Перейти до змісту

Overclocking Failed без оверклокінгу


Рекомендовані повідомлення

Є комп насутпної конфігурації:

Asus Gryphon Z97 Armor Edition (серія TUF), BIOS версії 2801 останній з існуючих
Core i7-4770
DDR3 Team Vulcan-2133 32Gb (4x8Gb)

Після заміни відеоплати Asus GTX 770 DirectCU II OC на Asus Stirx GTX 1070Ti Advanced Binned почались проблеми з включенням компа. Якщо він був виключений, то з вірогідністю відсотків 90 він не включиться. Після натискання кнопки живлення включаються кулери і підсвітка відеоплати, але більше жодних ознак життя комп не проявляє -- ніяких біпів біоса, монітор не виходить зі сну, індикатор активності жорстких дисків не мигає, на кнопку Reset не реагує, можна лише вимкнути тривалим натисканням кнопки живлення ну або вимикачем на блокові живлення. Навіть діставання пам'яті ситуацію не міняє -- материнка навіть на це не реагує ніякими "біпами". Скидання CMOS і натискання фірмової асусівської кнопки "Mem OK" не допомагають. Була підозра на блок живлення Corsair CX750M і оскільки я і так планував його міняти, то взяв Seasonic Prime 650 Titanium, проблема лишилась. Відключення SSD/HDD і всього іншого, що в USB портах, ситуацію не змінює.

Я дуже довго шукав причину проблеми і способи її обійти. І от останнє вже знайшов, а перше -- ні.

Отже, для того, щоб система запустилась, потрібно всього лише (увага!) виключити комп, від'єднати кабель DisplayPort від відяхи і включити комп знову! Відразу BIOS пікає про нормальну загрузку (якщо вийнята пам'ять в цей момент -- пікає помилку, один довгий і три коротких) і можна включити кабель монітора назад в відяху, щоб побачити ось таку картину:

 

OC_Failed.jpg.183ff3176302c402b17f1048a7a93383.jpg

 

Як видно, система скинула швидкість пам'яті до "безпечних" 1333 мГц (можливо і ще якісь параметри перевела в безпечний режим для запуску), включилась і свариться, що розгін системи не вдався і потрібно змінити налаштування. Після цього можна піти двома шляхами:
1. Натиснути F1 щоб зайти в UEFI-BIOS, тоді нічого не міняючи F10, Enter.
2. Виключити систему кнопкою живлення і включити знову або просто резетнути.

Після цього система без проблем відразу запускається, більше не видаючи більше ніякі повідомлення про помилку. Тобто, всі настройки BIOS лишаються абсолютно ті ж самі, кабель підключений. Після цього систему можна скільки завгодно разів перезавантажувати і навіть ненадовго виключати, в тому числі з розетки. Але якщо постоїть виключена (і не з розетки теж) хоч кілька хвилин, то знову з'являється дуже високий шанс, що при включенні доведеться відключати кабель від відяхи, щоб стартувати.

Але при цьому, система НЕ РОЗІГНАНА. Всі налаштування BIOS стоять по дефолту. Зараз лише лише налаштування пам'яті завантажені з XMP-профілю модулів (змінена частота, таймінги, піднята напруга -- це рідні заводські налаштування, прописані в модулі заводом-виробником) і завантаження системи вказано з UEFI, а не Legasy BIOS, хоча і зі значеннями BIOS по замовчуванню після його скидання ситуація не змінюється, так що XMP та UEFI тут ні до чого. До речі, ця мамка має систему захисту від блокування завантаження при розгоні -- якщо з якимись параметрами система не стартує, то через кілька секунд вона має перезавантажитись з "безпечними" параметрами і дати можливість зайти в BIOS. Але в моєму випадку це чомусь не спрацьовує, поки підключений монітор.

Вся ця ситуація взагалі мене вибила, жодної логіки в цьому всьому не бачу. Чому це все проявляється після того, як система була виключена, але не проявляється при перезавантаженні? Чому з включеним в відяху кабелем система не стартує, але досить його виключити, щоб все запрацювало? Чому не стартує вона таким дивним чином, не виводячи монітор з режиму сну і не видаючи жодних POST-помилок якимись біпами, навіть якщо вийняти пам'ять? Чому навіть на Reset не реагує, хоча я завжди вважав його повним аналогом фізичного виключання-включання системи? Чому після скидання CMOS нічого не змінюється? Чому після першого старту з відключеним монітором система грузиться, але в захищеному режимі і видає помилку розгону, хоча нічого не розігнано? Чому після перезавантаження з тими ж налаштуваннями (з заходом в BIOS або без нього) все починає працювати нормально, ніяких помилок немає? І, знову ж, яким боком цей "розгін" пов'язаний з кабелем монітора або з відяхою взагалі?

Ну, шановні гуру, в кого які ідеї?

P.S. Інший DisplayPort кабель має завтра приїхати, спробую з ним, але щось сумніваюсь, що проблема зникне.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Я не гуру. Але спробував би поколупатися в опціях енергозбереження і сплячого режиму материнки/монітора. Ще частоти монітора поколупав би. І все, що стосується передачі сигналу.

