Перейти до змісту

Тамплієри на Волині. Таємниці Лукова


ODZER

Рекомендовані повідомлення

Декілька років тому з"явилась сенсаційна гіпотеза про фортецю ордену тамплієрів у селищі Луків Турійського району. Можливо,Святий Грааль знаходиться на Волинській землі?

Пропоную розміщувати в цій темі любу інформацію, ссилки, статті , які стосуються цієї тематики..

Ось серія із док фільму "Скарб.ua" про тамплієрів на Волині.

http://www.youtube.c...d&v=qO-sXRz4hAs

Ось декілька статей з різних джерел:

з вікіпедії:

Луків і тамплієри

[ред.]Гіпотеза Возницького

За гіпотезою львівського історика Бориса Возницького, який уже 10 рокiв дослiджує iсторiю лицарського ордену тамплієрів, у ХIІI столiттi у Лукові лицарi заснували фортецю. У книзi англiйського вченого Фалена Нiколсона науковець натрапив на данi, що 1239 року тамплiєри оселилися на Волинi. За його словами, мiсце для замку лицарi вибрали невипадково: село Лукiв - на шляху з Києва до Варшави. А тамплiєри саме поверталися з хрестового походу. У Чехiї та Польщi цей орден з'явився на столiття пiзнiше.

Вiд фортецi залишилися тiльки глибокi рови та мережа пiдземель. Замок не зберiгся, бо вiн був дерев'яний. Нинi на мiсцi замку - туберкульозний медичний заклад, який розміщується у палаці ХІХ століття. Тут лiкують понад сотню хворих iз семи районiв. Для з’ясування цiєї гiпотези потрiбнi розкопки, але вони неможливi, оскiльки в лікарні знаходяться хворі з відкритою формою туберкульозу. Що робити з медичним закладом - наразi вирiшує обласна влада.

Поки перебування тамплiєрiв у Луковi пiдтверджують лише документи. Правки до iсторiї ордену можна вносити тiльки пiсля археологiчних розкопок. Борис Возницький сподiвається знайти тут уцiлiлу зброю та предмети побуту тамплiєрiв. Адже болото, на якому був розмiщений замок, дуже добре зберiгає iсторичнi пам'ятки[21].

[ред.]Піддання гіпотези сумніву

Гіпотеза піддається сумніву, можливо, не дане селище згадується у книзі англійського вченого, а якийсь інший населений пункт з такою ж назвою. Лише у Волинській області - два Лукова: селище Луків Турійського району і село Луків Рожищенського району. Окрім волинських населених пунктів з назвою "Луків" місто з такою ж назвою є в Польщі - місто Луків Луківського повіту Люблінського воєводства. Це місто є значно давнішим за селище Луків (вперше згадується у 1537 році), воно згадується ще у листі Папи Римського Іннокентія ІV від 1254 року. Тому, можливо, саме це місто і згадується у книзі Ніколсона. Безумовно, розкопки у селищі Луків розв'яжуть питання - вони доведуть чи опротестують гіпотезу Возницького.

Ось стаття звідси http://life.pravda.c...2008/06/5/5092/

У ХІІІ столітті лицарі заснували фортецю у селищі Луків на Волині. Тут знайшли залишки мурів та підземель. Для з’ясування цієї гіпотези потрібні розкопки, але вони неможливі, оскільки тут нині туберкульозна лікарня.

Львівський історик Борис Возницький уже 10 років досліджує історію лицарського ордену. У книзі англійського вченого Фалена Ніколсона науковець натрапив на дані, що 1239 року тамплієри оселилися на Волині.

Місце для замку лицарі вибрали невипадково: село Луків - на шляху з Києва до Варшави. А тамплієри саме поверталися з хрестового походу. У Чехії та Польщі цей орден з'явився на століття пізніше.

"Безумовно, що в Європі нічого подібного немає. Тому що він пристосований до тієї місцевості. Дуже цікавий об'єкт. Якби це було на Львівщині, я б вже завтра почав там якісь роботи", - розповів журналістам каналу ICTV директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.

Від фортеці залишилися тільки глибокі рови та мережа підземель. Замок не зберігся, бо він був дерев'яний.

Тамплієри - перші воїни-ченці в Західному світі. Вони не лише боролися за землі, а й навертали людей до віри. У цьому їм допомагав Данило Галицький. А 1256 року Папа Римський заснував у Лукові єпископство.

"Єпископом став Варфоломій з Праги. То можна собі уявити - де Прага, де Рим і тут це село Луків, якого ніхто не знає. І там такі події робилися", - каже Борис Возницький.

Нині на місці замку - туберкульозний медичний заклад. Тут лікують понад сотню хворих із семи районів. Що робити з лікарнею - наразі вирішує обласна влада.

"На території такого закладу розкопки, враховуючи, що тут активний туберкульоз, мені здається, що просто несумісно", - зауважив головний лікар Луківської туберкульозної лікарні Юрій Приступа.

