keepo Опубліковано 4 Жовтня, 2007 в 10:04 #1 Опубліковано 4 Жовтня, 2007 в 10:04 Ітак, оскільки фотки хромісів остались дома - сьогодні буде топік про поклейку акваріума. щоб не винаходити велосиед, я заручився підтримкою Павліка Морозова Собстно, стаття є перекладом матеріалу по лінку + мої коментарі. Почнемо. Для поклейки нам треба: - силікон (спеціальний, для поклейки акваріумів, можна купити на варшавці - 30-35 грн/великий тюбик, або тут - 16,15 грн) - пістолет для силікону - канцелярський ніж - малярний скотч (я б радив брати як варіант кольоровий ізоляційний скотч - якість малярного така, що він часто залишаєця на склі при знятті, тоді як ізоляційний слідів взагалі не залишає) - ацетон, або розчинник на його основі - маркер - дві планки, бажано трикутні в перерізі, на яких буде проходити поклейка (довжиною більшою за довжину майбутнього акваріума) - ну і звичайно скло, вирізане по розмірах і бажано з заокругленими краями (бережіть руки). Для узагальнення тут є архівчик з формою, яка автоматом вам видасть товщини скла (в залежності від об"єму/висоти стовпа води і інші потрібні дані) Для бажаючих знайду пізніше таблицю цих значень. Вроді все є, починаємо клеїти Ставимо планки, на них кладемо скло, яке буде у нас дном. якщо акваріум буде великим - укріпляємо дно "латками" (смуги скла по периметру дна). вони потрібні для укріплення самого дна і для збільшення клеєної площі. для акваріумів до 40 літрів їх можна не робити. обезжирюємо поверхні, до яких буде клеїтись скло ацетоном, після чого бажано витерти їх сухою і чистою ганчіркою, або серветкою... наносимо на латки силікон. кладемо латку на місце і притискаємо, видавлюючи силікон лишки силікону видаляємо пальцем, змоченим в концентрованому розчині миючого засобу. коли приклеємо всі латки бажано почекати 1-2 години, щоб поверхневий шар силікону застиг (застигає силікон повністю зі швидкістю 2мм/добу) ставимо бокове скло на рейки, виставляємо по дну і маркером проводимо лінію (товщину дна) відступивши 2-3 мм від лінії приклеюємо скотч або ізоляційну стрічку. лінію після цього стираємо ацетоном друге бокове скло вирівнюємо по першому і клеємо стрічку, орієнтуючись по вже наклеєній не забуваємо обезжирити всі поверхні, до яких буде торкатись силікон. наносимо силікон на ребро дна бокове скло ставимо на рейки, стрічкою всередину і видавлюємо зайвий силікон, надавивши на бокове скло фіксуємо бокове скло. не обов"язково, щоб було рівно 90 градусів, +/- 5 градусів особливої ролі зараз не грають змоченим, в розчині миючого засобу, пальцем розмазуємо лишній силікон, причому якщо почали, то не відривати палець до самого кінця... тепер відриваємо стрічку з надлишками силікону з другим бічним склом проводимо ті самі маніпуляції і залишаємо цю конструкцію сохнути. чим меньше акваріум, тим швидше сохне, для великих акваріумів треба чекати не меньше доби. коли висохне силікон - перевертаємо акваріум на бік готуємо 2 бічних скла: на зовнішню сторону впритик до краю скла клеємо стрічку, на внутрішній стороні відступаємо від краю 2-3 мм. коли обидва бічних скла готові - обережно кладемо "заднє" скло прямо на нього починаємо наклеювати стрічку, з розрахунком: ширина бічного скла + 2-3 мм виставляємо "заднє" скло по висоті бічних і обклеюємо дно стрічкою обезжирюємо всі необхідні поверхні, наносимо силікон на ребра, перевертаємо "заднє" скло стрічкою вниз і виставляємо так, щоб всі кути співпадали. знімаємо всю стрічку з внутрішніх сторін скла. і залишаємо сохнути коли шов висох - видаляємо стрічку з зовнішніх сторін скла і канцелярським ножем відрізаємо надлишки силікону перевертаємо акваріум на "заднє" скло і повторюємо всі процедури для "переднього" після підсихання і обрізки надлишків - маємо готовий акваріум правда на фото акваріум з ребрами жорсткості і стяжкою, але для невеликих акваріумів їх нетреба, тому цю частину поки пропустимо. ЗІ акваріумний силікон має за основу оцетову кислоту, тому працювати з ним треба в добре провітрюваному приміщенні... і удачі вам з новими акваріумами
PavelS Опубліковано 10 Лютого, 2009 в 17:47 #2 Опубліковано 10 Лютого, 2009 в 17:47 доречі, вище писав що поміняв би на акваріум. Так от, якщо хтось продаватиме, або буде чути що хтось продає, або сам може склеїти, або знає що хтось це може зробити -- кажіть. Хочу вже більшого, бо 40 л якось малувато. Розмір орієнтовно від 200 до 300 л, більший думаю завеликий буде.
wwork Опубліковано 11 Лютого, 2009 в 08:01 #3 Опубліковано 11 Лютого, 2009 в 08:01 Я сам свій клеїв (перший раз в житті) на 180 літрів , впринципі нічого складного нема. Екномія по грошах майже в 2 рази. Стоїть мій аквас майже рік, тьфу тьфу все ок. Ось силака можеш спробувати http://aqua.web-box.ru/raznoe/poklejka-akvariuma/ А це силка для розрахунку розмірів http://aquaforum.kiev.ua/showthread.php?t=4805 З свого досвіду поклейки можу сказати наступне: - силікон брати краще чорного кольору (менш видно погрішності при склейці) - скоч брати плотніший, бо під час поклейки бумага розмокає і потім важко видаляються. - орієнтуйся також на лампи, вроді лампи довжиною 1.2 м набагато дешевші за 90, 75, 60 см. А ось мій аквас (фото зробене рік тому)
Рекомендовані повідомлення
Заархівовано
Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.