Перейти до змісту

Виправдальний вирок.


Volyniaka

Рекомендовані повідомлення

В Україні практично відсутній інститут невинності особи, суди виносять не більшеяк 0,2% виправдувальних вироків із загальної кількості, у той час, як на Заході це 30-40%. Навіть у 1937 році суди-«трійки» виправдовували 10% звинувачених. Таку цифру озвучили сьогодні на прес-конференції, присвяченій Міжнародному дню захисту жертв катувань, співголова Харківської правозахисної групи, член правління УГСПЛ Євген Захаров та адвокат Олег Мицик.

На сьогодні, як повідомив директор Департаменту Мін‘юсту з питань законодавства про правосуддя, правоохоронної діяльності та антикорупційної політики Руслан Рябошапка, кримінальне судочинство в Україні має обвинувачувальний нахил. Покладання обвинувального висновку в основу вироку є звичайною практикою. У результаті, кількість виправдальних вироків в кримінальних справах не перевищує одного відсотка.

На винесення виправдувальних вироків йдуть одиниці судів у нашій країні, говорить співголова Харківської правозахисної групи, член правління Української гельсінської спілки прав людини Євген Захаров: «Ми пам’ятаємо, як суддя після чотирьох років виправдав двох людей, звинувачених у вбивстві. Піднявся страшенний галас, всі ЗМІ писали, що виправдали вбивць. А суддя мав всі підстави їх виправдати».

«Суддя, навіть розуміючи, що підсудний не винен, прекрасно знає, як поставиться до виправдувального вироку прокуратура. Вона обов’язково буде його оскаржувати. Апеляційна інстанція, відтак, швидше за все скасує цей вирок, бо в апеляційних судах скасовують дві третини навіть від тих 0,2% виправдувальних вироків. А суддя, особливо якщо він не затверджений на довічно, знає, що його роботу оцінюють за кількістю неоскаржених вироків», – додав він.

Тому судді, додав правозахисник, знаючи про невинність особи, як правило, присуджують мінімальне покарання.

«У нас зараз у двісті разів менше виправдальних вироків, аніж у 37-му році. До слова, у царській Росії цей показник сягав 30%, зараз для європейських країн також типовим показником є 30% виправдальних вироків», - зазначив О.Мицик.

На думку львівського адвоката Олега Мицика, суд присяжних не зарадить ситуації: «У нас люди наперед налаштовані вважати обвинуваченого злочинцем, і буде дуже важко знайти 12 неупереджених людей. Люди самі не вірять, що на лаві підсудних можуть опинятися невинні».

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

суди виносять не більше як 0,2% виправдувальних вироків із загальної кількості

Ще б Рябошапко зазначив, що цей відсоток дають мажори.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

суди виносять не більше як 0,2% виправдувальних вироків із загальної кількості

Ще б Рябошапко зазначив, що цей відсоток дають мажори.

Та ті, хто добре знає табличку ділення.

Ялтинський міський суд виправдав колишнього голову Лівадійської селищної ради Анатолія Мамикіна, що підозрювався в незаконному виділенні в приватну власність майже 1 га в Ялтинському гірничо-лісовому заповіднику.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 місяця потому...
  • 1 рік потому...

Шанси на виправдальний вирок в українському суді — майже нульові. Обвинувачених за кримінальними справами з ймовірністю 99,8 відсотка засуджують до ув'язнення.

Минулого року було звільнено з-під варти лише 707 обвинувачених, при цьому 185 тисяч людей було засуджено.

===

При цьому у країнах Євросоюзу судді виправдовують від 5 до 10% , а у США, зокрема у штаті Техас, до 50% підсудних....

http://sprotiv.org/2013/05/10/v-ukra%D1%97ni-yak-za-stalinski-chasi-zasudzhuyut-99-obvinuvachenix/#.UYzr1cp8HCQ

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...