Shura Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 12:53 Поділитися #126 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 12:53 скажи будь-ласка як самостійно найбільша територіально держава Європи.......на яку постійно має притензії одна країная такой страны не знаю...дальше я в ваши темы не пишу. ибо вам про Фому, а вы про Ерему...от фобий избавляться надо... Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 13:06 Автор Поділитися #127 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 13:06 от фобий избавляться надо...І я про це ж Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Vergil84 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 13:41 Поділитися #128 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 13:41 Це вже якиїсь, теле-серіал "Сантаба Барбара"?!Ромаха, яка то вже серія? Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:37 Автор Поділитися #129 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:37 Ну дивлюся дискусія затихла і надійшов час підвести підсумки.Як і в згадуваній (пост№1) програмі єврейського демократа Савіка Шустера, в цій темі було аргументовано доведено переваги вступу в НАТО для нашої держави Україна. Зухвалого діалогу нажаль не вийшло. Опоненти з північних країв доволі живо викладали свої думки і переживання над цією темою, але, як я вже сказав, нажаль, всі вони були лише емоціями, навіть, я б сказав "криком душі". В них відображається вічний поклик сусіднього народу до панування на нашій території любою ціною. Але плинність часу унеможливлює перетворення в реальність їхнього стремління. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
kostya Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:45 Поділитися #130 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:45 Точно так же как и в чаяниях Ярослава Стецька что Германия союзник и пришла чтобы избавить Украину от России, точно так жеи современные Стецьки влетят с НАТО по полной (если туда сунутся). Расстрел и привет.Думать что НАТО это защита нахаляву очень большое заблуждение.И мнение это вовсе не соседних стран, а граждан этой самой многострадальной Украины. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:47 Автор Поділитися #131 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:47 Точно так же как и в чаяниях Ярослава Стецька что Германия союзник и пришла чтобы избавить Украину от России, точно так жеи современные Стецьки влетят с НАТО по полной (если туда сунутся). Расстрел и привет.Думать что НАТО это защита нахаляву очень большое заблуждение.И мнение это вовсе не соседних стран, а граждан этой самой многострадальной Украины.Раз маленькі країни Прибалтики непобоялися то й ми небудемо. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
kostya Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:54 Поділитися #132 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 15:54 Глупо поступать в ущерб кому то или против кого то. Время и ресурсы возможныедля построения действительно чего то своего ( Своей страны и своей настоящейфинансовой независимости) будут разбазарены на непонятные войны. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 16:22 Автор Поділитися #133 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 16:22 Глупо поступать в ущерб кому то или против кого то. Время и ресурсы возможныедля построения действительно чего то своего ( Своей страны и своей настоящей финансовой независимости) будут разбазарены на непонятные войны. Нажаль ти не читав цієї теми спочатку. Багато людей аргументовано пояснювали, якраз зворотнє до твого твердження. Ресурсів практично незалишилось і без НАТО, фінансової незалежності також невдається здобути і взагалі це нереальне поняття для нашої країни, побудувати чогось свого не вистачає розуму і непотрібно - в Європі все давно вже побудовано, для нас достатньо й цього (сумніватися, що європейські країни вчинять неправильно неварто, там явно не дураки і все що потрібно знають. Це з нашою наукою далеко не заїдеш, хоча певні глиби і в нас є. Ти знаєш на якому місці в світі по рейтингу наука Росії, неповіриш, 144, але ми ще далі. Будеш сперечатись, непотрібно. Я займався фізикою напівпровідників і діелектриків, так от середній комплекс для вимірювання магнітних властивостей коштує біля 5 млн.євро. На Україні є не більше двох комплексів (ручна зборка ), які дають приблизні результати з якими не засміють в серйозних виданнях. Кожен нормальний ВУЗ світу має цілий ряд таких установок. Західний студент спокійно пише дисертацію десь за три роки з нуля. Наші в кращому випадку 10-15 років, а якщо ще потрібно установку свою робити-взагалі жо...а.) І ще одне, моя ментальність - європейська (для щастя мені не потрібно завойовувати, гвалтувати і вбивати сусідів, а достатньо просто жити і працювати в своїй країні), моя країна територіально розташована в Європі і цілком природньо ввійти Україні в європейську сім'ю. Навпаки, кожне нове об'єднання з Москвою вартувло міліонів душ українців. Досить. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
kostya Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 16:33 Поділитися #134 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 16:33 Ромаха, я вовсе не призываю тебя присоединяться к России. Ветку эту я читал с самого начала и очень подробно. И даже приводил конкретные причины,почему Украине не получится получить членство в НАТО бесплатно. Возможно ты эти посты пропустил. НАТО это явно не Евросоюз. В Европе Украинуникто не ждет, там и своих проблем полно. Я не считаю что в Украине ничего нельзя сделать. Можно. И эти люди - мы. И мне как этому самому человекувовсе не нужны надстройки в виде НАТО, которые будут указывать мне что и как делать. Разве ради этого боролись за независимость Украины ?Разве для того, чтобы признать свою неспособность управлять ? По моему это в корне противоречит твоим же собственным убеждениям.И еще - я считаю что национализм это умение уважать свою культуру и нацию (а не заявлять что мы не в состоянии), а вот нацизм это ненавистьк чужим культурам (например ненависть в отношении России). И вот зрелый национализм мне нравится. Я регулярно интересуюсь культурамиразных стран, я считаю что мультикультура это много лучше олигокультуры. Я покупаю своему ребенку вышиванки и специально езжу для этого во Львов,я читаю как развивалась кухня Франции чтобы понять их. В новом городе я всегда посещаю новый национальный ресторан. И тех же Узбеков и Армян. И вот уважение к чужой культуре при этом уважение к своей собственной мне кажется это и есть нормальный здоровый национализм и патриотизм. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Orfey Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 17:58 Поділитися #135 Опубліковано 7 Квітня, 2008 в 17:58 не думаю що хтось має неприязнь до Росії. Ми вже попробували пожити в комуналці при советах, а тепер хочеться щоб хоч наші діти пожили в Європі. А вступ до НАТО це ще один крок на інтеграцію до Європи. Я думаю якби в Росії зрозуміли, що Україна є незалежною державою і не провокувала заявами своїх політиків то про вступ до НАТО ще довго не йшлося б. Ще одне, невже ви думаєте, що якщо прийде до влади Янукович і ко. то ми будемо ближче до Росії - ні вони незащо не проміняють керування країною на керування, в найкращому випадку, автономною республікою Україна. ІМХО Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Kaccatuk Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 05:37 Поділитися #136 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 05:37 Ну дивлюся дискусія затихла і надійшов час підвести підсумки.