Перейти до змісту

Українською? Так!

difoto

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

0.jpg

1.jpg

Калинова гілка

Не секрет, що значна частина наших співвітчизників мусить щодня долати мовний бар’єр, розмовляючи українською мовою в українських містах.

Можна назвати силу причин, чому люди не наважуються починати розмову українською. Хтось переймається, що його вважатимуть «селюком», хтось боїться виглядати білою вороною чи ультранаціоналістом, хтось же відчуває психологічний дискомфорт, коли співрозмовник відповідає іншою мовою.

Своєю чергою, у робочих стосунках україномовний працівник зазвичай переходить на російську мову, якщо так звертається до нього клієнт - навіть в тих випадках, коли кожен з них залюбки спілкувався б українською.

Ми пропонуємо перервати це порочне коло й долучитися до громадянської акції "Калинова гілка". Її суть полягає в тому, щоб завчасно повідомити клієнта, що в цьому конкретному закладі він може вільно говорити українською мовою.

Участь в акції передбачає використання власниками, директорами, менеджерами і просто співробітниками підприємств і організацій на своїх вітринах, сайтах, рекламних носіях тощо логотипу акції.

Якщо ж Ви не власник/менеджер підприємства і не маєте ані власного сайту, ні вітрини, але хотіли б підтримати цю акцію – це легко. Роздрукуйте логотип акції і, отримавши відповідь українською на своє звернення у якійсь торговій точці чи компанії, запропонуйте їм розмістити його у себе. Або принаймні повідомте їм адресу акції. Адже, відповідаючи українською, ці люди фактично підтримують ідею – то чом би їм не оголосити про це?

Почитати докладніше про акцію і дістати матеріали можна за адресою: http://kalynovahilka.org.ua

Я от думаю, може замутить футболок або чашок з таким лого? Хто там в нас бісився на рахунок двомовних ? Зробіть собі таку картінку на груді і всі проблеми відпадуть! :)

• Відповідей 107
  • Створено
  • Остання відповідь
Опубліковано

Можна назвати силу причин, чому люди не наважуються починати розмову українською...

А що, у Луцьку існує така проблема ?

Назвіть хоч один заклад у Луцьку де клієнт вимушений говорити не по-українськи ?

Запитання риторичне, звідкіль вітер віє і так зрозуміло...

Опубліковано

Мабуть, мова про те, що у багатьох людей, скажімо так, комплекси на цю тему. Соромляться власної етнічності. Як би там не було, а таке явище присутнє.(

Опубліковано

Можна назвати силу причин, чому люди не наважуються починати розмову українською...

А що, у Луцьку існує така проблема ?

Назвіть хоч один заклад у Луцьку де клієнт вимушений говорити не по-українськи ?

Запитання риторичне, звідкіль вітер віє і так зрозуміло...

Ми далекі від нав’язування чи примусу людей до спілкування лише українською мовою, ми проти будь-яких утисків інших мов та культур, ми не проголошуємо війну російській мові - ні! Ми лиш прагнемо посприяти можливості спілкуватися українською тим, хто цього хоче. Не більше. Але й не менше.

Наявність логотипа на рекламному носії закладу свідчить про те, що на звернення клієнта українською мовою він отримає відповідь нею ж. Звичайно, з кожного правила бувають винятки, але учасники акції постараються звести такі винятки до мінімуму.

Так що, робим футболки-чашки?

Опубліковано

скільки разів помічав тай сам потрапляв в такі ситуації, коли людина починає розмовляти і одна із них говорить рускою, чомусь його партнер здебільшого теж починає розмовляти російською або ж в його мові присутні раш слова. Незнаю, можливо це слабкість або ж людина адаптується до іншої, в цілях кращого розуміння. На мою думку потрібно боротись із таким явищем і не паплюжити нашу барвисту та надзвичайну мову :rolleyes:

Опубліковано

Мабуть, мова про те, що у багатьох людей, скажімо так, комплекси на цю тему.

Хто ці люди ? Їх дійсно багато як декому здається ?

Cкажемо відверто - для Луцька ця проблема стовідсотково надумана.

Ти їсиш сало ? ТАК !

