Перейти до змісту

тюнінг двигуна лада калина 1 покоління

Рекомендовані повідомлення

Опубліковано

Доброго дня.

Дуже люблю свою машинку - Ладу 1118.

Двигун в ній 1,6 8V - низовий на 82 кс.

Хочеться тюнінг, але не 16V.

Замітив закономірність: 2108=82х71; 1118=82х76; нива=82х80; веста=82х84;

Хочу взяти блок від ниви з ходом поршня 80 мм, зробити кастомну головку на 3 клапани на циліндр (1 великий впускний і 2 малих випускних з попутним збільшенням пропускних каналів на 7 %) і 2-ма свічками на циліндр. Грм зробити на шестернях від 8V, впуск і випуск - павуки. З прошивкою - незнаю, так як впуск буде від8v, а випуск - від 16v. Тут буде потрібна якась модифікація.

По моїх підрахунках, КСи збільшаться з 82 до приблизно низових 92, що дасть змогу "колупати коробку" і збільшити колеса до наступного типорозміру, так як в арку вони влазять.

Поки потрібні загальні поради, чи варто це взагалі робити, чи краще взяти якогось mazda l8-de чи 4g93 і підігнати під калиновські параметри.

ps: на фото андроід-магнітола, яку я монтував 2 місяці по вихідних з нуля, так як форм-фактор не є стандартним, приходилось пиляти-паяти пластик, змінювати деяку проводку....

всім мирного неба

20260727_214311.jpg

Опубліковано

"нормальною" на рибалку чи гриби навряд чи заїду, а цією можна, та й запчастини коштують дешево, ремонт нескладний, і на майбутнє - конструктор для дітей.

Опубліковано (змінено)
В 06.09.2026 в 14:04, host1303 сказав:

"нормальною" на рибалку чи гриби навряд чи заїду, а цією можна, та й запчастини коштують дешево, ремонт нескладний, і на майбутнє - конструктор для дітей.

Що саме дешево? Кастомна голова? Чи створення унікальної прошивки під зовсім інше залізо і параметри двигуна? І це все заради +10 к.с.? 

Змінено користувачем Unknown
Опубліковано (змінено)

кастомна головка чи унікальна прошивка створюється 1 раз

+10 кс на масу авто 1,1 тони - це нормально.

грм не на шестернях, а на калиновських шківах (зубчастих), я не так висловився.

З циковками на поршнях - для безвтиковості, блок - нива, система грм - калина 8 клапанів.

Я розумію, що модифікувати якісь вузли - це дорого, особливо коли виробник нічого для них не передбачив.

Але все ж, варто чи ні?

Змінено користувачем host1303
Опубліковано

Ну 12% то малий вихлоп для такої глобальної переробки двигуна для свого звичайного користування. Крім того, в основному робочому діапазоні обертів там і близько такого приросту не буде, в буде потенційно на верхах. І де це використовувати?  Якщо такий вже некроман, візьми узам412 і переробки його на 1,7 наприклад (з ростовською каналів головки і заміною клапанів (та голова дозволяє досить багато апгрейднутий пропускну здатність). За рахунок правильного напрямку продувкм камери згорання там на верхах можна значний + отримати від стоку.  І найважливіше — постав туди інжектор!, є деякі проеєти в мережі. Ще до війни я дивився канал маленький одного чернігівської хлопця, то враження від інжектора на цьому двигуні в нього були дуже позитивні (двигун ефективно крутився овер 6к. обертів) і на верхах був дуже відчутний приріст потужності).

Опубліковано (змінено)

В планах крутити тільки до 3 тисяч

curves-torque.png

curves-torque.png

curves-torque.png

Опубліковано
В 06.09.2026 в 15:04, host1303 сказав:

Хіба так... Для прокачки навиків якщо це якось пов"язано буде з майбутньою професією

• +1 1
Опубліковано

А древній C20NE не підходить?

Тягне з низів. Крутиться до 5к. Клапана не гне. Простий. Живучий неймовірно. 

Опубліковано (змінено)
В 06.09.2026 в 11:24, host1303 сказав:

ps: на фото андроід-магнітола

Перепрошую, але виглядає лютим колхозом!

В 06.09.2026 в 11:24, host1303 сказав:

так як форм-фактор не є стандартним, приходилось пиляти-паяти пластик

Та є на цю дричку перехідні марки під стандарт 9" на Android. Навіть вибір є.

Спойлер

image.thumb.png.38bbefbf7e5b8b853fd77ffbdd158e48.png

image.thumb.png.5d3534afb0407352bc4e0fc98f9640b7.png  image.thumb.png.ca26167a4659706f1eb25daa1c4265ac.png

imurL9dpUCuCPWiLMyF38c9ac6peB6PS3tTfZYh_hSUtaE64-ivasY1av0fpSEWvBAmnvkjYU90pc_pKqd4zoEKd.jpg?quality=95&as=32x43,48x64,72x96,108x144,160x213,240x320,360x480,480x640,540x720,640x853,720x960,1080x1440,1280x1707,1440x1920,1920x2560&from=bu&u=XKEJHzUdvPdtADOzkeXvqUz1zu3aiQpz_hdXDlHY_N0&cs=540x0

oq3RXzUpZlhuFknhUKUM1f73Ec4-960.jpg

Змінено користувачем MaestroA
Опубліковано

C20NE розглядався, але невідомо як буде з монтажем, варіант хороший (вага - невелика, ступінь тиску можна збільшити....)