Як і в згадуваній (пост№1) програмі єврейського демократа Савіка Шустера, в цій темі було аргументовано доведено переваги вступу в НАТО для нашої держави Україна. Зухвалого діалогу нажаль не вийшло. Опоненти з північних країв доволі живо викладали свої думки і переживання над цією темою, але, як я вже сказав, нажаль, всі вони були лише емоціями, навіть, я б сказав "криком душі". В них відображається вічний поклик сусіднього народу до панування на нашій території любою ціною. Але плинність часу унеможливлює перетворення в реальність їхнього стремління. Раз маленькі країни Прибалтики непобоялися то й ми небудемо. бгыыы, ромаха, не обижайся, но меня после твоих постов на ржаку тянет ЗЫ. сорри за офтоп Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Kaccatuk Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 05:53 Поділитися #137 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 05:53 не думаю що хтось має неприязнь до Росії. Ми вже попробували пожити в комуналці при советах, а тепер хочеться щоб хоч наші діти пожили в Європі. А вступ до НАТО це ще один крок на інтеграцію до Європи. Я думаю якби в Росії зрозуміли, що Україна є незалежною державою і не провокувала заявами своїх політиків то про вступ до НАТО ще довго не йшлося б. Ще одне, невже ви думаєте, що якщо прийде до влади Янукович і ко. то ми будемо ближче до Росії - ні вони незащо не проміняють керування країною на керування, в найкращому випадку, автономною республікою Україна. ІМХОВо-первых, обратно в комуналки Ваших детей тащить никто не собирается.Во-вторых, объективно, ни Европе, ни нато мы нах не сдались, и даже если мы туда вступим, даже оленю понятно что с нас больше возьмут чем дадут, да и хер кто вобще что-то даст. Мля ребята, вам что охото кормить чужую армию? Учите матчасть.В-третьих, хоть у России и играют амбицепсы, этот вопрос для неё далеко не ключевой, своих проблем хватает, и там, в отличии от нас никто над этим не зацикливается. А мы сука сцым кипятком, и как бля..ь ведем себя - "и нашим, и вашим".И всё пиз*им, пиз*им, пиз*им.... Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 06:27 Автор Поділитися #138 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 06:27 Ну дивлюся дискусія затихла і надійшов час підвести підсумки.Як і в згадуваній (пост№1) програмі єврейського демократа Савіка Шустера, в цій темі було аргументовано доведено переваги вступу в НАТО для нашої держави Україна. Зухвалого діалогу нажаль не вийшло. Опоненти з північних країв доволі живо викладали свої думки і переживання над цією темою, але, як я вже сказав, нажаль, всі вони були лише емоціями, навіть, я б сказав "криком душі". В них відображається вічний поклик сусіднього народу до панування на нашій території любою ціною. Але плинність часу унеможливлює перетворення в реальність їхнього стремління. Раз маленькі країни Прибалтики непобоялися то й ми небудемо. бгыыы, ромаха, не обижайся, но меня после твоих постов на ржаку тянет ЗЫ. сорри за офтоп Я для цього саме той пост і писав. Просто коли аргументовано пишеш по серйозній темі про певні проблеми і вимагаєш аргументованих фактів, а у відповідь: щось про піонерів і ядерні боєголовки чи ще якісь головки Росії, приходить час, коли хочеш з цього збитися і написати щось ліричне, для себе Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 06:43 Автор Поділитися #139 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 06:43 Во-первых, обратно в комуналки Ваших детей тащить никто не собирается.Во-вторых, объективно, ни Европе, ни нато мы нах не сдались, и даже если мы туда вступим, даже оленю понятно что с нас больше возьмут чем дадут, да и хер кто вобще что-то даст. Мля ребята, вам что охото кормить чужую армию? Учите матчасть. В-третьих, хоть у России и играют амбицепсы, этот вопрос для неё далеко не ключевой, своих проблем хватает, и там, в отличии от нас никто над этим не зацикливается. А мы сука сцым кипятком, и как бля..ь ведем себя - "и нашим, и вашим". И всё пиз*им, пиз*им, пиз*им.... От бачиш - знову емоції. Важко вести вміняєму полеміку з людьми, які абсолютно не в курсі теми. Яку чужу армію?-проведемо реформу своєї за натовськими стандартами - це краще ніж ми на даний момент маємо, просто повір. На рахунок того, що в Росії є інші проблеми, мені байдуже. Я бачу з боку неї постійне втручання в наші справи і постійні дії з погрозами розколу і претендування на нашу територію. Якщо це ти вважаєш нормальним, то й веди себе відповідно, візьми пару громадян Росії до себе в дім, поділись сімейним ложем, не закривай дверей на ніч, адже всі люди брати, віддавай половину зарплати голодним дітям Сомалі, запроси циганських діточок на час і морозиво. Веди себе як справжній інтернаціоналіст. Це важко зробити, тоді чому хочеш такого для своєї країни. Більше того залякування в розколі від реплік рано чи пізно перейдуть до діла, і тоді ... "А мы сука сцым кипятком, и как бля..ь ведем себя - "и нашим, и вашим". И всё пиз*им, пиз*им, пиз*им...." Дуже гарно тобою підмічено, саме оце я називаю політикою нейтралітету. Я не хочу щоб мої політики одночасно їздили до Росії, в Брюсель і в Вашингтон. Найкраще, щоб Брюсель запрошував нас і питався нашої думки по різних питаннях. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Kaccatuk Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 07:04 Поділитися #140 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 07:04 От бачиш - знову емоції. Важко вести вміняєму полеміку з людьми, які абсолютно не в курсі теми. Яку чужу армію?-проведемо реформу своєї за натовськими стандартами - це краще ніж ми на даний момент маємо, просто повір.Для того чтобы вести вменяемую полемику, надо хотя бы слушать опонента, а ты сейчас напоминаешь наших власть имущих людей. Тебя мордой тычат в факты, а ты "От бачиш - знову емоції. Важко вести вміняєму полеміку з людьми, які абсолютно не в курсі теми", ну не пиз*ец?Какую чужую армию? Тебе на этот вопрос исчерпано ответил kostya в начале темы, протри наконец глаза.Я бачу з боку неї постійне втручання в наші справи і постійні дії з погрозами розколу і претендування на нашу територію. Якщо це ти вважаєш нормальним, то й веди себе відповідно, візьми пару громадян Росії до себе в дім, поділись сімейним ложем, не закривай дверей на ніч, адже всі люди брати, віддавай половину зарплати голодним дітям Сомалі, запроси циганських діточок на час і морозиво. Веди себе як справжній інтернаціоналіст. Це важко зробити, тоді чому хочеш такого для своєї країни. Більше того залякування в розколі від реплік рано чи пізно перейдуть до діла, і тоді ...бла-бла-бла, что ты там видишь? ЧТО. ТЫ. ВИДИШЬ. Какие "втручання", какие "постійні дії з погрозами розколу", какие ДЕЙСТВИЯ? Всё сводится к банальным выкрикам с их стороны, не более. Если это у тебя вызывает дрожь в коленках и ноги сами идут в НАТО, то что будет если кто-то, не дай бог, начнет действовать?! Отвечать надо адекватно, мол не еб*т нас ваше мнение и ваши "планы", у нас есть независимость, есть люди которые её готовы защищать, и *уй кто вам её просто так отдаст. ЗЫ. Твои аллегории про громадян, Сомали и интернационализм не понял, сколько не вдумывался. Может вчитываться в то что пишешь надо? Извини если грубо. