Перейти до змісту

Запитання до юристів по "земельних" питаннях


jack74

Рекомендовані повідомлення

Спробую обмалювати ситуацію... За радянського союзу жила-була сім'я в будиночку в райцентрі. Той будиночок був в аварійному стані і міська рада після комісій прийняла рішення надати мешканцям квартири, а будинок пустити під знос. Особа2 ще встигла отримати квартиру (падсуєтілась гдє нада била). Далі розвал СРСР, і Особа1 лишилась без обіцяної квартири. Оформивши спадщину Особа1 стала власником 2/3 частини цього будинку, а та 1/3-я - це та частинка, що мала б належати Особі2, вона лишилась "висячою"... Особа1 помаленьку приватизувала свою частину будинку, а згодом і ВСЮ територію садиби (там десь 10 соток). Отримала Державний Акт на цю територію, отримала дозвіл на будівництво нового будинку (бо цей старий вже ледве стоїть), виготовила проект, і почала збирати гроші на будівництво.

Пройшли роки, і Особа2 (рідна сестра Особи1) без попередження подає в суд на міську раду, що та дозволила приватизацію всієї прибудинкової території Особі1, і просить скасувати той дозвіл, так як 1/3 того будинку начебто належить їй. Міська рада (відповідач), довго розбиралась, як же так сталося, і все ж таки знаходять папери, що Особі2 була виділена квартира, тобто ніяких прав на ту 1/3 вона вже не мала.

В результаті суд анульовує рішення приватизаці, анульовує і Державний акт на землю.

Також і відмовляє Особі2 в визнанні за нею якихось прав на ту 1/3 будинку і, відповідно, на землю...

Отже, Особа2 і собі нічого не виторгувала, і сестрі (Особа1) все перес...ла...

В результаті, приватизацію потрібно робити по новому, проект на будівництво будинку певно теж...

Але тепер вже міська рада морозиться... Розказують, що потрібно спочатку якось виділити ту (їхню тепер вже) 1/3 частинку будинку, тоді вже розділяти територію, а поки ще щось там в законодавстві помінялось і механізма цього вони поки не знають... Загалом, все зависло...

Запитання таке до знавців, чи не можна подати зустрічний позов в суд з проханням визнати анульовані папери (земельний акт, приватизацію) знову дійсними в зв'язку з новими фактами (те, що вияснилось, що Особа2 не мала ніяких прав власності в тому будинку і майнові претензії її були надумані)?

Тобто, раз Особа2 не була власницею тієї 1/3 будинку, то міськаа рада мала повне право дозволити приватизацію Особі1 всієї земельної ділянки, що вона тоді і зробила. Тобто, рішення її тоді все ж було правомірним, а, отже, в суда не було підстав його анульовувати і суд помилився в рішенні його скасувати?

post-8369-0-07582200-1376184905_thumb.jp

post-8369-0-11604800-1376184913_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

після цього рішення,що прикріплене, ще було рішення по відмову Особа 2 в визнанні права власності на 1/3?

якщо так, то можна за нововиявленими обставинами звертатись

якщо не було, то можна з новим позовом звертатись про визнання права власності на 2/3

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

georg, дякую за посилання, цікава лекція, але вона про те, що "в нас в гондурасі "що маємо - те маємо", а не про те, "ШО ДЄЛАТЬ" :)

після цього рішення,що прикріплене, ще було рішення по відмову Особа 2 в визнанні права власності на 1/3?

якщо так, то можна за нововиявленими обставинами звертатись

За "неперевіреними даними" (поки :)) міськрада подала зустрічний позов проти Особи2, довела факт виділення квартири Особі2 і Особа2 заспокоїлась і відмовилась від заявлюваних нею претензій.
...

якщо не було, то можна з новим позовом звертатись про визнання права власності на 2/3

отут не зрозумів... Так ніхто ж і не відміняв права власності на 2/3... будинку... А якщо мається на увазі 2/3 прибудинкової території, то я ж кажу, що міська рада гальмує на етапі розподілу будинку (виділення "їхньої" 1/3-ї)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Як на мене, можна спробувати ще з набувальною давністю на 1/3 попрацювати... В нас поки що цей інститут мало розвинений - але ж треба пробивати шлях.

