Перейти до змісту

До чого дійшов прогрес. Або трохи про вайбкодинг...

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Трохи передісторії. Так як більше 2-х десятків років працюю програмістом, то завжди була потреба в якомусь сервісу обліку задач клієнтів.

Облік проектів, задач, облік часу, обговорення і т.д.

Чого тільки за цей час не перепробував. І наші українські продукти, і російські і зарубіжні. Скрізь є свої плюси і мінуси. В результаті так ні на чому і не зупинився.

На даний час працюю з одним клієнтом, у нього облік цього на бітріксі, тому приходиться працювати в чому є. Продукт теж так собі)) Але вибору немає

А ідея зробити щось хороше не покидала мене дуже багато років.

Тому, роки 3-4 тому почав робити щось своє, але, так як я не є веб-програмістом, то давалось все туговатенько і повільно.

Великі перерви в розробці, все з чим розбирався швидко забувалось і т.д.

Ну але за рік-півтора якісь базові речі працювали і працювали достойно. Але.. час на погратись закінчився і закинув я це все до кращих часів.

І от, з появою ШІ і так званого вайб-кодингу вирішив спробувати доробити швидко і без особливих затрат.

Хто не в темі, то вайб-кодинг це така штука коли ШІ своїми словами пояснюєш що хочеш, і отримуєш результат. Коли такий як треба, коли якусь фігню. Але час ішов, і зараз в основному з першого разу отримуєш те що просиш. Головне розуміти чого хочеш і правильно ставити завдання.

В результаті народився продукт taskprosto.org

Мого коду, з якого все починалося тут вже майже немає. Все переписано ШІ. Все достойно працює

Пару скрінів, на яких видно основний функціонал:

Спойлер

image.thumb.png.b616b03f35cbaddbe59d4490b510d395.png

image.thumb.png.5b30ec5ac4756e5e4358470282009c83.png

image.thumb.png.9bd4d6e1f5790984bdb644703ba0dc13.png

image.thumb.png.d831393f2c015880e747cb8cc2456fc8.png

image.thumb.png.fb2cfd6e781386b79eb800f725a1b4cc.png

Функціоналу вже дофіга. Постійно щось добавляється нове.

Що хотів сказати. Що станом на сьогодні без єдиного рядка коду можна створювати не просто якісь лендінг-сторінки.

А продукти середньої складності, з базами даних і т.д.

Може когось зацікавить продукт. Станом на сьогодні користуються 12 компаній. В світ я його випустив місяці 2 назад. 

Реєстуйтесь. Включу безкоштовно на місяць нормальний платний тариф з розширеним функціоналом.

• +1 7
Опубліковано (змінено)

Навіть і близько не програміст, але... Респект шо робиш щось своє, придумуєш та заробляєш!

Змінено користувачем Waver
Опубліковано
В 16.03.2026 в 19:21, Waver сказав:

Навіть і близько не програміст, але... Респект шо сам щось робиш, придумуєш та заробляєш!

Заробітків на цьому проекті поки майже немає)). Цікаво просто було зробити щось своє. 

Таких продуктів на ринку багато. Але... Побачимо чи виставить часу розвивати.

Ідей і планів багато, часу не дуже

• +1 1
Опубліковано
On 3/16/2026 at 12:37 PM, WebTraveller said:

Заробітків на цьому проекті поки майже немає)). Цікаво просто було зробити щось своє. 

Таких продуктів на ринку багато. Але... Побачимо чи виставить часу розвивати.

Ідей і планів багато, часу не дуже

Головне шо на місці не сидиш і щось пробуєш, можливо щось та й вистрелить і свою жилу знайдеш. Гірше - коли взагалі нічого сам не пробуєш і робиш тільки те що кажуть. 

Опубліковано
В 16.03.2026 в 19:49, Waver сказав:

Головне шо на місці не сидиш і щось пробуєш, можливо щось та й вистрелить і свою жилу знайдеш. Гірше - коли взагалі нічого сам не пробуєш і робиш тільки те що кажуть. 

Це починало робитись чисто для власного використання. Або щоб було.

Але, дав покористуватись одному, другому. Народу сподобалось, потроху користуються.

Прикрутив різні мови, так як це в основному робиться для азербайджанскього клієнта.

