Перейти до змісту

Украина рассчитывает получить до $10 млрд от вступления в Таможенный союз


lilechka

Рекомендовані повідомлення

Киев начал консультации о возможном вступлении в Таможенный союз с Беларусью, Казахстаном и РФ.

В общей сложности страна может получить до десяти миллиардов долларов компенсации: отмена экспортных пошлин на нефть даст до $3 млрд, на нефтепродукты - около $500 млн, снижение цен на газ до уровня внутрироссийских - $4,5 млрд, компенсация за изменение обязательств Украины перед ВТО - $1,9 млрд"

Кроме того Украина будет настаивать на гарантиях объема транзита российского газа по украинской ГТС на уровне не менее 95,8 млрд кубометров.

А чим нам доведеться за це поплатитись? Які це принесе вигоди Білорусі, Казахстану та РФ?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

наркоту буде проще платити й росії менше гемору с транспортом газу

краще з польщою договріться( я хочу ауді А8

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В общей сложности страна может получить до десяти миллиардов долларов компенсации: отмена экспортных пошлин на нефть даст до $3 млрд, на нефтепродукты - около $500 млн, снижение цен на газ до уровня внутрироссийских - $4,5 млрд, компенсация за изменение обязательств Украины перед ВТО - $1,9 млрд"

Швидше не країна може отримати $10 млрд, а невеличка купка олігархів черговий раз "зрубає" легкого бабла, абсолютно не переймаючись майбутнім.

А чим нам доведеться за це поплатитись? Які це принесе вигоди Білорусі, Казахстану та РФ?

IMHO, Білорусії та Казахстану ніяких особливих вигід не принесе. Не вони основні лобісти своїх економічних інтересів в нашій країні.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Гірше, що у нас сім п"ятниць на неділю...

Україна не має наміру вступати до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану. Про це сказав міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, коментуючи заяву прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна про необхідність для України вступити в Митний союз.

«Сьогодні ми є членами СОТ, а країни, які входять до Митного союзу, не є членами цієї міжнародної структури і не дотримуються правил гри, які там встановлені», – зауважив Грищенко. Як він наголосив, «Дуже складно собі уявити, яким чином ми можемо бути одночасно і членами Митного союзу, і створювати зону вільної торгівлі з ЄС».

«Цього року економіки Росії, Казахстану і Білорусі об’єдналися у Митний Союз. З 2012 року почне повноцінно функціонувати Єдиний економічний простір. Це – події міжнародного, а не регіонального масштабу, якщо оцінювати ємність ринків цих країн», - зазначив співголова Українсько-Російського форуму, Голова Держкомінформнауки Володимир Семиноженко, відкриваючи Міжнародну конференцію «Митний Союз – Україна: перспективи, ризики і можливості», яка проходить 14-15 грудня у Києві в межах Українсько-Російського форуму.

Він зазначив, що створення Митного союзу означає для України перехід до нового типу торгівельного та економічного партнерства. «Сьогодні країни Митного союзу є ключовими торгівельними партнерами нашої країни. Третина українського експорту й майже половина імпорту товарів припадає на Митний союз. Загальний товарообіг – близько 40 млрд. доларів. Український експорт до Росії зростає втричі, а до Білорусії – вдвічі швидше, ніж експорт до інших країн», - сказав Семиноженко.

І лоббістів неміряно, і кожен тягне у свій бік. Причому інтереси держави їм побоку, а ось власної кишені...

А тут ше Путя лякає:

Як заявив прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, Росія зацікавлена ​​у приєднанні України до Митного союзу, тому прагне до налагодження переговорів з цього питання. Щодо переговорів між Україною і Євросоюзом щодо створення зони вільної торгівлі Путін зазначив, що у разі її створення Україні доведеться «поступитися по багатьом позиціям», які істотно впливають на українську економіку, а це значить, що країна буде розраховувати на експорт своїх товарів на російський ринок, чого Росія зі свого боку не може собі дозволити. Як підкреслив Путін, в даній ситуації російській стороні доведеться приступити до вибудовування кордону, тому не важко здогадатися, що «наслідки будуть важкими». За словами прем'єра, такий сценарій розвитку подій є негативним, що, зокрема, може вплинути і на відносини між Росією і Україною. Порівнюючи ведення переговорів з Євросоюзом у раках Єдиного економічного простору і Митного союзу, Путін заявив, що з точки зору вступу до Митного союзу тут позиції можуть бути іншими, «набагато більш виграшні».

Хоча:

Користь від створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) з Євросоюзом для України буде набагато більшою, ніж від вступу до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану.

