Саня Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 07:38 #1 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 07:38 Шановні бордівчани, треба ваша допомога.Подзвонив знайомий, каже "треба сервер"... Насправді треба комп'ютер для бухгалтерії. На скільки я зрозумів, це має бути робоче місце бухгалтера. Там має бути встановлено 1С і налаштовано термінальний доступ для ще двох-трьох клієнтів. Комп'ютер має надійно й стабільно пропрацювати пару років. Оскількі інформація важлива, треба забезпечити її резервування.Порадьте, будь ласка, що вибрати з заліза і як гамотно це все облаштувати?
jack74 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 08:03 #2 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 08:03 Якщо всього-навсього робоче місце і два-три підключення, то, як на мене, вистачить дійсно звичайного компа. Тільки брати якогось брендового, типу HP Compaq. Я б радив slim-варіант. Щось на Інтеловському проці. Надійний блок живлення (в озвучених вище брендових це автоматом ). "Холодна" проста відеокарта. А то й взагалі інтегрована (як в озвучених вище). Вінт - з RAID-ом (резервування). Систему можна посадити на SSD, хоча це вже понти, як на мене. Само-собою, нормальний UPS. Вай-фаї, блютузи, ДВД, флопі ( ) - це вже по ваших вимогах і бажаннях. Звичайно, я не бухгалтер, можливо не знаю ще якихось особливих вимог, але думаю, що основна вимога тут - надійне, а не "саме круте", "саме наворочене", "саме нове", "саме дороге"...
Coding Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 08:42 #3 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 08:42 Щоб все гарно працювало поставте бюджетний сервер десь так за 1куо. З рейдом. А туди хочаб вінду серверну 2003 з сервером терміналів. + автоматичне копіювання бази даних хоча б на інший диск.Якщо взяти звичайний компютер - здається по характеристиках не гірший, але працювати буде гірше від сервера. Сервера можна місяцями не виключати і не перезавантажувати, про що не скажеш за звичайний компютер. Я прихильник сервера. + Якщо взяти білу ІР чи налаштувати якийсь DynDNS можна і через інет працювати.доступ для ще двох-трьох клієнтівК-сть користувачів нічого не каже: у мене був випадок, коли база для обробки ел. докуменів, де працює 2 користувачі, розрослась за 1 тиждень роботи на 2ГБ. Все залежить, що буде робитись в 1С.Звертайся - можу допомогти...Вай-фаї, блютузи, ДВД, флопі ( ) - це вже по ваших вимогах і бажаннях.Через ві-фі 1С буде тупити! Все інше не потрібно.
Саня Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 09:20 Автор #4 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 09:20 Звичайно, я не бухгалтер, можливо не знаю ще якихось особливих вимог, але думаю, що основна вимога тут - надійне, а не "саме круте", "саме наворочене", "саме нове", "саме дороге"...Я також не бухгалтер :-) і повністю згоден з написаним.Чомусь як в бухгалтерію, то продавці відразу "толкають" саме круте, а воно там і на 5% не використовується.Ось запропонували йому такий варіант:CPU Intel Core i7-3770MB Intel BLKDZ77SL50KRAM DDR3 Kingston 8Gb 1600MHzHDD WD 500Gb 7200 Caviar WD50000AAKXDVD-RW LG SH-24NS95Case Chiftec MESH MiditowerБЖ Chiftec 650W APWF 12cmОрієнтовно 7.5k грн.Я не бачу потреби в Core i7. Оперативної пам'яті достатньо, тільки не знаю, може краще 2 по 4Gb взяти?Один жорсткий диск на 500Gb не влаштовує. Думаю варто поставити RAID зеркало і варто передбачити резвервне копіювання важливих даних. Як це краще організувати?Корпус і БЖ Chiftec влаштовує. Для мене тут важливо щоб був тихий і добротний. Які конкретні варіанти можете запропонувати? Терміни піджимають, бажано поскоріше це все зробити.
