Перейти до змісту

Сталася прикрість із охолоджувачем на процесор

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Усе почалось із того, що вельми голосно почав гудіти кулер на процесорі. Я як зазвичай зняв увесь охолоджувач, пропилососив нормально. Почав ставити назад. І тут помітив, що три фіксуючі ніжки охолоджувача заходять в материнську плату і закріплюються замками нормально, а одна чомусь постійно має шат. Придивився, а там кріплення обламалось на одній ніжці. Поставив так, закріпив, думав буде тримати... Заходжу в біос - за 100 температура!

Порадьте будь ласка, що тут краще зробити? Ці фіксуючі ніжки деcь можна знайти і замінити чи щось типу "сделай сам" придумати і прикрутити його до мамки якимось своїм ноухау? Чи купити нового радіатора(що рбити не дуже хочеться, бо впринципі він проацює нормально)?

P.S.

процесор: Intel Celeron D 330 2,6MHz Socket 775

материнка: ASUSTeK P5GD2-X / Chipset Intel Grantsdale i910GL/915

Опубліковано

Звернися до власників заліза, думаю такого барахла в багатьох вистачає, за пиво/сік віддадуть ;)

Опубліковано

Стикався з такою проблемою. Тільки в мене зломилося 3 кріплення. Теж думав купити новий куллер, але потім взяв 4 звичайних болтика і 4 гайки, 8 резинових прокладок і трішки вільного часу. Головне щоб неперетиснути одну з сторін ( рівномірно затиснути всі чотири сторони ). Спробуй, у мене працює вже пів року і ніяких проблем ;) Вибач за погану якість фото

Процессор : Intel Celeron D 336 @ 2800 МГц

Материнская плата : MSI 915GVM3-V (MS-7223)

Опубліковано

Якщо кулер низькопрофільний, то маю такий.

58tXN2yRai.jpg

Ціна питання - 50 грн. Використовувався лише кілька місяців, після чого був замінений на більш достойний.

Опубліковано
Якщо кулер низькопрофільний, то маю такий.

Ціна питання - 50 грн. Використовувався лише кілька місяців, після чого був замінений на більш достойний.

Дякую, такий думаю підійде, але спочатку спробую зробити так як пропонував bartosevych - по принципу "сдєлай сам". Якщо не вийде, то звернусь.

Термопаста присутня? Чи вже в станні "окамініння"?

Яке відношення має дане питання до описаної мною проблеми?.. Ну якщо чисто спортивна цікавість, то відповім: термопасту я недавно міняв, тому із нею усе було ок.

Опубліковано
Яке відношення має дане питання до описаної мною проблеми?.. Ну якщо чисто спортивна цікавість, то відповім: термопасту я недавно міняв, тому із нею усе було ок.

Відношення може бути саме пряме. Термопаста служить для кращого контакту між поверхнею процесора і підошвою кулера, тобто для кращої передачі тепла між ними. Але неправильна термопаста або неправильне її нанесення може не покращити теплопередачу, а погіршити. І тоді тепло від процесора до кулера буде передаватись погано, процесор буде перегріватись, в той час як кулер буде лишатись холодним.

Опубліковано

Відношення може бути саме пряме. Термопаста служить для кращого контакту між поверхнею процесора і підошвою кулера, тобто для кращої передачі тепла між ними. Але неправильна термопаста або неправильне її нанесення може не покращити теплопередачу, а погіршити. І тоді тепло від процесора до кулера буде передаватись погано, процесор буде перегріватись, в той час як кулер буде лишатись холодним.

Якщо радіатор нещільно прилягає до проца - то, ІМХО, пох, яка там паста. Я колись по незнанню вчепив проц взагалі без пасти. Так той комп на фірмі працював довго, і замінили його із-за морального зносу.

Я б робив просто. Зняв би радіатор. Відчистив би від нього і проца залишки термопасти, наніс би нову. Поставив би радіатор назад на три "робочі" ноги. На четверту поставив би просто довгий болт з гайкою. Пальцем міцно притиснув би радіатор до проца посередині, і затягував би гайку на болті до тих пір, поки радіатор не зафіксувався б чітко. Колись на відясі саме так і зробив (бо пластмасовий штирьок вилетів, і пружинка з нього десь пропала) - все добре.

Опубліковано

Зняти кулер. Витерти пасту. Тонким шаром нанести нову. Поставити кулер назад. Зняти. Подивитись на відбиток проца на термопасті і зробити висновки про щільність прилягання.

Опубліковано

Просто, якщо не вийде правильно прикрутити - то буде, боюсь, пізно :) Сам люблю покрутити старі залізяки (тай нові) і пошукати не стандартних рішень. Але про всяк випадок вентилятора візьму на роботу :)

Опубліковано
Просто, якщо не вийде правильно прикрутити - то буде, боюсь, пізно :) Сам люблю покрутити старі залізяки (тай нові) і пошукати не стандартних рішень. Але про всяк випадок вентилятора візьму на роботу :)

Ок, дякую. Навсяк випадок прихопи, якщо то звяжусь. Але спочатку трохи поексперементую... :)

Опубліковано
Зняти кулер. Витерти пасту. Тонким шаром нанести нову. Поставити кулер назад. Зняти. Подивитись на відбиток проца на термопасті і зробити висновки про щільність прилягання.

