Перейти до змісту

Эксперт: Обвала цен на недвижимость не будет


zaHARE

Рекомендовані повідомлення

Зеркало Недели

21.07.2008 г.

Обвала цен на рынке недвижимости не будет по ряду объективных причин, считает председатель правления банка "Хрещатик" Дмитрий Гриджук.

"Сопоставив ситуацию сегодняшнюю и двухлетней давности, я могу с достаточной уверенностью сказать: обвала цен на недвижимость не будет. Может быть, лишь сравнительно небольшое и достаточно плавное снижение, да и то в отдельных сегментах. Но не обвал", - уверен банкир.

По его словам, несмотря на то, что объемы строительства в нынешнем году уже начали сокращаться, а ссуды под земельные участки вокруг Киева и в Киевской области получить очень сложно, снижения цены на землю нет, и это косвенно свидетельствует о том, что цены на жилье тоже снижаться не будут.

Также, по мнению эксперта, снижению цен не способствует объективная потребность населения в жилье.

"Неудовлетворенный спрос на него только среди жителей Киева, не считая приезжих из регионов, составляет около 5-7 млн. кв. метров даже по самым минимальным нормам. А значит, даже если количество жителей в столице не будет меняться, при нынешних темпах ввода жилья в эксплуатацию - около 1 млн. кв. метров в год - понадобится как минимум пять-семь лет, чтобы удовлетворить только минимальные потребности", - подчеркнул Дмитрий Гриджук.

Он добавил, что обвал ипотечного рынка мог бы произойти только в случае каких-то крупных дефолтов, спровоцировавших цепную реакцию.

"Но, судя по тому, что условия денежно-кредитного рынка ужесточились уже достаточно давно, а крупных банкротств до сих пор не было, в дальнейшем их появление маловероятно", - отметил банкир.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Гриджук - это, конечно, сильный Эксперт.

его банк - вообще "уникальный"

привел бы он статистику полученных депозитов и выданых кредитов - можно было бы поанализировать.

а так, поговорил. почти уговаривал продолжать брать кредиты, а не ждать понижения цен.

про первичку и землю - не скажу, что сильно снизится цена.

строители тогда правительство в асфальт закатают.

а вот вторичка - точно пойдет вниз.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Кредитів зараз і вправду почали брати набагато менше. Цікаво те, що якщо раніше банки давали -15% до -20% від вартості застави, то зараз по -30% а то і більше, до -50%. Ще й до цього всього відсотки підвищуються. Одним словом банки перестраховуються. На таких умовах кредитів ніхто брати не хоче

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я думаю что до 2012 года жильё точно не будет дешеветь, ни первичка ни вторичка.

Есть ряд причин:

1. Увеличение заработной платы.

2. Увеличение цены на газ.

3. В девяностых годах жилье вообще не строилось. Помните долгострои?

Вывод: цены на жильё будут уверенно расти. ИМХО.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Беремо дуже дешеву в поганому стані без ремонту однокімнатну квартиру (ясно, що заможня сім'я з таким гратися не захоче, отже розглядаємо незаможню молоду сім'ю в якої є бажання жити самостійно) - ціна приблизно 45 тис.$ - такої суми взагалі немає і вони беруть кредит (найдешевший - 30% (я всяких комісій і страховок поки-що не рахую) на 7 років). Отже 30% в рік - це 13,5тис.$ і плюс, ще 6,4тис.$ реальної виплати квартири. І того, ми маємо 19,9тис.$ (тобто 1,65тис.$/міс.) на рік на протязі 7 років. Яка сім'я собі зможе дозволити такі виплати, а плюс ще їсти, платити за житло, одягатись.

Бідна родина таких кредитів непотягне, багаті купляють практично без кредитів, але вкладати в таку нерухомість при таких цінах стає не настільки прибутково як колись, отже й кількість таких капіталовкладень буде зменьшуватись (я говорю про Луцьк а не про Київ). Можливо первинне життло і буде рости за рахунок небідних людей, але старе вторинне мабуть застабілізується за відсутності клієнтів.

