Перейти до змісту

Доляри по аусвайсу

Volyniaka

Рекомендовані повідомлення

В принципі, питання виникло раніше, але з сьогоднішнього дня почало діяти.

Нацбанк зобов’язав фінансові установи з 23 вересня здійснювати операції з купівлі-продажу валюти і дорожніх чеків на суму, що не перевищує 50 тис. гривень, тільки за умови пред’явлення документа, що підтверджує особу.

Відповідні зміни вніс регулятор до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, пише ЛігаБізнесІнформ.

При проведення операцій на суму, що перевищує 50 тис. грн, як і раніше, банк зобов’язаний вказати в довідках та квитанціях:

- Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи,

- Серію і номер паспорта (іншого документа, що посвідчує особу),

- Дату видачі та орган, що його видав,

- Місце проживання (реєстрації),

- Реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності).

Банку (фінансовій установі) забороняється здійснювати операції з продажу іноземної валюти через касу одній особі в один операційний день на суму, що перевищує еквівалент 150 тис. грн.

У той же час зазначені обмеження не поширюються на операції, які здійснюються через банківські автомати самообслуговування.

Меню такого банкомата має містити інформацію про курс валюти і ознаки платіжності банкнот інвалюти.

article.JPG?1310996247.jpg

Голова НБУ Сергій Арбузов Фото bank.gov.ua

"Так бути не повинно. Для мене загадка, навіщо Нацбанк це зробив. Постанова створить ажіотаж", - вважає скарбник одного з банків.

"Це прямий шлях до появи чорного ринку: з міняйлами та липовими паспортами. Люди і так скуповують долари, так ще й спеціально посилюють паніку. Буде, як в Білорусі: у банку - 8,05 гривні за долар, у "бариги" - 8,3", - вважає інший фінансист.

Постанова Національного банку щодо вимоги пред’явлення паспорта при купівлі-продажу іноземної валюти порушує права громадян і є неконституційною.

Про це заявив екс-міністр економіки України, голова Центру ринкових реформ Володимир Лановий в ефірі «5-го каналу», повідомляє ЛІГАБізнесІнформ.

Це неконституційне розпорядження, і треба його скасовувати, оскільки тут втручаються у приватні права — дані про особу. Відбуватиметься збір інформації про людей, це буде класифікуватися, тиражуватися, можливо, продаватися, використовуватися податковою для того, щоб відстежувати тих, у кого які обмінні операції», — зазначив В.Лановий.

«Це все незаконно, це все суперечить у першу чергу Конституції. Національний банк може видавати розпорядження, які можуть поширюватися на комерційні банки, а не на відносини цивільного характеру, якими є купівля та продаж товарних цінностей», — заявив екс-міністр.

Hа мій погляд, це серйозна юридична помилка тих, хто візував це розпорядження», — підкреслив В.Лановий.

Цікаво, хтось буде судитись?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мене от більше цікавить, де гарантії, що якщо я один раз у відділенні банку продам 50$, на мене не повісять оборот за день всього відділення?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мене от більше цікавить, де гарантії, що якщо я один раз у відділенні банку продам 50$, на мене не повісять оборот за день всього відділення?

Льогко!

Ну може й не всього відділення, але...

Більшість бариг тісно співробітничають з начальниками валютних відділів більшості банків, відповідно (при умові непорядності/зацікавленості посадових осіб банку) на паспорт якогось/якихось "лохів" можуть закидувати певні суми валюти. І нехай потім, здавши/купивши 150 долярів не дивуються візиту податкового інспектора/міліції.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Собсно іде підгонка по стандартам рашки (переведення годинників, валюта і т.п).

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А такая круглообширная ряха обязательное условие для вступления на пост головы НБУ??

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

в банках і так черги постійні , так прийде чоловік 10 міняти валюту ,все до обіда дамочки в манікюрах будуть одним пальчиком набирати всі дані з паспорта.

А якщо Гжегош Гженшщкий Кржижановский з відповідною адресою з Тур'ї Ремети ( пачпорт в чужі руки довати не положено),так одного кліента аби до обіда обслужили :rolleyes:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А такая круглообширная ряха обязательное условие для вступления на пост головы НБУ??

