Перейти до змісту

Vodka lemon


leonon

Рекомендовані повідомлення

Пропоную до перегляду фільм.

Горілка Лимон / Vodka Lemon (2003) DVDRip

Жанр: гірка сатира з елементами сюрреалізму

Країна: Франція, Італія, Швейцарія, Вірменія

Режисер: Гінер Салем / Hiner Saleem

Актори: Ромен Авінян, Лала Саркісян, Іван Франек, Армен Марутян, Рузанна Месропян, Заха Каріелашвілі

Сюжет:

Сюжет стрічки «Горілка-лимон» розгортається в курдських поселеннях на Кавказі. Головний герой – відставний офіцер радянської армії, якому вже перевалило за шістдесят. Він удівець, обходиться старим гардеробом, військовою формою, тішиться радянських часів телевізором і не відмовляє собі ні в чому на дивовижну пенсію у сім долярів. (Його сини, яких також не забуде оповідь – по світу). А наш герой щодня рушає на цвинтар і змітає сніг з портрету небіжчиці-дружини на її могилі. Неподалік іще одна така ж самотність – вродлива п’ятдесятилітня вдова… Цікаво, що ж із цього всього вийде далі?

Постановник фільму «Горілка-лимон» Гінер Саалем (якого можна побачити у фінальному епізоді стрічки в ролі потенційного покупця піаніна) народився 1964 року в «іракському» Курдистані. Сімнадцятилітнім був змушений втекти зі своєї країни від режиму Саддама Гусейна і протягом 23 років як політичний еміґрант не міг туди повернутися. Він завжди боровся проти Гуссейна, а також за визнання прав курдського району в Іраку. Головний засіб цієї боротьби – його фільми, вони всі так чи так торкаються курдської проблеми.

Коротка її історія така… За Лозаннським мирним договором 1923 року, який юридично оформив розпад Оттоманської імперії, Курдистан поділили між чотирма державами. Тавим чином, у Туреччині нині проживає 20 мільйонів курдів, в Ірані – 9 мільйонів, в Іраку – 6 мільйонів і в Сирії – 2 мільйони. Також існують курдські громади в інших країнах, зокрема, у Вірменії та Грузії – понад 300 тисяч, потужна діаспора в Західній Європі – 650 тисяч. Назагал у світі нараховують десь біля 38 мільйонів курдів. І це найбільша нація, що не має своєї незалежної держави. Курди ж є корінним населенням Західної Азії, нащадками античних мідійців і мали власну писемність від VII століття. За вірою нині вони переважно мусульмани-сунніти, і це наслідок перебування під владою Оттоманської імперії. Але досі збереглися громади, що сповідують езідизм (він має спільне із зороастризмом) і, власне, називають себе езидами. Їх нині, до речі, немало живе і в Києві. Ну а Гінер Салеем «Горілку-лимон» фільмував також в езідських поселеннях, у Вірменії. Саме в неприступних долинах південного Кавказу десь від XV століття, переховуючись від репресій оттоманів, зберігали нечіпаними свої релігійні звичаї й духовність сонцепоклонники езіди.

Гінер Саллем полюбляє цитувати фразу свого діда про курдський народ: «Наше минуле печальне, наше сьогодні катастрофічне, але, на щастя, у нас немає майбутнього». Такий гумор. І саме гумор обирає за свою мистецьку зброю режисер, аби протистояти подібному станові справ. Він упевнений: якщо говорити про курдів, вірменів, євреїв чи інші народи, що пізнали страшні нещастя (очевидно, до них належать і українці), то якби у них не було почуття гумору, вони б ніколи не вижили… Стосовно ж фільму, то це цікаво – стилістично він спирається на відомі трагікомічні традиції великого грузинського кіна.

«Горілка-лимон» – історія романтична, але й ґротескна і навіть сюрреальна; разом із тим, така, що її можна сприймати як цілком невигадану. До речі, цікаво: у фільмі «Горілка Лимон» вірменська «Горілка-лимон» чомусь має присмак не цитрини, а мигдалю. Сподіваємося ця стрічка вам також засмакує по особливому.

Тривалість: 01:26:09

Якість: DVDRip

Відео:

кодек: DivX 6.x

розмір кадру: 720x384

бітрейт: ~1997 кб/с

Аудіо:

мова: українська

переклад: багатоголосий закадровий

кодек: AC3 2.0

бітрейт: 192 кб/с

Скапищено з hurtom.com

post-129-1283373608,26_thumb.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 тижня потому...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...