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:19 Автор Поділитися #141 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:19 От бачиш - знову емоції. Важко вести вміняєму полеміку з людьми, які абсолютно не в курсі теми. Яку чужу армію?-проведемо реформу своєї за натовськими стандартами - це краще ніж ми на даний момент маємо, просто повір.Для того чтобы вести вменяемую полемику, надо хотя бы слушать опонента, а ты сейчас напоминаешь наших власть имущих людей. Тебя мордой тычат в факты, а ты "От бачиш - знову емоції. Важко вести вміняєму полеміку з людьми, які абсолютно не в курсі теми", ну не пиз*ец?Какую чужую армию? Тебе на этот вопрос исчерпано ответил kostya в начале темы, протри наконец глаза.Я бачу з боку неї постійне втручання в наші справи і постійні дії з погрозами розколу і претендування на нашу територію. Якщо це ти вважаєш нормальним, то й веди себе відповідно, візьми пару громадян Росії до себе в дім, поділись сімейним ложем, не закривай дверей на ніч, адже всі люди брати, віддавай половину зарплати голодним дітям Сомалі, запроси циганських діточок на час і морозиво. Веди себе як справжній інтернаціоналіст. Це важко зробити, тоді чому хочеш такого для своєї країни. Більше того залякування в розколі від реплік рано чи пізно перейдуть до діла, і тоді ...бла-бла-бла, что ты там видишь? ЧТО. ТЫ. ВИДИШЬ. Какие "втручання", какие "постійні дії з погрозами розколу", какие ДЕЙСТВИЯ? Всё сводится к банальным выкрикам с их стороны, не более. Если это у тебя вызывает дрожь в коленках и ноги сами идут в НАТО, то что будет если кто-то, не дай бог, начнет действовать?! Отвечать надо адекватно, мол не еб*т нас ваше мнение и ваши "планы", у нас есть независимость, есть люди которые её готовы защищать, и *уй кто вам её просто так отдаст. ЗЫ. Твои аллегории про громадян, Сомали и интернационализм не понял, сколько не вдумывался. Может вчитываться в то что пишешь надо? Извини если грубо.Та я вже привик (грубо).Ти помічаєш НАТО, що починалось, як військово-оборонний блок на противагу країнам Варшавського договору, в 60-х роках.Принцип сучасного НАТО - колективна безпека для захисту країн Європи, можна навіть сказати європейської цівілізації. Алегорія: коли стає заможніший міняєш совдепівську колимагу на гарну надійну безпечну комфортну машинку, і спокійно їздиш знаючи, що якщо випадково станется аварія ти і твоя сім'я залишатся живі. Я розумію, що для таких як ти будь-який союз асоціюється з тоталітарним СССР, звіци й чужі армії і втрата свободи і інша ... От зараз декілька країн НАТО почали військові дії в Афганістані (доречі Росія їм дуже в цьому допомагає), але ти не побачиш в Кабули ні литовців, ні естонців, ні чехів, ні португалів. Хто хоче воювати хай воює, об'єднавчим для НАТО залишається лише безпека. От якби хтось захотів напасти на малесенького членика НАТО - тоді всі 26 країн гарненько б заступились за нього, бо в цьому випадку вступить в дію принцип колективної безпеки - основи НАТО.На рахунок "отвєчать адекватно" реально важко і неполучається от вже років так 900. "Отвєчать адекватно" то не :"пиз*им, пиз*им, пиз*им...." а замочити від 50 до 100млн. мирного населення. Вони це змогли, а ми от неможемо і все тут.Вистачить.Аргументи бажано на фактах, якщо НАТО вороже, то факти ворожості, якщо нейтралітет, то яким чином вести оборону території у випадку військових дій.Якщо Росія дружня країна то факти дружби, бажано адекватні фактам ворожості, наведеним на 2-ій сторінці цієї теми.Висловлювання типу, а на нас ніхто не нападе прирівнюються до маразму і до некомпетентності людини, незнання історії і вважаються провокативними і будуть жорстоко забанюватись на термін до 25 років. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Shura Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:25 Поділитися #142 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:25 якщо нейтралітет, то яким чином вести оборону території у випадку військових дій. каких военных действий? с кем? ну, и даже если предположить, то... про ООН забыли? Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:31 Автор Поділитися #143 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:31 якщо нейтралітет, то яким чином вести оборону території у випадку військових дій. каких военных действий? с кем? ну, и даже если предположить, то... про ООН забыли? бачиш про буть-що тільки щоб не НАТО ООН зараз нічого не вирішує, з таким успіхом можна і до Антанти приєднюватись Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Shura Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:34 Поділитися #144 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:34 нда... понятно...грустно, очень грустно, что народ пишет, в основном мало понимая сути вопроса... Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:37 Автор Поділитися #145 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 08:37 нда... понятно...грустно, очень грустно, что народ пишет, в основном мало понимая сути вопроса... Згідний Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Kaccatuk Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 09:30 Поділитися #146 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 09:30 Згідний ну хоть сам признался, теперь ясно под каким углом на твои посты смотреть Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 10:16 Автор Поділитися #147 Опубліковано 8 Квітня, 2008 в 10:16 Згідний ну хоть сам признался, теперь ясно под каким углом на твои посты смотреть я не про свої пости писав Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 16 Квітня, 2008 в 11:14 Автор Поділитися #148 Опубліковано 16 Квітня, 2008 в 11:14 Починаємо новий цикл науково-політично-популярних передач, в яких подивимось на ситуацію в сучасній Україні в ракурсі перефразованого афоризму "Скажи мені хто твій сусід і я скажу хто ти". Для того, щоб учасники дискусії розвинули більше свою компетентність в полеміці по цій темі наводжу список бажаної літератури:ПРИМІТКИ1) Див.: G.N.Crocker "Roosvelt's Road to Russia", J.Beaty "The Iron Curtain Over Arnerica".2) Напр.. W.Boczkowski "Towards an Understanding of Russia".3) Певна кількість їх є у нашій розвідці "Українець а Москвин".4) F.A.Woods "Mental and Moral Heredity".5) А.Спіцин "Владимирские курганьі".6) М.Покровський "История Российского государства".7) R.Meckelein "Die Finnisch-Ugrischen elements in Ryssischen", J.Kalma "Die Ostseefinnischen Lehnwцrter in Ryssischen".8) В.Даль. Полное собрание сочинений.9) В.Ключевський "Курс русской истории".10) В.Ключевський, там же.11) В.Ключевський, там же.12) Ф.Достоєвський "Дневник писателя". 13) Ф.Вовк "Студії з української етнографії та антропології".14) Г.Федотов "Новьій град".15) М.Трубецькой "Наследие Чингис-хана".16) Довгі руки і короткі ноги є ознакою нижчих стадій розвитку.17) Є.Манойлов, в "Архиве криминологии", 1926.18) Вживана назва "москвин" є літературною формою народної "москаль". Подібно: русин, татарин, грузин, литвин.19) М.Номис "Українські приказки, прислів'я".20) В.Розанов "Алокалипсис нашего времени".21) А.Пипін "История славянской литературьі".22) С.Архангельський "Лекции по истории русской литературьі".23) В.Ключевський , там же.24) Див.: А.Чудінов "Словарь иностранньіх слов, вошедших в состав русского язика", Петербург, 1908.25) А.Салтиков "Две России".26) В.Бєлінський "Литературньіе сны".27) В.Розанов, там же.28) Д.