Цивільний кодекс України

Стаття 344. Набувальна давність

1. Особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Набуття права власності на земельну ділянку за набувальною давністю регулюється законом.

Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

2. Особа, яка заявляє про давність володіння, може приєднати до часу свого володіння увесь час, протягом якого цим майном володіла особа, чиїм спадкоємцем (правонаступником) вона є.

3. Якщо особа заволоділа майном на підставі договору з його власником, який після закінчення строку договору не пред'явив вимоги про його повернення, вона набуває право власності за набувальною давністю на нерухоме майно через п'ятнадцять, а на рухоме майно - через п'ять років з часу спливу позовної давності.

Втрата не з своєї волі майна його володільцем не перериває набувальної давності у разі повернення майна протягом одного року або пред'явлення протягом цього строку позову про його витребування.

4. Право власності за набувальною давністю на нерухоме майно, транспортні засоби, цінні папери набувається за рішенням суду.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Джек74, сумбурно трохи в тебе...

Запитання таке до знавців, чи не можна подати зустрічний позов в суд з проханням визнати анульовані папери (земельний акт, приватизацію) знову дійсними в зв'язку з новими фактами

- не можна, можна заяву про перегляд за нововиявленими

якщо не було, то можна з новим позовом звертатись про визнання права власності на 2/3

соррі, мала на увазі право власності на 1/3 будинку за Особа1. за набувальною давністю, да.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Джек74, сумбурно трохи в тебе...

:) ну, я не юрист, а тому можу помилятись в термінах і поняттях :_08:

Yarchik, я теж думав про такий варіант, але справа в тому, що в тому аварійному будинку фактично вже ніхто не живе десь з 2005 року.

І то, до 2005-го це жила дочка Особи1 з двома дітьми (дочка і внучки і були теж там приписані, зара вже ні), а сама Особа1 там не живе десь з 2001-го...

Тобто, я думаю, що якщо міськрада зацікавлена в тій землі (а все дуже на те схоже... що хтось надоумив ту Особу2 заворошити цю кашу, щоб анулювати всі папери Особи1, щоб потім якщо не всю землю переприватизувати новому власнику, то по максимуму відібрати в Особи1), то вона (міськрада) й знайде доказову базу проти цього варіанту...

Перш за все цікавить, чи є варіанти (чи шанси) на відновлення анульованих документів... Бо і грошей (часу, нервів...), потрачених тоді на приватизацію і проект будівництва зі всіма погодженнями, шкода, і на вироблення по-новому їх немає...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

... чи не можна подати зустрічний позов в суд з проханням визнати анульовані папери (земельний акт, приватизацію) знову дійсними в зв'язку з новими фактами

- не можна, можна заяву про перегляд за нововиявленими

... можна з новим позовом звертатись про визнання права власності на ... на 1/3 будинку за Особа1. за набувальною давністю,

а якщо об'єднати ці два варіанти? Тобто заяву про перегляд і з клопотанням про визнання? Чи так не робиться?
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Джек74,ти так запитуєш,ніби сам їх подавати збираєшся)) тут кваліфікована правова допомога потрібна,а не "діагноз по фотографії" і самолікування. Так як ти запитуєш,справді не робиться,хоча б тому,що "клопотання про визнання" тут ні до чого,а от позовна заява про визнання права власності-зовсім інше...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Джек74,ти так запитуєш,ніби сам їх подавати збираєшся)) ...

майже так :) допомагаю людині, яка фінансово сама не має можливості потягнути адвоката... А кваліфіковано правову допомогу якраз і пробую знайти тут :)

P.S. Вже знайшов те друге рішення суду, вже за позовом міськради... Зараз викладу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

викладаю друге рішення... Там багато води в пояснювальній частині, задіяні ще особи, про яких я опустив (вони вже не стосуються справи), головне вже в кінці :)

Рішення.doc

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ясно)) тоді я вмиваю руки,нехай хтось інший консультує...

