Перейти до змісту

Великий секрет Льюїса


b0rg

Рекомендовані повідомлення

Великий секрет Льюїса

6cf6d95.jpg

Ще півтора роки тому його вважали наймогутнішим фінансистом США, а сьогодні Барак Обама зараховує його до "жирних котів" з Уолл-стріт. Криза повела його проти течії: тоді як топові банкіри світу "тонули", його винесло на самий гребінь успіху. У 2008 році оборудку Льюїса з поглинання Merrill Lynch називали роботою великого майстра, а сьогодні вона стала об'єктом судових розглядів.

Можливо, завтра Льюїс розплатиться за свій недовгий успіх в'язницею, але ще вчора він знав, як бути найкращим банкіром Америки. І він ніколи не вчинив би інакше, будь у нього шанс повернути час назад. Він - Кеннет Льюїс, екс-глава найбільшого американського банку Bank of America Corp.

Святий винуватець

Минулий тиждень для екс-глави Bank of America Кеннета Льюїса видався непростим. Генеральний прокурор Нью-Йорка Ендрю Куомо пред'явив йому звинувачення в шахрайстві. Причиною тому стала "золота оборудка" Льюїса, яку він здійснив у вересні 2008 року, коли Bank of America Corp. поглинув один з найбільших інвестиційних банків світу - Merrill Lynch. Кеннет Льюїс разом з екс-фінансовим директором Bank of America Джозефом Прайсом звинувачуються в навмисному прихованні збитків Merrill Lynch, які спливли через декілька місяців після придбання інвестбанку. Проте найбільша інтрига полягає в тому, що прокуратура оприлюднила факти, згідно з якими Bank of America мав придбати зовсім не Merrill Lynch, а Lehman Brothers, який був на той час на межі банкрутства. Що стало причиною мінливого настрою Льюїса у вересні минулого року, і має намір з'ясувати влада.

З цією метою Ендрю Куомо уважно вивчає електронне листування керівництва "американського" банку. Вже відомо, що ті фатальні рішення приймалися дуже поспішно. Всього лише 25 годин знадобилося Льюїсу для того, щоб стати героєм найбільшої оборудки в історії банківської системи Америки. Не багато часу також було потрібно і для того, щоб переконати раду та акціонерів Bank of America в необхідності поглинання інвестбанку.

"От так ми схвалили поглинання, що мене найбільше і дратує!" - обурювався член правління Чед Гіффорд в електронному листуванні з Кеннетом Льюїсом. Але головним аргументом Льюїса була відсутність сильного підрозділу інвестбанкінгу і бажання стати світовим гігантом в області банківського та інвестиційного бізнесу.

Звісно, разом з цим і підняти свою значущість в світі. Амбіції настільки поглинули Льюїса, що здоровий глузд не спрацював навіть тоді, коли представники Merrill Lynch звертали увагу на недооцінений розмір збитків інвестбанку. "Читаю і плачу", - прокоментував головний бухгалтер Bank of America Ніл Котті фінансову звітність про здійснену оборудку.

Льюїс продовжував поспішати, закривши очі на багато речей. Пізніше він скаже, що підганяли його не хто інший, як глава Федеральної резервної системи Бен Бернанке та екс-міністр фінансів США Генрі Полсон. Вони прекрасно знали, чого може коштувати світу навіть декількагодинна нерішучість. І тим більше ніхто не думав, чого це може коштувати банку в майбутньому.

По вуха в боргах

Ніхто не знає, як склалася б світова історія, будь в той злощасний тиждень на місці Merrill Lynch нинішній банкрут Lehman Brothers. Через декілька тижнів після банкрутства інвестбанку його останній глава Річард Фалд не лише манірно вибачався перед світовою громадськістю, але і сказав, що влада була в курсі проблем його фінустанови.

Однак нічого так і не зробила, або зробила, але не так. Це питання хвилює сьогодні й Ендрю Куомо, який має намір докопатися до справжніх причин відмови Bank of America від придбання Lehman Brothers. Чи було це економічно обґрунтовано, або ж головну роль в процесі зіграли домовленості і обіцянки між Льюїсом і представниками Merrill Lynch? І чи справедливо був визнаний останній глава Lehman Brothers Річард Фалд найгіршим керівником в історії американської фінансової системи Можливо, на його місці мав опинитися екс-глава Merrill Lynch Джон Тейн?

