Перейти до змісту

Фотоальбом "Мізоцький кряж"


Jimi Jamison

Рекомендовані повідомлення

Гарні краєвиди Мізоцького кряжу та околиць пропоную викладати в даній темі.Дуже цікаві місця,різноманітний рельєф,сотні закинутих хуторів,в які більше ніколи не повернуться люди...Ділимося фото.

Із Вікіпедії: Мізоцький кряж — горбиста височина на межиріччі Горині та Ікви, у південній частині Рівненської області, в межах Дубенського, Здолбунівського і (частково) Острозького районів. Простягається на південній окраїні Волинської височини у вигляді вузької смуги зі сходу на захід, дещо південніше смт Мізоч (звідси й назва кряжу), вздовж річки Свитеньки. Розташований на північ від Кременецьких гір. Довжина кряжу 50 км, ширина — від 6 до 13 км. Площа — приблизно 22,5 тис. га. Найвища вершина Мізоцького кряжу (341 м) розташована на північно-східній окраїні с. Гірники Дубенського району.

Пасмо вище підняте на північному заході й понижується на південний схід. Місцями є урвища, схили піднімаються над навколишньою низиною на 120–150 м. Спостерігається інтенсивний розвиток ярів, особливо у південно-західній частині. Кряж складений вапняками та пісками, серед яких зустрічаються захоронені ґрунти й уламки скам'янілого дерева. Уламки скам'янілого дерева та вуглеподібні прошарки зустрічаються в пісках сарматського віку в районі таких сіл: Спасів, Стара та Нова Мощаниця, Дермань Перша, Дермань Друга. Перекриваються неогенові та крейдові відклади лесовидними суглинками, які легко розмиваються атмосферними опадами, що також сприяє утворенню ярів.

Пасмо Мізоцького кряжу поросло переважно дубовими лісами (лісистість досягає 20%) і вкрито мережею добре розвинених ярів, що надає цій місцевості особливої краси та мальовничості.

1979 року тут утворено однойменний геологічний заказник.

30bb2ed7cd89.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...