Перейти до змісту

Бізнес та економіка: Підсумки 2008 року


b0rg

Рекомендовані повідомлення

icon_plus_1.gifвід Корреспондент.net

Бізнес та економіка: Підсумки 2008 року від Корреспондент.net

У переддень Нового року Корреспондент.net публікує огляд найважливіших подій бізнесу та економіки року що минає. 2008 рік став для українців роком великих потрясінь.

Шок року

Найбільшою несподіванкою року став прихід світової фінансової кризи в Україну. Зважаючи на поведінку вітчизняної влади, чого-чого, але економічних проблем у країні вони цього року мабуть не чекали. А коли представники влади усвідомили масштаби лиха, відразу ж перепрофілювались у коментаторів-економістів, і на ток-шоу замість розповідей про проблеми політичних еліт країни почали коментувати економічний жах, який вирує в Україні.

Після падіння рейтингів країни в списках міжнародних агентств українська влада почала переглядати прогнози економічного розвитку. Промислове виробництво впало до рівня початку 90-х, зростання ВВП ледве не пішло в мінус, інфляція набирає обертів. Українська економіка опинилася в списку найбільш постраждалих у результаті кризи країн.

Не витримала кризи і національна валюта, стрімке падіння якої стало величезним ударом практично для усіх українців.

Коли в червні долар за день подешевшав до рівня 4,5 гривень, ціла країна, яка звикла жити в прив'язці до долара, почала звикати рахувати все в гривнях. Ринок нерухомості також терміново перейшов на гривневі розрахунки. У країні зросли ціни на продукти харчування.

Наприкінці жовтня на тлі глобальної фінкризи національна валюта почала стрімко дешевшати. За два тижні листопада гривня подешевшала на 30% і досягла рівня 7,5 за долар. Ринок нерухомості оперативно перейшов на долари, а продукти харчування знову подорожчали, як завжди трапляється під час катаклізмів.

Продукти харчування подорожчали

У середині грудня гривня "схудла" більш ніж удвічі: вартість долара на готівковому ринку сягала 11 гривень, але, після того як Президент розкритикував політику НБУ, наступного дня долар в обмінниках впав до 6,70 - 7 гривень.

На даний момент національна валюта залишається вкрай нестабільною і мало хто в країні бере на себе сміливість робити точні прогнози на наступний рік. Однією з причин відсутності прогнозів банкіри називають відсутність реальних економічних пріоритетів і програм, а також ручне управління як курсом, так і економікою країни в цілому.

Головна подія року

Це почалося зовсім непомітно, ще навесні. Тоді з'ясувалося, що багато американців мають невиправдано велику кількість кредитів. Світові економічні гуру тоді попереджали, що це може закінчитися погано, однак суспільство споживання нікого не хотіло слухати.

Буря здійнялася в середині вересня. І знову, через кредити. Коли збанкрутував перший інвестбанк - Lehman Brothers, ніхто й не думав, що це тільки початок.

У США уряд вирішив допомогти хоча б системоутворюючим корпораціям, і вже за кілька тижнів міністр фінансів США Генрі Полсон заявив, що план допомоги економіці почав діяти. В Європі все було трохи по-іншому. ЄС виявився не здатним вибудувати спільну лінію оборони, і в Європі відбувся перший крах раніше дуже надійної економіки. Першою впала Ісландія, що чимало стурбувало всю Європу, громадяни якої зберігають не один мільярд в банках цієї країни.

Після Ісландії, про можливе банкрутство заявляла Латвія. Але офіційне визнання дефолту цілої країни почули не звідти, а з іншого півкулі - Еквадор не зміг розрахуватися з боргами в сумі 200 млн доларів.

Водночас, вже багато держав світу заявили про рецесії. Серед них Італія, Франція, США, Росія. Також рецесію виявили в 30-ти американських штатах. Дивом вдалося уникнути рецесії Німеччині, яка почала допомагати економіці на законодавчому рівні.

Нинішню світову фінансову кризу порівнюють з часом Великої депресії 30-х років. За даними Світового банку, Глобальна рецесія торкнеться і багатих, і бідних країн, однак найбільше вдарить по країнам, що розвиваються.

Світова фінансова криза вдарила і по цінам на сировину. Найбільш відчутно впали ціни на нафту. Ще в середині 2008 року ціна чорного золота досягала своєї рекордної позначки - $ 147 за барель. Але вже на початку вересня нафта впала нижче $ 100, а до кінця грудня - до неймовірних $ 35 - $ 37.

Крім того, восени кризу спіткала і металургійну галузь. Через падіння попиту і зниження цін найбільшу кількість збитків зазнали великі орієнтовані на експорт виробники металу. Серед найбільш постраждалих - знову-таки Україна, 40% ВВП якої становив саме експорт металу.

