Перейти до змісту

Відео Луцька


kotykS

Рекомендовані повідомлення

Спочатку хотів назвати тему так, як називається фільм. Але пропоную розширити тему і вкидати сюди відео Луцька пострадянської доби.

Отже. В першому пості пропонується до уваги фільм "Бий, хто цнотливий!" виробництва 1993 року. Фільм розповідає про історію одного вбивства в Луцьку 1648 року. Зйомки відбувалися в тому числі і на замковому майдані, показано Кафедральну і Петропавлівський костел.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А ось ще один фільм із просто шикарними зйомками замку і панорам над ним!

Але не хочеться, щоб всі звертали увагу на кадри Луцька. Тут робота авторів і тему, яку вони розкривають, заслуговує величезної уваги! Бо фактично, що вони зробили? Взяли історію, вдягнули її в художню шкіру із докумнетальним наповненням і назнімали серію фільмів! Та ще й на таку тему! Ото молодці! А зараз ці фільми вже мають додаткове історичне значення, оскільки 90-ті роки (коли робили серію фільмів) давно в минулому...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Додатково до 1 поста для тих, хто цікавиться ширше. Пані Анна Станішевська, про яку розповідає фільм, мала батька Яна Станішевського. Він був доволі значимою фігурою, позаяк займав аж дві важливі посади: луцький ключник і королівський секретар. Мав, звісно, маєтки. І певним чином допомагав розвиткові школи для шляхтянок, яку утримував луцький конвент Святої Бригітти. Монастир із костелом бригідок як пам'ятки архітектури залишилися на Кафедральній. Анна навчалася у тій школі. Але Ян Станішевський помер відносно рано, залишивши Анну ще неповнолітньою. Саме вона у спадок отримала маєтки батька. Подальші події описані в фільмі...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

І продовження. Не менш неймовірний фільм - Я, МИЛІСТЮ БОЖОЮ, ПАН ВОЗНИЙ. При перегляді вас чекають не тільки відомості з історії нашого права, а й деякі оригінальні дані про шкандаль з пасквілем, а також театралізоване лялькове дійство на вечірній Кафедральній початку 90-х! Кадр з прибитим до дверей Пасквілем нагадав історію із 95 тезами Мартіна Лютера на дверях замкового костелу у Вінтерберзі. Який колись був класний Луцьк!!!!!!!

Хто йдеш мимо — стань годину.

Прочитай сюю новину.

Чи єсть в Луцьку білоглова,

Як та пані ключникова?

Хоча й вік подойшлий має,

А розпусти не встидає;

Убирається в форботи,

Леч не дбає про чесноти.

Нащо модли єй, офіри?

Аби були каваліри!

Лиш малженок ідет з двора —

Внет тут молодиков чвора!

З ними учти і беседи —

Не вертайся, мужу, теди!

Ой ти, мужу необачний!

Зроби жоні бенкет смачний:

Змаж ю лоєм з д'хлого хорта,

Ачей, зженеш з шкури чорта:

Смаруй києм над статечность,

Нех забуде про вшетечность.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

а також не забудьте, що майже в усіх фільмах є доволі тривалі зйомки підземель! впізнаються кафедральні. але певно, знімали і під іншими спорудами.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 рік потому...

Невідома Україна. Як судились колись в Україні. Етюди з історії права

Цикл фільмів.

Режисер: Дмитро Богданов

Автор сценарію: Дмитро Богданов

Оператор: Світлана Зінов'єва

«Київнаукфільм» 1993

З допомогою персонажів лялькового театру розкрито функції Возного на Україні у XVI столітті та доля банітів.

У фільмі знімалися: Людмила Мікоян, Петро Савош, Григорій Швець, Сергій Васютинський, Світлана Ламонова, Світлана Перцова, Петро Свіст, в епізодах - актори Волинського обласного театру ляльок.

"Хто не знає свого минулого, той не гідний свого майбутнього" - ці слова видатного українського поета Максима Рильського можно було поставити епіграфом до унікального кіноциклу під спільною назвою "Невідома Україна", що буда створена Национальною кінематекою України.

Був проведений кропіткий пошук в архівах, спецхранах, фондах наукових бібліотек, приватних зібраннях. Знайдено дуже рідкі документи, збережені українською діаспорою та істориками багатьох країн світу. Уважний аналіз і порівнення даних дали змогу авторам поставити кожний фільм на міцний фундамент незаперечних фактів.

Дякуючи цьому циклу "Невідома Україна" представляє собою яскраво, наглядно, переконливо і дохідливо відзняту кіномонографію по історії України. В ній знайде багато цікавого для себе і школяр, і звичайний глядач, і професійний історик.

«Я, милiстю Божою, пан Возний». Фільм 2

Є кадри з Луцьким замком та на вулицях старого міста.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...