Tolik_lt Опубліковано 18 Квітня, 2011 в 15:41 #376 Опубліковано 18 Квітня, 2011 в 15:41 Олександр ІРВАНЕЦЬ КОРОТКИЙ ВІРШ ПРО КІНЕЦЬ СВІТУ А завтра знову буде просто день. Звичайний день, під назвою “останній” У цьому світі, теж останнім, де й Ми, разом – одностайні, як у стайні. Де все востаннє, та ніхто про те Не інформує – то ніхто й не знає, Тож не кує, не меле, не мете І з перехожих мірок не знімає На те, також останнє, убрання. Тож, видно, наго підемо в колонах Тим шляхом, що у небо – навмання, Лиш з пальмовими гілками в долонях…
talja Опубліковано 19 Квітня, 2011 в 21:06 #377 Опубліковано 19 Квітня, 2011 в 21:06 ПацифікСергій ЖаданНе знаходячи перешкод,не втрачаючи висоти,каравани підземних водпробиваютьсяпід мости.Оборонні цехи, цехиобступає пустка, гілля.Землероби і пастухипокидають спатиполя.Навіть голосу тихий сплеск,ніби рух механізму, коліс,доторкнувшись твоїх небес,залишає гострийнадріз.І тонка структура зимирозпадається повсякчасна дороги, вікна, доми,що ростуть невпинноміж нас.Так, немовби зрушено міст,і кружляє сонце вини,наче ми спричинили цей рістмовчазноїсадовини.Наче все, що буде й було –кимось вирощене зело,і вмовкає глина дзвінкапід стопоюсадівника.
lilechka Опубліковано 19 Квітня, 2011 в 21:23 #378 Опубліковано 19 Квітня, 2011 в 21:23 ЗБУДУЮ ХРАМ Збудую Храм із квітів і дерев.Назву його блаженним садом.Не буде там лунати крик і рев.Всіх благодать зустріне радо.Прийде лиш той, кому Господь велів,Хто, справді, сам собі – не ворог.Збудую Храм з думок і почуттівІ ними чийсь розвію морок.Збудую Храм із віршів і пісеньІ поселю Добро у ньому.Настане час. Настане світлий день!До Храму йтимуть, як додому.ЛЮБОВ МІЛЕВИЧ
talja Опубліковано 19 Квітня, 2011 в 21:34 #379 Опубліковано 19 Квітня, 2011 в 21:34 Оксана Забужко...І солод слів,І холод сліз,І дотик чистий і шовковий...Візьми мене у темну вись-Я легша пасем цигаркових.Повільні очі підніми(Чи так розводять райські брами?)-І душу в мене одніми,І обніми її губами......Розломом-ох!-у листопадПідлогу й стіни закрутило,Текуче сяйво проступаКрізь контур той,що звався тілом!І-відхились...І-відпусти...Бо в чорнім космосі даремноГудуть натужно,як дроти,Дві долі,строго паралельно.А цей потріскуючий шум-То шерех крил поза спиною...Любов!Не прихистку прошу-Свободи, світлої й страшної...
