Перейти до змісту

utf-8 чи koi8-u

4iter

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Доброго дня вельмишановний All ! Стикнувся з деякими питаннями, гугл однозначно відповіді не дає, підкажіть хто може.

Зробив дома сервачок на FreeBSD 8.2-RELEASE. Натить мені інтернет, качає торренти (transmission-daemon-2.13), файлопомийку тримає (samba35-3.5.6_1 і встроєний ftpd ), принтсервер і ще пару дрібниць робить. Проблема виникла в наступному.

Самба віддає назви файлів у koi8-u. Transmission створює в utf-8. Відповідно російськоконазвані торренти відображені кракозябликами. Якщо поміняти кодування самби на utf-8, з торрентами все гаразд, а старий контент (архіви фоток і т.д.) починає відображатися кракозябликами. Гугл не знає, як заставити Transmission писати файли в koi8-u .

ВІдповідно бачу два шляхи вирішення даної проблеми :

1) Створити в самбі дві розшари (архіви і торрент), кожну видавати в своїй кодіровці. (не дуже цікавить, бо лишиться проблема з входом по фтп, та і один стандарт краще ніж два)

2) Перевести назви старих файлів і папок в utf-8, і скрізь використовувати цю "кодіровку".

Погугливши, почитав, що Юнікод тіпа стандарт, більше алфавітів, більш універсальне і нове кодування, а коів-у - стара кирична розкладка, актуальна лише на території СНГ.

Питання наступне, чи варто переходити на utf-8, які можуть бути граблі і т.д. Як зробити, щоб у самій фрясі все відображалося корректно, зараз все в ієрогліфах, що торрент, що архіви (і через путті і напряму), в rc.conf пише : keymap="ua.koi8-u"

Опубліковано

так багато написано, що і не хочетья читати

чукча пісатель, да ?

Да ладно. Не ображайте людину. Просто хай затямить, що завжди краще вибирати utf-8.

Опубліковано

користуюсь Mac OS X, де використовується кодування utf-8, на інших компах, системах, плеєрах і т.д. ніяких проблем з назвами файлів не виникає...

висновок - використовувати utf-8

Опубліковано

я писав довгу історію про проблему, щоб почути хоч трішки детальний коментар щодо вибору кодування. я розумію, що утф кращий, цікаво чим.

Опубліковано

я розумію, що утф кращий, цікаво чим.

Щоб довго тут не розсусолювати можу порадити почитати про ці кодування у Wikipedia наприклад. Або зайди на сайт юнікоду ...

Опубліковано

вікіпедію читав. сюда звернувся, якраз за розсусолюванням. напевно дарма...

У мене був один викладач, який після пояснення складної теми дивився на наші пусті та розчаровані очі і казав: "Ну добре хлопці, з цим треба переспати". Метод був ефективним. Через кілька днів (звичайно до того хто хотів розібратися) після перегляду конспекту, експериментів на компі і штудіювання інтернету. все доходило. А який кайф був коли сам в усьому розберешся !!!! Це я до того що перечитай ще раз. перевари все те і все буде OK! А розсусолювати не хочеться бо настрій святковий :) Не до роботи ...

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...