Поки перебування тамплієрів у Лукові підтверджують лише документи. Правки до історії ордену можна вносити тільки після археологічних розкопок. Борис Возницький сподівається знайти тут уцілілу зброю та предмети побуту тамплієрів. Адже болото, на якому розміщений замок, дуже добре зберігає історичні пам'ятки.

За матеріалами ICTV

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Був я в Лукові. Там як добре пошукати не тільки Грааль можна знайти.

Там через дорогу від Луоква є озеро Сомин, так там по ходу Лохнеське чудовисько водиться. Принаймі так писали в газеті. Я правда будучи там декілька раз по тижневі ніразу не зустрів :)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

http://mr-brut.livej...com/257975.html

Ось цитата звідси http://vf-ndc-oasu.u...s/2009-04-22-12

"...Під час круглого столу було піднято питання про археологічні дослідження у смт.Луків Турійського району. Як відмітив директор ВФ ДП НДЦ ОАСУ О.Златогорський тема тамплієрів останнім часом у Європі завдяки творам Умберто Еко та Дена Брауна (і екранізації "Коду Да Вінчі") набула занадто великого розголосу і популярності. Не дивно, що знайшлися "послідовники Грааля" і на Україні. Ні літописи, ні іноземні джерела нічого не говорять нам про тамплієрів на Волині. До того ж джерело, на яке посилається шановний Герой України Б.Возницький - це лише наукова монографія британської дослідниці Хелен Ніколсон, перекладена на польську мову, яка у тексті хоч і згадує Луків, та лише той, що біля Любліна. Крім того, на території Волинської області є ще один Луків - у Ковельському районі. Що ж до селища Луків, то замок і палац у ньому має історичний та археологічний інтерес. Розкопки були би там цікавими і потрібними. Адже на тій території є культурний шар давньоруського часу (Х-ХІІ ст.), а сам палац і замок побудований полоненими турками, яких привіз герой битви під Віднем, волинський староста Афанасій Міончинський наприкінці 17 століття. Але на сьогоднішній рік Волинська філія вже запланувала проведення близько 20 археологічних розкопок. Тому у селищі Луків в цьому році можливо провести лише розвідку з використанням неруйнівних методів археології - георадару, що є в наявності філії.

Ігор Жук, що є один із ініціаторів пошуку тамплієрів на Волині повідомив присутніх, що головне джерело таких пошуків - не книжка Х.Ніколсон, а каміння вагою по 6 тон, виявлені Б.Возницьким у Закарпатті з таємничими написами. "Ми зламали шифр, прочитали написане, але поки не розкриваєм всі карти, не публікуємо - щоб чорні археологи не знищили тамплієрську пам'ятку... Це відриття, -заявив він, - буде більш вагомішим, ніж відкриття гробниці Тутанхамона". На його думку, у смт.Луків тампієри заховали Грааль. ..."

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Був я в Лукові. Там як добре пошукати не тільки Грааль можна знайти.

Там через дорогу від Луоква є озеро Сомин, так там по ходу Лохнеське чудовисько водиться. Принаймі так писали в газеті. Я правда будучи там декілька раз по тижневі ніразу не зустрів :)

Поки це все лише гіпотези. І проведені дослідження в найближчий час або спростують, або підтвердять ці припущення. Та й гіпотези ці висуває людина, яка має неабияку вагу в науковому світі.

Що стосується Сомина... Ось одна з чисельних статей про це чудовисько. http://ufodos.org.ua...g/2009-02-05-25

Що там правда, а що вимисел - тяжко сказати. Адже таку інформацію треба перевіряти. Але диму без вогню не буває.

Глибина озера сягає 56 м ( Світязь - 58 м), а між волинськими озерами мережа карстових підводних печер .

Отже, тамплієри сховали скарби на дні озера Сомин, і охороняє їх волинське Чудо-Юдо. :))))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Отже, тамплієри сховали скарби на дні озера Сомин, і охороняє їх волинське Чудо-Юдо

а зверху скарби прикрили літаючою тарілкою :_07:

ODZER, вибачай не стримався))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Отже, тамплієри сховали скарби на дні озера Сомин, і охороняє їх волинське Чудо-Юдо

а зверху скарби прикрили літаючою тарілкою :_07:

ODZER, вибачай не стримався))

прикріпили літаючою тарілкою хто? - йетті.:))

Жарти-жартами, але те, що стосується Лукова - час покаже. Це не просто "газетная утка" придумана журналістами, і Возницький теж дядко не з вулиці.

Ось у вікіпедії про Возницького http://uk.wikipedia....%B2%D0%B8%D1%87

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я сам з Лукова, скажу чесно не там копати треба, хоча хто що шукає))) Під костелом св. Анни є декілька підземних ходів в різні напрямки, мож там десь грааль??? А відносно чудовища з Сомина, знали б ви скільки там алкоголю вживають, ще і не таке б придумали!

А так як там багато Євреїв проживало то треба золото шукати)))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...
Жарти-жартами, але те, що стосується Лукова - час покаже.

В червні їду на декілька днів рибалити туди. Ось подивимось де ваше чудо-юдо))

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...