Можливо я десь помилився в розрахунках, якщо так то поправте.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

romaxa11 на 100% з тобою згідний! Не може пятдесятилітня хрущовка коштувати так само як новобудова! Від місця розташування ціни в Луцьку мало залежать. Тому думаю така тенденція збережеться-ціни на старе житло будуть стабілізуватись або зменшуватись, а нове житло буде дорожчати, так як ростуть ЗП, виробничі витрати збільшуються, ціни на землю і т.д. А банки з задоводенням кредитують під заставу новобудов.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Можливо я десь помилився в розрахунках, якщо так то поправте.

сама мысль - правильная.

но рассчеты.

почему ты берешь кредит на 7 лет?

ипотека - до 30.

возьмем на 20 лет, усредненный вариант.

ежемесячное погашение тела - 190 долларов. (при нулевом стартовом взносе)

%% за первый месяц - 500

итого самый большей платеж по кредиту - около 700 долларов.

что тоже весьма некисло как для Луцка :blush:

А банки з задоводенням кредитують під заставу новобудов

как раз наоборот...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А банки з задоводенням кредитують під заставу новобудов

как раз наоборот...

Якщо новобудова здана, то чому б і ні? вони в ціні в будь якому разі не впадуть

Якщо новобудова, яка може буде здана через n-ну кількість років, то тут звичайно без варіантів

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Shura я мав на увазі новозбудоване житло, а не незавершене будівництво! ПРи кредитуванні квартири що будуеться, якщо я не помиляюсь, навіть предемет застави відсутній, а як застава виступають майнові права. Тому банки уникають таких кліентів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

угу.

инвестиции редко кредитуются

а завершенка прокредитуется тоже после того, когда будут все акты, права собственности, документы БТИ

поэтому, если у застройщика проблемы - вселиться туда можно, но квартира не в собственности клиента.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 тижня потому...

Нвер Мхітарян: Реальних передумов для падіння цін на нерухомість в Україні немає

У середині липня президія Будівельної палати України надіслала Віктору Ющенку, Юлії Тимошенко й Арсенію Яценюку відкритого листа про кризу в будівельній галузі країни. На думку авторів листа, "на будівельному ринку складається загрозлива ситуація для національної безпеки, тому що на тлі значного подорожчання енергоносіїв і будівельних матеріалів спостерігається зниження попиту на готову будівельну продукцію".

Наскільки серйозною є загроза для будівельників і чи означає вона, по суті, швидке зниження цін на житло для громадян? Із цим запитанням ми звернулися до члена президії Будівельної палати, почесного президента "Познякижитлобуду", народного депутата Нвера Мхітаряна.

- Чому ми звернулися до керівництва країни? Річ у тім, що нині потрібен саме державний підхід до розуміння ситуації, яка складається в будівельній галузі.

Життя показало, що саме ця галузь є визначальною в економіці держави. Ми неодноразово про це говорили, але безрезультатно. Знадобилася криза продажу нерухомості в США, супутнє падіння долара, щоб роль будівництва в житті країни стала очевидною. Але ж уже багато років в Україні один будівельник забезпечує роботою близько десяти працівників інших спеціальностей: зведення будинку - це також робота для цегельних, цементних, склозаводів тощо.

А потреба в житлі? Так склалося історично, що передусім людина думає про їжу, а потім - про дім. Тобто житло перебуває на другому місці серед першочергових потреб людини.

Нерухомість - це те, що залишається надовго. Для будь-якої держави найкращими є інвестиції в нерухомість - вона завжди залишається на її території. Будь-яке місто пишається своїми будівлями, історичними та архітектурними пам’ятками. Та лише ті міста, в яких розвивається й піднімається ділове життя, де є перспектива економічного зростання, пишаються своїми новобудовами, високотехнологічними оригінальними проектами офісних і житлових приміщень.

Із цих і багатьох інших причин нині для України дуже важлива зайнятість людей у будівельній галузі. І ми, звертаючись із листом, вважали: якщо держава зверне на це увагу, буде правильно. Коли років десять тому будівництво звільнили від ПДВ, був будівельний бум і серйозний поштовх до розвитку інших галузей економіки. А років зо три-чотири тому податок повернули - тоді здавалося, що будівельникам і так непогано.