Донцов "За яку революцію".29) Д.Донцов "Наша доба і література".30) М.Хвильовий "Апологети писаризму". 31) American way of life-американський спосіб життя.32) А.Мордвинов "Вопросьі философии", березень, 1950.33) Н.Кірпотін "Русская культура".34) Москвини прозивали глумливо "кінтошками" грузинів.35) Т.Зіньківський "Національне питання в Росії" (написано 1890 року).36) В.Ключевський "Сказання иностранцев о Московском государстве", Г.Лукомський "Московия в представлений иностранцев".37) М.Горький "Огарки".38) К.Леонтьєв "Восток, Россия й Славянство".39) Слова В.Леніна.40) П.Маслов "Аграрний вопрос в России".41) В.Ключевський "Курс русской истории". 42) K.Kononenko "Ukraine and Russia". 43) П.Хромов "Зкономическое развитие России в XIX веке". 44) Д.Чупров "Железнодорожное хозяйство".45) В.Ключевський "Курс русской истории". 46) Див. спогади Д.Флетчера 1591 р.. А.Мейєрберга 1654 р.. Й.Юста 1712 р., Е.Кларка 1816 р., А. де Кюстіна 1842 р., В.Чемберлена 1934 р. та десятки пізніших по сьогоднішній день.47) Див.: М.Костомаров "Очерки домашней жизни й нравов великорусского народа в XVI-XVII веках".48) "Правда", 27 травня 1962.49) "Комсомольская правда", 26 травня 1963.50) "Известия", 22 липня 1962.51) "Известия", 26 липня 1962. 52) В.Ключевський, там же.53) В.Даль. Полное собрание сочинений.54) С.Соловйов "История России".55) A.Olearius "Voyages faits en Moscovie".56) М.Костомаров. Полное собрание сочинений", т. XIX.57) М.Альтман "І.Прижов".58) І.Родінов "Наше преступление".59) Д.Мережковський "В тихом омуте".60) В.Мельников-Печерський "На горах".61) М.Салтиков-Щедрін "Следствие о раскольниках".62) В.Ключевський, там же.63) Г.Ващенко "Спогади".64) А.Помяловський "Очерки бурсьі".65) В.Ключевський, там же.66) В.Бєлінський у листі до М.Гоголя 1847 р.67) М.Арцибашев "Повествование о России".68) М.Арцибашев, там же.69) В.Ключевський, там же.70) В.Соловйов "Россия й Вселенская Церковь". V.Solovieff "La Russia et l'Eglise Univeiselle".71) Цар Иосиф 1 нагородив московського патріарха Олексія Семанського орденом Леніна.72) К.Аксаков "Исторические сочинения".73) В.Ключевський, там же.74) Журнал "Огонек", жовтень, 1963.75) М.Арцибашев, там же.76) М.Арцибашев, там же.77) В.Липківський, митрополит "Відродження Церкви в Україні".78) М.Бердяєв "Судьби России".79) "Журнал Московской Патриархии", листопад, 1947.80) Див. часопис "Возрождение", 26 вересня 1945, Париж.81) Єдиною метою того Т-ва є поширювати Біблію у світі всіма мовами. Немає жодної мови, яку б воно оминуло.82) Див. журнал "Вестник Европьі", червень, 1868.83) З.Шаховська "Ма Russie habille en USSR".84) М.Арцибашев, там же.85) В.Бєлінський у листі до М.Гоголя, 1847 р. (переказ).86) В.Розанов "Алокалипсис нашего времени".87) С.Степняк "Підпільна Росія".88) М.Альтман "І.Прижов".89) Д.Чернов "Рождение революционной России".90) 3aY.Boyko in symposium "Russian Bolshevism". 91) М.Горький "Исповедь".92) Геродот із Галікарнасу "Опис Скіфії".93) А.Родінов "Наше преступление".94) М.Арцибашев "Повествование о России".95) М.Арцибашев, там же, KH.VI.96) М.Костомаров. Собрание сочинений, т. 1.97) А.Масаінов "О дикарях океанийских й дикарях русских".98) М.Арцибашев, там же.99) В.Плющ "Досягнення української медичної науки".100) Н.Крупська "Воспоминания о В.И.Ленине".101) В.Ключевський "Курс русской истории".102) "Енциклопедія Українознавства".103) M.Keihuel "Le colosse aux pieds d'aigile".104) М.Арцибашев, там же.105) F.A.Woods "Mental and Moral Heredity".106) В.Ключевський, там же.107) М.Шкварко "Ухта-Печерський концтабір".108) E.Lipper "Onze ans dans les bagnes sovietiques", "Eleven Years in Soviet Camps".109) V.Montiel "Les musulmans sovietiques".110) Commission Internationale Centre le Regime Concentratiomiaire. "Livre Blanc".111) "La Nation Geoigienne", ч.18, 1957.112) Н.Краснов "Незабываемое".113) Н.Осіпов. "На переломе".114) В.Антонов-Овсіенко "Записки о гражданской войне".115) Napoleon Bonaparte "Lettres".116) С.Соловйов "Очерки по истории русской литературы".117) А. де Кюстін "Путешествие нашого времени".118) П.Ткачов "Избранные сочинения".119) Я. Ільєнков "Большая дорога".120) Ю.Лазебник "Творчість і догматизм у пресі".121) "Правда", 29 серпня 1956.122) "Робітнича газета", 30 червня 1965.123) "Радянська Україна", 7 серпня 1965.124) М.Лоський "Характер русского народа".125) М.Бакунін "Письма о патриотизме".126) А.Теrс (A.Syniawskyj) "Sad idzie".127) A.Terc "Co to jest socjalizm realistyczny".128) К.Сімонов "Солдатами не рождаютея".129) В.Ключевський, там же.130) A. de Custin "Journey of Our Times".131) "Новый Журнал", травень, 1943.132) H.Kohn "Panslavism".133) П.Ткачов. Собрание сочинений.134) М.Костомаров. Собрание сочинений, т.ХІХ.135) Див.: "Плановое хозяйство", червень, 1956.136) Г.Орвелл "Ферма тварин".137) Є.Замятін "Мы".138) Більшість найвищої польської аристократії була українського походження: князі Острозькі, Сангушки, Чарторийські, Збаразькі, Вишневецькі, Воронецькі, Курцевичі. Четвертинські, Ружицькі. Пузини, Слуцькі, Пронські та інші.139) Династія Рюриковичів вимерла в Московщині 1598 року: останній Рюрикович-Федір, син Івана IV. Німецький рід Цербст-Готторп почався 1762 року, коли вступив на трон чистокровний німець Петро III (Голштайн Готторп), що одружився з чистокровною німкенею Ангалт Цербст, яка по ньому царювала під іменем Катерини II.140) J.Just "Memoires".141) J.G.Korb "Diarium initeris in Moskoviam Perillustris".142) М.Арцибашев "Повествование...", T.V.143) G.FIetсher "Of the Russia Common Wealth".144) В.Ключевський "Курс русской истории".145) "Петербургские Ведомости", 4 березня 1837.146) Г.Бушуєв "Ответственность за укрывательство преступлений и за недоносительство".147) В.Ключевський, там же.148) "Известия", 17 вересня 1958.149) "Советская Россия", 16 серпня 1963.150) І.Тургенєв "Новь".151) "Правда", 28 серпня 1933.152) М.Номис "Українські народні прислів'я і приказки".153) Ф.Вовк "Студії з української етнографії та антропології".154) A.Meyerberg "Relazione", 1661.155) J.G.Korb "Diarium", 1701.156) A. de Custin "Jorney of Our Times", 1841. •157) "Правда", 2 жовтня 1963. . .158) "Радянська Україна", 21 березня 1961.159) "Молодь України", 27 січня 1961.160) Н. J.Berman "The Dilemma of Soviet Law Reform".161) П.Струве "Социальная й зкономическая история России".162) Є.Маланюк "Петербург" ("Літ.- наук. Вісник", жовтень, 1931.).163) В.Соловйов "Национальньій вопрос в России".164) C.Young "Modern Man in Search of Soul".165) A.Carrel "Man the Unknown".166) Д.Донцов "Незримі скрижалі Кобзаря".167) "Известия," 2 грудня 1959.168) Г.Успенський "Общий взгляд на крестьянскую жизнь".169) К.Леонтьєв "Восток, Россия й Славянство".170) А.Салтиков "Две России".171) Н.Крупская "Воспоминания о В.И.Ленине".172) В.Ленін. "Государство й революция" (скорочений переказ).173) П.Ткачов. Собрание сочинений.174) П.Ткачов, там же.175) С.Нєчаєв "Катехизис революционера".176) М.Чернишевський "Молодая Россия".177) "Правда", 12 березня 1959.178) "Казахстанская правда", 2 жовтня 1963.179) "Стенографический отчет о пленуме ЦК КПСС", 26 грудня 1959.180) "Партийная Жизнь", ч.22, 196.3.181) В.Фініков "Україна цілині" і "Правда", 7 березня 1964.182) Й.Сталін "Вопросм ленинизма". 183) "Стенографический отчет о пленуме ЦК КПСС", вересень. 1953.184) Л.Лисенко "Сільське господарство України".185) Л.Лисенко, там же.186) Л.Лисенко, там же.187) "Радянська Україна", 27 березня 1965.188) М.