Я не згоден, що мій варіант магнітоли виглядає колхозом, тим більше - лютим. Тут ергономіка краща за заводську, медіасистема - вище за клімат-контроль, оригінальні решітки частково залишились. А ці - перехідні рамки - як "приший кобилі хвіст". Обдув як має працювати? Консоль обмежена і цей варіант - найкращий, шкода, що виробник не продумав правильність розміщення клімату та магнітоли з подальшим апгрейдом, типу перчаточний ящик для опції дін1->дін2. Але це - другорядне.

на фото - VW SCIROCCO | мій варіант | перехідна рамка......

[spoiler]

scirocco r - Купить новый и б/у транспорт - Цена на OLX.uaimage.thumb.png.e8d1c19de8025a2fda1be41227acd68e.pngimage.png.a03e40f333681d180c6f980803343c3e.png

[/spoiler]

Опубліковано

Це дуже добре мати мрію на доробку двигуна самостійно. Але відштовхнемось від фактів. Звідки ви взяли цифру 10К.С.? Заради такої цифри я б навіть не дивився в сторону тюнингу. Це можна вирішити без переробки заліза особливої. Прошивкою і встановленням програмованого блока управління двигуном. Ту ж саму SECU або аналоги, недорого і сердито. 300-500 баків орієнтовно. Лютіший розпредвал поставити погратись фазами. Дуже не дешеве задоволення. Зробити кастомну головку ви не зможете. Навіть спортсмени не роблять. Можете купити двигун з 16 клапанами і з нього танцювати. 8 клапанний двигун це тупик. те що ви собі описали буде коштувати як Evolution 6 , а вихлопу 0.01%. Почитайте нормальні профільні форуми професійні,  а не клуб вазоводів з мрійниками.   підрахуйте адекватні рішення передивіться їй ще раз через тиждень. Складіть бюджет. І їдьте на рибалку чи гриби або зробіть нормальну музику собі. Якщо Вас ще не попустить то купляйте готовий двигун і вперід на трек.

• Подобається 1
Опубліковано

@TARAS96 все буде добре обдумуватись.

Вхідні дані будуть такі:

- кастомна ГБЦ на 2 свічки і 3 клапани на циліндр (зі збільшенням пропускної площі на 7% - відповідно до збільшення об'єму двигуна) але з 1 розподільчим валом (2 малі випускні клапани будуть спарені) площа каналів випуску будуть при виході з блоку мати більшу площу ніж у камері згоряння - для догоряння палива та зменшення резонації у випускній системі.

-блок збільшений з 1,6 до 1,7 літрів, монтажні кріплення калина/нива повинні бути однакові або схожі.

-ГРМ з нивовського буде перероблений на калиновський 8-клапанний.

-циковки на поршнях для безвтиковості.

-впускний та випускний колектори - павуки.

-привід "помпи" буде зі зворотнього боку від зубців ремня ГРМ для збільшення його ресурсу при блокуванні помпи, і можливо спробувати подати ОР зворотнім боком, щоб охолоджувати в першу чергу ГБЦ: ютуб(watch?v=oFs3WcGzr5Q)

---------------------------------------

Після "цього всього" можна буде збільти колеса до наступного типорозміру 185/60/14 -> 185/60/15а також "колупнути коробку"

Дякую за ваш інтерес, щось ще згадаю, то допишу.

x-y-compon.thumb.png.b6fdee70b887fbb5c759f8245d2f6d1e.pngimage.thumb.png.ae8d5f9f9236fc940dee94de2d93155a.png

Опубліковано (змінено)

@Techniker об'єм +5кс ; павуки + 2кс; додаткова свічка +1кс; Вже +8; компоновка клапанів +? точно більше 2кс .....

16-клапанний не хочу, від "хороший" на верхах, для нього в кпп ставлять понижену пару, він втиковий. 8-клапанний - не є тупиковим. Хочеться рухатись на низах та зберігати ресурс. "Мій" 12-клапанний буде організований як 8-клапанний, і на мою думку, на графіках (в попередніх повідомленнях) після 3 тисяч спаду крутного моменту не буде.

Опубліковано
В 08.09.2026 в 21:59, host1303 сказав:

16-клапанний не хочу, від "хороший" на верхах,

Тобі треба старий хондовськтй VTEC, там на низах як 8клоп, в на верхах як 16 :)

Опубліковано (змінено)

Якщо не їздитиме на далекі відстані, то можна з главной парой погратися ще.