talja Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 08:19 #380 Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 08:19 Зимові дні гойдають сон і кволість,А сніг притрушує надії марні,Відвічний крук на висохлій тополіНанизує на дзьоба хмари.А сніг летить вже стільки днів крізь ситоНікчемних наших душ - холодний сніг...І мерзне на вустах блідих молитва,А з кожного кутка лунає сміх.В снігах заметено слова прокльонів,Серця загублено в заметах і завіях,І ми тепер у сніговім полоніБредем в кайданах смутку й безнадії.Та все ж бредем - зневірені прочани -У пошуках якоїсь правди...Під ноги стеляться сніги мовчання,І ноги ковзають на кризі зради.Ю. Винничук "Мальва Ланда"
Tolik_lt Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 08:42 #381 Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 08:42 Травень, а так, понімаєте, холодно. Так, понімаєте, все навпаки.А за вікном починається полеІ видно за полем село Бармаки.В час, коли бідній душі одиноко,А поряд дорога гурчить об'їздна,Я плащ одягаю і йду на дорогу -А може, полегшає, хто його зна...Дорога так само, як я, неприкаянна,Дорога мене обтікає, мов каменя,Байдужа, хоч губи собі прокуси.Дорога мене приведе до лікарні - В дощі рожевіють її корпуси.В мене тут зараз ніхто не вмирає,Так що й сумління знеболено спить.В мене тут є санітарочка Рая,В Раї для мене знайдеться спирт.Підем гуляти? Рая не проти.Станем в садочку під деревце.Віршів читати Рая не просить,І дуже вдячний Раї за це.Рая сама говоритиме більше.Каже:"Наравицця дуже миніАмириканський писатель Селінджер".Знаєш, - питає, - такого чи ні?Я відповім (не те, що подумав).Пахне мовчання, як шоколад.Голдена Колфілда постать сутулаГен у вікні однієї з палат.Я відчуваю - підходжу до краю,Вже й бісенята стрибають в очах.Я обніму санітарочку РаюПрямо в холодних і мокрих кущах.Далі вже слів не знаходиться в мові,Тільки - що ми молоді і живі.Буде як острів в зеленому моріПлащ мій, простелений на траві.Скоро вмирати я ще не збираюсь.Я ще існую,бо я ще люблюмилу мою санітарочку РаюІ мокру - під нею - вітчизну мою.Але таки коли прийде по менеБаба безноса з косою в руках,Хай би росли такі темно-зелені,Мокрі й холодні кущі в головах...Ірванець, Травнева Балада
talja Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 09:17 #382 Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 09:17 ЛІНА КОСТЕНКОМайже переклад з провансальськоїЯ лицар і поет, не схожий на ханигу.Я не служу чужому королю.У відблиску меча читаю древню книгуі даму серця здалеку люблю.І хоч у мене приятелі щирі,але я знаю, що таке любов,і не хвалюся друзям у трактирі , як я заліз до неї у альков!А наш король, а ми його васали, а чорт візьми, я теж його васал.Усі йому вже оди написали,лиш я йому ще оди не писав.І хоч живу я з королем не в мирі,бо не люблю присвячувати од,я друзям не підморгую в трактирі -мовляв, який король наш ідіот!Мене куплять і спродувать не раджу,моя душа не ходить на базар.А не клянусь, тому що я не зраджу,і вже не раз в боях це доказав.І хоч на світі сторони чотири,я тут живу, бо я цей край люблю.І не боюсь донощика в трактирі,бо все кажу у вічі королю!
talja Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 10:03 #383 Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 10:03 Така, як всі - босоніж по калюжах,Промокла під брудним дощем,Між сірих стін і сірих прерхожих,Така, як всі, - з накинутим плащем.Збирала мрії, дотики і миті,Холодні ранки і пророчі сни,Обіцяні зірки й волошки в житі,Така, як всі, втікала від весни.Хотіла волі, щастя і тепла,Просила в світу спокою і тиші,А боса під дощем до нього йшлаТака, як всі, а може, трохи інша.Любила осінь, вірші й молитвиІ дивні очі кольору ночей,Розмови з небом, з серцем битви,Така, як всі, - лиш крила з-за плечей.