Хрущов. Див.: "Радянська Україна", б березня 1962.189) E.Berg "Hamburger Abenblatt" 15 березня 1963.190) "Радянська Україна", ІЗ жовтня 1963.191) "Радянська Україна", 27 жовтня 1963.192) "СССР в цифрах в I960 году '' і "Вопросн зкономики", березень, 1961.193) "Правда України", 27 серпня 1964.194) "Известия", 21 березня 1959.195) "Комуніст України", березень, 1957.196) "Стенографический отчет о пленуме ЦК КПСС", 1959.197) "Правда", 17 серпня 1963.198) Див.: "Socialist Commentary" X. 1965. London.199) М.Капустянський, "Краківські Вісті", 24 жовтня 1940.200) F.Halder "The Halder's Diaries".201) Я.Шумелда "Від Маркса до Маленкова".202) В.Ключевський "Курс русской истории".203) В.Січинський "Історія українського мистецтва".204) S.Pidhayny "The Black Deeds of the Kremlin".205) А.Нікітенко "Дневник".206) М.Пісарєв. Собрание сочинений.207) "Почаєвский Листок", ч.21, 1908.208) В.Ключевський, там же.209) L.Trotslcy "Staline".210) Institute of Pacific Relations Hearing, 13-IV-1952, 4509.211) В.Шульгін "Три столицы".212) М.Іванін "Военное искусство и завоевания татаро-монголов".213) В.Потьомкін (ред.) "История дипломатии".214) А.Свєчін "Развитие воєнного искусства".215) В.Винниченко "Відродження нації".216) Див.: "Собрание речей архиепископа Феофана".217) Див.: "Проповеди архимандрита Гавриила Бужинского".218) П.Штепа "Українець а Москвин".219) A.Carell "Voyages de Louvres".220) А.Кримський "Розвідки, статті та замітки".221) М.Лемке "Н.Стасюлевич й его современники".222) В.Богучарський "Из истории Политической борьбы", П.Кашинський "M.Дрaroмaнов у світлі чужих таємних документів".223) М.Драгоманов писав: "Ми, українці, в Московщині свої люди, ми там удома" (збірник "За сто літ"). А славянофіл І.Аксаков писав: "Ми, москвини, в Україні-чужинці" ("І.Аксаков в его письмах", Москва, 1888).224) А.Кримський "Зтнографическое образование", ч.27, 1895.225) І.Витанович "Володимир Навроцький".226) М.Мухин "Драгоманов без маски", К.Подолянин "З минулих літ".227) Ю.Бачинський "Вістник СВУ", 15 серпня 1915.228) І.Островершенко "Богданівці знову в Київі".229) Є.Долинський, "Робітнича Газета", 9 травня 1917. 230) "Украинская Жизнь", вересень. 1916.231) Т.Зіньківський, "Молода Україна", 1890.232) В.Станкевич "Воспоминания".233) М.Ростовець "Скоропадський і скоропадчуки".234) С.Шемет "Но.'іковник Петро Болбочан".235) Див. журнали, що їх вони видавали 1920 р. у Відні: "Нова Доба", "Воля", "Борітеся-поборете".236) "Вільна Україна", лютий, 1906.237) М.Химич "Нові Дні", липень, 1960.238) Редактор Ол.Білецький, т. 2.239) Ці слова (у вірші "Я не нездужаю нівроку") Т.Шевченко написав 22 листопада 1858 р., а М.Чернишевський свій написав два роки пізніше, 1 березня I860 р. у "Колоколі" О.Гєрцена.240) Ф.Гладков "В диму костров".241) Л.Новиченко, "Радянська Україна", б липня 1952.242) С.Червоненко, "Комуніст", жовтень, 1959.243) М.Рудницький, "Радянська Україна", 26 червня 1946.244) "Правда", 15 липня 1952.245) Г.Гусейнов "Об историческом содружестве русского й азербайджанского народа".246) М.Добрянський "Асоціяція проти Інституту".247) В.Ленін "Критические заметки по национальному вопросу".248) Д.Донцов "Розрита могила" ("Вісник", квітень, 1937).249) В.Ключевський "Курс русской истории". 250) G.AIeksinsky "Modem Russia".251) В.Ключевський, там же.252) "Новое Время", жовтень, 1895 , Петербург.253) "Кієвская Старина", ч.4, 1885.254) В.Мякотін "Очерки социальной истории Украины".255) М.Слабченко "Матеріяли до економічно-соціяльної історії України".256) Н.Полонська-Василенко "Заселення Південної України".257) H.Tiltman "Peasant Europe".258) "The Economist", листопад, 1935.259) Е.Маневич, "Вопросы Зкономики", червень, 1965.260) "Правда", 9 грудня 1953.261) М.Чернишевський "Литературное насяедие".262) М.Катков. Собрание статей. .263) В.Затонський "Національна проблема на Україні".264) М.Семевський "Политические й общественньіе идеи декабристов".265) А.Борозиин "Из писем й показаний декабристов".266) І.Курганов, "Посев", ч.41, 1958.267) М.Катков, там же.268) М.Костомаров "Политические сочинения".269) М.Драгоманов "Политические сочинения".270) "Единство", 16 червня 1917.271) Н.Сергеєвський "Русское окраинное общество".272) М.Бобринський "Националисты в 3-й Государственной Думе".273) А.Гредескул "Россия й ея народи".274) В.Соловйов "Национальннй вопрос в России".275) H.FIeischhacker "Russische Antworten auf die pebrisclie Frage".276) В.Ленін "Прощальное письмо к швейцарским рабочим". 277) В.Ленін. Сочинения, т.ХХІІ, ст.ЗЗІ.278) В.Ленін. там же, т.XV.279) В.Ленін, там же.280) В.Ленін "Социалистическая революция й право наций на самоопределение".281) В.Ленін "Лист до робітників і селян України".282) Телеграма В.Леніна Г.П'ятакову 28 грудня 1917.283) В.Ленін "О праве наций на самоопределение".284) В.Ленін "Критические заметки по национальному вопросу".285) J.Lawrynenko "Ukrainian Communism".286) "Письма й бумаги Петра Великого",287) Стенографический отчет о VII сьєзде ВКП(б).288) Є.Бош "Год борьбы".289) "Правда", 15 січня 1918.290) "Правда", 30 травня 1918.291) "Літопис Революції", січень, 1928.292) Телеграма В.Леніна від 19 січня 1918.293) В.Антонов-Овсієнко "Записки о гражданской войне".294) В.Антонов-Овсієнко, там же.295) М.Рафес "Два года революции на Украине".296) Ухвала Ради Директорів УККА від 20 березня 1965.297) W.H.Chamberlin "Russian Enigma".298) А.Пипін "История сяавянской литературн".299) "Радянська Україна", 14 вересня 1946.300) "Вісті", ч.77,1923. ЗОЇ) "Нова Україна", червень, 1925.302) В.Чубар "Господарство України".303) "Партробітник України", липень, 1947.304) "Червоний шлях", вересень, 1933.305) "Правда", 24 листопада 1933.306) С.Косіор "Статті і промови".307) В.Голуб "Конспективний нарис історії КЛУ".308) М.Скрипник "Статті і промови".309) "Український історичний журнал", лютий, березень, 1961.310) "Наша культура", листопад, 1965.311) Д.Соловей "Українська наука в колоніальних путах".312) Д.Соловей, там же.313) "Радянська Україна", 7 серпня 1965.314) "Народное хозяйство СССР в 1958 году".315) "Радянська Україна", 4 липня 1965.316) "Радянська освіта", 16 січня 1965.317) М.Слабченко "Матеріяли до економічно-соціяльної історії України".318) М.Волобуєв "Більшовик України", ч.З, 1928.319) М.Слабченко, там же,320) С.Бібіков (ред.) "Нариси стародавньої історії УРСР".321) Н.Полонська-Василенко "Київська держава і Захід".322) К.Аксаков "Исспедование о торговле на украинских ярмарках".323) K.Kononenko "Ukraine and Russia".324) А.Головачов "История железнодорожного дела в России".325) А.Куломзін "Наша железнодорожная политика".326) А.Білімов "Товарное движение на русских железних дорогах". 327) Ф.Ястребов "Нариси з історії України".328) П.Лащенко "История народного хозяйства СССР".329) П.Хромов "Зкономическое развитие России".330) "Вестник статистики", березень, 1958.331) Б.Брант "Иностранньіе капиталн в России".332) М.Вольф "Географическое размещение русской промніііленносія".333) Б.Кафенгауз "Синдикати в русской железной промишленности".334) П.Хромов, там же.335) Б.Кафенгауз, там же.336) П.Лащенко, там же.337) В.Зів "Иностранньій капитал в русской промышленности".338) Д.Вірник "Нариси розвитку народного господарства України".339) K.Kononenko "Ukraine and Russia".340) П.Штепа "Українець а Москвин".341) В.Ключевський "Курс русской истории".342) В.Ключевський, там же.343) K.Kononenko, там же.344) М.Порш "Україна в державному бюджеті Росії".345) В.