Вобщім буде видно. Мільйонів тут не заробиш, але на хліб з маслом може капати.

Можливо й українському клієнту пригодиться. Продукт не тільки для айтішників.

Для любої організації, де начальство ставить задачі підлеглим, відстежує прогрес виконання і т.д.

Опубліковано (змінено)
On 3/16/2026 at 12:59 PM, WebTraveller said:

@WaverАнглійська мова теж є. Будеш представником-дистрибьютором в америках? :D

А чому б і ні... може і колись, теж зараз над дечим цікавим працюю.

Змінено користувачем Waver
Опубліковано

Дуже цікава штука. 

Корисна. У будь-якій сфері, як 5S. Колись в свій час цього дууууже не вистачало. І да, Бітрікс - гівно-гівняне. Ресурсів жере вагон, а толку на вихлопі - нуль. 

Єдине, що завжди харить виконавця завдання, (це я як виконавець кажу), це постійні звіти, на які за часту, часу йде дуже багато. Особливо, якщо задачі сипляться не від однієї людини. 

Якщо чув, є така штука, як Wrike Дорого-богато. 

• Дякую! 1
Опубліковано

Також шукали адекватну програму для діловодства. Ніфіга толкового не знайшли. 

(то все було ще в Україні, коли я на "Курчаку" робив). 

Хоча, якщо розібратися, то реально можна зробити хороший продукт. Бо біганина з документами з кабінету в кабінет - це пздц лютий. Заява про відпустку (банальна) могла бігати лежати в папці по 3 дні, доки її розглянуть. А з електронним документообігом - це за хвилини вирішується. Власне, як і електронні підписи, печатки  і т.п.

Мартиняк сказав, що він хоче прямо з телефону підписувати документи, а не сидіти годину з ручкою і шкрябати. Похвально було з його сторони, якби не одне АЛЕ - бабла зажав на хороші продукти. 

Опубліковано
В 17.03.2026 в 13:42, Zheny@ сказав:

Також шукали адекватну програму для діловодства. Ніфіга толкового не знайшли. 

(то все було ще в Україні, коли я на "Курчаку" робив). 

Хоча, якщо розібратися, то реально можна зробити хороший продукт. Бо біганина з документами з кабінету в кабінет - це пздц лютий. Заява про відпустку (банальна) могла бігати лежати в папці по 3 дні, доки її розглянуть. А з електронним документообігом - це за хвилини вирішується. Власне, як і електронні підписи, печатки  і т.п.

Мартиняк сказав, що він хоче прямо з телефону підписувати документи, а не сидіти годину з ручкою і шкрябати. Похвально було з його сторони, якби не одне АЛЕ - бабла зажав на хороші продукти. 

Колись на 1с в них все було. Ну бухгалтерія по крайній мірі. Я колись дуже давно їм 1с трохи доробляв.

Але не спрацювались в той час. Місяці 4 з ними пропрацював і розбіглись.

А взагалі розробити продукт для обліку рівня 1с це не так просто як здається))

Це роки роботи і мільйонні бюджети (і не в гривні)

І хороший продукт це таке поняття. Розтяжиме як то кажуть. Те що добре для одного, неприпустимо для іншого.

За 25 років роботи і співпраці з десятками клієнтів я це добре розумію. Саме тому такий продукт повинен мати можливість легко дороблятись для кінцевого клієнта. А це ой як не просто реалізувати))

• +1 1
Опубліковано
В 17.03.2026 в 14:12, WebTraveller сказав:

Колись на 1с в них все було. Ну бухгалтерія по крайній мірі. Я колись дуже давно їм 1с трохи доробляв.

Але не спрацювались в той час. Місяці 4 з ними пропрацював і розбіглись.

А взагалі розробити продукт для обліку рівня 1с це не так просто як здається))

Це роки роботи і мільйонні бюджети (і не в гривні)

І хороший продукт це таке поняття. Розтяжиме як то кажуть. Те що добре для одного, неприпустимо для іншого.

За 25 років роботи і співпраці з десятками клієнтів я це добре розумію. Саме тому такий продукт повинен мати можливість легко дороблятись для кінцевого клієнта. А це ой як не просто реалізувати))

на 1С колись все було. І багато лишилося. 