Тому що,коли в тебе нічого не вийде, а це відсотків 90%,не хочу,щоб потім хтось говорив-це Ліберта порадила...а ти 100%щось не зрозумієш,чи зрозумієш по-своєму чи просто вирішиш зробити чуть-чуть по-іншому,отримавши пораду ще десь в іншого адвоката...я вже не говорю про те,що ти навіть не знаєш різниці між заявою і клопотанням,не говорячи про іх форму і зміст...тобто питання твої будуть безкінечні...

Є в Крилова баня про щуку,яка захотіла ловити мишей,як кіт)

Мораль така:

Бедра,коль пироги начебто печи сапожник

А сапожник тачать пирожник,

И дело не пойдет на лад.

Да и примечено стократ,

Что кто за ремесло чужое браться любит,

Тот завсегда других упрямей и вздорней:

Он лучше дело все погубит,

И рад скорей

Посмещищем стать света,

Чем у чесних и знающих людей

Спросить иль вислушать совета...

Тобто,кожний повинен робити те,що він вміє.

Моя порада-хочеш допомогти людині,яка не може дозволити собі заплатити адвокату,просто заплати за неї,інакше просто наробиш шкоди.

П.с. В рішенні суду немає "пояснювальноі" частини...є вступна,описова,мотивувальна,резолютивна

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

......тобто питання твої будуть безкінечні...

Ліберта :) Дякую, звичайно, але я ж запитував, в принципі, не складно - чи є шанс відновити анульовані документи :)

Я ж не просив писати за мене заяви :)

...

Тому що,коли в тебе нічого не вийде, а це відсотків 90%...

Тобто 10% шансів все ж таки є?! :) Це доволі непоганий прогноз ;)

І думки ти про мене поганої :) я, наприклад, вже виграв два різних суди (один, вірніше два - з апеляційним, в якості відповідача по земельному питанню, і ще один апеляцією в якості позивача) без будь-яких адвокатів. Не з-за того, що великої думки про свої знання, а тому що просто нема грошей на спеціалістів... А читати і думати ніхто не забороняв, правда ж... ;)

...не хочу,щоб потім хтось говорив-це Ліберта порадила...
ну, такого б я точно не робив би :)
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Джек,при всій повазі:ти запитував,не просто,чи є шанс,а як це зробити.

Нічого особистого,але для мене справді ця тема втратила інтерес...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Ясно)) тоді я вмиваю руки,нехай хтось інший консультує....

Тобто,кожний повинен робити те,що він вміє..

:) розумієш, якщо так підходити, то консультативні форуми взагалі непотрібна штука. Писати просто в Правилах "не задавайте запитань, а йдіть відразу до спеціаліста" і спокій :)

Хоча я тебе розумію і не маю ніяких претензій :)

Дякую за участь :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Якщо в людини немає коштів на адвоката - нехай звернеться в юридичну клініку при юридичному факультеті СНУ. Там студенти працюють під наглядом адвоката. Так буде краще.

я, наприклад, вже виграв два різних суди (один, вірніше два - з апеляційним, в якості відповідача по земельному питанню, і ще один апеляцією в якості позивача) без будь-яких адвокатів.

О, тут може бути багато причин цього:

1. Повезло.

2. Справа була настільки очевидною, що правової допомоги не було потрібно.

3. Попався толковий склад суду, який знав, як вирішуються такого роду справи, і переважну частину роботи за тебе зробив суд.

4. З протилежної сторони не було кваліфікованого опонента.

Може бути кожна з цих підстав - або кілька з них разом, у свіоїй сукупності :)

розумієш, якщо так підходити, то консультативні форуми взагалі непотрібна штука. Писати просто в Правилах "не задавайте запитань, а йдіть відразу до спеціаліста"

Джек, не підміняй поняття.

Одна справа запитати "Куди здавати заяву в канцелярію суду?" - і тобі пояснять, що в той корпус, який по вул. Лесі Українки, але не в ті, що по вул. Сенаторки Левчанівської і по вул. Шевченка.

