Перейти до змісту

Покрова Пресвятої Богородиці


Рекомендовані повідомлення

Історія празника Покрова

Головний мотив, який послужив для появи цього празника, це видіння св. Андрія Юридивого. Царгород (Константинополь) - столиця Візантії, була в облозі арабів. Ціле місто й народ був у великій тривозі. В храмі Пресвятої Богородиці на Влахернах, де переховувалася її риза, правилося всеночне Богослужіння, і храм був переповнений людьми, які щиро молилися. У натовпі ревно молився за спасіння міста св. Андрій Юродивий зі своїм учнем Епіфаном. Відправа закінчилася. Втім св. Андрій побачив, як від царських дверей — так звалися у греків головні вхідні двері церкви — йшла світлом осяяна Пресвята Богородиця у супроводі Святого Івана Хрестителя і святого Івана Богослова та при співі великого хору Святих. Божа Мати підходить до престола, вклякає, довго молиться і заливається сльозами. Відтак встає, здіймає зі своєї голови преясну хустку-покров-омофор (з грецької мафоріон), і широко простирає її над народом у церкві. Видіння зникає. Св. Андрій і Епіфан, які бачили це видіння, зрозуміли, що Пресвята Богомати прийшла, щоб рятувати місто. Подія чуда блискавично рознеслася по всьому місті. Вороги відступили. Місто було врятоване. Від тієї хустки-покрова і празник дістав свою назву. Покров-омофор стали символом опіки і заступництва Пречистої Діви Марії.

 

 

Сьогодні благовірні люди, радісно святкуємо, осяяні Твоїм, Богоматір, пришестям, і, Твій споглядаючи пречистий образ, розчулено промовляємо: покрий нас чесним Твоїм покровом і визволи нас від усякого зла, благаючи Сина Твого, Христа Бога нашого, спасти душі наші.

 

Величаємо Тебе, Пресвятая Діво, і шануємо покров Твій святий, бо Тебе бачив Андрій у повітрі, як Ти за нас Христу молилася.

 

Зі Святом усіх!

Покрова Пресвятої Богородиці 2022.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...

По новому, Покрова святкується 1 жовтня.

 

Богородице Діво, радуйся. Благодатна Маріє, Господь з Тобою.

Благословенна Ти між жонами і благословенний Плід утроби Твоєї, бо Ти породила Христа Спаса душ наших.

 

Величаємо Тебе, Пресвятая Діво, і шануємо покров Твій святий, бо Тебе бачив Андрій у повітрі, як Ти за нас Христу молилася.

 

Зі Святом усіх

Покрова 2023.jpg

Змінено користувачем Vlad3
  • +1 1
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти


×
×
  • Створити...