Таку думку висловив директор Європейського центру міжнародної політичної економіки Фредрік Еріксон в ході проведеного опитування Інститутом Горшеніна, повідомили УНІАН в інституті.

«Європейський ринок майже в чотири рази перевершує за розміром ринок Митного союзу, до якого входять Росія, Казахстан і Білорусь. Споживчий потенціал ВВП на душу населення в Європі набагато більший, ніж в Росії, не говорячи вже про Казахстан або Білорусь. Тому, якщо Україна хоче визначити свою торгову політику для кращого доступу до ринків, де показники споживання найвищі, вона має рухатися до Заходу і дивитися на Європу, тому що саме тут для неї лежить потенціал збільшення обсягів продажів і експорту. Це пояснюється тим, що інвестиційний потенціал в Європі набагато вищий, ніж в Росії, Білорусі й Казахстані», - сказав Еріксон.

http://www.kyivpost.ua/politics/news/ekspert-ukrayini-vigidnishe-buti-z-yes-nizh-vstupati-v-mitnij-soyuz-rosiyi.html

У Митному союзі Україна щороку втрачатиме $1 млрд. - Пинзеник

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вступ України чи до Митного союзу чи до ЗВТ з Євросоюзом буде залежати від того, яким саме олігарху/олігархам буде вигідно працювати з тими утвореннями (чи з російським чи з європейським), а також від того, який вплив ці олігархи будуть мати вплив на ВФЯ. А загальнодержавні інтереси України якось їх не сильно будуть цікавити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

content_putin.jpg?1302284278

Арсенал «страшилок» і «заманух» майже не модернізований із 2003 року: від загроз торгових воєн — до обіцянок дешевих енергоносіїв, від розповідей про байдужий і егоїстичний Євросоюз, в якому Україну «ніхто не чекає», — до нагадувань про слов’янську єдність та братерську дружбу.
А уповноважений Кабінету міністрів зі співробітництва з РФ, країнами СНД і Євразійського економічного співтовариства Валерій Мунтіян у яскравому інтерв’ю «Коммерсанту-Украина» окреслив і «підводну частину айсберга», на яку ризикує напоротися Україна у разі відмови ввійти до Митного союзу: «це робота спецслужб, питання безпеки, торгові війни, які переходять у гарячі. А кому потрібна нова газова війна?» Добрий розчин для скріплення братнього союзу, нічого не скажеш.
Кажуть, «передова група Путіна» висловлювала Віктору Януковичу і його команді не тільки велике співчуття, а й готовність підставити у скрутну для них хвилину потужне російське плече: входження України у МС та перелічені вище значні бонуси допоможуть стабілізувати економіку, нагодувати й заспокоїти «піпл» і, як наслідок, зберегти владу. «Вам потрібні гроші на проведення соціальної політики? Потрібно погасити протестні настрої підвищенням пенсій та зарплат? То заходьте!»

Текст повністю

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 тижня потому...

Взаємовигідний союз чи сир у мишоловці?

1303113790.jpgБільшість наших співвітчизників, почувши про Митний союз чотирьох країн, мало розуміють, про що йдеться. На поверхні - розмови про суцільні вигоди для України: 6,5-9 мільярдів доларів щороку, зниження ціни на газ, тісніші взаємозв`язки.

Жодна твереза людина не виступить проти розширення співробітництва України з Російською федерацією. Але чи все, що блищить, є "золотом" співпраці?

Митний союз - це створення єдиної митної території чотирьох країн: Росії, України, Білорусії та Казахстану. Нема митних кордонів, його перетин відбувається без сплати податків та митного оформлення.

У цьому, здавалося б, привабливому моменті є серйозний удар по нашій кишені. Йдеться про ПДВ. Чинне у світі податкове законодавство, і Україна не виняток, передбачає, що оподатковується імпорт і не оподатковується експорт - принцип обкладення податком того, що споживається всередині країни.

Тепер звернемося до цифр. У 2010 році Україна експортувала до Росії товарів на 13,4 мільярда гривень, імпортувала - на 22,2 мільярда гривень. Ми отримували податки з 22,2 мільярда гривень - 4,44 мільярда доларів, наш сусід - з 13,4 мільярда гривень - 2,68 мільярда доларів.

У Митному союзі Україна ці податки втратить, точніше, ми їх будемо сплачувати, а надходитимуть вони до бюджету РФ, а це 1,8 мільярда доларів: 4,44-2,68=1,8.

За принципом місця споживання сьогодні сплачується і акциз. Купуючи бензин, ми сплачуємо акцизний збір до бюджету України. У Митному союзі весь акциз за імпортовані нафтопродукти з Росії чи Білорусії буде надходити до їхніх бюджетів, а це додаткові дірки в наших кишенях.

