Перейти до змісту

Обрізання Господнє


Vlad3

Рекомендовані повідомлення

14 січня свята Церква відзначає свято Обрізання Господнього, а також день пам'яті святителя Василя Великого - одного з трьох найбільших ієрархів і вчителів Церкви, який жив у IV столітті. 

Для християнина повноцінне життя починається з хрещення. У обрізанні, як зараз у хрещенні, нарікали ім'я. «Після восьми днів, щоб обрізати немовля, дали Йому ім'я Ісус, наречене Ангелом перш його зачаття в утробі». А наречення імені - дуже важливий момент. На відміну від всього на землі, людина - істота особистісна. Ім'я виділяє людину з усієї «маси людства», і дає можливість впізнавати його. 

Звершивши закон обрізання, Ісус Христос тим самим і скасував цей закон. У Новому Заповіті обряд обрізання поступився місцем таїнству Хрещення. Свято Обрізання Господнього повинно нагадувати християнам, що вони вступили в Новий Завіт з Богом. Бо, як без обрізання, яке відбувалося в Старому Завіті на 8-ий день після народження немовляти, людина не могла увійти в суспільство обраного народу, так і без духовного обрізання християнин не може увійти в Царство Боже. 

 

 

Святитель Василій Великий народився близько 330 року в місті Кесарії в благочестивій християнській сім'ї Василія та Емілії. Батько святителя був адвокатом і викладачем риторики.

Початкову освіту Василій отримав під керівництвом своїх батьків і бабусі Макріни, високоосвіченої християнки. Після смерті батька й бабусі Василій вирушив для подальшої освіти в Константинополь, а потім до Афін, де досконало вивчив різноманітні науки - риторику і філософію, астрономію і математику, фізику і медицину. Приблизно в 357 році Василій повернувся до Кесарії, де деякий час викладав риторику. В Антіохії в 362 році він був присвячений в сан диякона єпископом Мелетієм, а в 364 році присвячений в сан пресвітера єпископом Кесарійським Євсевієм.

Виконуючи своє служіння, святитель Василій ревно проповідував і невпинно дбав про потреби своєї пастви, завдяки чому здобув високу повагу і велику любов.

Незабаром (370 рік) святитель Василій був обраний Собором єпископів на Кесарійську кафедру. У тяжкий для Церкви час він проявив себе як палкий захисник правдивої віри, захищаючи її від єресей та перекручень своїми словами і посланнями. Особливо слід відзначити три його книжки проти аріанського псевдовчителя Евномія, в яких святитель Василій Великий вчив про Божество Святого Духа і єдність Його природи з Отцем і Сином.

 

Зі Святом усіх!

 

Обрізання Господнє 2019.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

  • 11 місяців потому...

Молитва св. Василія Великого

Господи Вседержителю, Боже Небесних Сил і всього тілесного, що на небі живеш і нас, смиренних доглядаєш, серця і думки випробовуєш і те, що є таємне в людині, добре бачиш, Безпочаткове і Вічне Світло, в якому нема ані тіні зміни або перетворення. Сам, Безсмертний Царю, прийми молитви наші, які ми в цей час грішними нашими устами творимо, на безліч щедрот Твоїх сподіваючись, і прости нам гріхи наші, чи словом, чи ділом, чи думкою, свідомо чи несвідомо заподіяні. І очисти нас від усякої нечистоти душевної і тілесної, і дай, щоб ми в бадьорості серця і тверезості розуму прожили всю ніч нашого життя, очікуючи світлого і явленого дня Єдинородного Сина Твого, Господа Бога І Спаса нашого, Ісуса Христа, коли Він, Суддя всіх, прийде зі славою відплатити кожному по його ділах. Нехай не в сні і лінощах, а в бадьорості і щирій праці, ми з’явимось готовими і ввійдемо з ним у Божественне Царство Його слави і радощів, туди, де вічне Світло і невимовна втіха всім, хто бачить несказану доброту Твого Лиця. Бо Ти єси Істинне Світло, що освітлюєш і освячуєш усе, і Тебе славить всяке створіння на віки вічні. Амінь.

 

Зі Святом усіх!
 

Обрізання Господнє 2020.jpg

Посилання на коментар
Поділитись на інші сайти

Заархівовано

Ця тема знаходиться в архіві та закрита для подальших відповідей.



×
×
  • Створити...