Ключевський, там же.346) "Радянська Україна", 6 березня 1962.347) Див.: "Зкономическая жизнь", ч.294, 1933.348) С.Остапенко "Капіталізм в Україні".349) K.Kononenko, там же.350) С.Вітте "Конспект лекций о народном государственном хозяйстве".351) Д.Менделєєв "Заветные мисли".352) Н.Гріневецький "Послевоенные перспективы русской промышленности".353) М.Вольф "Географическое размещение русской промышленнооти".354) Р.Полянський "На строительстве трубопроводов".355) "Літературна Україна", 3 серпня 1965.356) С.Сірополко "Народна освіта на совєтській Упраїні".357) J.Just "Memoires". 358) Див.: А.Волконський "Историческая правда й украинофильская пропаганда", Й.Кульжицький "О занождающейся т.наз. малороссейовой литературе", І.Лаппо "Происхождение украинской идеологии", С.Щеґолєв "Украинское движение". 359) К.Гуслистий "Нарис історії України".360) Л.Форостівський "Київ під ворожими окупаціями".361) S.Pidhaynyj (red.) "The Black Deeds of the Кrеmlin".362) М.Прокоп "Україна і українська палітика Москви".363) Книжкова Палата УРСР. "Художня література, видана на Україні за 40 років (1917-1957)''.364) І.Власовський "Начерк історії Української Православної Церкви".365) L.Mydlowsky "Bolshevist Persecution of Religion in Ukiaine".366) О.Саліковський "Спогади".367) І.Розгін "Володимир Симиренко".368) В.Ленін. Твори, T.VIII, ст. 30.369) Д.Вірник "Нариси розвитку народного господарства УРСР".370) "Зкономическая жизнь", липень, 1930.371) Лист уряду СРСР до АРА від 16 листопада .1921.372) "The Bulletin of the ARA", No, V-1922. 373) "Комуніст", 27 липня 1922.374) "The Bulletin of the ARA", VII-1922.375) "Пролетарская правда". 5 травня 1922.376) "Помощь голодним", Харків, 1922.377) В.Арнаутов "Голод и дети в Украине".378) З.Гуревич "Голод і сільське господарство України".379) N.N. Fisher "The Famine in Soviet Russia".380) Р.Млиновецький "Голод на Україні".381) AH УРСР, "Сільське господарство УРСР", Київ, 1958.382) В.Голуб "Конспективний нарис історії КПУ".383) М.Ковалевський "Україна під червоним ярмом".384) Ф.Правобережний ''8 000 000".385) С.Бакулін "Внешняя торговля СССР 1918-37 годов".386) А.Лихолат "Разґром националистической контрреволюции на Украине".387) Ф.Правобережний, там же.388) "Saturne", лютий, 1956.389) М.Рудницька "Боротьба за правду про Великий Голод".390) E.Ammende "Muss Rassland hungern".391) Про голод 1933 р. див.: А.Височенко "СССР без маски", Г.Сова "Голод в Україні 1933 року", М.Вербицький "Найбільший злочин Кремля", Ф.Правобережний "8 000 000", D.Solovey "The Golgotha of Ukraine", S.Pidhaynyj "The Black Deeds of the Kremlin". 392) Й.Сталін "Важнейшие решения по сельскому хозяйству".393) М.Горький "Жизнь Клима Самгина".394) М.Горьіаій, там же.395) "Вестник Юго-Западной России", Київ, жовтень, 1863.396) "Massenmoid von Winniza", Scottish Leage. "The Crime of Moscow in Vynnytsia", S.Pidhaynyj. "The Black Deeds of the Kremlin".397) Див.: "Report of the Kersten Committee U.S.Congress 31-XII-1954. House Report No 2684. 398) В.Коваль "Не дискутувати, а викривати".399) Див.: "Економіка Радянської України", грудень, 1963.400) Кількість жертв Другої світової війни в колишньому СРСР і досі точно не встаношено (ред.)401) M.Keriluel "Le colosse aux pieds d'argile".402) Див.: V.Kosyk "Concentration Camps in the USSR", Commission Internationale "Livre Blanc sur les camps concentrations sovietiques". .403) A.de Custin "Journey of Our Times".404) Д.Вірник "Очерки развития народного хозяйства УССР".405) М.Ляліков "Советская Украина".406) E.D.CIaike "Travels in Russia".407) A.Campense "Lettera d'Alberto Campense", S.F.Herberstein "Rerum Moscoviticarum Commentarii".408) В.Ключевський "Курс русской истории".409) Лист Академії до міністра внутрішніх справ від 8 травня 1897.410) В.Січинський "Історія українського мистецтва".411) В.Січивський, там же.412) В.Січинський, там же.413) М.Пісарєв "Посмотрим".414) "Літературна Україна", ч.54,1963. 415) Про Київ 1941 р. див.: Л.Форостівський "Київ під ворожими окупаціями", Л.Шанковський "Похідні групи ОУН". С.Парфанович "У Києві в 1940 році".416) В.Бєлінський "Письма".417) Лист від 7 травня 1926 р. видавництву "Книгоспілка".418) Ф.Гладков, "Вісті", ч.121, 1930.419) М.Куліш "Народний Малахій".420) В.Ленін "Статьи й речи об Украине".421) О.Лотоцький "Українська книга", А.Козаченко "Минуле книги на Україні".422) "Радянська освіта", 26 червня 1963.423) "Радянська школа", вересень, 1963.424) "Український історичний журнал", жовтень, 1965.425) Статистичний збірник "Печать в СССР в 1961 году".426) Всесоюзна книжкова палата. "Печать СССР в 1962 году".427) "История СССР", червень, 1962.428) "Літературна Україна", 21 травня 1965.429) "Літературна Україна", 30 травня 1961.430) "Літературная газета", ч.70, 1961.431) М.Грищенко "Нариси з історії школи в УРСР".432) "Радянська освіта", 25 травня 1966.433) Див.: "Збірник наказів та інструкцій Міністерства освіти УРСР", ч.ІЗ, травень, 1965.434) "Радянська Україна", 5 грудня 1964.435) "Літературна газета", 23 жовтня 1963.436) "Літературна Україна", 23 жовтня 1964.437) Див.: "КПСС о культуро, просвещении й науке", М.. 1963.438) Див.: "Печать СССР в 1955 году".439) "Радянська Україна", 5 грудня 1965.440) "Правда", 16 грудня 1965.441) "Вьісшее образование в СССР", 1961.442) "Народное хозяйство СССР в 1965 году".443) "Вьісшее образование в СССР", 1960.444) "Українська мова в школі", квітень, 1961.445) Див.: "Вопросьі истории КПСС", червень, 1967.446) "Радянська освіта", 5 грудня 1962.447) Див. оцінки УРЕ в "Известиях", 16 березня 1960.448) A.de Custin "Journey of our Times".449) І.Кауфман "Терминологические словари" (бібліоірафія).450) "Вітчизна", березень, 1963.451) "Літературна Україна", 5 лютого 1965.452) Там же, 24 лютого 1965.453) Там же, 11 січня 1963.454) "Літературна Україна", 21 січня 1966.455) "Робітнича газета", 4 вересня 1965.456) Т.Шевченко. Собрание сочинений. Ред. Н.Ушаков.457) "Радянське мистецтво", 3 вересня 1946.458) "Радянська культура", 2 березня 1965.459) "Культура і життя", ч.25, 1965.460) "Літературна газета", ч.80, 1960.461) "Мистецтво", червень, 1964. 462) "Радянське мистецтво", 12 жовтня 1946.463) К.Гуслистий "Нарис історії України".464) "Літературна Україна", 27 грудня 1963.465) В.Станкевич "Судьбьі народов России", П.Мілюков "Национальннй вопрос".466) Від XVIII ст. до 1906 року не скликали жодного Собору.467) "Сборник Министерства Народного Просвещения", 1870.468) М.Попов, "Комуніст", ч.120, 1927.469) Й.Сталін "Статьи й речи об Украине".470) Л.Троцький, "Правда", 12 квітня 1923.471) "Стенографический отчет VIII конференции ВКПб)".472) "Комуніст України", II вересня 1961.473) У журналі "Вопросы философии", березень, 1950, у книжках: М.Кірпотін "Русская культура", А.Панкратова "Великий русский народ" і в тисячах інших.474) Д.Донцов "Нерозрита могила" ("Вісник", квітень, 1937.).475) Є.Чикаленко "Спогади".476) І.Тургенєв "Рудин".477) М.Костомаров "Дві руські народності".478) М.Костомаров "Книга битія українського народу".479) "Московский Еженедельник", ч.26, 1908.480) Л.Тихомиров "Воспоминания".481) Г.Зіновьєв "B.I.Ленiн".482) Н.Крупська "Воспоминания".483) В.Ленін "О национальной гордости великороссов".484) В.Ленін "О чистоте русского язика".485) L.Trotzky "Staline".486) А.Денікін "Воспоминания".487) С.Лук'янов, у збірнику "Смена Вех", 1922, Прага.488) Н.Пешехонов, там же.489) А.Бобріщев-Пушкін, там же.490) С.