Перейти до змісту

Як "бідує" жіночий монастир у с. Зимно (Волинська обл.)


Naruto

Рекомендовані повідомлення

Вирішив викласти свої враження від жіночого монастиря в с. Зимне, який я відвідав 12 жовтня 2008 р.

Трохи історії.

Зимненьский святогорський монастир належить до найдавніших на Україні. За легендою, його заснував князь Володимир, недалеко від міста Володимира.

До складу комплексу входять Успенська церква (1495 – 1550), оборонні стіни з чотирма кутовими вежами та п‘ятьма брамами, трапезна з церквою, школа та господарські будівлі. На північному плато розташована невелика за розмірами Троїцька церква (1465 – 75). Поряд з нею – вхід до печер з підземною Варлаамською церквою. Перша документальна згадка про монастир належить до 1458 року, саме тоді споруджено кам‘яні будинки та оборонні стіни з вежами.

Неподалік від Свято-Троїцької церкви знаходиться вхід до печер, які проходять під Успенським собором і нагадують Києво-Печерські. На їх стінах збереглися написи, які вказують на місця давніх поховань. Головною святинею монастиря вважають Зимненську ікону богоматері. Вона була подарована начебто самим князем Володимиром. Саме цією іконою благословляв Константинопольський патріарх шлюб великого князя з грецькою царицею Анною.

Монастир знаходиться серед мальовничих краєвидів

Пам’ятки архітектури відреставровані та охайні

Територія гарно облаштована

Збудовані трьохповерхові євро келії

Це те, що можна було фоткати. Монастир багатий, реально й це відчутно тільки ти переступаєш ворота. Я був у багатьох монастирях та різних релігійних комплексах нашої держави, зимненський монастир виглядає мільонером. Нажаль не можна було фоткати господарські приміщення (ремонт, меблі, електротехніка просто розкішні ) й гаражі з автівками (гаражів я нарахував 15 штук). Найдешевша машинка яка є в монастирі Smart Roadster. Одним словом не в’яжеться розкіш побачена з монастирем, швидше заміська дача якогось олігарха. Можливо не дарма ходять легенди про касу української масонської ложі яка тут зберігається, й не дарма наші президенти постійно відвідують монастир, що далеко від столиці, з завидною регулярністю.

Тут автор і оригінал.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Викладіть тут фотки, хто може, а то на оригінальному сайті для їх перегляду потрібна реєстрація.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чув, що ігумення цього монастиря родичка Кучми. Фінансовий стан там неслабий, монашки по глухому волинському селу на новенькому ленд-крузері по хліб їздили, людей лякали.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На ЛендКрезерах, Лексусах не бачила, а от на гектарах буряків в чорних одєяніях в 30 градусну спеку- так,особисто. Я не заздрю їх життю і приєднатись до них не маю бажання. Але монастир в них дійсно гарний та доглянутий, а те, що хтось, можливо, щедро жертвує Богу, то ж не заборониш. Надіюсь, вони їх не відбирають, а приймають в дар.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Монастирі сильно змінились, змінилась віра, це не стосується тільки Зиминського монастиря, це "проблема всіх". Тут слід відмітити певний "юридичний" момент існування монахів в монастирях: вони можуть користуватись всім (класними тачками, якісною побутовою технікою, комфортними келіями), але ніщо не може бути їх власністю.

Головна задача монахів і монашок полягає не у важкій праці і показово тяжкій молитві, найважче що є в монастирі - це залишитись в ньому на все життя. Це розповів моєму братові ігумен одного монастиря, коли брат туди вступив, десь до року часу він втік з нього, хоча догляд за ним в плані оздоровлення, харчування, можливостей подорожувати, був набагато вищий ніж в миру.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

нічого не можу сказати з вище-написаного. Заробили тай мають. В свій час матушці був подарований новенький "кубік", але в Польщі (це було років 10-ть назад) її як би так мовити пом"якше, просто"висадили" з нього браткі. Не знаю про "круізерів" та інше, а от вони мають власну техніку, трактор МТЗ, самоскиди. Монашки їздять на "смарті", іншої техніки я не бачив. Хіба-що приховують. Настоятелька монастиря дуже сильно піклується про своє господарство от і має чистоту та порядок, видно що у монастирі присутній господар. Такого господара треба поставити до керування державою, може й пожили б трохи в порядку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...