Втрата року

Втратою року для багатьох українців стала можливість легко отримати кредит. Хвиля невиплат за кредитами у США, яка розпочалася ще в 2007 році і стала передвісником світової фінансової кризи, змусила НБУ взятися за регулювання ринку кредитування в країні.

Якщо на початку 2008 року Україна вийшла на європейський рівень по кредитуванню населення. За даними компанії GFK, на початок 2008 року близько 15% українців мали кредитні зобов'язання. Водночас, свої гроші в банках на депозитних рахунках зберігає близько 4% населення. Саме це і спонукав НБУ проконтролювати ситуацію з наявністю грошей в українських банках.

НБУ для захисту банків на початку 2008 року прийняв постанову № 368, в якій у півтора рази збільшив рівень ризику для валютних позик, що призвело до того, що банки припинили видавати іпотечні позики в гривні.

Незважаючи на різке падіння кредитування населення після вжитих заходів, 23 червня 2008 року НБУ оприлюднив проект постанови, яка зробила невигідним видачу банками кредитів без початкового внеску. Такі кредити апріорі починають вважатися такими, що не повертаються. Кредитування населення пішло на спад, і вже в кінці листопада такий вид кредиту, як іпотека канув у Лету.

НБУ пояснював свої кроки небезпекою повторення в Україні тієї ситуації з кредитами, яка призвела до краху американської економіки.

Вже в середині грудня НБУ ввів низку обмежень для кредитування в іноземних валютах. Регулятор підвищив коефіцієнт резервування за кредитами і зобов'язав банки резервувати відповідні суми за новими кредитами на окремому рахунку в Нацбанку. На даний момент банкіри прогнозують, що кредитування може повернутися лише ближче до літа 2009 року.

Недобудови року

Світова фінансова криза, вдаривши по банкам, перейшла на світовий ринок нерухомості. Один з ударів прийшовся на Москву. Так, в кінці листопада, у зв'язку з важкою ситуацією на фінансовому ринку компанія Russian Land прийняла рішення призупинити будівництво вежі Росія в діловому центрі Москва-Сіті, яку планувалося завершити до 2012 року. За задумом головного архітектора проекту Нормана Фостера, вежа повинна стати найвищою будівлею в Європі і другою за висотою в світі.

Крім того, російська компанія Mirax Group, автор проекту хмарочосів, які обертаються, через економічну кризу заявила, що заморозить свій єдиний проект у Києві, який знаходився в стадії будівництва.

Мова йде про будівлю, яка повинна була стати найвищою в Україні - 46-поверховий комплекс Mirax Plaza у Києві.

Криза серйозно торкнулася і ринку житлової нерухомості. В Україні до кінця 2008 року можуть бути призупинені до 70% проектів у сфері будівництва, спрогнозував наприкінці листопада голова ради директорів Української будівельної організації Лев Парцхаладзе, визнавши, що наступний рік теж буде непростим.

Криза на ринку нерухомості викликала падіння цін на житло в Україні. Але на тлі ситуації з кредитуванням і падінням гривні ця ситуація вже могла потішити далеко не таке число людей, як раніше.

Холодомор року

Леонід Черновецький, тріумфально переміг на позачергових виборах мера Києва, з усмішкою на обличчі запевняв киян, що взимку їм не страшні холоди. Незважаючи на запевнення мера, в середині грудня відбулися відключення гарячої води та тепла по цілому місту. Причиною заморозків в столичних будинках стали борги міста перед компанією Київгаз, яка, у свою чергу заборгувала Київенерго, не сплативши за блакитне паливо з державним монополістом - Нафтогазом.

Ніхто так і не з’ясував хто винен у ситуації. Втім, у заплутаній схемі газових боргів кияни зрозуміли єдине: температура в квартирах ледь трималася на відмітках вище нуля, в той час як мер наче мантру повторював запевнення в тому, що ситуація під контролем.

Крім холодного душу в середині грудня у Києві після другого пришестя Черновецького також відбулися рекордні за всю історію незалежності України підвищення тарифів на проїзд у громадському транспорті, - ціни на тролейбусні, автобусні та трамвайні квитки, а також жетони метро, відразу підскочили в чотири рази - До двох гривень за поїздку.

Варто віддати належне послідовності столичного градоначальника: вирішивши не зупинятися на досягнутому, в кінці року він виступив з ідеєю про підвищення тарифів на комунальні послуги втричі з січня 2009 року. І хоча проти такого цінового витку вже висловилися Кабмін і АМКУ, надії на те, що мер перегляне своє рішення, практично не залишилося.