Можливо, такі заходи потрібні й сьогодні. Хай там як, а в ситуації, коли проблема накладається на нашу внутрішню економічну й політичну кризу, керівництву країни потрібно гнучко і швидко відреагувати хоча б на те, що відбувається в галузі. Адже не випадково чутки про здешевлення житла з’явилися саме тепер, зовсім не в сезон для купівлі нерухомості.

Коли в країні криза влади, такі чутки - найкращий із можливих громовідводів. І, до слова, безвідмовний спосіб привернути симпатії електорату. Якщо ціни злетять, у всьому звинуватять ненаситних будівельників, якщо впадуть - отже, в Україні вже спостерігаються європейські тенденції: як то кажуть, "для кого війна, для кого мати рідна".

- Ходять чутки, що компанії-забудовники будуть змушені домовитися між собою та знизити ціни на квадратні метри житла, що будується. Чи відображає це твердження реальний стан справ у галузі, зокрема у вашій будівельній корпорації?

- "Познякижитлобуд" - перша повністю приватна комерційна структура, яка почала будувати житло. Це сталося ще 1996 року. І в нас немає жодних домовленостей із кимось, та й бути не може, - це хтось видав бажане за дійсне, а преса підхопила й розповсюдила. Якщо хтось з об’єктивних причин - ну не йдуть покупці, й усе! - захоче знизити ціни (підганяють терміни виплати кредиту або будинок зводять у непопулярному місці, або ще щось), можливо, він це зробить. Але поки що жодного такого випадку, наскільки мені відомо, не було.

І я просто не бачу реальних підстав знижувати ціни. Влітку завжди зменшується кількість покупців, вона наростає восени й досягає піку перед новим роком. Попри всю нинішню хвилю прогнозів із приводу майбутнього обвалу цін, ситуація принципово не змінилася: незадоволений попит на житло тільки серед жителів Києва, якщо не брати до уваги приїжджих із регіонів, становить близько 5-7 млн. кв. метрів. Це потребує за нинішніх темпів введення житла в експлуатацію - всього по столиці трохи більше мільйона метрів на рік - як мінімум семи-восьми років, щоб задовольнити лише мінімальні потреби. А потім діти виростуть, їм знадобиться окреме житло...

Тільки одна деталь: майже кожен п’ятий житель України живе в хрущовках. Ці п’ятиповерхівки, в яких давно сплив термін користування, от-от почнуть масово валитися - де житиме чверть населення?!

Вважаю, у центральних районах Києва ціни не впадуть. Немає для цього жодних передумов і пояснень. Навпаки - ціни продовжать збільшуватися. Вартість будматеріалів зростає, долар упав, енергоносії дорожчають, споживчий кошик постійно зростає в ціні, а отже, ми повинні відповідно піднімати зарплату робітникам і співробітникам. Тобто немає жодних передумов для зміни ситуації.

І ще один момент: наша корпорація, та й не тільки вона, поки що продає квартири в будинках, які частково було побудовано ще при старих цінах на будматеріали та робочу силу і в яких місту, відповідно до договору про виділення земельної ділянки, відходить 5-10% побудованого житла. Однак з усіх нових ділянок ми вже віддаватимемо місту 20% плюс 5% грошової вартості будівництва, плюс оплата створення інфраструктури, податок на прибуток, ПДВ тощо. Тобто поки що забудовники продають старі квартири, але післязавтра вони закінчаться, і ціни будуть іншими.

Адже на чому базуються нинішні цінові прогнози? Преса ставить Україну в такий перелік держав із проблемами на ринках нерухомості: США, Великобританія, Австралія, Ісландія... Ви були в Ісландії? А я був. Там ідеться про лічені новобудови, про який ринок там можна говорити? Або Австралія, я там теж був кілька разів, - на величезну країну малюсіньке населення. Проводити такі аналогії - шкідлива послуга для українців. Коли такі прогнози миттєво підхоплюють, це може справді завдати серйозної шкоди.