Zheny@ Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 09:58 #5 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 09:58 налаштовував подібні системи не один раз. Можу зробити з нуля. Для роботи може вистачити і Він7 (з нього навіть термінал робиться. ) Але то ізврат, хіба для ліцензійності наклейку.... Але бажано Серверну платформу. 2008. Вона стабільна! Для роботи із запасом і5 - любий на 4 ядра. 4, а краще 8 гіг ОЗУ (все ж термінали жертимуть від 200мб на сесію + сама 1С) Знову ж таки, 1с файлова, чи SQL - є різниця і велика. Вінтів штук 6. Да, а шо дєлать Або 4. 2 під систему в рейд і 2 під базу, тоже в рейд. Або 1 тупо під систему і 3 в рейд. ДЛя надійності. Як уже озвучили - то готовий сервер. Є недорогі варіанти. Тихесенькі і надійні. Ціна десь в районі від 5к грн. І далі. Решта добирається. Озвучте бюджет (можна і в приват) а там далі - підбереться щось. Да і ще. Додатково один вінт на чужу машину для бекапів. Бажано, щоб чужа машина була в іншій кімнаті. А краще в іншій частині міста (ги-ги).
Саня Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:10 Автор #6 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:10 Zheny@, чекав на твою появу в цій темі :-)Зараз є два старих комп'ютера. Поки вони справляються, але треба рухатися вперед. Один з них можна використати для резервування.6 вінтів може й добре, але то вже трохи забагацько буде. Можливий варіант SSD під систему + 2 в RAID.Бюджет так і бачиться - від 5к грн. Думаю до 7k проблем не буде, але всерівно все треба буде погодити з директором.Було б добре знайти варіант установки "під ключ"
MACCEN Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:23 #7 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:23 ставите wmware windows 2008 +1C+ до сервера будь який компютер, бажано взагалі щоб не стояв в тому самому приміщенні куди складались би всі копії баз, та образ диску.Чому wmware - не привязуєтесь до заліза, поміняли запчастину, чи там ще щось, за 10-30 хв у вас готова робоча станція (відбекаплена)На рахунок серверу, раджу вже потратитись раз, і щоб вам налаштували все по людськи раз, взяти адміна який вам налаштовував сервера на абонплату, в місяць 100-300 грн, щоб він дивився за ним і так далі, це оптимальне рішення. Щоб контролював чи вчасно робляться бекапи, чи все стабільно працює і так далі...Вкладетесь в 5000-8000 грн., зато головняка буде менше бухгалтерам і вам, робота не буде стояти. Простої ніхто ж не рахує, але простої теж грошей коштують - це потрібно враховувати. Наприклад вилитіла у вас система, поки найдете того хто все виправить і так далі, пройде день два точно, і порахуйте скільки вам обійдуться ці два дні в грошах (зарплата ваших бухгалтерів за ці три дні, які просто "продрушляли" ці дні без роботи).
valuzk Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:53 #8 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:53 Якщо робити усе легально то в бюджет ну ніяк не вкладетесь. Одне залізо буде стільки вартуавати (це якщо не серверне).Сама операційна система Windows Server Std 2012 Rus OLP NL (біля 6000 грн.) + клієнтські термінальні ліцензії Windows Server RDS CAL (десь 700 грн.) 2 ліц. вроді в комплекті.Не говорячи уже про сам SQL і ліцензії на нього (якщо потрібно, залежить від розміру бази) + 1С (можливо у Вас вона ліцензійна).Я б на Вашому місці орендував би сервер і платив за підтримку.
MACCEN Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:56 #9 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 10:56 оренда це не вихід, а що робити коли грошей немає? ну от склалось так, і все, робота стоїть?а так вклався і все...
valuzk Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:05 #10 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:05 оренда це не вихід, а що робити коли грошей немає? ну от склалось так, і все, робота стоїть?а так вклався і все...Ну да, але переваги свої є, ніхто не прийде і не винесе з офісу твій сервер, якщо щось можна з дому працювати.Наприклад цей сервіс: http://www.cloud.net.ua/ не сприйміть за рекламу, але до цього усе йде.+ ти не паришся що через 3-5 років потужності сервера не вистачає, або його потрібно міняти на новий і т.д.
jack74 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:11 #11 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:11 і панєслась сєрвєрну! брігаду адмінаф! лічнаю елєктрастанцию!!
Zheny@ Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:16 #12 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:16 Я б на Вашому місці орендував би сервер і платив за підтримку. Це при умові ідеального стабільного нета! Нет попав і офіс сидить без діла. Вголос ніхто не озвучує що і де. Тому крякнутий 2008 r2 можна знайти разом із терміналами Дедікейтед сервер це вихід, але мабуть трошки не той. Можливий варіант SSD під систему + 2 в RAID. Цікаво, АЛЕ! Для рейда, бажано хоча б 5-й. Надійний. Яка буде 1С? Чи її ще немає і НЕ вирішили?