Хоча 1С, далеко не досконалий продукт, більш розрекламований.  Щоб він коректно працював, потрібно було його допилювати напилком і шліфувати наждачним папером різних фракцій не один рік. І це під одну конкретну не саму велику фірму. 

Ти почав з того, що ШІ написав з нуля цілий програмний продукт, який працює. 

Тобто зараз, для своїх потреб, будь-яка фірма, практично, може "замовити" у ШІ готовий продукт під свої потреби. 

І майже безкоштовно. Трошки роботи програміста-початківця, щоб протестував продукт і все. 

Хоч примітивна бухгалтерія, хоч документообіг, облік часу і т.п. А за потреби і об'єднати все це в одну коробку. 

І не потрібно платити туєву хучу грошей за сирий продукт з коробки, який потім потрібно допиляти за гроші. І ще щомісяця платити за "підтримку", яка там підтримка.. знаю я ту шляпу. 

Опубліковано
В 18.03.2026 в 15:14, Zheny@ сказав:

Тобто зараз, для своїх потреб, будь-яка фірма, практично, може "замовити" у ШІ готовий продукт під свої потреби. 

І майже безкоштовно. Трошки роботи програміста-початківця, щоб протестував продукт і все. 

Хоч примітивна бухгалтерія, хоч документообіг, облік часу і т.п. А за потреби і об'єднати все це в одну коробку. 

І не потрібно платити туєву хучу грошей за сирий продукт з коробки, який потім потрібно допиляти за гроші. І ще щомісяця платити за "підтримку", яка там підтримка.. знаю я ту шляпу. 

Та ні. Не напише ШІ навіть простої бухгалтерії, яка б дійсно працювала. Простий склад "Було + Прийшло - Пішло = Осталось" тут без проблем. Чи простий калькулятор.

А бухгалтерію, а тим більше якесь виробництво ні. Такий продукт це мільйони строк коду і куча нюансів.

І обновляти не зможе постійно і підтримувати не зможе. Дуже багато і дуже часто міняється законодавство, форми звітності і т.д. 

Тут можеш просто повірити моєму 25-річному досвіду))

А простіше добавляти чи редагувати функціонал, як в 1с, ще не придумали (або я таких продуктів не знаю). Є свої конструктори, є своя мова проста.

Тут теж можеш мені повірити. Ніде ти не зможеш за кілька годин створити якийсь новий вид документу, прописати його функціонал, та ще й звітів пару на його основі конструктором накидати.

А типові рішення такі сирі, тому що в них напихали всього чого можна і не можна, чого треба і не треба, щоб всім вгодити. А так не буває. Любому клієнту треба щось своє. Що добре одному, другий буде плюватися, бо по іншому налаштовані бізнес-процеси

Є в Луцьку одна контора, не буду казати конкретно хто, але з баблом. Так от, сказали вони якось що 1с це хрінь, в нас є куча бабла, давай но SAP собі німецьку поставим. Поставили, з горем пополам запустили типовий функціонал і почали допилювати під себе. Після того, як програміст сидів в них по кілька тижнів з розцінкою 50 баксів за годину (це десь рік 2008-й +/- був, точно не помню), і за ці кілька тижнів робив те, що в 1с можна реально зробити за кілька днів, вони його послали нах. А потім і SAP туди ж послали. Програміст був нормальний. І не один. І це все на протязі року тривало.

Я не кажу що SAP поганий. Просто там проблема ще більш глибока чим в 1с через масштаби. Типовий функціонал поставив - все ідеально. Щось треба адаптувати, поправив під себе один модуль і всьо, жопа. Все перестало працювати. Саме тому розробники сапа рекомендують міняти бізнес-процеси компанії під продукт типовий, а не продукт адаптувати під компанію. А в нас цього робити ніхто не хоче і не буде звичайно. Та й таке)))

• Дякую! 2
  • +1 1
Опубліковано
В 18.03.2026 в 15:14, Zheny@ сказав:

Це дуже простий продукт з точки зору програміста)) Якщо порівнювати з повноцінними бухгалтерськими програмами

Опубліковано
В 18.03.2026 в 15:02, WebTraveller сказав:

Це дуже простий продукт з точки зору програміста)) Якщо порівнювати з повноцінними бухгалтерськими програмами

для умовного підприємця повноцінна 1С - нафіг не потрібно. йому і Ексель таблиця норм. Але грамотна прога, хоч і примітивна теж добре. А ще якщо вміє робити звіти-вигрузки для податкової, то ціни їй немає. 

