Перейти до змісту

Купівля будинку у дачному масиві


kookaburra

Рекомендовані повідомлення

Які хто знає нюанси купівлі і у подальшому проживанні у будинку на дачному масиві. Які відмінності купілі продажу від звичайного будинку у місті? Будівля не здана в експлуатацію.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Відмінності в тому, що якщо будівля не здана в експлуатацію то швидше за все просто купуєте участок на дачному масиві. Якщо приватизований то через нотаріуса з податками і т.д. Якщо не приватизований то просто переписується ділянька в садовому товаристві, а далі собі приватизуєте.

 

У мене батько проживає на дачному масиві "Діброва" вже 11 років. На даний момент у нього є прописка, субсидія, інтернет, ну все, що треба для нормального життя. За газ платить як всі, а от за електроенергію сплачує на рахунок садового товариства, через це вартість електроенергії у нього більша, тому що садове товариство включає ще 30% на втрати.

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 часа назад, tarasmv сказал:

Відмінності в тому, що якщо будівля не здана в експлуатацію

Це типу садового будинку? Щоб приписатись-треба здати в експлуатацію і змінити призначення?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

2 часа назад, kookaburra сказал:

Це типу садового будинку? Щоб приписатись-треба здати в експлуатацію і змінити призначення?

Потрібно взнати які документи є на землю і будинок.

Якщо ніяких - то це ділянка в садівничому товаристві, на якій незаконно побудована споруда, яку потрібно узаконювати.

Якщо побудована до 1992р. і в кооперативі можуть видати довідку про це, то на узаконення зайвих коштів не потрібно. Якщо після 1992р. то держархбудконтроль має накласти штраф, орієнтовно 5000грн. 

Зазвичай довідку беруть :), тому основна процедура переводу в житловий така: 

1. оформляються документи купівлі-продажу/ дарування/переписується ділянка в садовому товаристві...

2. Реєструєтесь в садовому товаристві. Береться довідка про рік будівництва будівлі. пишеться заява щодо дозволу товариством переведення будинку з садового в житловий, отримується позитивне рішення.

3. виготовляється технічний паспорт на садовий будинок в БТІ

4. в будинку влаштовується інженерне забезпечення (опалення, електропостачання, водопостачання, за можливості  газифікація). Якщо зовнішні інженерні мережі прокладені за приватні гроші(наприклад газова труба), і  попередній садовод не скидувався зі всіма, то потрібно за бабло брати дозвіл в власника на підключення.(наприклад до газової труби на "Діброві" влітку було - 18 000грн.)

5. виготовити технічний звіт в БТІ щодо відповідності будинку житловим нормам.

6. подати заяву в сільську раду з копією звіту та позитивним рішенням товариства, щодо дозволу переведення будинку з садового в житловий. Отримати позитивне рішення та адресу(видається після сесії на основі поданої заяви )

7. З позитивним рішенням  в БТІ виготовити технічний паспорт на житловий будинок. Отримати будинкову книгу.  Далі можна прописуватись в сільській раді, але якщо є військовозобов'язані, то їм через військомат.

Вся процедура на практиці займає більше 4-х місяців. По баблу - індивідуально, але, з практики, не менше 10000 грн. піде

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...