Питання року

Вартість газу, імпортованого з Росії в Україну, в 2008 році становила $ 179,5 за кубометр, це значно нижче європейського рівня. На початку жовтня прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко під час переговорів з російським прем'єром Володимиром Путіним погодилася на те, щоб ціни зросли до ринкового рівня впродовж трьох років.

Здавалося, що після теплої зустрічі Путіна і Тимошенко в Москві, російсько-український газовий конфлікт, який триває не перший рік фактично вичерпано. Але не так сталося, як гадалося.

З'ясувалося, що Україна і Росія вже вкотре напередодні підписання договорів на наступний рік повинні вирішувати питання боргу. На початку листопада стало відомо, що Україна заборгувала близько 2,4 млрд. доларів за газ, який постачався з вересня.

У середині листопада російський президент Дмитро Медведєв дав розпорядження голові правління Газпрому Олексію Міллеру стягнути з України борг за газ.

Українська влада, в свою чергу, списала всі борги на посередника, компанію RosUkrEnergo. Остання ж заявила, що до боргів не причетна.

Газпром поставив Україні ультиматум сплатити борг до 1 грудня.

Почалися переговори і з'ясування, хто кому скільки і за що боргує. 18 грудня Газпром погрожує відключити Україні Газ на Новий рік, після чого злякалася Європа і закликала якомога швидше врегулювати питання погашення боргів, згадавши про відключення 2006-го.

До 19 грудня Україна виплатила $ 1 млрд. боргу з $ 2,4 млрд. заборгованості за газ, який отримала ц вересні, жовтні та листопаді. З урахуванням грудня Газпром оцінює суму боргу в 3,2 мільярда доларів. Газпром заявляє, що Україна до кінця 2008 року не планує виплачувати решту боргу. Так що питання "Перекриють - не перекриють?" для України залишається відкритим.

Піонери року

У той час як українські політики погрузли в чварах і взаємних звинуваченнях, в країні сталася тиха революція - на ринку авіаперевезень: у 2008 році в Україну прийшла зареєстрована в Британії угорська авіакомпанія Wizz Air, яка зробила літак воістину доступним видом транспорту.

Концепція low-cost-авіаперевезень, на якій ґрунтується робота Wizz Air-Україна, вже давно популярна у цілому світі і передбачає мінімальні ціни на квитки за максимальної економії на всіх супровідних сервісах, за які платять пасажири звичайних авіакомпаній. Таким чином, заплативши, наприклад, 200 гривень за квиток з Києва до Одеси, пасажир відмовляє собі в задоволенні випити соку в салоні літака, однак, прибуває на місце призначення рівно у вісім разів швидше, ніж пасажир поїзда, квиток у купе якого коштує все ті ж 200 гривень. Результат такої політики - очевидний: сьогодні Wizz Air літає в чотири українські міста, а з січня нового року починає польоти в Європу за ціною 199 гривень за квиток.

Після приходу Wizz Air на український ринок міністр транспорту Йосип Вінський пообіцяв, що вже скоро в країну прийдуть ще кілька low-cost авіакомпаній, однак, титул піонера бюджетних авіаперевезень в Україні все одно залишається за Угорщиною.

Повернення року

На початку року Кабмін на чолі з Юлією Тимошенко пообіцяв піти у відставку в разі, якщо за два роки не віддасть заощадження колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР.

Максимальна сума компенсації - 1 000 гривень, яку в народі одразу ж охрестили Юліїною тисячею. Політики в черговий раз почали говорити про те, що Тимошенко заробляє собі бали з допомогою популістських кроків, а деякі експерти - попереджати, що термінова виплата внесків Ощадбанку може найбільш негативним чином вплинути на українську економіку.

За Юліїною тисячею до відділень Ощадбанків по всій країні вишикувалися черги, які здебільшого складалися з пенсіонерів. Для деяких людей похилого віку, похід в банк за компенсацією виявився останнім - п'ятеро чоловік померли або по дорозі в банк, або в чергах.

Українцям з виплатою знецінених вкладів Ощадбанку СРСР пощастило більше ніж росіянам - ще в березні 2008 голова правління Ощадбанку Росії Герман Греф заявив, що банк Сбербанк России не хоче відповідати за зобов’язання Ощадбанку колишнього СРСР.

В Україні ж виплата знецінених вкладів триває. Як стало відомо газеті КоммерсантЪ-Україна, 10 грудня Кабмін виділив Ощадбанку на виплати ще 400 млн грн, що дозволить отримати Юліїну тисячу ще 400 тис. чоловікам, або 3,33% 12 млн вкладникам, чиї дані були внесені до реєстру Ощадбанку до кінця жовтня.
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...