lilechka Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 15:40 #384 Опубліковано 20 Квітня, 2011 в 15:40 Така, як всі - босоніж по калюжах,Промокла під брудним дощем,Між сірих стін і сірих прерхожих,Така, як всі, - з накинутим плащем...Люблю цей віршик! Speaker ще 05 вересня 2010 - 04:09 встиг його опублікуватиАле пройшло більше року і його приємно прочитати знову!— Что происходит на свете?— А просто зима.— Просто зима, полагаете вы?— Полагаю.Я ведь и сам, как умею, следы пролагаюв ваши уснувшие ранней порою дома.— Что же за всем этим будет?— А будет январь.— Будет январь, вы считаете?— Да, я считаю.Я ведь давно эту белую книгу читаю,этот, с картинками вьюги, старинный букварь.— Чем же все это окончится?— Будет апрель.— Будет апрель, вы уверены?— Да, я уверен.Я уже слышал, и слух этот мною проверен,будто бы в роще сегодня звенела свирель.— Что же из этого следует?— Следует жить,шить сарафаны и легкие платья из ситца.— Вы полагаете, все это будет носиться?— Я полагаю,что все это следует шить.— Следует шить, ибо сколько вьюге ни кружить,недолговечны ее кабала и опала.— Так разрешите же в честь новогоднего баларуку на танец, сударыня, вам предложить!— Месяц — серебряный шар со свечою внутри,и карнавальные маски — по кругу, по кругу!— Вальс начинается. Дайте ж, сударыня, руку,и — раз-два-три,раз-два-три,раз-два-три,раз-два-три!..Юрий Давидович Левитанский
Tolik_lt Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 07:37 #385 Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 07:37 Останній грімГрицько ЧубайОстанній грім давно скотився з даху... Стекло по ринві сонце і дощі, І у саду дерева вже без страху Вдягають позолочені плащі. Без боязні вдягають. Бо ніхто тут За пишноту вже їх не осміє... Займається на гіллі позолота, І сад багряним маревом стає, І закипа гарячим водограєм, І б'є крильми жаркими у вікно... Врочисто, гучно листя помирає, А так вмирати вміє лиш воноЮрій АНДРУХОВИЧ * * * Травень є травень. І ми неповторно живі, й наші сади мов ліси з непролазною тінню. Скільки тепла подаровано цьому камінню, світла — цим вікнам, підземного тління — <P class=in9> траві? Скільки увімкнуто в нас кольорових вогнів? Травня несем на собі неспокійну відзнаку: тут, між великістю каменя й малістю злаку, чи не обернеться милість природи на гнів? Скільки на наших очах облетіло кульбаб? Що залишається — стебел пусте безголів’я? Мислячих стебел розкішно-густе пустослів’я? Стежмо за вітром, і промінь — мов поданий трап. Кров переміниться. Цвіт на каштанах мине. Ми поспішаємо жити, немов після мору. Може, у тім і спасіння — пізнати цю пору, ніби останнє цвітіння. Єдине. Одне. ***
talja Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 11:21 #386 Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 11:21 Така, як всі - босоніж по калюжах, Промокла під брудним дощем, Між сірих стін і сірих прерхожих, Така, як всі, - з накинутим плащем... Люблю цей віршик! Speaker ще 05 вересня 2010 - 04:09 встиг його опублікувати Але пройшло більше року і його приємно прочитати знову! А я то думала-гадала чого він мені такий знайомий
talja Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 11:40 #387 Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 11:40 Неначе переповнена душаВирує річка ранньою весною.Вона біжить, бурлить і поспішаІ покриває береги водою.Так і в людини інколи бува,Що почуття виходять з-під контролюІ вже не може мислить головаЙ не володієм ми собою.Але коли спадає біг водиІ у душі втихає вихр крилатий,Погляньте ви назад, на береги,Чи щось бува не встигли поламати?
