Перейти до змісту

Покрова.


ursa

Рекомендовані повідомлення

У 903 році військо сарацинів напало на Візантію і дуже швидко оточило Константинополь. Місто опинилось в скрутному становищі. Під час одного із богослужінь у Влахерській церкві люди молили Богородицю про заступничество і тоді Вона явилась і, знявши свій покров покрила ним усіх тих хто молився, а разом з ними і все місто. Дуже швидко військо сарацинів було розгромлене. На честь цієї події православна церква святкує день Покрови.

Образ Покрови завжди був символом України, адже він був найбільш шанованим у охоронців волі української - козаків. Образу Покрови вони присягали на вірність, образом Покрови їх благословляли.

З особливим нетерпінням на Покрову чекають дівчата, адже після Покрови починаються весілля, які тривають до Пилипівки (27 листопада). Ті ж дівчата, які, поки що, не знайшли своєї долі повинні молитися святий Покрівонці:"Покровонько, Покровонько, покрий мені головоньку". Не треба забувати, що Покрова схильна не до всіх дівчат, а лише до охайних, тих хто не лінується і веде здоровий та моральний спосіб життя.

Яка погода на Покрову, такою буде і зима. Якщо в цей день сніг не покриє землю - не покриє в листопаді і грудні.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вітаю усіх з Празником Покрови! Всім нам міцнющого здоров"я та всіляких гараздів! :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

 Приєднуюсь, вітаю усіх з Празником Покрови. Бажаю усім козацького здоров’я, невичерпної енергії і пориву. 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А в нас сьогодні в директора юбілей 55.... і прізвище його КОЗАК...от-так буває!!!!!!!!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...

Вітаю всіх зі Святом Покрови! :)

Пресвята Покрiвонько,

Перед твоiм кривалом

Голови схиляемо.

Прохаемо, Покрiвонько,

Од лиха укрити,

Здоров’ячко наше

Знов нам обновити.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Свята мати, Покровонько, завинь мою головоньку, чи в шматку чи в онучу – най ся дівкою не мучу!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Вітаю всіх зі святом Покрови Пресвятої Богородиці.

Величаємо Тебе, Пресвятая Діво, і шануємо покров Твій чесний, бо Тебе бачив святий Андрій у повітрі, як Ти за нас Христу молишся.

Молитва до Богородиці

Під твою милість прибігаємо, Богородице Діво, молитов наших в час журби не відкинь, але з бід визволяй, Пресвятая Богородиця, спаси нас.

image14421.jpg

knowyourde.jpg

imgbig.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Приєднуюся до привітаннь!

Покрово, покрий землю сніжком, а мене женишком!

Це осіннє свято встановлено на честь Богородиці, яка зняла з голови білу хустку-покрову і розгорнула її над людьми у церкві, одночасно молячись за їхнє спасіння і порятунок від біди. Чудо сталося у Влахернському храмі, що в Константинополі в десятому столітті під час навали мусульман. Як пам’ять про це з XII сторіччя і встановлене свято Покрови Пресвятої Богородиці. Від Покрови холод почувався повним господарем на землі. До свята намагалися утеплити хати, навалюючи вздовж стін хмиз, сухі кукурудзяні стебла, замазуючи всі щілини. Тоді припинялися будь-які роботи на полі чи на городі. Чоловіки жартували: “Як прийшла косовиця, то й жінка породиться, як прийшли жнива — жінка, як нежива, а як прийшла Покрова, то й жінка здорова”. Господарі ж цього дня примічали погоду: якщо вітер віяв з півночі, то зима буде холодною, сніжною, а як з півдня — теплою. Після Покрови до початку Різдвяного посту (до 8 листопада) у селах грали весілля. Якщо дівчину ще не засватали, то цього року заміж вже не вийде. Тому вона молилася Божій Матері, промовляючи: “Свята Покрівочко, накрий мені голівочку, хоч хусткою, хоч ганчіркою, аби не залишитись дівкою”. Зверталися до Небесної Заступниці і хлопці, говорячи: “Свята Покрово, почорніть мені брови, личко біле єсть, якби ще був у мене тесть”. По-особливому шанували свято запорізькі козаки. Під покровом Богоматері вони не боялися ні розбуханої стихії, ні злих ворожих сил. Покровська церква на Січі була священною для кожного козака. Саме цього дня часто проводили загальновійськові Ради. Після зруйнування Січі козаки захопили з собою за Дунай і образ Покрови.

http://www.gazeta.rv.ua/article/9683/

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Пробігала сьогодні повз собор. Забігла на декілька хвилин, поставила свічечку і відразу стало так тепло і радісно в душі...

Вітаю вас, форумчани!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...