До обох податків у Митному союзі буде застосовуватися режим стягнення на чужій території, а тому цифри українських втрат дуже динамічні і можуть змінюватися.

За два місяці 2011 року від`ємне сальдо торгівлі з РФ становило 2,8 мільярда доларів, що у 2,2 разу більше, ніж за цей період 2010 року - 1,26 мільярда доларів. За таких темпів за підсумками року воно може сягнути 19,2 мільярда доларів, що рівнозначно втратам українського бюджету на рівні 3,8 мільярда доларів щороку.

У режимі Митного союзу, при бажанні, можна взагалі проїсти весь бюджет України. Уявіть собі, що в Європу весь російський газ буде продаватися через дочірнє підприємство, зареєстроване РАО "Газпром" в Україні.

ПДВ від видобутку цього газу буде зараховуватися в бюджет РФ, а відшкодувати ПДВ за експорт газу повинен буде український бюджет. Може і не вистачити.

Проблема друга. Вагові частки у голосах кожного з учасників визначатимуться масштабами їх економік, і це зрозуміло. Як і те, чий голос буде вагоміший для прийняття рішення.

Це означає, що велика частина повноважень щодо податкового законодавства перейде з Києва до Москви, як і оперативних рішень щодо Митного союзу.

Проблема третя. Суцільні "вигоди" від доступу до дешевого російського газу. Ми вже отримали дуже "вигідні" газові угоди 2009 року і ще "вигідніші" Харківські угоди. Тепер платимо за газ більше, ніж Європа, заплативши за це вічним перебуванням Чорноморського флоту в Криму.

По-перше, однією з виставлених Росії умов вступу до СОТ є приведення цін на газ до світового рівня. Воно має у повному обсязі набрати чинності з 2014 року, тобто трохи більше, ніж через 2,5 року.

По-друге, коли це вигідно, ми чуємо, що проблема цін на газ не є компетенцією урядів, а винятково компетенцією двох господарюючих суб`єктів - РАО "Газпром" та НАК "Нафтогаз України". Коли буде потрібно, ми почуємо це знову.

По-третє, нагадаю всім, що між Україною та Російською федерацією на рівні закону діє угода про вільну торгівлю, яка забороняє встановлення обмежень на взаємний експорт та імпорт - мит та прямих обмежень.

1302679862.jpgУгода є, а вільної торгівлі нема, бо Росія здійснила необхідні їй вилучення. І якщо навіть у проектах документів щодо Митного союзу цієї норми нема, то нема гарантії, що вона не з`явиться пізніше. Пригадайте, хто прийматиме рішення.

Проблема четверта. Із вступом до Митного союзу ми перестаємо бути членом СОТ. Треба забути про зону вільної торгівлі з ЄС. Чому для нас це важливо?

У сучасному світі проблемою є не купити - імпорт, а продати - експорт. Не можна оцінювати стан наших стосунків за загальним обсягом товарообігу. Роботу нашим підприємствам дає експорт. Частка Росії у нашому експорті становить 26,1%, Європи - 26,9% і майже стільки ж - Азії.

Для Росії ключовими компонентами експорту є газ і нафта, які не мають проблем доступу до ринків. Для нас такий доступ є проблемою.

Європейський ринок для нас є вкрай важливим з дуже простої причини: він на порядки більший. Для тих, хто живе ілюзіями, зазначу: не йдеться про те, щоб до когось повернутися спиною. Не треба втрачати навіть мільярдного ринку, але потрібно добиватися доступу до більш потужних за обсягами ринків.

Відносний спокій щодо Митного союзу після зустрічі двох прем`єрів мене не заспокоює. А коли чую про суцільні "вигоди" від Митного союзу, добре знаю: якщо хтось виграє - інший має програти. З якого дива нам такі "щедроти"?

Митний союз не просто перекреслює можливості європейської інтеграції України. Він перекреслює головне - наше майбутнє.

Віктор Пинзеник, екс-міністр фінансів для "Економічної правди"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Терьохін досить популярно розказує

http://www.pravda.com.ua/articles/2011/04/15/6112295/

ось одна з "переваг"

У рамках Митного союзу РФ отримає 88% мит, Бєларусь – 4,7%, а Казахстан – 7,3%. Цікаво, оскільки за розподілом голосів в Митному союзі РФ має 57%, а Бєларусь із Казахстаном – по 21,5% на кожного. Отже Митний союз є стандартним "разводом лохов" початку 90-х.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...