Перейти до змісту

Верховна Рада України ухвалила Закон "Про регулювання містобудівної діяльності"


Dream

Рекомендовані повідомлення

Закон встановлює правові та організаційні основи містобудівної діяльності і спрямований на забезпечення сталого розвитку територій з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.

Згідно із законом, об´єктами містобудування на державному та регіональному рівнях є планувальна організація території, система розселення, система взаємопов´язаного комплексного розміщення основних об´єктів промисловості, транспорту, інженерної та соціальної інфраструктури, функціональне зонування території України, її частин (груп областей), території Автономної Республіки Крим, областей, адміністративних районів.

Об´єктами містобудування на місцевому рівні є комплекси об´єктів будівництва, об´єднаних спільною планувальною структурою, об´ємно-просторовим рішенням, інженерно-транспортною інфраструктурою в межах населеного пункту, його функціональної зони (сельбищної, промислової, центру, курортної, рекреаційної тощо), планувального, житлового району, мікрорайону (кварталу), приміської зони.

Об´єктами будівництва є будинки, будівлі, споруди будь-якого призначення, їх комплекси, лінійні об´єкти інженерно-транспортної інфраструктури.

Законом визначено, що управління у сфері містобудівної діяльності здійснюється Верховною Радою, Кабінетом Міністрів, Верховною Радою Автономної Республіки Крим, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, центральним органом виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури, іншими спеціально уповноваженими органами містобудування та архітектури, місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування. Воно провадиться шляхом:

планування територій на державному, регіональному та місцевому рівнях;

моніторингу стану розроблення містобудівної документації на всіх рівнях;

визначення державних інтересів для їх врахування під час розроблення містобудівної документації;

проведення ліцензування і професійної атестації;

розроблення і затвердження державних будівельних норм, стандартів і правил, запровадження паралельної дії міжнародних кодів та стандартів;

контролю за дотриманням законодавства у сфері містобудівної діяльності, вимог державних будівельних норм, стандартів і правил, положень містобудівної документації всіх рівнів, вихідних даних для проектування об´єктів містобудування, проектної документації.

Відповідний законопроект зареєстровано за №7418.

рада.гов.юа

Уря.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

І ще офіційної інформації:

В Україні - містобудівна революція

14.01.2011 | 12:30

13 січня 2011 року Верховна Рада України 296 голосами народних депутатів прийняла розроблений Урядом Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». Цей Закон вносить системні зміни до більш як 100 статей 23-х законів. Зміни спрямовані на спрощення та удосконалення всіх етапів містобудівної діяльності: від планування будівництва до введення в експлуатацію завершеного об’єкта.

В розробці Закону активно брали участь представники будівельної галузі, інвестори, експерти. І думку учасників ринку було ретельно враховано. Тому зміни умов містобудівної діяльності, визначені прийнятим законом, сміливо можна назвати революційними для галузі, яка протягом десятиліть залишалася чи не найбільш зарегульованою, а відповідно, і корумпованою.

Що ж саме «перевертає» Закон «Про регулювання містобудівної діяльності»?

Кардинально спрощено містобудівну документацію та процес її погодження. Скорочено перелік видів документації. З п’яти залишиться три складові: генплан, детальний план території та зонінг.

Розширюється перелік об’єктів, для проектування яких не потрібно отримувати містобудівні умови і обмеження. Серед них: заклади громадського харчування площею до 200 кв.м, реконструкція офісних і торговельних приміщень, заміна лінійних споруд, реставрація фасадів житлових і нежитлових будівель, влаштування газопроводів низького та середнього тиску тощо.

Узгодження проектів – через «єдине вікно»

Законодавчо визначено, що проект, розроблений в установленому порядку, не потребуватиме додаткових погоджень з будь-якими органами чи організаціями.

Перевірка проектів на дотримання вимог з енергозбереження, охорони праці, екології, пожежної безпеки тощо надалі буде здійснюватись на інших засадах: однією організацією, а не шістьма відомствами, як це було раніше. Профільні органи влади при необхідності будуть залучатися до експертизи лише особливо складних об’єктів.

Максимально спрощується також експертиза проектів будівництва: обов’язковій експертизі підлягатимуть лише об’єкти 4-5 категорії складності, тобто технологічно найбільш складні і небезпечні об’єкти.

При цьому Закон спеціально наголошує, що жодна з отриманих до введення його в дію експертиз не скасовується.

В цілому, замість 93 кроків інвестора щодо отримання дозволів та погоджень на об’єкт будівництва, які існували до прийняття закону, залишається всього 23.

Вся процедура отримання дозвільних документів, яка займала 416 днів, скорочується до 60 днів.

Замість численних ліцензій – сертифікат відповідальності виконавця

Справжня революція в будівництві – це зміна концепції регулювання: за дотримання містобудівних норм відповідатиме не контролер, а виконавець. Закон створює умови для поступового переходу від ліцензування будівельної діяльності до сертифікації виконавців окремих видів робіт. Тобто замість папірця-ліцензії на кожен крок будівельника - посилення відповідальності самих виконавців робіт, від яких залежить забезпечення стійкості, надійності та якості будівель і споруд.

