Перейти до змісту

Створення штучної сперми


laska

Рекомендовані повідомлення

Науковці у Ньюкаслі твердять, що створили в лабораторії штучну сперму людини, вперше в світі. 

Дослідники вважають, що їхня робота зрештою може допомогти безсплідним чоловікам зачати дитину. Проте інші експерти кажуть, що не переконані у створенні повністю функціональної сперми. 

У статті в журналі "Стовбурові клітини і розвиток" команда дослідників з Ньюкасла каже, що до повної готовності цієї технології над нею треба ще працювати 5 років. 

Процес розпочинається із стовбурових клітин, які беруть із людських ембріонів, які залишаються після штучного заплідення. Стовбурові клітини, яким було кілька днів, зберігалися в рідкому азоті. 

Потім їх привели до кімнатної температури і запустили в хімічну суміш, яка стимулює ріст. Їх помітили генетичним "маркером", що дозволяє науковцям визначити й відділити ті стовбурові клітини, з яких утворюється сперма і яйцеклітини. 

Чоловічі клітини, з хромосомами Х та У, було піддано процесу, в результаті якого кількість хромосом зменшили вдвоє. Процес створення сперми займає від чотирьох до шести тижнів. 

Як сказав професор Карім Найєрнія з університету Ньюкасла, цей процес допоможе в пошуку нових шляхів для тих пар, які страждають на безплідність, завести власних дітей. 

Уже висловилися й критики нового дослідження. Деякі організації, що пропагують свій погляд на репродуктивну етику, зауважують, що знищувати вже готові ембріони для створення нової сперми, функціональність якої є під питанням, неетично. 

Проте науковці кажуть, що ті ембріони було б знищено в будь-якому разі, а нова технологія може допомогти чоловікам мати дітей, які генетично є їхніми, а не просто з донорських клітин.

Джерело

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...