Перейти до змісту

Амосов


Tolik_lt

Рекомендовані повідомлення

Знайшов таку новину

СТВОРЮЮТЬ ВІРТУАЛЬНИЙ МУЗЕЙ АМОСОВА. фото, відео

20.03.2013

075e243-300.jpg

В рамках року Миколи Амосова, оголошеного ООН, група ентузіастів збирає документальні свідчення про великого українського лікаря. Шукають його колишніх пацієнтів, колег, речі, пов'язані з легендарним хірургом. Хочуть зробити фільм і музей.

Про це повідомив кореспондент "Історичної Правди".

Ініціативна група, до якої увійшли молоді кінематографісти, Асоціація кардіологів, серцевих та судинних хірургів Києва, а також родина Миколи Амосова, збирає як матеріальні предмети, які стосуються життя лікаря, так і нематеріальні свідчення.

Частину зібраних матеріалів використають для зйомок повнометражного документального фільму "Амосов: століття". Після цього весь масив зібраних даних буде відображено на сайті , який стане своєрідним меморіалом Миколи Амосова. 97d6bf2-a-1.jpg Микола Амосов

“Нас цікавлять спогади пацієнтів, яких оперував Микола Михайлович, його учнів, лікарів-сучасників, студентів, які слухали його надзвичайно популярні лекції, і просто тих людей, для яких він став взірцем, - зазначила професор-кардіолог Катерина Амосова (донька хірурга). - Ми просимо таких людей відгукнутися, розповісти нам свої життєві історії, надіслати фото”.

Контакти ініціативної групи наведені наприкінці цього тексту. ad8b8f5-a-2.jpg Якщо ви знаєте людей, які лікувалися у клініці Амосова, покажіть їм цю новину. Країна має знати своїх героїв

Микола Амосов (1913-2002) - український лікар, академік НАН, учений в області медицини, кібернетики, біокібернетики. Засновник кардіохірургії в Україні, інженер, дослідник, винахідник, громадський діяч. Уперше у СРСР зробив протез мітрального клапана серця.

У 2008 році Микола Амосов був визнаний другим після Ярослава Мудрого великим українцем за результатами опитування громадської думки в проекті "Великі українці". 2233e77-a-3.jpg У грудні цього року відзначатиметься 100-річчя від дня народження Амосова. У зв'язку з цим ЮНЕСКО oголосила 2013-ий роком Амосова

Створені Амосовим в 1955 році у Києві клініка та інститут серцево-судинної хірургії врятували життя близько 95 000 осіб.

Шість тисяч найбільш складних операцій Амосов провів особисто. Під час Другої світової війни хірург прооперував іще близько чотирьох тисяч поранених.

50 років тому Амосов прооперував 16-річного Олександра Гончаренка, у якого була потрійна вада серця. Зараз колишньому пацієнту - 66. Сюжет про Гончаренка плюс кінохроніка часів УРСР

Автори планованого фільму "Амосов: століття" планують показати Амосова не тільки як видатного кардіохірурга, науковця, винахідника та філософа.

"Ми хочемо на прикладі його життя та досягнень продемонструвати той моральний внутрішній закон, який веде людину через її долю, - зазначив режисер і сценарист фільму "Амосов: століття" Сергій Лисенко. - Як людина залишає слід на трьох рівнях - подія, час, вічність”. 18dc5d4-a-4.jpg Амосов за роботою (із онучкою Ганною)

За словами режисера, зйомки фільму фінансують своїми особистими коштами представники Асоціації кардіологів, серцевих та судинних хірургів Києва, родина Миколи Амосова, студія “Генератор”, що знімає фільм, та небайдужі люди, які переказують кошти на створений для цього рахунок.

Наразі бюджет фільму наповнений на 75%, збір коштів триває. Зйомки розпочнуться у квітні, стрічку буде презентовано до 6 грудня - дати народження Миколи Амосова. 6488ddb-a-0.jpg В Україні немає музею людини, який став першим за популярністю неполітиком у проекті "Великі Українці". Є стенд у Національному музеї медицини. А створений Амосовим перший в СРСР апарат штучного кровообігу чомусь досі не можуть знайти у фондах Музею історії Києва

Контактувати з ініціативною групою можна за електронною адресою [email protected], за телефоном 067 238 53 24 або через фейсбук-сторінку проекту.

маю вдома книжку Миколи Амосова : Мысли и сердце

cover.jpg

колись з великим інтересом прочитав. будні хірурга, що оперує на серці. роздуми, робота, переживання щодо смерті пацієнтів.

Цікаво, чи тут є люди, що перетиналися в житті з Амосовим?Чи можливо знаєте когось?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Моя родина стикалася. Бабуся в 40 з хвостиком їздила до нього в інститут, попала на прийом. Мала діагноз:

коарктація аорти , від того мала проблеми з тиском, мучилася дуже. Амосов їй відмовив, сказав, що у неї

всього лише одна дитина (моя мама), вона вже " в возрасте", тобто не так вже їй і горить. Бабуся до 60 не дожила.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

от у книзі помітно,що у нього ставлення до хворих прагматичне. доцільно-недоцільно, звичайно,що коли на кону власне життя чи життя близьких-важко сприйняти лікареве ""недоцільно"

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так, це розумієш головою..Розумієш, що у лікаря, тим більше, хірурга, свої причини і свої критерії.

Одначе, через те "ні" бабуся останні 8 років свого життя була лежачою..Коли по телевізору показували

або Амосова, або його клініку, то вона завжди плакала.

Я ніразу не применшую досягнень цієї людини, я не маю права малювати якийсь морально-етичний його портрет.

Але у моєї сім"ї своя правда.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Так. Тільки в його клініці на той час робилися такі операції.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Читав книжку "Мысли и сердце". Рекомендую.

Коарктація аорти повинна діагностуватися в дитячому віці, і лікуватися в дитячому віці теж. Це вроджена вада.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мою бабцю оперував Амосов. Коли це було точно сказати не можу, але з дитинства мене виховувала бабця, бо вона не працювала так як в неї була інвалідність по хворобі серця. Я народився в 1979 році, відповідно десь 1980-1983 десь в ці роки вона була прооперована

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...