Перейти до змісту

помер космонавт Олексій Леонов


Рекомендовані повідомлення

Померла Велика Людина

image.thumb.png.b20b284a355ce05e2637e93943bf428d.png

Перша в історії людина, яка здійснила вихід у відкритий космос, двічі Герой Радянського Союзу Олексій Леонов помер у Москві на 86-му році життя.

 

  • Олексій Леонов народився 30 травня 1934 року в російському селищі Листвянка, школу закінчив у Калінінграді, а в 1953-1955 роках навчався в Кременчуцькій військовій авіаційній школі у Полтавській області УРСР. Згодом був почесним громадянином Кременчука.
  • 1960 року Леонова зарахували до першого загону радянських космонавтів.
  • 18-19 березня 1965 року Олексій Леонов разом із Павлом Беляєвим здійснив політ у космос другим пілотом на космічному кораблі "Восход-2". Під час цього польоту Леонов здійснив перший в історії космонавтики вихід у відкритий космос тривалістю 12 хвилин і 9 секунд.
  • Тоді сталося кілька позаштатних ситуацій: повернутися до корабля з космосу він зміг лише після стравлення надлишкового тиску в скафандрі, а перед приземленням відмовила автоматична система орієнтації – і Беляєв вручну зорієнтував корабель, "Восход-2" сів на 180 км північніше міста Перм, і дві ночі космонавти провели у тайзі на морозі.
  • Тривалість того польоту склала 1 добу 2 години 2 хвилини 17 секунд.
  • За успішне виконання польоту та за мужність і героїзм підполковник Леонов 23 березня 1965 отримав звання Героя Радянського Союзу, Орден Леніна та медаль "Золота зірка".
  • У 1967 році Леонов входив до складу радянських космонавтів, що готувались до польоту на Місяць.
  • У 1975 році, 15-21 липня, разом із Валерієм Кубасовим здійснив другий політ командиром космічного корабля "Союз-19" за програмою "Союз – Аполлон". Тривалість польоту склала 5 діб 22 години 30 хвилин 51 секунда.
  • За успішне виконання польоту Леонов у 1975 році був нагороджений другою медаллю "Золота зірка" та орденом Леніна.
  • У 1970-1991 роках Леонов був заступником начальника центру підготовки космонавтів.
  • З березня 1992 року генерал-майор авіації Леонов перебував у запасі. Після виходу на пенсію у 1991 мешкав у Москві.
  • Леонов – автор 4 винаходів та 10 наукових праць. Він також отримав визнання як художник: із 1965 року у тандемі з художником-фантастом Андрієм Соколовим створював поштові марки, живопис та графічні роботи на космічну тематику.

 

Цитувати

Майбутній космонавт народився 30 травня 1934 року в селі Листвянка Кемеровської області. Восьма дитина в селянській родині, бідність, суворий край.

З Сергієм Корольовим вони були побратимами по нещастю. Генеральний конструктор шість років провів у ГУЛАГу, у Леонова в 1937 році репресували батька.

Закінчивши школу, Олексій вступив до Чугуївського льотного училища. На початку 1960 року його зарахували до загону космонавтів разом з Гагаріним і Титовим.

З 3461 кандидата відібрали 20. Згодом троє були відраховані через проблеми зі здоров'ям, троє за п'яну бійку з армійським патрулем, один за розлучення з дружиною. Олексій Леонов опинився серед 12 щасливчиків.

Народився в сорочці

Щонайменше тричі смерть стояла у нього за плечима, але минулося.

Під час виходу у відкритий космос скафандр, що роздувся, перешкоджав поверненню на корабель. Олексій Леонов зумів стравити зайве повітря, і протиснувся в люк не ногами, а головою вперед, хоча це забороняла інструкція.

22 січня 1969 року перед зустріччю політбюро з космонавтами в Кремлі пан Леонов опинився в авто ЗІЛ, по якому відкрив вогонь з пістолета переодягнений у міліціонера молодший лейтенант Віктор Ільїн. Офіцер хотів здійснити замах на Брежнєва, але переплутав лімузини. Шофер загинув, космонавти Георгій Береговий і Андріан Ніколаєв отримали незначні поранення, Леонов не отримав жодної подряпини.

У червні 1971 року Леонов мав летіти на першу в світі орбітальну станцію "Салют-1" як командир корабля "Союз-11". Незадовго до старту медкомісія не пропустила одного з його напарників Валерія Кубасова, змінили весь екіпаж, полетіли дублери - Георгій Добровольський, Владислав Волков та Віктор Пацаєв. Під час повернення на Землю вони загинули через розгерметизацію "Союзу".

Відомі жарти

У загоні космонавтів Олексій Леонов славився комунікабельністю і почуттям гумору.

Під час спільного обіду на борту "Союзу" радянський командир запропонував американцям туби з написом "Московська горілка". Насправді в них знаходився борщ, але жарт, який розтиражувала преса, так сподобався американцям, що бізнесмен Арманд Хаммер, який імпортував в США горілку "Столична", попросив замінити її на "Московську".

"Ну так, це я придумав. Я люблю підняти настрій людям", - розповідав Олексій Леонов.

Ще смішніший епізод трапився вже після польоту. На влаштованому НАСА банкеті Леонов виступив з невеличкою промовою англійською мовою, закінчивши її словами: "Бажаю вам успішного життя!", Але - як він запевняв, випадково - пропустив в слові "successful" склад і сказав: "I wish you a sex full life".

Американський і російський екіпажі на борту "Аполлона" під час спільного польоту в 1975 роціКопирайт изображенияRIA NOVOSTI Image captionАмериканський і російський екіпажі на борту "Аполлона" під час спільного польоту в 1975 році

Олексій Леонов був відомий ще і як художник-аматор, який неодноразово виставляв свої роботи. У 1967-1972 роках у співавторстві з художником Андрієм Соколовим він створив 14 радянських поштових марок на космічну тематику.

 

Одне з останніх інтерв'ю (я не так давно його передивлювався)

Спойлер

 

 

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

я шось того гордона не переварюю. тошнотворно на одне лице дивитись.

зі свого боку рекомендую глянути https://www.imdb.com/title/tt5117150/ Secret Space Escapes

не так давно в честь 50 років наса транслювали по діскавері ніби. короче Леонов там розказує про свій вихід в космос, з якими проблемами стикнувся. інфа яка не звучала раніше на широку публіку.

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.


Hosting Ukraine
AliExpress WW


×
×
  • Створити...