Перейти до змісту

Willie Mae (Big Mama) Thornton


Tolik_lt

Рекомендовані повідомлення

недавно, риючись на сайті http://www.neformat.com.ua/ у розділі джаз/блюз, під час перегляду списку виконавців натрапив на цікаве ім"я - Big Mama Thornton. Класно звучить:) відразу уявилась повна жвава чорношкіра жінка(бій-баба) з низьким голосом  :) Сходив на ТиТрубко і такі да, знайшов оце

http://www.youtube.c...t=ML&feature=BF

офігітєльно, нє? я зацікавився нею, трішки порився, почитав послухав. Відомостей про неї не так ужей багато.

Уіллі Мей Торнтон (Willie Mae Thornton) народилась 11 грудня 1926 року в Монтгомері, штат Алабама у багатодітній родині, була однією з семи дітей. ЇЇ батько прислуговував у церкві, а мати співала у церковному хорі.Звичайно, що дівчатко з  ранніх років вбирала  в себе багату музичну культуру негритянської церкви, та й церковний хор завжди був прекрасною вокальною школою. Але тягнуло її, все ж, зовсім у іншу сторону .

В 14 роківт Уіллі Мей виграла місцевий аматорський конкурс співаків; продюсер з Атланти Семмі Грін помітив її і запропонував работу у своєму шоу "Hot Harlem Revue". Вона без роздумів полишає домівку. З цією труппою Уіллі Мей мандрувала цілих сім років, а у 48-у осіла в Х"юстоні, столиці Техасу, і вирішил розпочати сольну кар"еру. За сім років мандрів вона стала професійною досвідченою співачкою, до того ж, навчилася грати на барабанах та.. губній гармоніці:)

У 1951 році її підпитсує лейб "Peacock" і вона співпрацює з композитором і продюсером Джонні Отісом (Johnny Otis) , а у 52-му записує з його бендом песню "Hound Dog"(відео вище), що миттєво злетіла на перше місце у ритм-енд блюзовому хіт-параді Біллборда.

Через три роки цю пісню заспіває Елвіс, і хіт стане всесвітньовідомим. Ось його версія:

http://www.youtube.c...feature=related

дішовий рокенрольчік вийшов, IMHO. але по відео бачимо, шо дєвушкам нравиця.

До речі, за авторство цієї пісні булас правжня  війна між Джонні Отісом і тандемом Лібер-Столлер, що писали для Елвіса. Існує версія, що Лібер і Столлер спочатку віддали пісню Біг Мамі, а через три роки Елвісу. Хоча знавці стверджують, що річ ледь не народна.

Сінгл з цією піснею у виконанні Торнтон розійшовся двомільйонним тиражем, а за цей запис вона отримала всього 500 доларів, роялті з продажів тоді не було й у згадці.

Вона гастролювала з бендом Отіса. Під час виступів у Ню Йорку, у залі Аполло отримала прізвисько Біг Мама- так як була високою повною жінкою:) Воно приклеїлось до неї, і так її називали навіть тоді, коли вона стрімко схудла, і тоді, коли у старості взагалі була худою наче тростинка.

У шістдесятих роках популярність блюзу падала, відповідно, зменшувалась і ппулярність Біг Мами. Вона переїхала у Сан Франциско, де виступала здебільшого у клубах, часом у великих залах. У 1967 році Дженіс Джоплін виконала пісню Ball and Chain авторства Біг Мами, що додало Торнтон популярності.

http://www.youtube.c...h?v=CO0f2Yb7DAY 

Коли Біг Мама виконувала цю річ на концертах, то завжди присвячувала її Джоплін, але, кажуть, не з приязні, а з кон"юнктурних міркувань.

У 65-му і 72-році Мама бере участь у «American Folk Blues Festival», великому щорічному турі американських блюзменів Європою. У 65у записує у лондоні один зі своїх кращих альбомів, який так і називається In Europe. Наступного року вона записує  «Big Mama Thornton with the Chicago Blues Band», де їй акомпонують такі зірки як Мадді Уотерс і Латнін Хопкінс. У 1975 виходить цікавий , і наймогутніший живий альбом Біг Мами - "Jail"(Тюрма). Назва не випадкова- запис здійснювався під час двох благочинних концертів у тюрмах. Ну, що поробиш, що для наших блатняк, для їхніх- блюз(когда хорошему человеку плохо)  :D

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Біг Мама виступала і записувалась майже до самої смерті. Була одинокою, замкнутою, багато пила, що звичайно підточувало її здоров"я, носила чоловічий одяг.  Виступила 1983го на Ньюпортському Джаз-фестивалі, а 5 липня 1984 померла від серцевого нападу у Лос Анжелесі у будинку, де знімала помешкання. Того ж року була прийнята до Залу Слави Блюзу.

Ось її живий запис 1971 року, все той же легендарний Hound Dog

а ось записи з її останнього шоу 14 квітня 1984 року

Hound Dog 

і до болю щемний, ніби прощальний Ball and Chain

здається, від неї лишився лиш блюз

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Big Mama Thornton - Ball N' Chain (1965)

нище:

Big Mama Thornton - In Europe (1965)

Big Mama Thornton - With The Muddy Waters Blues Band (1966) [Live]

Big Mama Thornton - Jail (1975)

Ken McMahan - Ball & Chain (1998)

Big Mama Thornton - The Way It Is (1970)

Big Mama Thornton - The Original Hound Dog (1952)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 тижня потому...

а ось вам ще один веселий життєствердний номер від біг Мами

http://www.youtube.com/watch?v=JhyjFfZTGHk&feature=player_embedded

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...