Перейти до змісту

Репортери без кордонів: Янукович згортає свободу слова


BIKTOP1970

Рекомендовані повідомлення

   Міжнародна організація ''Репортери без кордонів'' стурбована погіршенням свободи слова в Україні після приходу до влади нового Президента Віктора Януковича, мовиться в прес-релізі організації.

   ''В останні три місяці сталося серйозне повернення до залякування і фізичних нападів на журналістів, а також перевищення повноважень відносне масс-медиа'', — наголошується в прес-релізі.

   ''Репортеры без кордонів'' виражають свою підтримку відкритому листу, направленому 17-а журналістами телекомпанії ТВі Віктору Януковичу з вимогою припинити втручання в роботу мас-медіа з боку СБУ. Журналісти ТВі поскаржилися на переслідування СБУ і звинуватили цю установу в захисті особистих і бізнесових інтересів голови СБУ Валерія Хорошковського.

   Міжнародна організація також стурбована необгрунтованим рішенням про ліквідацію Національної комісії по утвердженню свободи слова і розвитку інформаційної галузі при Президентові України. Вона була розпущена на підставі указу Президента. ''Пан Янукович повинен пояснити цей крок і сформулювати свою політику стосовно масс-медіа'', — підкреслюється в прес-релізі.

   ''Репортеры без кордонів'' закликають Президента підтримувати свободу слова, яка передбачена українською Конституцією і багаточисельними договорами і конвенціями, підписаними Україною. ''Президент повинен змінити своє відношення до медіа і відновити тенденцію декількох останніх років за збільшенням свободи слова'', — йде мова в прес-релізі.

   Як відзначають ''Репортеры без кордонів'', за останні дні в Україні було зафіксовано декілька випадків арештів і нападів на журналістів. Так, директор газети ''Експрес'' (Львів) був затриманий в своєму будинку вранці 12 квітня особами в цивільному одязі, що назвали себе міліціонерами. Коли ж журналісти цієї газети прибули на місце події, показали свої журналістські посвідчення і попросили пояснити причини затримання, міліціонери побили їх і розбили редакційну камеру. 

   ''Репортеры без кордонів'' шоковані фізичним нападом на Бориса Брагинського, журналіста ''9 каналу'' Дніпропетровська. Його побив невідомий поряд з приміщенням телеканалу 12 квітня. Журналіст, який із-за побоїв не зможе працювати близько тижня, переконаний, що напад пов'язаний з його професійною діяльністю.

   Два журналісти — Ігор Мірошніченко з телекомпанії ''Поверхность'' і Андрій Мохник з газети ''Свобода'', а також знімальна група ''Нового каналу'' постраждали під час прес-конференції в Українському будинку 8 квітня, нагадують ''Репортеры без кордонів''. 

   Крім того, 8 квітня, коли кореспондент телеканалу СТБ Сергій Андрушко спробував поставити питання начальникові Головного управління житлового господарства КГГА Володимиру Стороженко, останній вирвав у нього мікрофон і викинув в смітник.

   Окрім ТВі, діяльність двох телекомпаній опинилася під загрозою, відзначають ''Репортеры без кордонів''. ''Автор-ТВ'', незалежна телекомпанія в Дніпродзержинську, вимушена була припинити трансляцію програм після того, як місцева влада вирішила припинити контракт на оренду приміщення на 6 місяців раніше її закінчення. Директор телекомпанії Людмила Качанова розцінює цей крок як спробу залякати журналістів. За її словами, місцева влада розглядувала телеканал як вороже налагоджений з тих пір, як в березні 2008 року був вибраний новий мер міста. 

   Крім того, в Ілічевську Одеської області місцевий телеканал ''Глас'' вимушений був припинити трансляцію програм у зв'язку з тиском з боку місцевої влади, відзначають “Репортери без кордонів”.

По матеріалах УНІАН

Оригінал посилання: http://obozrevatel.c...4/16/362408.htm

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...