Інша справа задавати питання на кшталт того, що ти його задав.

Ти ж не став би робити операцію на серці своєму знайомому, керуючись порадами з форума (тим більше від людей, яких ти не знаєш особисто)? Так само й тут: в тебе є відсотків 70-90 шансів нашкодити, і лише 10-30 процентів - допомогти.

Ліберта не дасть збрехати: робота юриста полягає не лише в тому, як виграти справу, а й як не дати її програти. Як відчувати процес, як зрозуміти, де вчасно треба подати заяву про залишення позову без розгляду, а де - збільшити позовні вимоги. Не знаючи цього - шанси нашкодити будуть високі.

В апеляційному суді Волинської області колись можна було чекаючи своєї справи, сидіти і слухати в залі засідань чужі справи. І скільки разів я хотів підказати стороні: "Не так! Треба так!!!" - і щоразу бачив, що люди роблять помилки, які в результаті впливають на рішення. Говорять не те, що треба, а те, що треба - не говорять. Не подають своєчасних клопотань. Не надають доказів. Навіть не роблять спроб ці докази здобути.

Судячи з прочитаного, у твоїй ситуації проти тебе хтось є. І від фахового рівня представника цього "хтося" залежить, як вирішиться спір. Це тільки на перший погляд може здатися, що "якщо я правий - то суд це побачить і без адвокатів". Насправді це не так :(

Так що моя порада: знайди знайомого юриста, адвоката - і покажи ці документи їм. Не через форум, а вживу. Щоб людині не довелося натискати тисячі кнопок, аби з'ясувати те чи інше питання, а потому - дати тобі відповідь :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

отримала дозвіл на будівництво нового будинку (бо цей старий вже ледве стоїть), виготовила проект, і почала збирати гроші на будівництво.

допомагаю людині, яка фінансово сама не має можливості потягнути адвоката

Дивна ситуація, гроші на будівіництво збираються, а на неменш важливого адвоката у цій справі - немає.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

найняти адвоката там - на жаль, немає такої можливості... Не буду тут пояснювати, чому, але можливості такої нема...

...

Так що моя порада: знайди знайомого юриста, адвоката - і ...

нажаль, і такого не маю... Інакше не запитував би тут, певно ;)

Доведеться в черговий раз, як і вже багато разів в подібних випадках, робити все самому...

Альтернативи в нас всього дві - або не робити нічого і пустити все на "самотьок", або самим пробувати (що ми й робимо), програємо, то програємо. А спробувати варто все-одно.

Я на вас не ображаюсь, дякую за пояснення :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

searcher,

Ситуація дивна,але дуже поширена.

Найцікавіше,що такі халявщики,які будинок будують,а грошей на адвоката їм шкода,найчастіше мають перспективно-виграшні справи, але в силу своєї жадібності йдуть в суд без юриста і їм відмовляють в повному обсязі.

А буває ще по-іншому:начитається такий любитель халяви різних форумів, походить по конторах,які надають безкоштовні консультаціі і думає,що він найрозумніший. А потім суд йому відмовляє,бо він просто не використав усієї можливої доказовоі бази,а то й взагалі з процесуальних підстав.

Ну і ще:адвокату професійна етика не дозволяє мислити в напрямку:"програємо,то програємо"

Джек,нічого особистого...просто стикалась з таким неодноразово...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Джек,нічого особистого...просто стикалась з таким неодноразово...

:) я й не сприйняв на свій рахунок :) ... майже ;)

Ну і ще:адвокату професійна етика не дозволяє мислити в напрямку:"програємо,то програємо"

от тільки не треба :) Хіба що там пропущено слово "ХОРОШОМУ" адвокату ;)
...

О, тут може бути багато причин цього:

...

Може бути кожна з цих підстав - або кілька з них разом, у свіоїй сукупності :)

може. Скажу тільки що в обох моїх випадках з протилежного боку були кваліфіковані адвокати... Було б так все просто, певно, не наймали б люди їх...