Чехотін, там же.491) В.Устрялов, там же.492) І.Потехін, там же.493) "Смена Вех", ч. 1. Прага, 1921.494) П.Ключніков, там же.495) Газета "Возрождение", 16 червня 1927.496) "Социалистический вестник", травень, 1950.497) В.Шульгін "Три столицн".498) О.Керенський ."Новьій журнал", травень, 1943. 499) О.Толстой "Накануне", ч.63, 1922, Берлін.500) Є.Бош "Год борьбьі".501) Л.Лойко "Воспоминания".502) В.Станкевич "Воспоминания".503) "Правда", 28 грудня 1919.504) Див. журнал НТС "Посев", липень, 1963.505) "Новое Русское Слово", 1 жовтня 1963, Нью-Йорк.506) "Социалистический вестник", вересень, 1947.507) J.Spengler "Jahie der Entscheidung".508) "Нова рада", 7 травня 1917.509) І.Потехін "іСоветская зтнография", лютий, 1949. 510) "Большевик", жовтень, 1945.511) "Правда Украиньі", грудень, 1961.512) УРЕ,т.2,ст.183.513) М.Вовчук "Ленинизм й передовая русская культура XIX века".514) "Правда", 21 червня 1951.515) М.Кірпотін "Русская культура".516) Див.: "Просвещение национальностей", 1 лютого 1930.517) AH СССР "Обіцественно-политические й философские взглядьі Т.Г.Шевченко".518) J.C.Engel "Geschichte der Ukraine".519) В.Ключевський "Курс русской истории".520) М.Покровський "История России".521) О.Оглоблін "Московська теорія III Риму XVI-XVII ст.".522) О.Оглоблін, там же.523) В.Малінін "Старец Филофей й его послання".524) F.Paster "Geschichte der Paste".525) В.Гришко "Історично-правне підґрунтя теорії III Риму". 526) "Большая Советская Знциклопедия", ст. 358.527) В.Каптерьов "Характер отношений России к православному Востоку в XVI-XVII веках".528) А.Шпаков "Учреждение патриархата в России".529) П.Мілюков "Очерки истории русской культури", М.Сперанський "Русские подделки рукописей".530) П.Мілюков, там же.531) І.Жданов "Сочинения".532) S.Heiberstein "Rerum Moscovitiarum Commentarii". .533) W.Morfill "Slavs" (in "Encyclopedia Britanica").534) J.F.Muirhead "Prussia", там же.535) С.Величко "Летопись собьітий".536) В.Січинський "Роксоляна".537) Mon.Germ.Dipl. 1.502.538) В.Малінін, там же.539) П.Мілюков, там же.540) Митрополит Макарій "История Русской Церкви".541) А.Шпаков "Учреждение Патриаршества в России", Ф.Терновський "Изучение Византийской истории", П.Мілюков "Очерки истории русской культури", А.Бестужев-Рюмін "Обзор собьітий".542) А.Шпаков, там же.543) В.Гришко, там же.544) М.Костомаров "Памятники старинной русской литературн".545) E.Pelz "Geschichte Peters des Grossen".546) Митрополит Хризостом "Дві головні небезпеки", (в "Еклезія", жовтень, 1947.).547) "Обозрение московской патриархии", грудень, 1947.548) Слова Б.Хмельницького, див.: М.Грушевський "Історія України-Руси".549) Ф.Достоєвський "Беси".550) Ф.Достоєвський, там же.551) Ф.Достоєвський "Дневник писателя".552) М.Данилевський "Россия й Европа".553) К.Лєонтьєв "Восток, Россия й Славянство". 554) М.Погодін "Сочинения".555) О.Герцен. Собрание сочинений.556) М.Бакунін "Письма о патриотизме".557) "Литературная газета", 5 листопада 1957.558) Б.Пастернак "Доктор Живаго".559) О.Панкратова "Великий русский народ".560) О.Панкратова, там же.561) Брокгауз і Ефрон "Знциклопедический Словарь", т.37, ст.404.562) Журнал "Земля й Воля", травень, 1875.563) N.Berdyaev "The Origin of Russian Communist".564) Д.Мережковський "В тихом омуте".565) В.Ключевський "Курс русской истории".566) Ф.Тютчев "Сочинения й письма".567) Д.Донцов "Підстави нашої політики".568) О.Герцен "С того берега".569) Л.Толстой "Война и мир".570) Г.Успенський "Власть земли".571) В.Ковалевський "М.К.Михайловський".572) М.Морозов "Повесть моей жизни".573) Я.Стеклов "М.А.Бакунин".574) Н.Данилевський "Россия й Европа".575) Л.Толстой "Воскресение".576) Ф.Достоєвський.'Бесн".577) Д.Мережковський "Больная Россия".578) Д.Донцов, там же.579) Ф.Достоєвський, там же.580) К.Леонтьев, там же .581) В.Андреев "Тьма".582) Ф.Достоєвський "Дневник писателя".583) Д.Донцов, там же.584) К.Лсонтьєв, там же.585) А.Пипін "Характеристика литературньіх мнений".586) М.Горький "Огарки".587) Л.Толстой "О существующем строе".588) М.Данилевський. "Россия и Европа".589) Д.Донцов "Що таке інтернаціоналізм".590) J.Michelet "Modem History".591) В.Страхов "Борьба с Западом в нашей литературе".592) В.Маяковський "Радоваться рано", "Той стороне".593) Б.Козмін "Нечаев й нечаевцьі".594) Д.Гамбаров "В спорах о Нечаеве".595) Л.Тихомиров "Воспоминания".596) А.Денікін "Воспоминания".597) "Правда", 26 квітня 1953.598) M.Keihuel "Le colosse aux pieds d'argile".599) О.Салтиков "Две России".600) К.Маrх "The Eastern Question".601) К.Маrх "Мerх Versus Russia".602) Napoleon Bonaparte "Lettres".603) H.Staden "Aufzeihungen uber den moskowitschen Staat".604) П.Алепський "Путешествие патриарха Макария в Россию". 605) Ю.Кржанич "Русское государство в XVII веке".606) G.FIetcher "Of the Russe Common Wealth".607) A.Meyerberg "Relazione".608) J.G.Korb "Diarium itineris in Moscoviam PeriUustris".609) J.Just "Memoires", 1712.610) J.Michelet "Modem History".611) О.Мерчанський "Правда про Росію".612) A. de Custin "Journey of Oue Times" (вільний переказ)613) Z.Krasinski "Memoriali", 1847-1854.614) W.H.Chemberlin "Russia's Iron Age" , "Russian Enigma" (переказ).615) F.A.Voigt "Unto Ceasar".616) A.Stevenson in "US Department of State Bulletin", 5 листопада 1962 (переказ).617) E.Ranschofen-Vertheimer "Victory Is Not Enough".618) O.Spongier "Jahre der Entscheidung".619) Т.Масарик "Світова революція".620) R.Wraga "Sowietski ustroj" (переказ).621) E.Lyons "Stalin" (переказ).622) D.Piede "Das russische perpetuum Mobile".623) M.Mikhailov in "New Leader" 7.VI. 1964.624) M.Mikhailov, там же.625) R.Essen "Die russische Glaihung". 626) J.Fischer "Das sind die Russun". 627) M.Nomad "Apostles of Revolutions".628) J.F.Fuller "Russia Is Not Invincible".629) X.Ortega у Gasset The Revolt of the Masses".630) W.N.Bruford "Chekhov and His Russia".631) F.Beck "Russian Purge and the Extraction of Confession".632) Див. СВУ "Чужинці про українську справу", 1917.633) F.Utley "The Lost Dream".634) В.Розанов "Апокалипсис нашого времени".635) C.L.Lesur "Histoire de Cosaques". -J636) Я.Маркевич "Записки о Малоросии" (переказ).637) Я.Маркевич, там же.638) Г.Квітка-Основ'яненко в листі до А.Краєвського 28 грудня 1841.639) В.Соловйов "Национальньій вопрос в России".640) О.Гєрцеєн "Бьшое й думы".641) Д.Мережковський "В тихом омуте".642) К.Лєонтьєв "Восток, Россия й Славянство".643) Г.Федотов "Россия й свобода".644) Г.Федотов "Русский чеповек".645) Див.: "Возрождение", 1 жовтня 1963 , Париж.646) "Ost Probleme", 31.VII.1950.647) A.Tolstoy in "The Slavonic and East European Review" vol. XIX, 1940.648) О.Салтиков "Две России".649) П.Чаадаєв "Сочинения й письма".650) В.Соловйов "Три разговора".651) В.Розанов "Апокапліпсис нашого времени" .652) А.Масаінов ("Новое Русское Слово", 21 травня 1932, Нью-Йорк.).653) В.Ленін. Собрание сочинений, т. XVI.654) І.Родінов "Наше преступление". 655) О.Масаінов "О дикарях океанийских й дикарях русских" ("Новое Русское Слово", 20 січня 1932, Нью-Йорк.).656) Б.Вишеславцев "Русская стихия у Достоевского".657) М.Бердяєв "Судьба России".658) М.Бакунін "Бог й Государство".659) А.Луначарський "Религия й социализм".660) М.Горький "Исповедь".661) М.Бердяєв "Русская религиозная психология й коммунистический атеизм".662) Є.Соловйов (Андреєвич) "Очерки по истории русской литературы".663) М.Петров у своїй промові 1 травня 1908.664) О.Салтиков, там же.665) М.