lilechka Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 16:34 #388 Опубліковано 21 Квітня, 2011 в 16:34 Михаил ЛермонтовМОЛИТВАВ минуту жизни труднуюТеснится ль в сердце грусть:Одну молитву чуднуюТвержу я наизусть.Есть сила благодатнаяВ созвучьи слов живых,И дышит непонятная,Святая прелесть в них.С души как бремя скатится,Сомненье далеко —И верится, и плачется,И так легко, легко…
Amelie Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 09:22 #389 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 09:22 Моя душа, ядро земли греховной,Мятежным силам отдаваясь в плен,Ты изнываешь от нужды духовнойИ тратишься на роспись внешних стен.Недолгий гость, зачем такие средстваРасходуешь на свой наемный дом,Чтобы слепым червям отдать в наследствоИмущество, добытое трудом?Расти, душа, и насыщайся вволю,Копи свой клад за счет бегущих днейИ, лучшую приобретая долю,Живи богаче, внешне победней.Над смертью властвуй в жизни быстротечной,И смерть умрет, а ты пребудешь вечно.У. Шекспирперевод С. Маршак * * *Гляжу на будущность с боязнью,Гляжу на прошлое с тоскойИ как преступник перед казньюИщу кругом души родной;Придет ли вестник избавленьяОткрыть мне жизни назначенье,Цель упований и страстей,Поведать — что мне бог готовил,Зачем так горько прекословилНадеждам юности моей. Земле я отдал дань земнуюЛюбви, надежд, добра и зла;Начать готов я жизнь другую,Молчу и жду: пора пришла;Я в мире не оставлю брата,И тьмой и холодом объятаДуша усталая моя;Как ранний плод, лишенный сока,Она увяла в бурях рокаПод знойным солнцем бытия.М.Лермонтов
lilechka Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 13:22 #390 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 13:22 Любимые уходят не из дома,Любимые уходят из души…Проклятый телефон со зла изломан,Ломаются в руках карандаши.Кому звонить? Кому писать? Все тщетно.В пустой квартире эхом бродит звук.В углы, как в паутину, незаметноВползает одиночество – ПАУК.Ты вдруг поймешь отчаянно и странно,Что ты один! Один среди тенейИ что в воспоминаниях вчерашнихБлуждать придется очень много дней.До новой встречи будет путь не ближнийОтринь скорее прошлое свое.Бывает, не хватает целой жизниПонять душой, что вот оно- твое!Услышьте все, кому печаль знакома!ЛЮБИМЫХ НЕ ТЕРЯЙТЕ НИКОГДА!Любимые уходят не из дома,Они ИЗ НАС уходят навсегда…
Olesya Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 14:03 #391 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 14:03 Бостон-джазСонні Роллінзстарий бородатий як богзі своїм саксофономі шалений як вітерщо б'ється у дверісимфонічної залипровістивщо весна має шансна цвітінняі джазовий безумі моя невтоленністьі кровнебезпечно нуртують у жилахя ідуя танцююлювлю синкоповані ритмиджазовий господиблагослови намВеликденьМар'яна Савка
Liberta Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 14:54 #392 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 14:54 Лілічка, сподівайтесь на те, що якщо вродженого смаку немає, то, можливо, він сформується з віком...Кому звонить? Кому писать? - ці знаки оклику, одиночество-паук, причому капсом - банальщина і несмак, причому яскраво виражені. П.С. А Лермонтова Ви просто для контрасту запостили чи дійсно подобається?
lilechka Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 15:21 #393 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 15:21 Лілічка, сподівайтесь на те, що якщо вродженого смаку немає, то, можливо, він сформується з віком...Кому звонить? Кому писать? - ці знаки оклику, одиночество-паук, причому капсом - банальщина і несмак, причому яскраво виражені. П.С. А Лермонтова Ви просто для контрасту запостили чи дійсно подобається?Тот, кто постоянно задается вопросом: «А это в хорошем вкусе?» — наверняка обладает плохим вкусом.Джо Ортон
Tolik_lt Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 15:29 #394 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 15:29 ми нє задайомся вопросом- ми констатіруєм.
lilechka Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 16:01 #395 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 16:01 Если ты поступаешь не правильно, а тебе никто не делает замечаний, это значит, что на тебя просто махнули рукой.Ремарк Дякую за Вашу критику! Приємно усвідомлювати, що комусь є до мене діло
talja Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 18:06 #396 Опубліковано 22 Квітня, 2011 в 18:06 В. Слапчук Я просто був. Хоч все було непросто,а дечого i зовсiм не було.Я жив, як мiг: молитвою i постом,Впадав у грiх, приносив зло...На вишнi iз Антоничем-хрущемховавсь вiд свiту й вiд самого себе.Я просто був. А ти була дощем.I ти жила тодi на небi.Мої слова, наче кров із горлапісля поранення в груди:– Я не можу без тебе жити!..А ти оповідаєш мені,як любиш сутінкий закохана у дощ.Опиняюся перед вибором:перетворитися у дощчи розчинитися у сутінках?Вiд дiвчини з волоссямкольору соломи,гречки та вiвса,котра живе за межамичужого розумiнняi виклала з очей,якi стрiчалися з її очима,мозаїку прозрiнняна тильнiм боцi неба,а всi її словапомiряно в каратах,чекаю жайвора,аби принiс її мовчання,що адресоване менiвiд дiвчини,котра не любить телефонiв.