Так, у США все не так просто. Там житло стало об’єктом спекуляцій - у цій країні вже давно будують більше житла, ніж треба. Це піраміда, й вона просто сама себе відрегулювала: впали ціни саме на нерухомість, що будувалася для спекуляцій, для перепродажу, а не для так званого кінцевого користувача. І потягнули за собою ціни на решту нерухомості. Та при цьому ціни в великих містах, передусім у Нью-Йорку, тільки піднялися. І, до речі, Америка, з якої почалася ця хвиля, вже повертається на круги своя. Принаймні нещодавно Дональд Трамп, один із законодавців світового будівельного бізнесу, оголосив, що продаж ним особняка на Палм-Біч за 100 млн. доларів - свідчення закінчення кризи в цій галузі США.

- Та все ж чи ризикує Україна, як про це говорять, наступного року поповнити список країн, де ринок нерухомості переживає спад, або ж ситуація в нас має свої особливості

- Знаєте, маленька криза в будівельній галузі нам нині не зашкодила б - вона нормалізувала б ринок, лушпиння зникло б, залишилися б надійні фірми та реальні ціни на нерухомість. А якщо серйозно, спираючись на життєвий досвід та мільйон квадратних метрів побудованого житла, я вважаю, що ситуація в державах, які переживають кризу будівельної галузі, принципово різниться від української.

Чому аналітики мовчать про Росію, з якою нас і слід було б порівнювати? У наших найближчих сусідів ціни піднімалися, піднімаються й підніматимуться. Там із січня по липень ціни зросли, за різними оцінками, від 20 до 30%, а тижневий приріст ціни на житло в Москві в липні становив 1% і продовжує збільшуватися. І принаймні у мегаполісах, якими є столиці наших держав, немає передумов до зниження цін. Утім, кажучи про інші міста, не буду таким категоричним.

Якщо мінімальна вартість квадратного метра житла в Москві становить близько 6 тис. дол., то в Києві все ж таки майже втричі дешевше, не кажучи вже про елітне житло, яке відрізняється по ціні в кілька разів, то саме росіяни, поки українські покупці коливаються, і виявляють серйозний інтерес до придбання нерухомості в Україні. Поки ви чекаєте безкоштовного сиру, який буває тільки в мишоловці, прийдуть ті, кого наші ціни не лякають.

І ще. Приписуючи нашій державі "імпортну" тенденцію до обвалу економіки, яка починається з будівельної галузі, варто розуміти його механізм. Пам’ятаєте старий радянський фільм "Підлітки у Всесвіті"? Там двом роботам, няньці й механікові, не завдала шкоди поломка центрального комп’ютера - вони були застарілими моделями й діяли самі по собі. Так от, автономність від спільної системи - не завжди на шкоду. А в екстремальних ситуаціях саме неучасть України у світовій системі поділу праці та ресурсів може вберегти її від імпортування кризи.

Українська економіка нині перебуває в такому стані, що така криза може пройти повз або позначитися мінімально, якщо ми самі не погіршимо ситуації. Заявляю з усією відповідальністю: будівельний ринок не впаде, якщо ми не самі його підриватимемо - і керівництво країни, й аналітики, і журналісти, й будівельники. Наш будівельний ринок у змозі сам себе захистити природним чином, для цього в нього достатній запас міцності - попиту на готовий продукт.

- Чи можливі в Україні іпотечна криза й відповідне зниження цін на нерухомість через те, що банки підвищили кредитні ставки? Як можуть позначитися на фінансовому стані будівельних організацій більш жорсткі умови українських банків для іпотечного й поточного кредитування як будівельників, так і населення?

- Давайте реально підійдемо до цієї ситуації. Принаймні покупці наших квартир у Києві відразу приходять із повною сумою - на мою думку, за останні два-три роки ніхто кредитів і не брав. Для цього є кілька причин - від появи певної кількості багатих людей, які просто вкладають гроші в нерухомість, до того, що нинішні банківські відсотки означають подвійну ціну квартири, тому люди воліють збирати гроші без участі банків, скажімо, за домовленістю з керівництвом власного підприємства. І вже чимало фірм, які зацікавлені утримати цінних працівників, ідуть їм назустріч. Ще типовий покупець - той, хто продав стару квартиру в іншому місті або іншому районі столиці.