Бердяєв "Истоки й смьісл русского коммунизма".666) М.Бердяєв "Судьба России".667) П.Чаадаєв, там же .668) Його лист до дочки від 26 червня 1864.669) М.Бердяєв "Азиатская й европейская душа".670) С.Дмитрієвський "Судьбьі России".671) А.Тегc (A.Siniawsky) "Co to jest socijalizm realistyczny".672) К.Леонтьєв "Восток, Россия й Славянство".673) М.Валентінов "Чернышевский й Ленин" , "Встречи с Лениньім".674) О.Салтиков, там же.675) Г.Федотов "Россия й свобода" (переказ).676) N.Beidyaev "The Origin of Russian Communism" (переказ).677) О.Салтиков, там же (переказ).678) Д.Мережковський "В тихом омуте".679) М.Бердяєв "Духовный кризис русской интеллигенции".680) А.Масаінов, там же (переказ).681) О.Салтиков, там же.682) Г.Фєдотов "Судьба империи" ("Новий Журнал", листопад 1947).683) М.Бердяєв "Миросозерцание Достоевского".684) Див. його: "Пророческие сньі", "Иньім досталось", "Святая ночь", "Над згой темною толлой" та інші твори.685) М.Салтиков-Щедрін "Помпадурьі й помпадурши".686) Див.: "Россия", "Возмездие".687) Ф.Достоєвський "Бесьі" , "Братья Карамазовы".688) W.von Bblow "Denkwbdigkeiten", квітень, 1931.689) П.Ткачов. Собрание сочинений.690) "Голос Народа", ч.21, 1952.691) Журнал "Посев", Великоденне число, 1952.692) Б.Пільняк "Его Величество Кнехт", О.Толстой "День Петра" (переказ).693) І.Бунін "Воспоминания".694) І.Аксаков у листі від 23 листопада 1855.695) П.Биков "Силуэты прошлого".696) Див.: "Русская мисль", 20 травня 1958, Париж.697) М.Фіндейзен "Письма М.И.Глинки".698) Ф.Тютчев "География России".699) В.Розанов. Избранное.700) Г.Федотов "Проблеми будущей России" ("Современнне записки", вересень 1930, переказ). 701) Г.Федотов "СОС", "За свободу", грудень, 1943, (переказ).702) Г.Федотов "Судьба империи".703) М.Анциферов "Душа Петербурга".704) Ф.Достоєвський "Подросток".705) Д.Мережковський "Больная Россия".706) Див.: І.Суворін "Дневник".707) Див.: П.Штепа "Українець а Москвин". Там подано й лігервіуру.708) І.Огієнко "Історія української культури".709) О.Лотоцький "Українська книга".710) J.Just "Memoires".711) Див.: В.Січинський "Чужинці про Україну", V.Sichynsky "ІЛиаіпе in Foreign Comments".712) Д.Віконська "За силу і перемогу" (переказ).713) E.Lassota "Tagebuch".714) А.Скальковський "История Новой Сечи".715) S.Starowolski "Institutiones militares".716) O.Pirling "La Russia et la Saint Siege".717) Н.Полонська-Василенко "Майно Запорізької Старшини".718) P.A.Vimina "Relazione dell origine e del costumi Cosacchi".719) P.Chevalier "Histoire de la Guerre des Cosaques".720) L.Kubala "Wojna Moskiewska".721) "Архив Министерства Юстиции", ч.5852.722) В.Ленін "Статьи й речи об Украине".723) Є.Шабліовський "Т.Шевченко".724) М.Драгоманов "Шевченко, українофіли і соціалізм".725) F.Bodenstedt "Die poetische Ukraine".726) V.Fiantzos "Die Kleinrussen und ihre Snnger".727) A.Brukner "Pamitniki literackie".728) I.Krzyzanowski "Paralele".729) F.Bodenstadt, там же.730) J.Jahigang "Slawische Вlдttеґ", червень, 1865.731) A.Mauritius "Ukrainische Lieder".732) Л.Безручко "З піснею по світах", О.Кошиць "З піснею через світ".733) "Berliner Tageblatt", 30 квітень 1920.734) "Free Press", 1.X. 1920, Winnipeg.735) Див.: "Вітчизна", листопад, 1958.736) L.Niederie "Puvod a pocatky slovanu vychodnich".737) М.Горький. Полное собрание сочинений (переказ).738) P.Rohrbach "Weltpolitischen Wandeibuch".739) М.Бережний, "Радянська Україна", 17 серпня 1946.740) "Літературна газета", 15 серпня 1946,741) "Літературна газета", 12 вересня 1946.742) "Літературна газета", 26 вересня 1946.743) "Літературна газета", 25 червня 1946.744) "Літературна газета", 19 жовтня 1946.745) "Радянська Україна", 20 вересня 1946.746) "Радянське мистецтво", 8 жовтня 1946.747) Ухвали ЦК КПУ. Див. там хе.748) "Літературна газета", 5 вересня 1946.749) М.Соломонов "Літературна газета", 19 вересня 1946.750) "Радянське мистецтво", 17 вересня 1946. 751) Див.: ЗЧ ОУН "Українська Повстанська Армія".752) V.Kosyk "Concentration Camps in the USSR".753) Про московську каторгу див.: А.Княжинський "На дні СССР", І.Німчук ''359 днів совєтським в'язнем", С.Підгайний "Українська інтелігенція на Соловках", М.Шкварко "Ухта-Пєчорський концтабір", А.Фурман "Під прапором Бандери". А.Фурман "Кров і вугілля", S.Pidhaynyj "Islands of Death", N.Plychodko "One of the Fifteen Millions". B.Roeder "Katorga", I.Mackiewicz "Kontra", E.Upper "Eleven Years in Soviet Camps", V.Kosyk "Camps de concetration en URSS".754) A.Gide "Return From the USSR".755) І.Дзюба ("Літературна Україна", ч.97, 1962, переказ.).756) "Правда", 14 вересня 1960.757) "Радянська Україна", 1 листопада 1962.Павло Штепа народився 12 вересня 1897 року на Кубані, в станиці Нова Дмитрівка.Брав участь у визвольних змаганнях 1917-1922 рр. Після поразки УНР емігрував до Чехо-Словаччини. У Подебрадах закінчив Українську Господарську Академію (1927 рік). Переїхавши 1927 року до Канади, співпрацював з газетою "Новий Шлях''. Як визначного науковця Павла Штепу було обрано до Наукового Товариства ім.Т.Г.Шевченка та Української Вільної Академії Наук. Помер 2 березня 1980 року.Павло Штепа є автором фундаментальних праць "Українець а Москвин'' (1959), "Московство" (1968), "Мафія'' (1971), "Словник чужослів, знадібки'' (1976), "Річевий словник, знадібки'' (1979), а також низки статей у "Визвольному Шляху''. Його творчість досі була мало відомою широкому загалові в Україні. Актуальність творчого доробку Павла Штепи сьогодні незаперечна. Промосковські тенденції багатьох українських політиків засвідчують, що вони не враховують, наскільки в'ївся імперіалізм у російське суспільство. Тому перевидання книги "Московство'' можна вважати значною подією в житті українства, це відповідає його історичним потребам. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Shura Опубліковано 16 Квітня, 2008 в 11:25 Поділитися #149 Опубліковано 16 Квітня, 2008 в 11:25 т.е. пока 757 источников не прочитал - в дискуссию вступать запрещено? а вообще я спросить хотел, зачем этот список выкладывать было? и еще интересно, сколько умников найдется, которые его полностью процитируют Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
romaxa11 Опубліковано 16 Квітня, 2008 в 11:44 Автор Поділитися #150 Опубліковано 16 Квітня, 2008 в 11:44 Аналіз цього списку компактно вмістився в книжку Павла Штепи "Московство" (1968). Книга настільки актуальна сьогодні і настільки гостро і концентровано подає аргументовану інформацію, що доцільно було б розглянути її на цьому вільному, демократичному форумі з політикою терпимості до інакшодумців. Книга мала неабиякий вплив на romaxa11; світогляду вона не змінила, але підсилила в вибраному шляху.Нажаль Павло Штепа не дожив до Незалежності України, але свій вклад він зробив немалий.Моя позиція полягає в тому, що Україні страшна не Росія, а власні ненажерливі політики, яким захланність давно вже перекрила краник почуття міри. Бачу по цих вурдалаках, що проблеми українських політичних еліт будуть ще довго дусити Україну і єдиним виходом бачу примусову депортацію наших проводирів на Місяць, на ділянки, які вони там вже давно собі покупляли, без права повернення.Але у світлі недавніх погроз, хочется дослідити питання "А хто нам погрожує?" хто ці люди, які називають себе "росіянами", чому в них стільки притензій до нас і нашої території і інші речі. Посилання на коментар Поділитись на інші сайти Поділитися
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.