Шановні юристи, невже ви навіть не припускаєте, що захищати себе в суді без адвоката можливо?

Дивна ситуація, гроші на будівіництво збираються, а на неменш важливого адвоката у цій справі - немає.

яких тільки ситуацій в житті не буває...

До речі, де ви побачили, що хтось щось вже будує?

Я просто не хочу тут розписувати сопливих ситуацій, для прикладу просто змалюю такий варіант: Людина жила в старій хатині, потім вирішила її приватизувати, виробила документи на будівництво (бо були знайомі, наприклад, в потрібних структурах) з надією, що може коли-небудь настануть кращі часи і може дійсно щось вдасться збудувати, а може хоча б дітям/внукам... Поїхала горба гнути за кордон на пана... А потім хвороба, лікування, потрібні гроші... Щоб продати цю ділянку, її потрібно мати, тобто оформити...

Життєва ситуація? Реальна?

Так що давайте не будемо фантазувати і шукати жадібних мотивів всюди навколо себе. Тема створена ж не для "ану викрийте мене"...

Справа в зовсім іншій області. Люди там вже не живуть і не мають можливості бути присутніми там особисто. Адвоката вже раз найняли... Він "здав" справу... Дистанційно адвоката не проконтролюєш. А там на місці на нього завжди можуть знайти вихід свої...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Джек,ти не уявляєш,скільки часу я можу говорити про адвокатів,які зливають справи, про адвокатів,які беруть гроші і не ходять в засідання і про адвокатів, які навіть ще позов в канцелярію не здали,а вже говорять про те,що з суддею про все домовились...о, і ще про адвокатів,які перед клієнтом з понтом заходять до судді в кабінет,питають якусь дрібницю,типу дати засідання,з понтом виходять і кажуть,що передали гроші,про адвокатів,які беруть гроші під суддів,а цей суддя такого адвоката і не знає і тд...і скільки таких в Луцьку...і скільки я мала після таких адвокатів клієнтів...з яким би задоволенням я б назвала ці прізвища! Але це вже зовсім інша історія...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

точно, це вже інша історія.

Короче, ніхто адвоката наймати не буде. Це вже давно вирішено (навіть не вирішено бажаннями, а змушено ситуацією).

Все буде робитися власними силами.

Якщо хтось має щось порадити по суті - буду радий вислухати, ні? - давайте без флуду. Будь-ласка.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Отже, спробую ще раз запитати запитання :) спробую конкретизувати...

1. Що на Вашу думку має подаватись до суду з нашої сторони в цій ситуації? Клопотання про перегляд справи у зв'язку з новими фактами?

1.1. Терміни давності тут якісь є? Ще не пізно?

1.2. А ці "нові факти" як мають подаватись? Ми ж вже не фігурували в "другому" суді... Як ми можемо отримати те рішення? Був би адвокат, був би адвокатський запит, так? А без адвоката можливо отримати Рішення суду, яке тебе не стосувалось?

2. Якщо пробувати з набувальною давністю, які доказова база готується для суду? Якісь сусідські свідчення? Особисті/письмові? Чи якісь інші документи? (це питання швидше для "загального розвитку", бо навряд чи будемо пробувати таке...)

3. Є ще варіант... Тихенько розвалити будинок (він же і так в аварійному стані)... Нема предмета спору - нема і спору... А далі швиденько залити хоча б фундамент - дозвіл на будівництво ж ніхто не відміняв, проект і погодження є... Чим це загрожує?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

м-да... не густо, бачу, на Борді з безкоштовними юристами :)

Як пофлудити, то їсти не дай, а як поділитись знаннями, то йди наймай спеца? :)

Yarchik, кажеш

Одна справа запитати "Куди здавати заяву в канцелярію суду?" - і тобі пояснять,
?

ну що ж, спробую ще...

... можна заяву про перегляд за нововиявленими

Цю заяву подавати до того ж суду?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

... можна заяву про перегляд за нововиявленими

Цю заяву подавати до того ж суду?

До суду, який приймав рішення, про перегляд якого просить сторона.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...