Перейти до змісту

Визначили десятку найкращих банкнот світу


vrm

Рекомендовані повідомлення

Скільки країн, стільки грошей. Будь-яка грошова купюра може багато що повідати про країну її випустила. Наприклад, по рублях можна вивчати географію Росії, по американских долларах президентів США, по евро вхідні в єврозону країни, по гривням видатних людей України. Мир грошей багатоликий і різноманітний. В основному, зустрічаються банкноти з строгим офіційним дизайном. Але це нудно. Інтерес викликають банкноти, що нагадують більше не гроші, а барвисті картинки. Погодьтеся, розплачуватися ними набагато приємніше. Автор книги «Мистецтво грошей» Девід Стендіш провів свій конкурс краси серед банкнотів миру і визначили десятку кращих.

1. Французький тихоокеанський франк

d95ceb61-6691-3ad4-9173-268210bc4287.jpg

2. Мальдівськая рупія

8e63cf83-1506-3feb-9412-aa9caca1e508.jpg

3. Добра (Сан-Томе и Принсипи)

66efa62b-2ed0-372a-8030-268c6d614edf.jpg

4. Швейцарський франк

9fff7e42-cc91-36e6-bd41-8002fe01e07e.jpg

5. Франк Коморський

69b4443d-53dd-3b65-94f6-7bedb3fa9257.jpg

6. Новозеландський долар

94ace122-8b40-3414-9786-0a2ca2dcffdc.jpg

7. Долар островів Кука

d9482c53-ad5a-326c-a2ea-a088453ef39d.jpg

8. Гонконзький долар

4b021144-6362-38e6-88aa-25cf2442ea47.jpg

9. Шведська крона

7e402480-d3f1-3066-bf0f-84d05c7d2beb.jpg

10. Крона островів Фарерських

6dc9c394-8a08-31f4-a34d-7a05492414df.jpg

©

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Да, цікаво подивитись на "чужі" гроші. Жалко наші не попали...

Ще трохи детальніше

1. Французький тихоокеанський франк

Ця банкнота опиниться в вашому гаманці, якщо ви відправитеся на французькі території в Тихому Океані: French Polynesia (Французька Полінезія), New Caledonia, Wallis і Futuna. Блакитні води океану, його казковий підводний мир, дивовижна по своїй красі природа, безтурботне життя місцевих жителів — все це відбивається і на грошах. Наприклад, банкнота в десять тисяч франків: тут ви знайдете зображення зовсім не президента, і не видатного діяча культури або науки, а красивої полінезійської дівчини з вінком з квітів на голові на тлі пальм і гір, типового для цієї місцевості пейзажу

2. Мальдівськая рупія

Хоча республіка Мальдівськая — одна з бідних країн світу, зате вона може похвалитися незвичайним дизайном своїх банкнотів. Це вже не Тихий океан, але Індійський. Тому рослинний і тваринний мир Мальдів також рясніє яскравими насиченими фарбами. А місцеві жителі здається і зовсім не переживають із-за рівня життя, вони з задоволенням збирають кокоси і ловлять рибу. Такий настрій передає і мальдивская рупія. Банкноти ніжних квітів з зображенням морить, кокосових пальм і парусників приємно радують око.

3. Добра

Добрі опиняться в ваших руках, якщо ви вирішите відправитися на Африканський континент і потрапите в Сан-Томе и Принсипи. Це країна Західної Африки, розташована біля екватора. Не складно здогадатися, що природа тут також вражає своєю красою і багатством. Це місце має і інше, звучніше, назва, а саме — «Рай на Землі». Барвисті образи на грошових купюрах країни виправдовують таке визначення. Серед них зустрічаються дикі рослини і тварини, водопади і гори, море і пальми, і навіть місцеві жителі, що збирають кокосові горіхи або що ловлять рибу.

4. Швейцарський франк

Швейцарія одна з небагатьох країн Европи, яка не перейшла на євро, а зберегла свою власну валюту. І нітрохи не помилилася. Швейцарский франк не тільки одна з самих стійких валют світу але і ще одна з найкрасивіших. На лицьовій стороні банкнотів ви знайдете портрети відомих діячів культури, а, перевернувши на зворотну сторону, зможете ознайомитися з їх досягненнями. Так, наприклад, на купюрі в 100 франків зображений відомий скульптор і художник Гиакометті Альберто і одне з його кращих творінь: скульптура людина, що «Йде вперед».

5. Франк Коморський

З Европи назад в південні краї. Стильним дизайном своїх банкнотів прославилися острови Коморські. Це живописне місце знаходиться в Індійському океані, між Мадагаскаром і Мозамбіком. Головні грошові персонажі тут — квіти і тварини. Здавалося, нічого цікавого, тварини нам вже зустрічалися. Особливість тут в іншому. Франк Коморський впокорює своєю колірною гаммою. Наприклад, банкнота в 1000 франків: жовтий піщаний берег, синє море, небо, палаюче в полум'ї заходу, і самотнє зростаюче на пляжі дерево — що може бути романтичнішим?!

6. Новозеландський долар

Нова Зеландія далека і прекрасна країна, що прославила на весь світ неперевершеною красою природи. Але унікальна тут не тільки природа, але і банкноты. Друкуються вони не на папері, а на спеціальному тонкому пластику. Хто хоч би трохи цікавився Новою Зеландією, знає весь повітряний і наземний простір країни повністю окуповували птахи. На грошах це теж відбилося. Птах головний персонаж новозеландского долара.

7. Долар островів Кука

Найоригінальніша з всіх грошових купюр — трьохдоларова банкнота на островах Кука. Що сидить верхи на акулі Русалка з'являється з морської пучини — такий малюнок як не можна краще відповідає цим далеким від цивілізації, загубленим посеред океану екзотичним місцям.

8. Гонконзький долар

З далеких екзотичних країв переносимося в світ хай-тека. Гонконг велике, галасливе, таке, що бурхливо розвивається місто. Життя тут вирує і вдень, і вночі. Настрій загального пожвавлення знайшло своє віддзеркалення в грошах. Дизайн гонкогского долара повний яскравих фарб і фантазій про майбутнє.

9. Шведська крона

Окрім всього іншого, зустрічаються «казкові» гроші. Мається на увазі не їх сума, а дизайн. На зворотному боці купюри 20 шведських крон ви знайдете барвисту ілюстрацію до казки Сельми Лагерлеф «Дивовижна подорож Нільса Хольгерсона з дикими гусаками по Швеції»

10. Крона островів Фарерських

Фарерськие острови — це автономна область Данії. У 2004 році там випустили не зовсім звичайну грошову купюру гідністю 500 крон. На ній зображений краб. Здавалося б нічого дивовижного. Але краб цей не просто намальований, а надрукований рельєфно. Ви зможете на нього не тільки подивитися, але і відчути.

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а де ж зімбабвійські бакси? :)

дизайн на любителя, а от нулями точно переплюне будь-яку банкноту

100-trillionov-dollarov-Zimbabve.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Девід Стендіш провів свій конкурс краси серед банкнотів

мав би 3-га города, такею х....ою нестрадав

ЗІ пофіг на красиві гроші аби їй було вдосталь

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...