ні, це він просто як ділова людина, старається відповідати своєму прізвищу.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Згідно нових правил. Раніше були такі:

MatvienkoVP.jpg316_1.jpg185px-Yuschenko.jpg8.jpgapicturepicture7035.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Сьогодні мене вже ксерокопіювали. :/

Це прекрасний спосіб банки тролити: запустити 10 чоловік з купівлею 10 доларів кожен - всьо, робота відділення на півдня стала!

А щоб не повісити виручку всього відділення на себе, на копії під "Копія вірно" пишемо дату, напис типу "для обміну 50 долларів США", підпис.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

всі до валютчиків ...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А якщо Гжегош Гженшщкий Кржижановский з відповідною адресою з Тур'ї Ремети ( пачпорт в чужі руки довати не положено),так одного кліента аби до обіда обслужили :rolleyes:

А якщо ще в додачу це відбуватиметься в Приваті, де вас питатимуть мобільний номер і відправлятимуть смс...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В деяких банках (не в Луцьку) зразу з паспортом ід. кодік просять :smile-zachot::smile-zachot::smile-zachot:

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А якщо ще в додачу це відбуватиметься в Приваті, де вас питатимуть мобільний номер і відправлятимуть смс...

Вже нє. Без СМС.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

В деяких банках (не в Луцьку) зразу з паспортом ід. кодік просять

...і відео, де клієнт киває головою і каже "Так, я хочу взяти кредит у Вашому банку".

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

На мою думку, це пряма дорога до тенізації валютного ринку в частині купівлі-продажу валюти. Одразу це призведе до завищених курсів у валютчиків, що, в свою чергу, не добре відіб'ється на економіці країни, почастішають напади на них, так як суми з собою вони будуть мати більші.

Одним словом: це нововведення - повна дурня.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не знаю як кого, а для мене ця новина була останньою каплею для переводу тих копійок, що маю, в долЯри - якщо НБУ вдається до таких заходів, значить вони щось знають, що не знаєм ми. ІМХО. І так - за останні пару "кризисних" років я став параноїком в цьому плані...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

І багато знало НБУ в 2008 році? Особливо, коли стався скачок долара? І де зараз ті 74 млрд. доларів, які видавались на рефінасування банків? Чи вони теж тоді знали, що роблять?

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Smith, я там вище паранойю згадував... ;)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Мені щодо сабжу хочеш чи не хочеш проводяться аналогії з Білоруссю - там схожий початок був...

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

А може вони знають це:

Мировой банк уже предупредил, что кризис подбирается и к Украине. По словам главы МБ Роберта Зеллика, большинство стан с переходными экономиками не имеют в своем распоряжении достаточно финансовых инструментов, чтобы оставаться равнодушными к нынешнему спаду в еврозоне и США. "Пока нет никаких оснований прогнозировать повторение ситуации, сложившейся в 2008 году", — парирует украинский премьер. Чтобы успокоить сограждан, правительство едва ли не еженедельно анонсирует принятие новой программы, позволяющей не только предупредить очередной кризис, но и обеспечить успешное посткризисное развитие отечественной экономики. Причем, судя по заявлениям чиновников, команда Николая Азарова детально проработала все сферы — от обеспечения продовольственной безопасности и преодоления бедности, что позволит решить наиболее острые социальные вопросы, до выравнивания внешнеторгового баланса, обеспечивающее устойчивый курс гривны. Однако все готовящиеся мероприятия пока существуют лишь в министерских головах.

і далі там же:

В неофициальной беседе один из высокопоставленных чиновник, к которому "k:" обратились за разъяснениями, уточнил, что план антикризисных мер действительно существует. Но правительство не хочет разглашать его деталей, чтобы не позволить всевозможным спекулянтам сыграть на опережение. Впрочем, убеждая в наличии эффективных планов действий, чиновники явно блефуют, принимая точечные решения "по ситуации". Взять хотя бы недавно введенное НБУ правило относительно покупки инвалюты исключительно по предъявлению паспорта. Многие граждане, желающие перестраховаться от девальвации гривны, но не имеющие высоких официальных доходов, по мнению чиновников, перестанут скупать "зеленые", чтобы не привлекать к себе внимания фискальных органов. Тем самым правительство рассчитывает остановить массовую скупку доллара, ослабляющую нацвалюту и возвратиться в эпоху менял.

