Перейти до змісту

Модернізація охолодження Palit GeForce GTX 550 Ti

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Купив я собі таку б.в. карту за недорого і був дуже нею задоволений .

Поки не почав активно грати в War Thunder: World of Planes

Там виявилося , що карта розігрівається на 80* , що є нормально , але я почав чути роботу кулера . В мене тихий системник і звук кулера карти теж тихий , в танках його зовсім не чути , хоч карта тримає 68-70* , та тут 2 проблеми : 1) звук дуже неприємний як для мене , не шум кулера , а таке собі завивання. 2) я граю без навушників і це мене відволікає від процесу керування літаком .

Вирішив замінити систему охолодження картою , але виявилося , що на моїй чіп стоїть дещо нижче і ближче до роз"ємів , тому недорогі системи охолодження не стануть , а купувати дорогу --- давить звичайнісьника жаба . :_07:

Почав рити інет . Знайшов таку статтю http://www.overclockers.ru/lab/42636_2/Modernizaciya_sistem_ohlazhdeniya_videokart.html

Ідея сполобалася .

Спочатку тут на Борді купив новий боксовий кулер від Intel Q6600

Далі , як в статті , відпиляв лапки кріплення . Сам радіатор не пиляв , не потрібно .

20_DSC_0662.jpg

Розібрав карту , радіатор там дійсно ніякий , плоский і тонкий , та у вентилятор не дуже

13.jpg

Купив на ринку шурупи М3 з шайбами та гайками , на жаль є тільки 40 мм , якби були 50 мм --- нічого не треба було б пиляти . :_03:

Опубліковано

Спочатку очистив чіп від термопасти і вимив спиртом .

Зразу вибачаюся за якість фото , бо робив все на роботі мобілкою . :_08:

JkWQTStd.jpg

Після чого відкусив в чотирьох місцях верхні частини 2 ребер , приблизно на 10 мм , щоб туди вставити шуруп з шайбою . Відкушував , звичайно , над отворами в платі . :_02:

Пусля чого спочатку ножем , а потім надфілем очистив місця , щоб не було ні металічного пилу , ні стружки . Продув компресором .

TzFCyC7o.jpg

Зібрав .

Шайба впирається на два сусідні ребра . Вийшло жорстко і міцно .

Про термопасту не забув .

Знизу лежать 4 діелектричні шайби с стандартного комплекту , на них по металічній шайбі і все стянуто гайкою М3 . Затягувати сильно не треба , щоб не гнулася плата . Гайки зафіксовані клеєм від розкручування .

bxgxdEw4.jpg

До речі , шайби скрізь М4 , зверху і знизу .

Ось що вийшло .

W86CTmh5.jpg

Тут трохи невдалий ракурс , кулер не закриває роз"єм карти , тільки відкусив шматок , що на фото , бо впирається в сусідні слоти .

Чого шукав кулер на 4 пін ? Щоб підключити його до карти , яка теж 4 пін і зберегти стандартне управління вентилятором

Фішка на кулері трохи більша , ніж роз"єм на карті , відрізати не хотілося від стандартної . Але виявилося , що роз"єм від датчика удару автосигналізацій абсолютно ідентичний . Він був відрізаний і підпаяний до кулера .

Перед тим перевірив тестером розпіновку на платі , вірніше , живлення і масу .

Отже зверху вниз на карті

1. керування обертами

2. датчик обертів

3. +12 В

4. земля

Все підключив і заізолював

Приніс додому . Все стало , вентилятор запустився , нічого не задимілося :_07:

Відразу зайшов в стандартну утиліту Нвідіа і покрутив вентилятором для перевірки роботи і шуму . Все супер .

Закрив системник і ввімкнув гру . Запустив Еверест для моніторингу температур --- цим дивився і раніше .

Відразу , як по замовленню , тихоокеанська карта , де відео грілося найбільше --- 15 хвилин бою --- максимальна температура 57* . :0123:

Такого я не чекав , думав градусів 10 скину . І головне --- ніякого шуму вентилятора . :_02:

Я задоволений .

Обійшлося все --- 50 грн кулер + 5 грн шурупи ( брав різні з запасом ) , паста була . Плюс безцінний досвід . :_07:

Вирішив викласти тут , може кому згодиться . Нічого важкого тут нема , головне -- акуратність . Стружка , яка попаде на плату -- може вбити карту , а той материнку .

Опубліковано

ОДне зауваження. Я б ще пошукав пластинку аля backplate від якогось старого заліза, або ждесь замовити випиляти.

Titan_Fenrir_backplate_sm.jpg

Це для усунення можливого викривлення плати.

Хоча, може й не знадобитися.

Опубліковано

Ніби нема викривлень , хоч кулер важчий за стандартний . Якщо щось таке попадеться --- то поставлю , зайвим не буде .

Та й це мій перший досвід такого роду . :_02:

Опубліковано

в мене немає такого досвіду, зате переймаю чужий. :) Знаю, посто, що мамки так не викривляє. А тут - текстоліт той самий!

Опубліковано

Mykola81, статю ж сам виклав :) бачив радіатори на пам'яті? Купуєш стару материнку типу с370 чи 462 чи сокет 7.

Знімаєш радіатор з Північного/Південного моста. Ріжеш на 4 частини. і маєш радіатор на пам'ять, або на живлення. Навіть на термопасту приліпиш - триматиметься.

Опубліковано

Буду вдячний . Я на Винниченка , 67 .

Куди підійти ?

Станіславського 3. Зупинка за Драмтеатром. 0-50-218-48-тридцять п'ять.

Опубліковано

Рєспект, хоть хтось має прагнення щось модернізувати власними руками і буквальні із нічого.

Ато "купи аселеро" тут хватає а хто дійсно хоче попрацювати руками і не тільки - таких маловато, але переконуюсь, що є, приємно :)

09.jpg

07.jpg

Я хотів оцей взяти, але ніяк руки не доходили...

Можливо твоя стаття буде для мене стимулом :)

До речі, від ваги може прогнутись текстоліт, як тут казалось вище, треба щось із цим придумати, звісно це теоретично але хто знає, чим більша температура графічного процесора, тим більша ймовірність прогину текстоліту а це є майже смерть для відеокарти.

Опубліковано

Я як показав цю силку на російськомовному форумі відразу отримав відповідь типу фейк, не может бить...

• 3 місяця потому...
Опубліковано

Пересипав комп в новий корпус .

Користуючись нагодою поставив радіатор на живлення карти ( дякую Zheny@ за радіатор )

На пам"ять вирішив нічого не ставити , бо чіпи обдуваються основним вентилятором

Фотки з мобілки . :_08:

Закріпив гвинтом М3 через отвір в платі , в радіаторі нарізав відповідну різьбу .

post-9119-0-91035200-1353430517_thumb.jp

post-9119-0-65844700-1353430534_thumb.jp

Опубліковано

Лови .

Вентилятор на авто .

Вимкнув , коли температура застабілізувалася .

При максимальному прогріві в 75* вентилятор не виділяється на фоні системника .

В Вартандері грілася 57*-59* з цим охолодженням і 80* з рідним .

Тобто з рідним в такому тесті грілася би до 90 , а про свист вентилятора я вже мовчу .

post-9119-0-87777800-1353440199_thumb.jp

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...