Перейти до змісту

Зустріч одеситів з українським письменником Василем Шклярем


Prekrasnaya

Як Ви відноситесь до книги Василя Шкляра "Чорний ворон.Залишенець"?  

10 проголосували

Ви не маєте дозволу голосувати в цьому опитуванні або переглядати його результати. Будь ласка, войдите або зареєструйтесь для можливості голосування у цьому опитуванні.

Рекомендовані повідомлення

На запрошення Українського клубу Південної Пальміри в місті перебував автор надзвичайно резонансного та довгоочікуваного роману «Чорний ворон. Залишенець» Василь Шкляр.

В Українському академічному музично-драматичному театрі відбулася зустріч громади міста Одеси з письменником. Зал театру, розрахований більш як на 1 тис. місць, був заповнений повністю. І актуальним було прагнення «зайвого квиточка», щоб послухати Василя Шкляра. На літературний вечір приїхали люди із Біляївки, Комінтернова, Південного, Роздільної та інших містечок Одеської області.

Творча зустріч розпочалася з виконання духовного гімну України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни!». А потім вже на сцену вийшов Василь Шкляр і розпочав спілкування із читання напам’ять вибраних сторінок свого роману.

Далі письменник розповідав про героїв - відомих і невідомих, які в страшні 1919 - 1920 роки здобували незалежність для свого краю, своєї Батьківщини. Розповідав про тих «чорних воронів», які на скрижалі долі положили своє життя. Слова «Воля України або смерть!» для них були не лише словами політичного гасла. Ті слова вистраждались і виболіли у душах. І вмерти за Україну - то був єдиний вихід для тисяч українців, які не мислили свого життя в неволі, без свободи, в більшовицькій сваволі…

І фраза про те, що «зал сидів, затамувавши подих», не буде тут метафорою. Бо зал і справді сидів, затамувавши подих. Зал слухав, чув, радів, сумував, дивувався, запитував, переживав, співчував, горював разом з автором. І люди налаштувалися на одну хвилю, тому що кожний із них потребував того одкровення та щирості, які звучали зі сцени.

А потім почався діалог із залом. Глядачі писали записки та підходили до мікрофону, щоб запитати про те, що цікавило, боліло, хвилювало. Запитували і про екранізацію роману, і про тонкощі визвольної боротьби українського народу, і про роль жіноцтва в подіях 20-х років, і про наше нерадісне сьогодення…

Мова йшла і про суперечливі моменти роману, і про необхідність пошуків історичної правди. Майже 2 години автор відповідав на питання своїх читачів. Він також приймав слова пошани та захоплення від одеситів. Близько 70 питань було поставлено під час зустрічі. Василь Шкляр досить трепетно ставиться до записок своїх глядачів-читачів, завжди забирає їх з собою.

І ще один цікавий момент. Василь Шкляр у квітні, під час вшанувань героїв-холодноярівців, познайомився з одеситами, які вперше приїхали досить чисельним складом до Холодного Яру. Серед них були й учні Одеського юридичного ліцею разом з викладачем Олександром Навроцьким. Саме в Холодному Яру ліцеїсти несли почесну варту біля меморіалу героїв-холодноярівців.

Василь Шкляр привітав молодих одеських однодумців. Для 14 - 16-річних дітей подібна увага була не просто приємною, а і важливою та необхідною. Бо молоде покоління саме зараз потребує тих, «з кого життя писати».

Одеський політик та громадський діяч, один із лідерів «Чорноморської ініціативи» Андрій Юсов звернувся до присутніх і сказав: «Сьогодні в цьому залі твориться українська нація. Кожний із нас щоденно бореться і підтверджує своїми вчинками, що ми справжні громадяни своєї країни. Є багато речей, що нас роз’єднують, але об’єднує нас Україна та любов до свободи. І сьогодні із цього залу ми вийдемо більш вільними і більш справжніми…»

Від імені організаторів вечора-зустрічі Василя Шкляра привітали члени правління Українського клубу Одеси Зоя Казанжи та Сергій Гуцалюк. Я, Зоя Казанжі (вибачте за автоцитату), сказала, зокрема, таке: «Більше тисячі одеських гарячих сердець сьогодні прагнуть зігріти Холодний Яр. Бо пам’ять про знівечені та загублені душі во ім’я нас, сьогоднішніх, не може залишати байдужими чи спокійними. Глибока пошана за те, що ви нам допомогли відчути себе, поважати себе і гордитися собою!..»

Український клуб Одеси подарував письменнику Василю Шкляру символічне горнятко з логотипом клубу, сертифікат-подяку та книжку «Чорноморська хвиля української революції: провідники національного руху в Одесі в 1917 — 1920 рр.». авторів-одеситів: кандидата історичних наук, доцента Тараса Вінцковського, доктора історичних наук, доцента Тараса Гончарука, кандидатів історичних наук, доцентів Анатолія Мисечка, Олександра Музичка, доктора історичних наук, професора, завідувача кафедрою Вадима Хмарського.

На зустрічі з письменником Василем Шклярем було повідомлено, що всесвітньо відомий режисер Єжи Гофман дав згоду на екранізацію роману «Чорний ворон». В Україні за ініціативи громадськості почався збір коштів на створення фільму. Свій внесок зробили і одесити, зібравши вчора близько 14 тисяч гривень.

Після завершення зустрічі, під час автограф-сесії, яка продовжувалася майже годину, Василь Шкляр підписав книжки всім бажаючим. Також книжки з авторськими написами були передані в бібліотеки міст Південного, Роздільної, Біляївки, Комінтерного та Одеси.

Після зустрічі з громадою Одеси Василь Шкляр сказав: «Одеса мене вразила і схвилювала! Мої зустрічі з читачами пройшли майже у всіх великих містах країни. Але сьогодні була найбільша зала і найбільша кількість народу! І хто мені скаже, що Одеса – не українське місто?!.»

Автор: Зоя КАЗАНЖІ, медіаексперт

post-9494-0-76591300-1307475585_thumb.jp

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...