повний текст тут

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Інша думка по сабжу:

Влада або спеціально заганяє в тінь тих, хто не хоче діяти відкрито, для отримання податків з тіньового ринку, або намагається відновити систему ретельного контролю за фінансовими операціями громадян, що ще більше свідчить про відхід від демократичних цінностей і повернення до тоталітарної системи.
Система обміну валют за паспортом діє у Росії та Білорусі. В Європі такого правила нема. Виникає питання: що робитимуть фани, які з'їдуться на "Євро-2012"? Навряд чи вони зрозуміють, чому повинні показувати паспорт при купівлі гривень.

За словами юристів, обмінні пункти можуть відмовити іноземцям, якщо у них не буде ідентифікаційного коду. В обмінниках вже зараз кажуть, що продаватимуть валюту лише резидентам, тобто тим, у кого є українська прописка.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Блін, де на вас всіх ксероксів набрати?:blink:

:D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Не знаю як кого, а для мене ця новина була останньою каплею для переводу тих копійок, що маю, в долЯри - якщо НБУ вдається до таких заходів, значить вони щось знають, що не знаєм ми

Може ви цього і не знаєте, але ми знаєм що девальвація гривні питання часу. Доречі, падіння вже почалося.

Але причина нововведення звичайно не в цьому, а в чому - читайте вище мій перший пост.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Прошло уже четыре дня с введения новых правил при покупке или продаже валюты в банках и обменниках. За это время кассирам в обменниках уже порядком надоело требовать паспорта у клиентов, и они продают баксы по старинке. Напомним, с пятницы начало действовать постановление, которое обязывает предоставлять паспорт и ксерокопию первой страницы. Из-за этого возле обменных пунктов возникали очереди, а народ судорожно искал, где снять копию, и платил за это по 50 копеек.

Кассиры говорят, что стараются войти в положение людей и даже закрывают глаза на закон. Повезло и нам — один из кассиров в столичном обменнике поддалась на наши уговоры продать без документов 50 долларов. «Ладно, уговорили. Давайте гривни! — сдалась женщина в окошке. — Небольшие суммы продаем без паспортов, людей жалко. Говорят, что срочно нужно. А если нужно больше сто баксов, отправляем уже делать копию документов».

http://www.segodnya.ua/news/14292538.html

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

http://ukranews.com/ru/news/economics/2011/09/26/53863

Банкиры призвали Нацбанк отменить предъявление паспортов при обмене валюты до 50 тыс. грн

Ассоциация украинских банков попросила Нацбанк отменить требование о предъявлении паспортов при валютообменных операциях до 50 тыс. гривен.

Об этом на пресс-конференции сообщил президент ассоциации Александр Сугоняко.

"Я прошу председателя Нацбанка вернуться в статус-кво. Сделать то, что было ранее. До 50 тыс. гривен был обмен валют (без предъявления паспорта)", - сказал он.

По словам президента ассоциации, обращение к Нацбанку еще не готово, но оно будет подготовлено 26 или 27 сентября.

По мнению Сугоняко, такое решение НБУ принято несвоевременно.

"Когда мы говорим, что происходит дестабилизация валютных рынков в мире, государства не в состоянии обслуживать свои долги, рейтинги снижаются у стран и банков... в это время добавлять этой дестабилизации - это неверно", - сказал он.

Сугоняко считает, что обязывать граждан предъявлять документы при обмене валют можно только при стабильной экономической ситуации.

Напомним, постановлением номер 278, вступающим в силу с 23 сентября, НБУ обязал банки фиксировать фамилию, имя, отчество лица, осуществляющего валютообменную операцию, в справках и квитанциях.

Этим постановлением Нацбанк также увеличил лимит продажи валюты в одни руки с 80 тыс. гривен до 150 тыс. гривен в день.

АУБ спрогнозировал тенизацию валютного рынка после введения требования о предъявлении паспортов при валютообменных операциях.

Так що, може буде діло..

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.

• Створити...