MACCEN Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:18 #13 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:18 якщо захочуть то винесуть звідки хочеш вашого сервера, треба буде самі принесете - так що це не вихід...Потужності і так міняються, як правило ніхто зараз нічого не апгрейтить, просто купується нове залізо і все в додаток до старого, старе можна використати на файловий сервер чи там ще на якісь задачі, сьогодні є фірма (яка вамнадає "хмарні рішення", завтра її може не бути взагалі, все може бути), а цей "ящик" який стоїть у вас - він тільки ваш, і робите з ним все що завгодно.Ще одна проблема на рахунок оплат, там прийдеться платити, і якщо вас ціна колись не задовільнить прийдеться "мігрувати", а процес "міграції" складний і вам можуть ставити палкі в колеса (власники хмарних рішень), не кажу що таке буде, але все може бути.А на рахунок винести дані, так що мішає кому треба прийти в офіс "хмарної" компанії і попросити якісь собі дані злити? ви й знати не будете що там щось не так, бо ви не знаєте точно який там софт стоїть - цього перевірити не можете.
Zheny@ Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:26 #14 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:26 Windows Server Std 2012 Rus OLP NL (біля 6000 грн.) + клієнтські термінальні ліцензії Windows Server RDS CAL (десь 700 грн.) 2 ліц. вроді в комплекті. Не говорячи уже про сам SQL і ліцензії на нього (якщо потрібно, залежить від розміру бази) + 1С (можливо у Вас вона ліцензійна). Згоден з усім. Майже! Як варіант купити ксу ліцензійне, а людей посадити на убунту і хай ломляться через термінали. А щодо SQL - IBM Express C - халява, сер! Разом із PostgreSQL. Або ж із Майкрософтовським експресом. Вони всі халявні. Для 2-3 підключення і база до 1 гб - вистачить. Валік - спєцом для тебе. І для інших "на вооруженіє". якщо захочуть то винесуть звідки хочеш вашого сервера не винесуть. Він належить фірмі десь за кордоном. (німеччина, Польща, США і т.д.) І там лежить уся інфа. Натсроєний RDP і все. Якщо грамотно - то навіть на флешці інфу не вкрадеш
Саня Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:52 Автор #15 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 11:52 Варіант з арендою сервера відпадає. В даному випадку він неприйнятний.На повістці денній два питання:1. Hardware.Який сервер купити і де?Орієнтовно це має бути Core i5, 8Gb RAM. З дисковою підсистемою ще є питання. Скоріше за все максимальний варіант це SSD + 2 HDD по 1Tb, мінімум - один вінт 1Tb.2. Software.Я так розумію, що там має стояти Windows Server 2008 R2, налаштований термінальний доступ до 1С v8. Можливий також варіант, який запропонував MACCEN з VMWare. Тільки яка ОС в даному випадку має бути встановлена на серваку? Windows 7 чи щось з Ubuntu?Нагадую, це все треба доволі терміново. Питання ліцензційної чистоти софту наразі відкидаємо. Можливо 1С вже є куплена, уточню. Краще проробити варіант, коли все "як завжди".
MACCEN Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 12:36 #16 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 12:36 VMWare стане на будь яку систему, завдяки цій системі ви можете на одному залізі розвернути дві системи (по суті два комп'ютера) під різні задачі - головний плюс такої системи це стабільна робота, та коли щось "летить" можна в максимально зжаті строки розвернути робочу станцію, у вас немає прив'язки до заліза - а це саме головне!
Zheny@ Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 12:51 #17 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 12:51 Трошки ізврат. Сервак вартує в середньому 1к у.о. + до нього ОС Сервер 2008 ще 2000 грн. Про термінали - окрема історія. Там 2 варіанта. 1-й купити ще кілька штук. 2-й те, що в сам 2008 сервер вмонтовано уже 5 ліцух. Вистачить. 3-й ламанути Тобто для фірми - це не такі і великі гроші 10 000 грн. А щодо швидкого розвертання - налаштував - акроніс - копія і все. Мало не забув чи ненайголовныше - Smart UPS 600
valuzk Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 13:50 #18 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 13:50 Трошки ізврат. Сервак вартує в середньому 1к у.о. + до нього ОС Сервер 2008 ще 2000 грн. Про термінали - окрема історія. Там 2 варіанта. 1-й купити ще кілька штук. 2-й те, що в сам 2008 сервер вмонтовано уже 5 ліцух. Вистачить. 3-й ламанути Тобто для фірми - це не такі і великі гроші 10 000 грн. А щодо швидкого розвертання - налаштував - акроніс - копія і все. Мало не забув чи ненайголовныше - Smart UPS 600 повністю підтримую Женю. Не знав що є такий варіант з Fundation, але вони ідуть тільки з серверами НР Proliant (не впевнений що за 8 тис. грн. його купиш). А так оптимальний варіант.