Будете сміятись, але зараз у мене системник лежить в горизонтальному положенні, кулер на процесорі фіксується лише півлітровою пляшкою горілки(не знайшов нічого підходящішого), яка стоїть на ньому зверху...:D Поставив прогу, щоб постійно контролювати температуру проца, то вище 70 не піднімається. Такщо думаю "прилягання" нормальне.

Завтра знайду болтики і прокладки і спробую зробити стяжку, використовуючі усі дані вище корисні поради. Потім напишу вввечері, що із того вийде, а якщо не вийде.... ех, то аж вранці з роботи.

Опубліковано

"Прилягання" взагіл нікудишнє, температура 70 градусів надто велика, це фактично пікова температура. Так що термопасту думаю також варто буде змінити ;)

Опубліковано

Згоден. Так і проц недовго спалити. Хоча від перегріву він буде "йти у захист" і відключатися. Тобто комп буде перезавантажуватися.

І знову ж. Якщо це вже в БІОС-і температура 70°С, то уявляю, що буде коли якийсь архівчик розархівувати потрібно .. гіговий.

Опубліковано

В тому що бачив таке в одного юзверя. В нього защелка була перекошена з одного боку, температура за 1хв доходила до максу і як наслідок - завісанння. В наслідок кількох днів таких знущань, вона стала камяною і при нормальному кріпленні температура всеодно була високою. Тому прийшлось знімати термопасту, кріпити і тільки тоді температура впала до штатних 40.

Опубліковано
"Прилягання" взагіл нікудишнє, температура 70 градусів надто велика, це фактично пікова температура. Так що термопасту думаю також варто буде змінити ;)

та народ, а якою ж ви хотіли щоб вона була від притиснення кулера до проца бутилкою водки? це ж була, так би мовити форс мажорне рішення ну і можна сказати аварійна робота...

У звичайних умовах там же ще витяжка на боковій кришці стоїть та й прилягання кулера не те... Зазвичай проц у мене вище 50 не нагрівався...

А ви даючи коментарії уже й забули про те що

кулер на процесорі фіксується лише півлітровою пляшкою горілки(не знайшов нічого підходящішого), яка стоїть на ньому зверху...

А про температурні режими і термопасту я й сам вкурсі... Прийду зроботи буду нарешті прикручувати.

Опубліковано

А ось яка температура у мого процесора після його модернізації :P

Правда така робота була всього декілька хвилин , а потім процесор нагрівся ще на 10 градусів і все.

Можливо трохи неточні показники але всеж таки.

Опубліковано

З Божою поміччю та добрими людьми нарешті 30 хв назад усе закінчив і зібрав комп'ютер! Замінив усі 4 кріплення. Працює усе нормально. Темперетура нажаль трохи підскочила(у межах 50-54 градуси балансує), але думаю після такого ремонту кращих результатів годі очікувати.

Ще раз усім велике спасибі за активність та поради!

• 5 місяців потому...
Опубліковано

У меня тоже проблемка, процессор Атлон 5200+, судя по всему перегревается при играх, на секунд 10 круто падает ФПС (до 2-3 кадров), потом все гуд, через 3 минуты опять тоже самое. Снял кулер, поменял пасту на процессоре, почистил от пыли, все нормально работает ровно до месяца, потом опять 25 :(

В состоянии без нагрузки прилагаю скрин, где указана температура. Кулер использую простенький, но лучше чем боксовый - радиатор больше. Зашел в БИВИС :) показывает стабильно 48 градусов..

Кто-то может сказать по этому поводу?

post-2675-1258746438.jpg

Опубліковано
У меня тоже проблемка, процессор Атлон 5200+, судя по всему перегревается при играх, на секунд 10 круто падает ФПС (до 2-3 кадров), потом все гуд, через 3 минуты опять тоже самое. Снял кулер, поменял пасту на процессоре, почистил от пыли, все нормально работает ровно до месяца, потом опять 25 :(

В состоянии без нагрузки прилагаю скрин, где указана температура. Кулер использую простенький, но лучше чем боксовый - радиатор больше. Зашел в БИВИС :) показывает стабильно 48 градусов..

Кто-то может сказать по этому поводу?

А тебе не насторажує різниця в температурах ядер? В мене на роботі стоїть 4200+ ,так поки я йому не зменшив напругу живлення до 1,05 В температура сягала 120!!! градусів. Відповідно вся система тупо вирубалась. А підпалили проц дуже просто: замість термо намазали зубною пастою :D . Отже в біосі вистав мінімально можливе живлення проца і попробуй.Воно буде 1,025-1,1В. І на рахунок кулера:велика залізяка не гарантує якісного охолодження.Не раз переконався.

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

Hosting Ukraine
AliExpress WW

• Створити...