Tolik_lt Опубліковано 25 Квітня, 2011 в 08:41 #397 Опубліковано 25 Квітня, 2011 в 08:41 Бостон-джазСонні Роллінзстарий бородатий як богзі своїм саксофономі шалений як вітерщо б'ється у дверісимфонічної залипровістивщо весна має шансна цвітінняі джазовий безумі моя невтоленністьі кровнебезпечно нуртують у жилахя ідуя танцююлювлю синкоповані ритмиджазовий господиблагослови намВеликденьМар'яна Савкаhttp://www.youtube.com/watch?v=Nm9S5hGFPEU&feature=related
talja Опубліковано 27 Квітня, 2011 в 13:40 #398 Опубліковано 27 Квітня, 2011 в 13:40 Василь Слапчук***Кінь був старий, а конюх п’яний.Лихий, як ніж, бо не допив.Не так кінь став, не так поглянув,Собою світло заступив...Кінь був старий, та добрий чоловік,А конюх п’яна і лиха тварина.Не так болів коневі бік,Але пекла образа, мов жарина.Губами не торкнувся злаків.Не бік болить йому — душа.Кінь був старий. І кінь той плакав,Немов малесеньке лоша.наші діти ходять до школивипрошують у насгрошей на сніданкижувальні ґумки та цигаркими їздимо в автобусахякі бразкають з-під колісгрязюкою в обличчя перехожимзустрічаючисьми запитуємо одні в однихкотра годинами всі маємо годинникиа гадаємо що маємо час
talja Опубліковано 27 Квітня, 2011 в 15:58 #399 Опубліковано 27 Квітня, 2011 в 15:58 ПЕРЕМОВИ: ЗАМІЖНЯ ТРАВА В. СлапчукХлопчика образили. Зачинився в темній кімнаті. — Люди не заважайте мені вас любити. — Де бабця? — звертаюся до хлопчика. — До церкви пішла. — А ти чому не пішов? — Я в Бога всюди вірую. Не пишеться. Йду шукати хлопчика: — Чи знаєш ти, що таке творча криза? — Ні, не знаю, — продовжує колупати палицею в землі. — Якби ти вмів криниці копати, то й ти не знав би.
Amelie Опубліковано 28 Квітня, 2011 в 09:34 #400 Опубліковано 28 Квітня, 2011 в 09:34 Посвящается памяти моей покойной сестры Ангелины Александровны Блок О, я хочу безумно жить: Всё сущее - увековечить, Безличное - вочеловечить, Несбывшееся - воплотить! Пусть душит жизни сон тяжёлый, Пусть задыхаюсь в этом сне, - Быть может, юноша весёлый В грядущем скажет обо мне: Простим угрюмство - разве это Сокрытый двигатель его? Он весь - дитя добра и света, Он весь - свободы торжество! 5 февраля 1914 *** Тропами тайными, ночными,При свете траурной зари,Придут замученные ими,Над ними встанут упыри. Овеют призраки ночныеИх помышленья и дела,И загниют еще живыеИх слишком сытые тела. Их корабли в пучине воднойНе сыщут ржавых якорей,И не успеть дочесть отходнойТебе, пузатый иерей! Довольных сытое обличье,Сокройся в темные гроба!Так нам велит времен величьеИ розоперстая судьба! Гроба, наполненные гнилью,Свободный, сбрось с могучих плеч!Все, все — да станет легкой пыльюПод солнцем, не уставшим жечь! 3 июня 1907 А.А.Блок, ямбы: «Злоба - самый чистый источник вдохновения»
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.