Так, за кордоном практично всі купують житло в кредит, але це кредит під 3-4%, а не під 17-20, що зумовлює принципово іншу ситуацію. Крім цього, будь-який іноземець зайві гроші зазвичай вкладає в акції, а наша людина ще не повністю освоїла цей механізм. А якщо в українця з’являються зайві гроші, він не купує, приміром, акції General Motors Corporation, а вкладає їх у нерухомість. Мабуть, це й надійніше.

Що ж стосується дрібних будівельних компаній, які беруть кредити в банках, - так, дуже може бути, що зрослі ставки виявляться для них непосильними. У більшості розвинених держав, щоб будівельник почав будувати, він має показати наявність на своїх рахунках як мінімум 50% кошторисної вартості об’єкта. Якщо гроші є - бери на решту суми кредит, будуй, продаси житло - віддаси. Але спочатку ще доведи, що вмієш будувати. За кордоном висотне будівництво дозволяють фірмі на другому десятку років її існування, а в нас жодних кваліфікаційних вимог до будівельників просто немає. І ніхто ні в кого нічого не запитує, от і розмножуються "еліта-центри", які ошукують населення.

Тому, якщо дрібні "одноразові" фірмочки збанкрутують, це сприятиме оздоровленню галузі. Мені недавно розповіли, що якась компанія в Одесі пропонує "якісне житло в новобудові" за 1000 дол. за квадратний метр - це ж нижче собівартості! Висновок: правоохоронним органам слід було б бути уважнішими саме до таких пропозицій.

- Усе ж лист владі будівельники відправили. То які реальні заходи у цій ситуації може вжити керівництво держави?

- Як мені здається, у листі трохи згустили барви, через що перші коментарі до нього були: "будівельники панікують". Ні, це не паніка, й акценти посилено навмисно - ліпше попередити хворобу, ніж лікувати її.

Безумовно, влада може підтримати кредитування, здійснювати принципову податкову політику, контролювати необгрунтовані ціни на будівельні матеріали, а також раз і назавжди вирішити ситуацію з землею. Хоч би скільки я будував, ніколи не мав можливості одержати ділянку безпосередньо в міста, тобто прямо покласти гроші в столичний бюджет - завжди це були треті-п’яті руки посередників.

Крім цього, для початку будівництва треба одержати - ви тільки уявіть собі! - понад двісті підписів у різних інстанціях. На це йде кілька років і багато грошей. А потім кілька мешканців сусідніх будинків лягають перед екскаватором - і все, симпатії громадян на їхньому боці. В жодній цивілізованій країні світу такого не може бути: або не давайте дозволу на будівництво, або спочатку поясніть громадянам їхні обов’язки, потім - їх права.

Так, треба підтримати досягнутий за останні роки темп будівництва житла. І ще важливіше - відновити імідж будівельника. Адже нині до чого дійшло - до будівельника в суспільстві ставляться, як до ворога народу! Будівельник - це найблагородніша з професій, це важка професійна праця. А останнім часом на будівельників виливають стільки негативу, зокрема з засобів масової інформації, що молодь воліє не йти працювати на будівництво, де нині достойно оплачують працю, а махати прапорами різних партій на платних мітингах.

Марія Георгієва

За матеріалами Дзеркало Тижня

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

"Нвер Мхітарян: Реальних передумов для падіння цін на нерухомість в Україні немає" - а пысьма пышут...