Передбачено можливість виконання будівельних робіт на об’єктах 1-3-ї категорії складності (зокрема, житлових садибних та малоповерхових будинків, значної частини адміністративних та господарських будівель, закладів громадського харчування та побутового обслуговування) без отримання дозволу, шляхом повідомлення або подання декларації.

Встановлено жорсткі терміни реєстрації декларації та надання дозволу на виконання будівельних робіт: 5 і 10 днів відповідно замість чинного місячного терміну (який насправді розтягувався на кілька років).

Спрощення стосується і прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Зменшення бюрократичних перепон та скорочення термінів будівництва сприятиме, в першу чергу, здешевленню житла на ринку і усуненню корупційних ризиків.

Принципово нове правове поле Законом створено для індивідуального житлового будівництва. Житлові будинки до двох поверхів площею до 300 кв. метрів можна буде будувати на підставі спрощеного будівельного паспорта.

Запровадження в життя норм Закону «Про регулювання містобудування», безумовно, дасть потужні стимули для розвитку для галузі, яка зазнала найтяжчих втрат від фінансової кризи: протягом 2008-2009 років обсяги будівництва в Україні скоротилися на дві третини.

Норми закону дають можливість проектувати нове будівництво і отримувати дозволи у 7 разів швидше та дешевше. Таким чином, Уряд, який розглядає будівництво одним з локомотивів економічного зростання, розраховує на швидке відновлення і прискорений розвиток галузі.

kmu.gov.ua

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

там багато що регулюється підзаконними актами. От їх і будем вичитувати. Коли приймуть.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Комент звідси:

Кое-что, конечно, упростили, зато сколько Бабла теперь можно накосить на штрафах, которые подняли в 100-1000 раз. Дачники, кто не спрятался, они не виноваты, чего стоит хотя бы вот это:

Цитата...

Експлуатація індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею від 100 до 200 квадратних метрів включно, не прийнятих в експлуатацію, –

тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від двохсот до двохсот п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незабезпечення замовником здійснення авторського нагляду у випадках, коли такий нагляд є обов’язковим згідно з вимогами законодавства, –

тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Незабезпечення замовником здійснення технічного нагляду у випадках, коли такий нагляд є обов’язковим згідно з вимогами законодавства, –

тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Т.е. построил "самовольно" дачный домик в 100 квадратов без авторского надзора, тех нагляду, да еще и эксплуатируешь его, давай 17* 200 + 17*2500 + 17*2500 = 88400 грн. и плюс еще много чего остального (прокладка без разрешения инженерных сетей и т.п.)

Действительно, жилье подешевеет, люди будут еще доплачивать, чтобы у них быстренько забрали самострои, чтобы не платить такие "европейские" штрафы.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 місяця потому...

Запретили выдавать разрешения на строительство

Разрешительные инстанции, ответственные за выдачу разрешений на начало строительства или ввод объектов в эксплуатацию, отказывают в их

выдаче.

Таким образом, строительная отрасль в Украине на сегодня оказалась фактически заблокированной. Об этом сообщил член парламентского комитета по вопросам строительства, градостроения и ЖКХ Виктор Матчук.

Как объяснил депутат, кризисная ситуация возникла из-за вступления в силу закона "О регулировании градостроительной деятельности", для выполнения которого правительство до сих пор не разработало новых порядков, пишет ugmk.info.

"Закон подписан президентом и он вступил в действие. Это значит, что старые порядки уже не действуют, а новые Кабинетом министров не разработаны. В результате люди (частное или юридическое лицо) на практике сталкиваются с такой ситуацией, что им просто отказывают в приеме документов. Это касается начала и сдачи в эксплуатацию любого объекта - жилищного дома, многоквартирного дома, магазинчика, кафе", - сказал В. Матчук.

Нардеп заметил, что новый закон должен был бы облегчить прохождение разрешительных процедур для строительства, но пока привел к "полному ступору" отрасли. "Если кому-то и дают добро на строительство, то за большую взятку или по огромному блату. Закон принимали, чтобы сделать невозможными все эти вещи, а в результате выходит абсолютно обратный эффект", - сказал он. "Я не вижу понимания со стороны правительства. Такое впечатление, что этим вопросом там вообще никто не занимается", - добавил он.

Поэтому, как сообщил депутат, он будет требовать, чтобы в ближайшее время Минстрой отчитался по данному вопросу на заседании комитета по вопросам строительства, градостроения и ЖКХ.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кто в курсе сейчас выдают документы на строительство, а то как раз решил строится.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 тижня потому...
  • 2 тижня потому...

Премьер-министр Украины Николай Азаров констатировал, что «революционный» строительный закон не решил проблем отрасли. Об этом он сообщил, открывая заседание правительства.

Азаров отметил, что реформаторские законы, принятые в 2010 году, практически не начали действовать.

«Например, вместо того, чтобы развязать руки строителям, закон об упрощении и сокращении разрешительных процедур в градостроительстве сегодня затормозил строительный бум, поскольку старые нормы отменены, а новые не введены», - подчеркнул он.

http://www.domik.net/novosti/revoljucionnyj-stroitelnyj-zakon-ne-rabotaet-n126654.html

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...