Перейти до змісту

На Волині відкрили електронну базу розсекречених матеріалів СБУ


pura

Рекомендовані повідомлення

В Управлінні СБУ у Волинській області розпочав роботу інформаційно-довідковий зал розсекречених архівних матеріалів.

Як зазначив під час прес-конференції начальник УСБУ у Волинській області Віктор Андрейчук, електронна база даних інформаційно-довідкового залу, яка складається з 5-ти компонентів (документи, фотоархів, наукові видання, виставки та презентації, матеріали ЗМІ), містить всі розсекречені матеріали Галузевого державного архіву СБУ періоду з 1917 по 1991 рік.

Архів діє лише у локальній мережі, тому його не можливо переглянути у режимі он-лайн через мережу Інтернет, а лише завітавши до СБУ. Файли розміщені в електронному варіанті у форматі PDF. Відповідний архів діє на основі спеціальної програми, що пришвидшує знаходження необхідних документів за різними категоріями пошуку. А всі матеріали архіву систематизовано й об’єднано тематично у відповідних папках – «Голодомор 1923-33 років», «Діяльність ОУН-УПА», «Репресії в Україні», «Друга світова війна», «Дисидентський рух».

«Представлено понад 23 гігабайти інформації, які містять понад чотири тисячі розсекречених документів, понад тисячу фотоматеріалів, понад 100 науково-дослідних видань, при цьому база даних постійно оновлюється», – каже очільник УСБУ

Довідкова зала у приміщенні УСБУ обладнана трьома комп’ютерами, два з яких дозволяють одночасно працювати з базою кільком користувачам, що матимуть можливість роздруковувати копії документів та записувати їх на будь-які електронні носії інформації. Присутній на відкритті центру голова Волинської облдержадміністрації Микола Романюк назвав цю подію «неординарною». «Ми повинні знати правду, повинні знати історію, якою вона була. І саме ця інформаційна база надасть таку можливість нашим громадянам, особливо молодим», – заявив волинський губернатор.

Під час офіційного тестування локальної системи архіву, Микола Романюк зізнався, що вже два роки шукає місце поховання політично репресованого діда. «Він, будучи сільським старостою, свого часу збирав зерно для Української повстанської армії. За це його засудили на 20 років каторги і 5 років позбавлення права проживання на території України», – заявив волинський губернатор та повідомив журналістам, що попросив Віктора Андрейчука посприяти у пошуку архівних матеріалів, які містять будь-яку інформацію про долю його діда у Рівненському УСБУ. «Мій дідусь у 1993 році реабілітований і виявилося, що у відношенні в його справі було написано про те, що родичів він не має, тому це ускладнює пошуки поховання», – розповів Микола Романюк.

Інформаційно-довідковий зал Управління СБУ у Волинській області працюватиме з 14.00 до 17.00, окрім суботи, неділі та святкових днів. При користуванні електронною базою кожен присутній мусить заповнити анкету від відвідувача, яка допоможе швидше знайти розсекречені матеріали архіву СБУ.

ЗІК

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...