Неувязочка...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

він ж написав чому написали... обвал цін на нерухомість нікому сильно на руку не піде. так, якась частина страждущіх хапне певну (невелику) к-ть квартир на 30% дешевше їх вартості. а далі? а далі ж0па - збанкрутілі забудовники, тисячі справ в судах на незавершені будівництва, через певний час практично відсутня пропозиція на ринку, а вже після цього - гіперкосмічний стрибок цін на ту ж нерухомість.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

той хто живе в комуналці чи шестеро в однокімнатній квартирі через якісь перипетії на ринку перестав хотіти нову/більшу квартиру? нонсенс. навіть якщо зараз ця особа не має грошей для цього, вона все одно формує попит, формує ємність ринку. коли забудовники зможуть запропонувати їй необхідний варіант, або її фінансові можливості підтягнуться до діючих умов - тоді ринок на цю людину тимчасово зменшиться. а так - їй треба квартира, неважливо скільки вона зараз коштує, попит на квадратні метри є...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вот выдержка из статьи, которая озвучивает мои мысли по вопросу, сколько должна стоить квартира и будет ли обвал цен.

«Красная цена» квадратного метра

Купить в кредит молодой семье 1-комнатную квартиру — значит загнать решение жилищной проблемы вглубь: когда появится хотя бы один ребенок, станет ясным, что нужно было «стартовать» с 2-комнатной квартиры.

• Сейчас более-менее приличная «двушка» в спальном районе Киева площадью 48 кв. м стоит $130 тысяч, т.е. $2700 за «квадрат».

• Средняя семья в Киеве зарабатывает на двоих примерно $1500. В банке при получении ипотечного кредита потребуют, чтобы на ежемесячные выплаты по его обслуживанию уходило не более 50% семейного дохода — $750.

• Предположим, семья нашла банк, где дают заем на 25 лет в долларах под 13,5% годовых, с погашением займа ежемесячными равными долями (так. наз. аннуитет) и авансовым взносом всего в 10% от стоимости квартиры ($13 тыс.). Значит, ей нужен кредит на $117 тыс.

• «Старт» обойдется нашим героям в $16,8 тыс. (к $13 тыс. аванса добавятся по 1% госпошлины и взноса в Пенсионный фонд и 1% от суммы кредита банку за оформление договора залога — всего $3,8 тыс.). Нет в наличии этих денег — нет и шансов взять кредит.

• На погашение «тела» кредита ежемесячно надо тратить $390, на выплату процентов — $1316, плюс по 03%/год на страхование имущества и жизни ($62/мес.).

Итого семье нужно выплачивать $1769 ежемесячно, что в 2,36 раза превышает ее максимальные финансовые возможности — упомянутые $750!

Ясно, что с доходами в $1500 ни один банк не даст заем бесквартирным гражданам на такую «двушку», они должны зарабатывать от $3638. А чтобы «вписаться» в кредит при таком заработке, максимальная цена 48-метровой «двушки» не должна превышать $55 тысяч. Почему?

Чтобы семье при доходе в $1500/мес. хватило $750 ежемесячных расходов на обслуживание кредита, 1 «квадрат» квартиры должен стоить в в 2,36 меньше, чем сейчас. Это разница реальных возможностей семьи по оплате займа и требуемой ежемесячной суммы в $1769.

Отсюда следует, что цена 1 кв. м должна упасть с нынешних $2700 до $1145. Очевидно, это и есть на сегодня «красная цена» жилого метра в Киеве. И если не будет постепенного к ней приближения, рынок недвижимости ждет не просто застой, а резкий обвал спроса и «пикирование» цен.

источник

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

і тут же:

Середня вартість житла на вторинному ринку Києва за минулий тиждень (з 28 липня по 4 серпня) зросла на 0,7% (21 дол.) - до 2 тис. 791 дол. за 1 кв. м.

Про це УНІАН повідомили в консалтинговій компанії "Канзас" (м. Київ).

Як зазначається в повідомленні, підсумки минулого тижня показали, що після невеликого уповільнення, ціни на квартири в столиці знову почали зростати.

На думку аналітиків компанії, така динаміка зростання цін пов`язана з невизначеністю на первинному ринку. "Адже багато забудовників в даний час частково скоротили будівництво, тим самим повернувши споживчий попит на ринок вторинного житла. Таким чином, затребуваність "вторички" підштовхнула продавців до підвищення цін", - зазначають в консалтинговій компанії.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

именно из-за первички средняя стоимость и повышается.