Так, з корпоративним сегментом значно важче. Задач багато, потреби великі і можливості проги повинні бути також далеко не на рівні Ексель-таблиці. 

Колись на одній фірмі хлопці самі написали свою "CRM", де ставилися задачі і писалися звіти про виконання. 

Було примітивно, але зручно. 

Опубліковано

@WebTraveller довгі у тебе промпти виходять? Підписаний у фб на одну людину, він часом про свій досвід з ШІ пише. У нього бувають промпти по 20-30 сторінок тексту (мабуть у Ворді, якщо перенести). Я просто не можу уявити, які він задачі ші ставить з такими промптами, хоча сам визнає, що більшість моделей плавляться від таких промптів і краще їх розбивати на декілька коротших. В мене довших ніж повноцінний абзац не бувало.

• +1 1
Опубліковано
В 18.03.2026 в 18:16, nickel сказав:

@WebTraveller довгі у тебе промпти виходять? Підписаний у фб на одну людину, він часом про свій досвід з ШІ пише. У нього бувають промпти по 20-30 сторінок тексту (мабуть у Ворді, якщо перенести). Я просто не можу уявити, які він задачі ші ставить з такими промптами, хоча сам визнає, що більшість моделей плавляться від таких промптів і краще їх розбивати на декілька коротших. В мене довших ніж повноцінний абзац не бувало.

Найкраще, то розбивати будь-яку задачу на підзадачі. Це не лише програмування стосується :)

Так і самому легше. 

Краще написати 10-20 абзаців і скрутити це вкупу, аніж строчити шпалери тексту, бо поки допишеш до кінця, то забудеш, що писав з самого початку. 

Опубліковано
В 18.03.2026 в 23:56, Zheny@ сказав:

Найкраще, то розбивати будь-яку задачу на підзадачі. Це не лише програмування стосується :)

Так і самому легше. 

Краще написати 10-20 абзаців і скрутити це вкупу, аніж строчити шпалери тексту, бо поки допишеш до кінця, то забудеш, що писав з самого початку. 

Я б не став таке стверджувати, не глянувши на його промпти

Опубліковано
В 18.03.2026 в 19:16, nickel сказав:

Та ні. Зовсім короткі. Перший був більш глобальний. Тіпа "Передивись весь мій код, що був за роки написаний, перепиши і доповни.. ну й подробиці чим доповнити". Але довгі промпти в моїй практиці ні до чого феноменального не приводили. Він клепає тільки заготовки всього того що просиш, але до кінця ні одну функцію не реалізує нормально. Тому потім окремо потрібно проходити по всьому функціоналу і допилювати окремо.

Зараз промпти по кілька рядків. 

От кілька дні тому добавляв шаблони проектів і діаграму Ганта. То всіх промптів було може абзаців 5-6. Спочатку добавляє базову версію діаграми, потім пишеш тіпа "Зроби щоб задачі можна було "розтягувати" прямо на діаграмі" (типу міняти період задачі), або "Добав щоб при наведенні мишки на задачу показувалась детальна інформація по задачі", або "Зроби можливість переміщати задачу по шкалі для зміни періоду задачі".... і т.д.

• +1 2
Опубліковано
В 18.03.2026 в 19:16, nickel сказав:

Та ні. Зовсім короткі. Перший був більш глобальний. Тіпа "Передивись весь мій код, що був за роки написаний, перепиши і доповни.. ну й подробиці чим доповнити". Але довгі промпти в моїй практиці ні до чого феноменального не приводили. Він клепає тільки заготовки всього того що просиш, але до кінця ні одну функцію не реалізує нормально. Тому потім окремо потрібно проходити по всьому функціоналу і допилювати окремо.

Зараз промпти по кілька рядків. 