Диплом Почесного доктора Honoris Causa (№16) Луцького національного технічного університету було вручено настоятельці Свято-Успенського Святогірського Зимненського ставропігійного жіночого монастиря ігумені Стефані (Бандурі).

Рішенням Вченої ради вишу (протокол №10 від 26 березня 2009 року) почесне звання матінці ігумені було присвоєно «за суспільно-значущий вклад у розвиток державного будівництва, видатні заслуги в галузі освіти, науки та культури, вагоме сприяння та великий особистий внесок у становлення і розвиток Луцького національного технічного університету, в посиленні ролі та зміцненні його авторитету як освітньо-наукової та культурної інституції».

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 1 місяць потому...

прикольно! мої теми з опель-клуба дублюють :rolleyes:

а розмови про те, що монашки вкалують і зараблоють... ще є наївні люди!!!

особливо круто звучить про гроші для бога (які йому щедро жертують), цікаво навіщо вони йому???

заховатись в такому монастрирі набагато легше, ніж постійно жити й турбуватись про себе та оточуючих.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 3 тижня потому...

Те що відроджуються святині - це є дуже добре, і не потрібно рахувати чужі гроші. Так, є в них і Лексус, і прикольна хатинка настоятельниці (сам був вчора в Володимирі на екскурсії і бачив), але як правильно підмітив romaxa11 ви навряд чи там затримаєтесь надовго навіть в таких умовах. Плюс не треба упускати той момент, що все ж таки монастирі ведуть своє господарство самостійно, і не потрібно упускати цей момент, хоч які б туди "інвестиції" не йшли.

Але якщо мова пішла про "бідування", тоді дозволю собі повернути дискусію трохи в інше русло.

З самого початку ми заїзжали в Храм Успіння Пресвятої Богородиці, що знаходиться в центрі Володимира - по суті, єдиний діючий жіночий монастир Київського патріархату. От саме для нього назва цієї теми підходить більше. І хоч тих кілька монахинь, які там живуть, зробили вже багато чого, але залишилось зробити ще більше. А на питання щодо меценатства, відповідь була проста: "Всі знатні громадяни міста і не тільки їздять в Зимне, бо той монастир відреконструйований, знаходиться в гарному стані, він у всіх на слуху і це є престижно". Коли ми їхали, настоятельниця бідкалась, що їй дуже потрібна бетономішалка.

То можливо, шановні форумчани-патріоти, допоможемо не словом а ділом. Бо 3,14здіти про високі матерії може кожен, це не колоди ворочати. А як кажуть, з кожного по нитці, голому на сорочку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

То можливо, шановні форумчани-патріоти, допоможемо не словом а ділом. Бо 3,14здіти про високі матерії може кожен, це не колоди ворочати. А як кажуть, з кожного по нитці, голому на сорочку.

попам, монахам і іншим служителям культу я грошей не даю. нехай самі викручуються.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 місяця потому...

Не знаю. Перечитав все вище написане, і кажу своє:

1) є багато людей бідних, які не можуть протягнути свої сім'ї - ці лексуси їм би дуже допомогли!!!

2) для святості людині не потрібні ані лексуси, ані єврокелії(читаємо життя святих).

3) ведуть господарство - це дуже добре (сам люблю працювати).

4) змінилися церкви, монастирі не в кращу сторону(як і сказано в євангелії).

5) дивіться, слухайте і робіть як вони кажуть, але не робіть, як вони роблять.

Сам я людина глибоко віруюча і кажу: Бог - є любов!

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чому ви причипились до Лексусів, працюйте і собі заробите на Лексус. Машини подаровані монастирю.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Чому ви причипились до Лексусів

В даному випадку маю на увазі не тільки монастир! Але якщо я не правий в тому, що сказав вище, то поправте мене будьте-ласкаві.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...