Zheny@ Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 13:55 #19 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 13:55 не впевнений що за 8 тис. грн. його купиш) На Рім2000 стартують від 1000 у.о. А на розетці були від 5000 грн. (ліньки ссилки шукати) Тому цілком реально!
MACCEN Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 14:28 #20 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 14:28 краще vmware чим акроніс - це вже перевірено роками, справа зивчайно кожного.
buumb1 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 15:51 #21 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 15:51 краще vmware чим акроніс - це вже перевірено роками, справа зивчайно кожного.Який саме продукт із vmware ви пропонуєте?
valuzk Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 15:55 #22 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 15:55 Питання не в тому що краще, а що гірше, питання в тому щоб переконати директора один раз потратитись на ліценз. софт + нормальне залізо, щоб потім не мати проблем в майбутньому.Ну і адмініструвати це усе набагато легше. Ну візьме MS випустить якесь оновлення і усі курять, бо сервер без ліцензії і т.д.
MACCEN Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 19:21 #23 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 19:21 Який саме продукт із vmware ви пропонуєте?vmware server - це якщо простіше сказати ядро, завдяки якому можна з одної жилізяки віртуально отримати декілька компів, які будуть виконувати певну роботу.Наприклад:Створюєте собі два комп'ютера віртуальних.1. windows 2008 + термінал + AD + vpn (або апаратний vpn) - стосується адміністрування і так далі.2. windows 2008 + 1с + SQLПідключаєте ще одного (фізичного), на який складаєте всі бекапи, там може стояти лінукс (для надійності від вірусів).Всі юзери (з філіалів, або з дому) ломляться віддалено на (1) і в свою чергу там вже запускають 1с, і підключаються до компа (2) де лежить база 1сЧим така схема краще, якщо якісь збої чи ще щось то ви завжди зможете швидко відкататись з резерва, який можна складати кожен день на іншу віртуалку, яка просто спить,Локальні користувачі користуються по такій схемі:В кожного на компі стоїть 1ска, і вже вони в свою чергу користуються тільки (2).PS: якщо у вас щось вилітає, з заліза, ви можете розгорнути образи на іншому залізі в будь який час.Наприклад щось сталося з сервером.Все займає до години двох часу - залежить від розміру самих образів звичайно, можна просто підключити вінта і підключити образ з резерву.Віртуалізація - ефективна система для використання комп'ютерного заліза на повну потужність.Питання не в тому що краще, а що гірше, питання в тому щоб переконати директора один раз потратитись на ліценз. софт + нормальне залізо, щоб потім не мати проблем в майбутньому. Ну і адмініструвати це усе набагато легше. Ну візьме MS випустить якесь оновлення і усі курять, бо сервер без ліцензії і т.д.це саме головне, бо якщо директор зажме грошей, всеодно потім крайнього буде шукати не себе, а когось нішого, хто не зміг йому втолкувати що вкладання грошей - це не взяти тупо піти пробухати з кумами чи там ще з кимось, а це для роботи безперебійної всього офісу.От як правило у директорів як на побухать то гроші є, а на інше то немає... - не кажу про всіх, але якось часто виходить.
Zheny@ Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 19:24 #24 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 19:24 бо якщо директор зажме грошей, всеодно потім крайнього буде шукати не себе, а когось нішогоВкорені не правий. Відповідальність за це несе адмін та якраз таки директор... Просто він ще про це незнає, а адмін знає. І має йому втовкмачити. Що неда йБог якась перевірка - то штрав на 1 комп буде із 5-ма нулями. (може бути). Або шестизначне число.
MACCEN Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 19:42 #25 Опубліковано 23 Жовтня, 2013 в 19:42 бо якщо директор зажме грошей, всеодно потім крайнього буде шукати не себе, а когось нішогоВкорені не правий. Відповідальність за це несе адмін та якраз таки директор... Просто він ще про це незнає, а адмін знає. І має йому втовкмачити. Що неда йБог якась перевірка - то штрав на 1 комп буде із 5-ма нулями. (може бути). Або шестизначне число.Я не те мав на увазі, мав на увазі що економлять як правило не там де треба економити взагалі.
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.