- вторичка дешевеет (но ее продается мало)

- новые (зародышные) дома не продаются и даже не появляются в продаже. застройщики работают только на старых площадках

- чем больше дом-новостройка - тем выше стоимость м2 в нем.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Велика кількість людей, переважно з західних регіонів виїхала на заробітки в Іспанію, Італію, Португалію. На той час ціни на нерухомість були дуже низькими і відповідали тогочасним реальним ринковим умовам, але коли заробітчани почали вкладати гроші в нерухомість, як на диво, ціни на неї почали зростати (для цього в будівельників і народу зав'язаного на нерухомості, є куча всяких квазінаукових пояснень). Тут нічого дивного немає, все правильно, якщо збільшилась кількість багатих людей, зросла купівельна спроможність, а отже збільшилась і вартість нерухомості. Але проблема в тому, що "багатство" заробітчан почало не встигати за ростом ціни на квадратні метри - маховик почав набирати обертів вже непіддаючись жодним поясненням. Тут "рятувати" ситуацію взялися банки з кредитами, викидаючи на ринок колосальні суми грошей, що ще більше підняло ціну квадратного метра. Проблема в тому, що закордонні заробітки вже не впливають на ситуацію, для більшості заробітчан купити трьохкімнатну квартиру в Луцьку набагато складніше ніж купити аналогічну в Іспанії чи Португалії.

В будівельному бізнесі все залежить від гаманця покупця, якщо в ньому є гроші, значить буде ціна підніматись, але хто в цей гаманець буде вкладати грошики? В нашій країні імпорт набагато перевищує експорт, в більшості своїй продукт який виробляється у нас нами й споживається. Кожен рік Україна колосальними грошами піднімає економіки Китаю, Європи і Росії, як в такій ситуації ціна на житло може зростати - це маразм, адже ми з кожним роком стаємо біднішими.

В мене є один знайомий який їздить на гарному нулячому джипі, має годинник за штуку баків, прікольно вдягається, але його сальдо -50 000$ (кредит), тобто він на 50 000$ бідніший від бомжа який риється на мусорниках, а скільки в нас таких?

До європейських цін на нерухомість будівельники забули додати мільярди експортних євро, які Європа заробляє в світі, продаючи не сировину а кінцевий високотехнологічний продукт, яким тішаться в усьому світі.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Думаю ціна на нерухомість все таки знизиться (десь на відсотків 10-20), вона піднята штучно чому сприяли і змова забудовників та виробників будівельних матеріалів і поєднання їх в одній особі, значною мірою на неї впливають вартість вирішення земельного питання та відкатів за мішок всяких погоджень і гроші що приходять від заробітчан і серйозні вкладення вільних коштів (промислових груп) в нерухомість по всій україні (спекуляція) - але вартість метра росте а заробітна плата середнього працюючого за нею сильно не встигає.

Я наприклад ніяк не можу доперти, хто і за які шиши бере в нас в луцьку кредити на нерухомість - на загальних (народних підставах), якщо туплю (помиляюсь) з радістю вислухаю шлях в ті місця де водяться ці щасливці.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

И похоже, всё идёт к тому, что у нас будет сильнейший экономический кризис. Учитывая рост гривны и рост среднего уровня зарплат, Украина становится инвестиционно непривлекательной. Поэтому скоро все наши построенные иностранными инвесторами производства покочуют туда, где рабочая сила дешевле. А новая цена на газ похоронит наших металлургических и химических монстров. Бешеный же рост цен на продукты заставит людей переселяться в сёла, где недвижимость сейчас очень дешёвая.

ИМХО, самый толковый комментарий.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

И похоже, всё идёт к тому, что у нас будет сильнейший экономический кризис. Учитывая рост гривны и рост среднего уровня зарплат, Украина становится инвестиционно непривлекательной. Поэтому скоро все наши построенные иностранными инвесторами производства покочуют туда, где рабочая сила дешевле. А новая цена на газ похоронит наших металлургических и химических монстров. Бешеный же рост цен на продукты заставит людей переселяться в сёла, где недвижимость сейчас очень дешёвая.

ИМХО, самый толковый комментарий.

осталось узнать, где рабочая сила дешевле...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...