Перейти до змісту

дешеве живлення для світлодіодів(10Вт1А)?


Oli

Рекомендовані повідомлення

власне потрібне дешеве і надійне живлення для світлодіодів. приблизно на 5-7(10) діодів.

діоди будуть один від одного на відстані 7-10метрів.

проект має бути бюджетний.

хочу законектити всі від одного БЖ від ПК? і кожному світлодіоду поставити вимикач.

скільки використовуватиме БЖ в стані спокою на 150Вт.?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

блін, ще одне не врахував.... БЖ ще потрібно вмикати замкнувши деякі контакти.

хто що підскаже, як краще зробити?

купувати драйвер для кожного діода не бюджетно вийде.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

якщо мова про надяскраві світлодіоди, то по правильному їх живити треба все ж від драйвера (драйверів).

користуюсь зокрема такими: http://www.buyincoins.com/item/27625.html

по паспорту - повинні живити від 1 до 3 шт., в мене нормально тримали від 1 до 4 шт. одноватних світлодіодів

тобто їх для даної задачі треба два або три.

або один такий: http://www.buyincoins.com/item/27622.html , але до нього треба підключати мінімум 6 світлодіодів (менша кількість просто згорить від завищеної напруги).

ці драйвери працюють від мережі 220В

якщо використати БЖ від ПК, то тут також можна організувати правильний варіант - взяти за долар два драйвера, до яких можна вчепити 6 світлодіодів: http://www.buyincoins.com/item/27906.html

в попередньому варіанті ціна драйверів - до 2-х доларів, в цьому - один долар

і можна зробити не зовсім правильний варіант - взяти червоний провід від БЖ (5В), і кожному світлодіоду вчепити резистор. теоретично, опір має бути 6.2Ом, тоді споживання діода має бути майже 1Вт, але й на резисторі буде виділятись 0,54Вт, тому резистор потрібно брати з параметрами 6.2Ом і 1-2Вт (слабші перегорять).

Максимальний ккд буде з драйвером 220В - до 90%. Сумарне споживання 10 одноватних світлодіодів буде 10-12 Вт.

Якщо використовувати БЖ від ПК - то він на холостому буде брати 10-30Вт (залежно від якості). І його також треба буде окремо включати, бо простою вони не люблять. ккд драйвера 12В - кажуть, також високий, втрати не більше 20-30%.

ну, і найнижчий ккд буде, якщо до БЖ вчепити світлодіоди з резисторами - потужність ХХ БЖ, плюс 10Вт світлодіоди, плюс 5.5Вт резистори - на 10Вт корисної світлодіодної "потужності", сумарне споживання навряд чи буде менше 30Вт.

Маю пару штук запасних драйверів 1-3Вт 220В і 12В, можу уступити по ціні китайців (із заокругленням до гривні), резисторів не маю, але знаю де їх можна купити на Старому ринку.

Є ще один дешевий варіант - купити дешеву світлодіодну лампочку в китайців за пів-долара, замінити в ній один конденсатор, щоб довести струм до 150мА - тоді одноватні світлодіоди будуть світитись на 0.5Вт (світловий потік буде десь на рівні 60% від номінального). Але виключатись світлодіоди будуть тільки всі разом (як і включатись), і на будь-якому світлодіоді буде присутня фаза, бо так званий баластний драйвер на конденсаторах не має гальванічної розв'язки - якщо взяти однією рукою будь-який контакт будь-якого світлодіода, а другою заземлення - буде 220В, хоча на світлодіоді без заземлення падіння напруги буде тільки 3-3.3В...

Але в темі мене вражає не так низький ккд із застосуванням БЖ, як бажання поставити на кожен світлодіод вимикач. Якщо одноватні світлодіоди я купував тут на борді по 30 чи 35 грн. за 20 штук, то ціна вимикача зараз мабуть стартує від 20-30грн. за штуку - це мінімум в 10 разів дорожче за вимикачі, ніж за саме "світло" о_О

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вимикачів ще набрав по 4грн. маю 20-25шт

але у мене світлодіоди 10Вт

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

БЖ ще потрібно вмикати замкнувши деякі контакти.

2.%D0%92%D0%BA%D0%BB%D1%8E%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.jpg

охолодження на 10 ватні діоди маєте?

там треба досить серйозне, якщо пасивне, хіба на великий кусок металу кріпите

є ще варіант живити від перемінки

http://geektimes.ru/post/255434/

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

вимикачів ще набрав по 4грн. маю 20-25шт

але у мене світлодіоди 10Вт

1. Якщо експлуатація 10Вт світлодіодів (з параметрами 9-12В, 900мА) в опалюваному приміщенні - то на номінальних 10Вт треба не просто потужні радіатори - треба ще й активне охолодження на кожен світлодіод. Дуже сильно вони гріються :( надворі взимку будуть себе чудово почувати з простими алюмінієвими радіаторами. Без охолодження буде дуже швидка деградація (якщо не обмежити струм, і напряму вчепити світлодіод до БЖ - може бути за лічені хвилини, перевіряв особисто, струм росте вище номінального за надцять секунд )))

2. БЖ від ПК на 150Вт не витримає живлення 10 світлодіодів, якщо це його номінальна потужність. Половина цієї потужності буде припадати на лінії 5В та 3.3В, і БЖ буде працювати на межі своїх можливостей, відповідно перегріватись.

Хоча можна спробувати підібрати резистори. Наприклад, послідовно з кожним світлодіодом ставити опір 2.4 Ом (але резистор має бути мінімум на 2Вт), або збільшити опір, щоб зменшити силу струму, і, відповідно, нагрів світлодіода). В якості дешевих резисторів була думка взяти ніхромову спіраль від старих електроплиток і порізати на куски потрібної довжини, але затарився вже драйверами.

Згадані вище драйвери також можна використати, але на кожен діод треба буде окремий драйвер. Світловий потік з драйвером на 3Вт буде десь на рівні половини від номінального, не буде перегріва світлодіода (якщо його посадити на алюмінієву пластину хоча б 10 кв.см), але потрібна буде конвекція для драйвера - вже він буде працювати на максимумі.

Якщо взяти драйвера 220В на 3Вт - то треба 10 драйверів (10 доларів) і не треба мучити БЖ від ПК, якщо використати БЖ від ПК і драйвери 12В 3Вт - то десяток драйверів обійдеться в 4 долари: http://www.buyincoins.com/item/38664.html

Якщо в наявності є шматок ніхрома й мультиметр - то це може бути найдешевший варіант, нічого докуповувати не треба ;)

Але в будь-якому випадку для 10Вт світлодіодів потрібні радіатори!!!

Наприклад, в мене валявся шматок алюмінієвого карниза довжиною десь 15см - прикрутив саморізами до нього 10Вт світлодіода, й дав йому драйвера від 4.8Вт лампочки. Пропрацював кілька місяців в режимі 9-10 годин щодня без перегрівів, на літо виключив. Пробував давати йому 12В 1А - грівся дуже сильно, в приміщенні без вентилятора був би йому гаплик за кілька днів.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

потрібно на вулицю. у мене два два по 10Вт в прожекторі, а ззаду радіатор від якогось сокета. два роки працює норм. вмикається по вечорах 1-3год.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...