Я собі катався, не на рибалку конкретно, але просто всюди де дорога відсутня - на 2л вектрі, коробка ф16 гп 3,72. Мотор сток, тільки вхід воздуха виводив за гбц, такий собі невидимий шноркель. Ставив спереду 205/70/15 МТ резіну в грязь, по місту - АТ в тому ж розмірі. Іноді хотілось поміняти Гп на 4,18. Ну і блокі дифа нехватало дуже.

Для лісу я б мабуть робив отак:

Проставки для кліренсу.

Резіна.

Паливні магістралі захистити.

Вберегти впуск від води, якщо на рибалці глибоко.

кпп шестерні.

і аж тоді десь мотор.

Ну тобто відразу доработка мотора додасть кс в цифрах, але ж треба результат в лісі.

Спойлер

IMG_1160.thumb.JPG.f3294acb677c378900f791e0199ccce8.JPG

Screenshot_20240421-145350_Gallery.thumb.jpg.2b6d65b54dc5d2d9e2c483731ddbcc70.jpg

20230620_201231_IMG_9440.thumb.PNG.575e05c35f527d49a2e07c8b9c3d4ab5.PNG

20230620_201123_IMG_9438.thumb.PNG.b1606f245b2df3be8d2157c8870192d7.PNG

Діти не кулупатимуть точно той конструктор. В чужу роботу вникнути зазвичай складно і ліньки)

Змінено користувачем TARAS96
Опубліковано

@TARAS96

Далекі і недалекі будуть відстані.
На рибалці - неглибоко, просто як у вашому повідомленні - дорога - ніяка. І якщо автомобіль з моноприводом без всяких блокувань проїжджає на відмінно, то чому б його не "покращити"? Тим більше, що цієї машини - не шкода. Кліренс = 165 мм, при більших колесах буде на 1 см вище, кпп - дуже просто та зрозуміло. На рахунок резини: що порадите 185/60/15 чи 195/55/15 ?

Опубліковано

@host1303

Ви навіть уявлення не маєте про що говорите. Дайте відповідь на декілька запитань. Кавстомна головка буде лита чи фрезерована? Скільки розпредвалів у Вас буде? яка реалізація приводу клапанів? На вашому "кресленні" два отвори під свічку, як Ви їх збираєтесь міняти якщо у Вас з двох сторін коллектори.  Як буде реалізована система запалення?? Хто виготовить Вам розпредвал(-и)?? І саме цікаве який ремінь будете використовувати?? Як розрахуєте зубчики на ГРМ? Якщо дасте адекватні відповіді тоді можна про щось розмовляти.

Опубліковано

Нарахунок розміру не пораджу. Якби собі вибір тільки з цих двох розмірів, то ставив би 195/55/15, але якби попалась гарна резина по файній ціні іншого розміру, то звісно вибір змінив би. Скажу точно, що це має бути спереду не звичайне літо, а хоча б зима не лиса, або all terrain. Але тут теж треба взнавати-читати які де краще їдуть, бо мої matador izzarda їхали норм по грунту, по грязі таксяк, по мокрій траві-снігу-льоду не їхали взагалі. по втоптаному снігу даже якісь преміоррі зимові їхали краще. І стравлюватись обовязково ще до того як сів) Багато хто непридає цьому значення.

В мене були проставкі вроді біля 5см, і з тими колесами до порога було щось біля 23-25см, непамятаю вже. При цьому, на диво, жодного шруса я не міняв за два роки жорстокого поводження з машиною. Ну але в мене питання ресурсу не стояло взагалі.

Нарахунок "автомобіль з моноприводом без всяких блокувань проїжджає на відмінно, то чому б його не "покращити"?" -то повністю згоден. Я щас маю 4*4, але ту свою "ігрушку" памятаю тільки з хорошої сторони, емоцій ппц було. 

Спойлер

photo_2024-07-07_20-05-45.thumb.jpg.10ef447fa2acc78154807269d121b936.jpg

• Подобається 1
Опубліковано (змінено)

@Techniker

Кастомна головка буде лита з припусками, і пізніше буде фрезеруватись на багатоосьовому станку, готових заготовок для лиття під мою КГБЦ не існує.

Розподільчий вал буде один, один кулачок на впускний клапан, один кулачок на спарені два випускні, зазор через калиновські шайби.

Привід ГРМ буде ремінний від 8-клапанного двигуна калини. Зубці шківів ГРМ будуть калиновські: 21 і 42 зуби.

Розподільчий вал буду замовляти на тому заводі, де його зможуть виготовити.

Система запалення з початку буде стандартна калиновська (на 2 котушки) з подвійним проводом на кожен циліндр.

Заміна свічок - нічого особливого, як у бензинових РАМах чи Фордах пікапах. Колектори з обох боків і займають 50+% доступу з кожного боку. там і буде свічка під певним кутом. В калині обидва колектори з однієї сторони, а свічка з другої сторони - там де їх немає. Коли їх "розвести" по різні боки, то і місце з'явиться.

І може я не маю правильного уявлення, тому і хочу розпитати, і більш за все цікавить нова прошивка, так як короткохідність стала кубиком, і змінилась компоновка клапанів.

Якщо я не правий, то поправте.

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти

• Створити...