що робила Радянська влада в Україні!

Вічна ганьба!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 vanus:

дожили, уже пророков создаем на ровном месте :D Шевченко я читал наверное всего официально изданного, но ничего "эдакого" в нем не увидел. просто хороший, талантливый писатель. я читал, читаю и буду читать очень много, посвящаю этому делу не меньше 1-2 часов в сутки, так что мне есть с чем сравнивать, хотя разумеется я не литературовед, а просто любитель с определенными вкусами. но тем не менее "шкодер знает" довольно много на разные темы :)

насчет положительного и отрицательного влияния империи (начиная с 18 века разумеется, а не с союза) на развитие Украины создай еще один топик -- устроим обмен мнениями. что знаю -- обещаю рассказать :D

кстати, а чего это запад (в частности Волынь) должны были вообще страдать от голодомора если он, запад, тогда был в составе Польши аж до 1939 года, когда Сталин и Гитлер договорились о переделе Польши. вообще насчет голодомора постоянно существовали спекуляции и подтасовки, так реальное количество жертв замалчивается до сих пор - не так давно я общался на эту тему с дочкой луцкого писателя хорошо информированного по этой теме.

скажу про более-менее правдивую историю Украины начиная с Киевской Руси. если ты считаешь, что советским учебникам верить не стоит, то почему бы не обратиться к классической исторической литературе и не провести собственное исследование на базе источников 19 и начала 20 века? репринты и переводы есть в библиотеках, а при желании можно и оригиналы найти.

насчет ВОВ прав quark -- сейчас можно долго разводить полемику на тему хороший-плохой. все воевали за идеалы того времени, за своих лидеров и были правы. поэтому Слава героям! разумеется для каждого своим.

PS. могу я об кой-каких мелочах попросить? если чего-то вдруг не знаешь, не стесняйся наводить справки -- интернет ведь для того и существует, а если приводишь какие-то факты помимо собственных рассуждений, то позаботься о минимальных ссылках на источник -- не знаю как других, а меня авторские гиперболы не убеждают. ну или хотя бы иногда употребляй словосочетание IMHO.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...