Перейти до змісту

Так есть ли жизнь на Венере? :)


Рекомендовані повідомлення

14 вересня 2020 року міжнародна група астрономів оголосила про відкриття в хмарах Венери рідкісної молекули: фосфіну. На Землі цей газ утворюється тільки або під час виробничих процесів, або в результаті життєдіяльності мікробів, що живуть в середовищах, позбавлених кисню.

 

Протягом багатьох десятиліть астрономи припускали, що хмари у верхніх шарах атмосфери Венери можуть містити мікроорганізми. Тут вони далекі від спопеляючої спеки венеріанської поверхні, проте повинні бути стійкі до дуже високої кислотності. Реєстрація фосфіну може вказувати на присутність позаземного життя.

"Коли ми отримали в спектрі Венери перші свідчення присутності фосфіну, то відчули справжній шок!"- говорить керівниця групи Джейн Грівз (Jane Greaves) з Університету Кардіффа у Великій Британії. Вона зі співробітниками вперше знайшла сліди фосфіну (сполуки водню і фосфору) в спектрах, отриманих з телескопом Джеймса Клерка Максвелла (JCMT) в Східно-азіатській обсерваторії на Гавайських островах. Щоб підтвердити це відкриття, знадобилося задіяти 45 антен Великої Атакамської міліметрової і субміліметрової антенної решітки (ALMA) в Чилі, більш чутливого телескопа, який Європейська Південна обсерваторія (ESO) експлуатує на партнерських засадах. Обидва астрономічні інструменти спостерігали Венеру на довжині хвилі близько 1 мм, що значно перевищує довжини хвиль світла, доступного людському оку. На таких хвилях можуть ефективно реєструвати випромінювання тільки телескопи, встановлені на великій висоті.

 

Міжнародна група, до складу якої входять дослідники з Великої Британії, Сполучених Штатів та Японії, оцінює концентрацію фосфіну в хмарах Венери як дуже малу – всього близько двадцяти молекул на мільярд. Аналізуючи свої спостереження, вчені провели розрахунки, щоб зрозуміти, чи могла така кількість молекул утворитися в результаті природних небіологічних процесів на планеті. У числі альтернативних джерел цієї речовини розглядався вплив сонячного світла, викид в атмосферу мінералів з поверхні Венери, вулканічні виверження і блискавки, однак, жодна з цих гіпотез не дозволяла навіть наблизитися до отриманих експериментальних даних. Ці небіологічні джерела, як виявилося, здатні виробити не більше однієї десятитисячної від спостережуваної кількості фосфіну.

 

 

 

За оцінкою дослідників, щоб створити спостережувану концентрацію фосфіну на Венері, земні організми мали б використовувати приблизно 10% своєї максимальної здатності продукувати. Як відомо, земні бактерії витягують фосфати з мінералів або біологічного матеріалу, додають до нього водень і, нарешті, виділяють фосфін. Будь-які організми на Венері будуть, ймовірно, дуже відрізнятися від земних, але і вони теж могли б бути джерелом фосфіну в венеріанській атмосфері.

Відкриття фосфіну в хмарах Венери було абсолютно несподіваним, але дослідники впевнені в своїх результатах. "На наше величезне полегшення, умови супутніх спостережень Венери на ALMA виявилися сприятливими - Венера перебувала на небі під вдалим кутом. Обробка даних, однак, зажадала великих хитрощів - ALMA, як правило, не займається пошуками вкрай слабких ефектів в дуже яскравих об'єктах, таких, як Венера", – говорить член групи Аніта Річардс (Anita Richards) з британського регіонального центру ALMA і Манчестерського університету. "У кінцевому рахунку, ми переконалися, що в обох обсерваторіях спостерігалося те саме — слабке поглинання на довжині хвилі газоподібного фосфіну, в тих областях атмосфери, де його молекули підсвічуються більш гарячими хмарами, що лежать там знизу", – додає Грівз, керівниця дослідження, результати якого публікуються сьогодні в журналі Nature Astronomy.

 

 

Ще один член групи, Клара Соуза Сільва (Clara Sousa Silva) з Массачусетського технологічного інституту в США, займається дослідженнями фосфіну як газоподібного "біомаркера" присутності безкисневих форм життя на планетах навколо інших зірок – адже хімія "нормального" життя виробляє дуже малу його кількість. Вона так коментує це відкриття: "знайти фосфін на Венері було несподіваним подарунком! Це відкриття піднімає безліч питань, головне з яких - як в цих умовах взагалі можуть виживати будь-які організми? На землі деякі мікроби витримують концентрацію кислоти в навколишньому середовищі до 5% — але ж венеріанські хмари складаються з кислоти майже цілком".

Вчені, що входять до групи, вважають своє відкриття значним, так як вони змогли виключити багато альтернативних версій походження фосфіну. Однак, вони визнають, що підтвердження присутності "життя" на Венері зажадає набагато більше часу і зусиль. Хоч у верхній атмосфері Венери температура в хмарах цілком комфортна, усього якихось 30° за Цельсієм, вони складаються з неймовірно концентрованої - близько 90% — сірчаної кислоти. Для будь-яких відомих мікробів вижити в такому середовищі було б найважчим завданням.

 

 

Леонардо Тесті (Leonardo Testi), астроном ESO і керівник операцій ALMA від країн Європи (European Operations Manager), який не брав участі у новому дослідженні, говорить: "Наші сучасні уявлення про хімію фосфіну в атмосферах кам'янистих планет виключають можливість його небіологічного утворення на Венері. Підтвердження існування життя в атмосфері Венери було б гігантським проривом в астробіології. Тому необхідно продовжувати теоретичні та спостережні дослідження, щоб виключити можливість утворення фосфіну на кам'янистих планетах хімічним шляхом, відмінним від того, яким це відбувається на Землі".

 

 

 

Подальші спостереження Венери і кам'янистих планет поза Сонячною системою, в тому числі за допомогою споруджуваного зараз в ESO надзвичайно великого телескопа, зможуть допомогти з'ясувати, як саме утворюється на них фосфін. Ці дослідження внесуть свій внесок у пошуки ознак життя поза Землею.

 

  

Спойлер

 

 

 

 

 

 

 

 

  • +1 4
Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Нехай забудуть про  Венеру.Це *ісконно руськая планета*

Рогозин анонсировал миссию РФ на Венеру: Считаем, что это русская планета

https://censor.net/ru/news/3219436/rogozin_anonsiroval_missiyu_rf_na_veneru_schitaem_chto_eto_russkaya_planeta

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 2 року потому...

зараз на небі знову видно венеру і юпітер. На заході. Як мінімум так пишут ьв неті. а я бачу дві яскраві цятки на небі)

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти


×
×
  • Створити...