От кілька дні тому добавляв шаблони проектів і діаграму Ганта. То всіх промптів було може абзаців 5-6. Спочатку добавляє базову версію діаграми, потім пишеш тіпа "Зроби щоб задачі можна було "розтягувати" прямо на діаграмі" (типу міняти період задачі), або "Добав щоб при наведенні мишки на задачу показувалась детальна інформація по задачі", або "Зроби можливість переміщати задачу по шкалі для зміни періоду задачі".... і т.д.

Але бувало таке, що якоїсь елементарної речі зробити не може пару  годин. Як не проси. Просиш просиш і пофіг. Одне робить друге ламає)) А складне - з першого разу. Але це було десь з півроку тому. Зараз вроді все набагато краще. Зараз сам навіть може тествувати свою роботу. Запускає всьо шо наробив в свому браузері, робить скріни, аналізує, виправляє

Опубліковано (змінено)

От наприклад. Сьогоднішні діалоги з ШІ по покращенню порталу))

Не так давно добавив телеграм-бота, щоб інфа про нові задачі зразу на телефон користувачеві йшла (якщо в нього в настройках профіля включені телеграм-сповіщення).

Лежав зранку і думав що далі прикрутити. Вирішив зробити сповіщення про дедлайни.

Короткий діалог з ШІ:

Спойлер

image.png.2e23a1991e8940ec647484b971660529.png

Далі прошу настроїти сповіщення 2 рази в день:

image.png.01bf1545b27adcb53eb19c07da3c0d66.png

Далі... Хочеться чогось ще з ТГ))

Нова ідея. Навіщо чекати 9 чи 18 щоб отримати якусь інфу. Якщо можна прямо в боті написати якусь команду і отримати інфу.

Просимо:

Спойлер

image.png.efaa1c395513382c87e40c14137816da.png

image.thumb.png.60c96bd7f07cbf67932f84347f8ec951.png

хелп-текст я не просив його обновляти. Це його особиста ініціатива))

Ітого на все про все хвилин 10-15. І маємо новий корисний функціонал для сайту.

p.s. Як це виглядає в самому боті:

Спойлер

image.thumb.png.113cd5c6a64ace81043411339191b961.png

...

Змінено користувачем WebTraveller
Опубліковано

Ідем далі.. Дивлюсь і чогось мені не вистачає... Не вистачає посилання на задачу в боті. Щоб зразу переходити на сторінку задачі:

Цитата

Задача должна отображаться со ссылкой. Чтоб из бота можно было сразу перейти на страницу задачи

Результат:

Спойлер

image.thumb.png.cb5d7cde84906cacb8f7d180279897b3.png

Вроді норм. Але не подобається мені що куча місця займає картинка сайту. Тут воно нафіг не потрібне.

Виправляєм:

Цитата

Предпросмотр задачи и картинку сайта убери. Должна отображаться просто ссылка

Результат:

Спойлер

image.png.f89be3ec7e8d51f0d2c07b5153e50bda.png

image.png.b02efb7d98be03ab7058469faca0208b.png

От якось так це все і відувається.

Півчаса зранку і новий функціонал готовий до релізу))

Опубліковано

claude робив проект? дизайн схожий на те як glm 4.5 чи gemini . а от по функціоналу досить таки хороший результат вийшов

Опубліковано (змінено)
В 21.03.2026 в 13:02, Nick85 сказав:

claude робив проект? дизайн схожий на те як glm 4.5 чи gemini . а от по функціоналу досить таки хороший результат вийшов

Робиться на сервісі Lovable

Під капотом там Gemini 3 Flash

Але, наскільки я знаю, по ситуації там ще може використовуватись і клод чтаЖПТ різні версії.

По функціоналу це поки процентів 10 від запланованого. Чи буду далі розвивати залежить від вихлопу та й власного бажання)) Все-таки конкуренція таких сервісів зараз величезна. І влізти туди і щось заробити складно.

Ну початок є, потроху люди користуються. Є потенційна база клієнтів в Азербайджані з 500+ контор. Хай навіть 10-та частина з них буде користуватись - тоді можна продовжувати розвивати. Побачим...

Змінено користувачем WebTraveller
Опубліковано

Реєструйтесь кому цікаво. Включу тариф платний з розширеним функціоналом. 

Пропозиції по покращенню вітаються. По глюкам теж))

• +1 1

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...