"Можна назвати силу причин, чому люди не наважуються у громадських закладах харчування їсти сало. Хтось переймається, що його вважатимуть «селюком», хтось боїться виглядати білою вороною чи ультранаціоналістом, хтось же відчуває психологічний дискомфорт, коли навкруги його їдять страви інших країн світу."

Опубліковано

Ця акція дійсно актуальна для Києва та інших, починаючи з Центральної України. А в нас дійсно можна почепити хіба на сайти, які направлені на покупців з інших міст.

Опубліковано

Згадаймо Ільфа і Петрова - "Потрібно не боротися за чистоту - потрібно підмітати !"

У нашому випадку кожен з нас повинен не гасла вивішувати а розмовляти калиновою мовою і спонукати інших до цього !

Причому спонукати абсолютно невимушено а не так як це пропонується в акції.

"Її суть полягає в тому, щоб завчасно повідомити клієнта, що в цьому конкретному закладі він може (читайте - зобов"язаний) вільно говорити українською мовою."

Опубліковано

Otto Kreer, не треба перебільшувати. Ніхто не зобов’язаний.

А ситуації такі зустрічаю часто. При тому люди абсолютно без комплексів, прості у спілкуванні, харизматичні, котрі все життя зі мною та іншими спілкувались українською. Іноді аж в осадок випадав, коли вперше стикався з таким у випадку, коли людину знаю порівняно давно, але от така ситуація вперше, коли вона при мені там по ділу кудись звертається. Так роблять далеко не всі, але це трапляється набагато частіше, ніж того хотілося б.

Опубліковано

Хто ці люди ? Їх дійсно багато як декому здається ?

Cкажемо відверто - для Луцька ця проблема стовідсотково надумана.

ну ййолка-палка! Ви не думали про те, що двомовна людина, побачивши таку табличку при вході просто інтуітивно почне говорити українською? Побачивши Вас у футболці - задасть питання українською.

Опубліковано

Otto Kreer, не треба перебільшувати.

Це хто перебільшує ? сама акція побудована на перебільшеннях

Ніхто не зобов’язаний.

Зобов"язаний ! - це і є кінцева мета акції !

Опубліковано

Otto Kreer, не треба перебільшувати. Ніхто не зобов’язаний.

Іноді аж в осадок випадав, коли вперше стикався з таким у випадку, коли людину знаю порівняно давно, але от така ситуація вперше, коли вона при мені там по ділу кудись звертається. Так роблять далеко не всі, але це трапляється набагато частіше, ніж того хотілося б.

Ну а якби в нього в Англії були якісь партнери по бізнесу, і ти отак заходиш в кабінет чуєш як твій друг розмовляє по англійській, і що теж випадає осадок?

Опубліковано

ну ййолка-палка! Ви не думали про те, що двомовна людина, побачивши таку табличку при вході просто інтуітивно почне говорити українською? Побачивши Вас у футболці - задасть питання українською.

Ладно Di ! Умовив ! :D

Я так, чисто зранку хотів поспілкуватись :D

Дружим ! І розмовляємо виключно на козацькій !

Опубліковано

саме так. інакше ув"язнення і розстріл. уже й каральні загони створено

Опубліковано

Навіть коли і ТАК. Що такого, щоб в Україні та й українською? Це ж супер.

Опубліковано

так тільки москалі могли б зробити, а наші дьогтем двері тільки помалюють :D

Опубліковано

так тільки москалі могли б зробити, а наші дьогтем двері тільки помалюють :D

ну чого? ще нас*ать можемо.

Опубліковано

Що такого, щоб в Україні та й українською? Це ж супер.

А хто проти ? Я ЗА ! Більше того , я - ТАК !

Але без насилля над особистістю !

Опубліковано

можливо для початку змінили б мову форуму? а то форум Луцький а уся оболочка російська.

Опубліковано

bohgdan, от можеш сісти і зробити: адміни спасибі скажуть і громада не забуде. (До речі, українською "оболонка".)

polsno, невже не ясно, що я не про те? Я про те, що люди звертаються російською у магазині до такого ж україномовного продавця.

Якісь дивні нічим не підкріплені висновки.) Це не може бути метою акції, шановний, тому, що найвищу юридичну силу має Конституція, а у ній троха інше написано.

Опубліковано
от можеш сісти і зробити: адміни спасибі скажуть і громада не забуде.
- цікаво хто мені надасть доступ такого рівня? :D

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...