Сьогодні сайт Merrill Lynch переповнений гордими інформаційними посиланнями про те, що інвестбанк є частиною найбільшої фінансової корпорації Америки. За підсумками 2009 року в рейтингу Fortune 1000 Bank of America Corp. займає одинадцятий рядок серед найбільших корпорацій Америки і перший серед фінансових установ країни. До таких результатів банк ішов не одне десятиліття, об'єднавши під своїм дахом десяток американських банків. Останньою покупкою і став Merrill Lynch, на придбання якого було витрачено близько $50 млрд.

Всього лише 25 годин знадобилося Кеннету Льюїсу, аби здійснити найбільшу оборудку в історії американської банківської системи і стати жертвою судових розглядів.

Декілька місяців гордості, після чого проблеми Merrill Lynch непідйомним тягарем звалилися на Bank of America. Четвертий квартал 2008 року став тому доказом. $16 млрд. збитків Merrill Lynch на фоні розмов про недавно виплачені топ-менеджменту бонуси зробили з інвестбанку одного з ворогів американського народу. Масштабні втрати банку змусили Bank of America Corp звернутися за допомогою до держави. В рамках програми допомоги американським фінустановам TARP банку вдалося отримати від уряду $45 млрд. і ще більше пильної уваги влади.

Олії у вогонь підливала і неприпустима поведінка глави Merrill Lynch Джона Тейна. Ореол слави і рятівника банку дістався йому ненадовго, всього лише на декілька місяців - до кінця 2008 року, коли він отримав честь називатися рятівником Merrill Lynch. Поки у фінансових паперах не виявилися збитки. Капіталізація його дітища різко впала, а банкір все частіше піддавався звинувачувальним нападкам за високі бонуси і неприпустимі витрати в кризовий рік. Мільйон доларів він щедро витратив лише на редизайн власного офісу. В результаті на початку 2009 року Тейн був звільнений. Льюїс протримався трохи довше, але весь 2009 рік його повсякчас переслідували проблеми.

В квітні минулого року акціонери вирішили розділити посади голови правління і голови ради директорів. Другої посади його позбавили, аргументуючи це невдалою операцією з Merrill Lynch і масштабними збитками. Але навіть і після цього Льюїс все ще повторював, що у відставку не збирається і залишатиметься в банку до 2012 року або до того часу, поки фінустанова не повернеться до своїх рекордних показників прибутковості і не розрахується з державою за боргами.

В серпні 2009-го хмари все більше стали згущуватися над Льюїсом, і після повернення з відпустки співробітники помітили, що колишній його ентузіазм просто випарувався. Американські регулятори продовжували звинувачувати банк у виплаті великих бонусів керівникам. Першого жовтня 2009 року Льюїс оголосив про свою відставку з поста виконавчого директора. Він також повернув $1 млн. зі своєї зарплати за 2009 рік. "Золоте століття фінансових послуг закінчилося, - говорив банкір раніше. – Так, як раніше, вже не буде ніколи. В майбутньому банкам буде все складніше заробляти гроші". Схоже, золоте століття Льюїса також закінчилося, залишивши масу питань без відповідей.

Загадку Льюїса-Тейна доведеться розгадати Браяну Мойніхену. З грудня минулого року він призначений главою Bank of America. Ендрю Куомо з радістю провокуватиме його на участь в розсекреченні нових деталей тієї фатальної вересневої оборудки 2008 року. Чому був куплений Merrill Lynch? Хто бажав банкрутства Lehman Brothers? Хто зробив вибір на користь першого? Ці питання сьогодні на піку актуальності. Проте чи стане пошук винних панацеєю від бід, які породила криза? Навряд чи. Радше, він лише підсилить ненависть до представників Уолл-стріт.

Спікер Білого Дому Роберт Гіббс вже заявив про відсутність зв'язку банкірів з народом. За його словами, Уолл-стріт забув, що вижити йому вдалося саме завдяки Мейн-стріт (символ простих американців). Схоже, Ендрю Куомо взяв на себе відповідальність нагадати про це. Але заходи його можуть виявитися дуже жорсткими для всіх.

Олена Мошенець

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...