В мене в самого до компа підключений монітор через DisplayPort, то інколи буває так, що монітор не просинається, хоча комп стартує. Доводиться вимикати і вмикати кнопкою монітор, після того зображення є, але видно, що перед цим система скидувала роздільну здатність до 1024х768 чи подібного, бо значки на робочому столі міняють розташування (стандартне розширення - 1900х1200).

 

Маю кабель DisplayPort 2 DisplayPort, а також MiniDisplayPort 2 DisplayPort, на вечір можу дати.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В мене колись на Asus P5B-Q почав чудити BIOS - збивалися параметри на стандартні, навіть відкочувався BIOS на вшиту "безпроблемну" версію.

Вияснив, що це він так став реагувати на TV-тюнер в PCI-слоті. Без тюнера стартувало добре.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Налаштування монітора (Dell U2713HM) ні на що не впливають, є лише одна настройка енергозбереження, зміна якої не допомагає.

 

На материнці все по дефолту і з попередньою відяхою, з тими ж налаштуваннями, з тим же монітором і кабелем все працювало. Примусове перемикання на ініціалізацію зовнішньої відяхи замість інтегрованої не допомагає. Якихось ще налаштувань енергозберігання, пов'язаних з відео, не знайшов. Та і яке відношення налаштування енергозберігання мають до системи, яка була не уві сні, а виключена? Коротше, не знайшов я там нічого цікавого.

Ну і параметри BIOS не збиваються, інакше б я в першу чергу поліз міняти батарейку на материнці. Все лишається, лише перший після відключення кабеля монітора запуск відбувається в "безпечному" режимі.

За кабель дякую, але один маю, вже замовив інший з Розетки, завтра маю отримати (в луцьких магазинах в наявності не виявилось, а в деяких магазинах навіть не в курсі, що це таке).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Тут була схожа проблема, тільки комп взагалі виключався відразу, якщо включений DisplayPort кабель був.

https://rog.asus.com/forum/showthread.php?58374-PC-won-t-boot-with-DisplayPort-plugged-in

Виявилось, проблема в кабелі. Надіюсь, заміна і мені допоможе  :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А якщо кабель не виймати з відяхи, а лише з монітора вийняти? Хоч буде ясно, чи в одному кабелі справа, чи в моніторі або ж 2 в 1.

В мене через HDMI телевізор комп'ютера не бачив. А монітор - бачив.

А от попросив у бордівчан потестити 4 кабеля - НА ВСІХ ЧОТИРЬОХ РІЗНИХ телевізор здружився з комп'ютером. 

 

Коротше кажучи, бажаю, щоб то був "не такий" кабель :) Бо інакше буде довго і дорого то лікуватися.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Відключення кабеля від монітора теж допомогло.
 

10 хвилин тому, Yarchik сказано:

Бо інакше буде довго і дорого то лікуватися.

Так, бо наступний крок "лікування" -- це заміна материнки. Ну а якщо міняти, то вже на щось сучаснез чіпсетом Z370 (я б певно брав Asus Z370-E), а це відповідно і проц на i5 або i7 8-покоління замінити і пам'ять DDR3 на DDR4, а з класом і вартістю моїх комплектуючих швидко їх розпродати не вдасться, та і докласти баксів $400 довелося б, "а у нас дєнєг нєт"  :( 

 

 

12 хвилин тому, Yarchik сказано:

В мене через HDMI телевізор комп'ютера не бачив. А монітор - бачив

Це може бути проблема в версіях HDMI кабеля, а телевізор міг не зі всякими версіями "дружити". Найбільш поширена певно v1.4 зараз, але часто зустрічаються як старіші v1.2, так і новіші v2.0, самих нових v2.1 я ще не зустрічав вживу. А от китайці зазвичай на упаковці просто не пишуть, яку версію HDMI підтримує кабель, тому це лотерея з недорогими кабелями.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ви не повірите. Схоже, заміна кабеля Displayport вирішила проблему! Поки що 4 цикли виключення-включення з паузами по 5-10 хвилин пройшли успішно! Буду ще експерементувати, але поки що ніби політ нормальний.

Якщо чесно, то я трохи в шоці. Через відео-кабель стільки проблем! Я розумію, якби монітор не включався, чи щось з зображенням було не те, чи не підтримувалась якась роздільна здатність, чи ще що, але щоб повністю блокувалось включення комп'ютера!.. Ніколи б не подумав, що це можливо, якби не сталось зі мною.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Що ви дивуєтеся? Сучасні кабелі заточені під передачу купи сигналів, і не лише від ПК до монітора, а й навпаки (наприклад, щоб можна було керувати яскравістю/контрасністю монітора не лише з його кнопок, а й з ПК). Або, якщо монітор сенсорний - щоб був взаємний зв'язок. Крім того, DisplayPort заточений і на передачу аудіосигналу, і буває різних версій. 

От десь щось в кабелі говорило для відяхи, що монітора немає, чи ще якийсь стоп-сигнал був - то вона й відмовлялася працювати.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...